Maakodu võib olla nii loomulik elukeskkond kui ka suvine pelgupaik

Mirje Kallaste 04. mai 2006, 00:00

Linnast maale elama kolinud inimesed põhjendavad oma soovi, sellega, et linnas on igal pool kitsas, olenemata kohast, kus elad või liigud. Maakodu on alati rohkem isikupärane, sest siin on esikohal pigem asukoha looduslik eripära ning igapäevaeluks loodud lihtsad ja vajalikud lahendused, ilma milleta läbi ei saa.

Maamajad enamasti sulavad loodusesse, on juba ehitatudki nii, et kõik ümbritsev on käegakatsutav, sissehingatav ja kuuldav igal ajahetkel. Maale minnes märkame esmalt ümbrust - alleed, üksikut põlispuud või tamme teepervel, oja, künklikku maastikku ja alles siis kenasti ülevärvitud maja või toredat puhkenurka aias. Maakodus on mõnus olla igal aastaajal just tänu loodusele. Ka looduslikult kõige tagasihoidlikumas kohas on igast aknast vaade, olgu selleks kas või lihtsalt silmapiir.

Praegu on maakodu osta soovijatel paras aeg aktiivsemalt tegutsema hakata, sest kevadega saabuv kinnisvaraturu hoogustumine jõuab peagi ka maale. Lihtsaid ja kiireid lahendusi aga loota ei maksa.

Maale kodu soetamine nõuab aega, ostjal tuleb varuda kannatlikku meelt, ka peab ta ise olema kindel oma soovides maakodu suhtes. Sageli teadvustatakse endale tegelikud vajadused alles siis, kui on vaadatud mitmeid maakodusid ja pere on arutanud läbi nende plussid ja miinused.

Maakodu ostmine on suur investeering, mistõttu peaks kriitilise pilguga üle vaatama nii vanemad kui ka uuemad majad. Kui võimalik, kaasake vaatlusesse mõni ehitusala ja ka kinnisvaraekspert, vastasel juhul võite väliselt kena maja juurest leida hiljem tõsiseid puudusi.

Otsides maamaja, jälgige maja juures põhilisi kinnisvara väärtust mõjutavaid tegureid, nagu seisukord (konstruktsioonid, vundament, kasutatud ehitusmaterjalid, soojapidavus) ja kommunikatsioonid (elekter, kanalisatsioon, vesi, ligipääsuteed). Paljud maamajad pole enam kuigi heas tehnilises korras, mistõttu võib olla vajalik olemasoleva hoone kas ulatuslik ümberehitamine või lausa lammutamine. Maatüki väärtust saate hinnata selle kasutusotstarbe järgi, üldise loodusliku- ja hoonestustaseme järgi, kauguse järgi asulatest-linnadest jne.

Pere elutempo ja esmatähtsate vajaduste põhjal tuleb otsustada, kui kaugele linnast on võimalik kodu rajada ja kas on vajalik, et läheduses asuksid bussipeatus, kauplus, lasteaed, kool.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 10:14
Otsi:

Ava täpsem otsing