Väike tagasivaade kümne aasta börsidele

23. detsember 2011, 00:00

USA ajakiri Fortune tegi novembri seisuga väikese graafilise tagasivaate, kui palju on aktsiaturud maailmas pea kümne aastaga tõusnud. Mille alusel aktsiaturge täpselt valiti, ei ole päris selge.

Suurima tõusu on vaadeldud kümne aastaga teinud Peruu aktsiaturg, mis on tõusnud 2055 protsenti. Napilt jääb maha Mongoolia aktsiaturg, mis on tõusnud 2031 protsenti. Kolumbia aktsiaturg on kerkinud 1309 protsenti. Sellega 1000 protsenti ja enam tõusnute nimekiri piirduski.

“Borati” filmi kaudu tuntuks saanud Kasahstani aktsiaturg on tõusnud 965 protsenti. Eksootilise Sambia börs on tõusnud 858 protsenti. Egiptuse börs on tõusnud 526 protsenti. Alles nüüd tuleb parima, meilgi populaarne olnud BRIC-maade aktsiaturg Venemaa, kus tõusu on 500 protsenti.  Brasiilia aktsiaturg on tõusnud 435 protsenti, India 357 protsenti ning nõrgim on kõigi võimaluste maa, industrialiseeruva ja urbaniseeruva Hiina aktsiaturg, kus tõusu on kõigest 84 protsenti. Kuigi BRIC-maade aktsiaturu tõusul ei ole kokkuvõttes nagu suurt viga midagi, näitab eelpool toodud maade börside suurem tõus seda, et ülerahvastatud investeerimisideed ei pruugi parimate seas olla.

Arenenud aktsiaturud jäävad maha. Vaatame, mida on pakkunud arenenud aktsiaturud arenevate ja piiriturgude kõrval. Suurima tõusu ehk 211 protsenti on selles kategoorias teinud Uus-Meremaa aktsiaturg. Kanada aktsiaturg on tõusnud 148 protsenti ja Austraalia 143 protsenti. Lääne-Euroopa parimana on näidatud 115 protsenti tõusnud Taani aktsiaturgu. Saksamaa aktsiaturg on tõusnud 14 protsenti, Ühendkuningriigi oma 14 protsenti ja Prantsusmaa 3 protsenti. Mõne aasta eest tõsistes valitsuse võlakoormuse probleemides oleva Kreeka börs on kümne aastaga kukkunud 60 protsenti ja Iirimaa 27 protsenti, kuid Hispaania on tõusnud 52 protsenti. USA aktsiaturg on tõusnud 9 protsenti ja Jaapani oma 36 protsenti. Ida-Euroopas on Tšehhi börs tõusnud 322 protsenti ja Ungari 201 protsenti.

Loodame 2012. aastalt paremat börsiaastat nii üleilmselt kui ka Eestis. Head pühadeaega!

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. December 2012, 14:57
Otsi:

Ava täpsem otsing