Pühapäev 4. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Uudisteküllus ehitusrindelt

Romet Kreek 23. veebruar 2007, 00:00

Eesti Ehituse teade peaks investoreid kainestama. Ka eile õhtul avaldatud Merko Ehituse soliidse kasvuga majandustulemused sisaldasid hoiatusi. Kinnisvaraarenduses ja ehituses pole tegu meelakkumisega.

Nimelt ütles Eesti Ehitus üles 213 mln kroonise (+käibemaks) töövõtulepingu, kuna Grove Invest pole kohustusi täitnud. Eesti Ehitus on küll teostatud tööde eest raha saanud, kuid edasi ehitusega minna ei saa. Ehitus ei laabu, kui load ja planeeringud on kooskõlastamata. Ka ei taha pangad enam erinevalt vanadest headest aegadest planeeringuta projekte küsimusi esitamata finantseerida.

Merko Ehituse IV kvartali käive kasvas aastataguse ajaga võrrelduna 78%, 1343,3 mln kroonini. Ettevõtte puhaskasum kasvas 82%, 246,5 mln kroonini. Tulemused sisaldasid ka erakorralisi tulusid.

Ehitus kallines Lätis 25%, Eestis 13,7% ja Leedus 9,9%, sealhulgas kallinesid tööjõukulud Lätis 41,1% ja Eestis 25,2%.

Arvan, et nõnda kiirelt kasvanud tööjõukulude tase võib muutuda problemaatiliseks, kui ehitusturg jahtub. Samas näib palgatõus paratamatusena - head töömehed lahkuvad muidu piiri taha, kus palgatase on sootuks teine.

Merko Ehitus tõi sektorile välja juba tuttava väljakutse - tööjõu ja ehitusmaterjalide pakkumise piiratuse ja hoogsa hinnatõusu. Samuti toonitati, et kiire kasv muudab sektori ebastabiilseks, kasvab oluliselt tähtaegse ning eelarvejärgse valmisehitamise risk. Lühiajalises perspektiivis ületab nõudlus pakkumist ning ehitussektoris jätkub majanduskasvu edestav kasv. Keskpikas perspektiivis võib avalduda negatiivset mõju nõudlusele.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing