Private Debt fondis hävis ka Swedbanki pensioniklientide raha

Piret Reiljan 28. september 2009, 23:09

Swedbanki Private Debt võlakirjafondi (PDF)
järsust allahindlusest said valusa hoobi ka Swedbanki enda pensionifondid, mis
tänavu juuni lõpu seisuga olid PDFi osakuid soetanud enam kui 300 miljoni
krooni eest.

Eesti suurimas pensionifondis Swedbanki K3 oli Private Debt võlakirjafondi osakuid I poolaasta lõpus soetusmaksumuses ligi 190 miljoni, K2s 97 miljoni ning konservatiivses K1 fondis 23 miljoni krooni eest.

"Teise samba pensionifondides on Private Debt Fondi osakaal 3-5 protsenti ning fondi allahindamine pensionifondidele olulist mõju ei avalda. Pensionifondide portfellid on hajutatud erinevate varaklasside ja regioonide vahel," sõnas Swedbanki pensionifondide juht Jelena Fedotova.

Ta lisas, et Swedbanki teise samba pensionifondid on algusest peale suunanud väikese osa investeeringutest Eesti majandusse ning see poliitika pole muutunud ka viimastel aastatel. "Arvestades pensionifondide mahte, pole võimalik investeerida otse kohalikul börsil noteeritud ettevõtetesse. Tallinna börsi likviidsus on liiga väike tegemaks investeeringuid ilma aktsiahindu oluliselt mõjutamata," põhjendas Fedotova investeerimist enda teistesse fondidesse.

Private Debt Fond on Fedotova sõnul ainukene fond, mille kaudu on võimalik investeerida Eesti majandusse börsil mittenoteeritud ettevõtete võlakirjade kaudu. Pensionifondide jaoks olevat see parim võimalik viis kohalikule turule investeerimiseks.

Eile langes Swedbanki Private Debt Fondi osaku väärtus 21,19%. Langus on tingitud sellest, et fondiosaku väärtuse arvutamise reeglitest lähtuvalt hinnati nulli ettevõtete võlakirjad, mille lunastustähtaeg saabus eelmisel nädalal ja mis jäid lunastamata.

Fondi kliente teavitatakse muutusest ning neil on soovi korral võimalik anda kuni 30. septembrini ehk homseni sisse või tühistada varasem order fondist väljumiseks, teatas Swedbank. Reedel oli fondi maht veel 566 miljonit krooni, nüüd on 446 miljonit.Private Dept fondis hävis ka Swedbanki pensioniklientide rahaPrivate Dept fondis hävis ka Swedbanki pensioniklientide raha

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
30. October 2009, 20:25
Otsi:

Ava täpsem otsing