Toornafta hind sai tõuke tõusuks

Maarja-Liis Mitri 30. november 2011, 17:02

Toornafta hind sööstis kolmapäeval ülespoole, kui mitmete riikide keskpangad teatasid omavahelisest koostööst globaalsete finantsturuprobleemide lahendamisel, vahendab uudisteagentuur Reuters.

Euroopas kaubeldava Brenti toornafta jaanuari tähtajaga futuuride hind kerkis ligi dollari võrra tasemele 111,88 dollarit barrelilt. USA-s müüdava WTI toornafta futuurid ületasid taas 100 dollari piiri, tõustes ligi 1,44 dollari võrra tasemele 101,23 dollarit barreli kohta.

Nii Ühendriikide, eurotsooni kui ka Jaapani, Kanada, Ühendkuningriigi ja Šveitsi keskpangad teatasid kolmapäeval, et kavatsevad teha koostööd, et säilitada likviidsust finantsturgudel ja alandada dollariga tehtavate vahetustehingute hinda, aidates nii kaasa dollari kursi nõrgenemisele.

Kuna naftaga kauplemine toimub dollarites, aitab nõrk dollar reeglina ka nafta hinna kasvule kaasa, sest rahakursi langus muudab selle teiste valuutade suhtes odavamaks, suurendades omakorda nõudlust. 

Nafta hinna kasvu toetas ka Hiina valitsuse otsus vähendada pankade reservinõudeid 0,5% võrra ja oodatust tugevam USA tööturustatistika, mille kohaselt loodi Ühendriikide erasektoris novembris 206 000 töökohta lisaks.  Reservnõude vähendamine toob ringlusse raha juurde, mis omakorda viib nafta hinna tõusule. „Ükskõik, milline pank seda teeb – kui üks keskpank kärbib baasintressimaara või alandab reservinõuet, hakkab see reeglina ka nafta hinda ülespoole kergitama,” kommenteeris hinnatõusu naftaturu analüütik Thorbjörn Bak Jensen.


Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
30. November 2011, 17:27
Otsi:

Ava täpsem otsing