Motoparadiis Brnos

Sverre Lasn 16. juuni 2006, 00:00

Brno on Praha järel Tšehhi suuruselt teine linn. Nagu paiknevad Tallinn ja Tartu Eestis, asub ka Brno suure pealinna Praha suhtes lõunas. Kui Tartus on ülikool, siis Brnos MotoGP tingimustele vastav motoringrada.

On inimesi, kes koguvad marke, on selliseid, kes tunnevad mõnu mägedes matkamisest, ja on minusuguseid, kelle jaoks on mootorratta selga ronimine ja sellega ringrajal tiirutamine ainus aeg elus, mida pole vaja kahetseda. Seksi jätame hetkel arvestusest välja.

Teate ju, et parim puhkus võib olla vägagi väsitav. Perega ringrajale sõitmine on suur ettevõtmine, sest ratast ei pane lennukisse ja muudki varustust on kaasas järelkärutäis. Aga Eestist Brnosse on poolteist tuhat kilomeetrit sõitu … oh, ja läbi Poola.

Kuid … kui ma koos lähedastega talvel kamina ees fotosid ja filmilõike vaatan, on reisiraskused, sõiduks ettevalmistused, ühised kiirsöögikorrad, ootamatused ja kõik muu, mis pika reisiga kaasas käib, meie parimad ja soojemad mälestused, mis peret ühendavad.

Kõige raskem on motolaagrisse minna esimesel korral. Kas ma oskan piisavalt? Kuhu ma õigupoolest satun? Mida esimesena ette võtta? Kellelt ja mida küsida? Kuidas end sisse seada? Kus pagan on tualetid? Mida teha, kui ma kukun? Kuidas hoida heas tujus naine ja lapsed, kui ma ise rajal kaifin? Kus vahetatakse rehve? Kust üleüldse rajale pääseb?

Kõik küsimused saavad kiiresti vastuse, sest juba sissesõiduväravast alates abistavad osavõtjaid mõnusad tšehhi sellid, kes su õigesse kohta paigale panevad, juhtnööre jagavad, sinuga inglise või saksa või vene keeles räägivad.

Motopuhkust Brno ringrajal pakuvad mitmed Saksa ja Šveitsi firmad, kes korraldavad seal mitmepäevaseid sõidulaagreid. Osavõtutasu sees on telkimisvõimalus ringraja keskel ja kuna rada on 5,6 kilomeetrit pikk, mahub lisaks telkimisalale sinna ka kardirada, lasketiir (sic!), golfiväljak, kaks restorani, hotell, bensiinijaam, motovarustuse müügiboksid, tee ümber ringraja, kus mõnus rattaga sõita ja jalutamas käia. Hinna sees on ka tualetid ja saab käia end duši all pesemas. Mõnus! Kellele restorani hinnad liiga kallid tunduvad, saab valmistada kaasavõetud toitu kas või matkaelektripliidil, sest elekter, nagu vesigi, on platsil kõikjal olemas. Lastele on Brno külje all lõbustuspark ja koobastik, kus põnev uurimisretki teha.

Oma oskuste pärast pole vaja peljata, sest sõitjad jagatakse tugevuse järgi gruppidesse. Kõige rohelisemate ees sõidab sõiduõpetaja, kes näitab pidurdus- ja kurvipööramispunkte, profid ja poolprofid saavad rassida omaette.

Rada on lai, ideaalses korras ja turvaline, pakkudes meelelahutust igasuguse tasemega sõitjatele. On kiireid sirgeid, kus paremad sõitjad liiguvad kuni 300 km/h, on laugeid kiireid kurve, tehnilisi mäest üles šikaane, oomegakujuline keerukas rajalõik.

Šopahoolikutele leidub hulk kaubamaju, nii linna sees kui ka selle lähiümbruses. Ja siinsamas on Austria, kuhu sissepõikamine ei nõua enam piiriületustki. Vaid tee äärde püstitatud suur eurotähtedega silt annab märku, et olete ühest riigist teise jõudnud.

Kui te olete julged ja armastate saada teravaid elamusi ilma knopkale istumata, siis kõik teed viivad Rooma … ptüi, Brnosse.

Fotod: erakogu

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 10:17
Otsi:

Ava täpsem otsing