Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Kelle ärihuvid on Arsenalis?

    Juulis, keset suurt puhkusteaega ilmub BNSis väike uudisnupp, et Riigi Kinnisvara AS müüs 1,52 miljoni euroga maha Põhja-Tallinnas Tööstuse ja Erika tänava ääres asuvad kunagise sõjatehase Arsenal üheksa kinnistut.

    3,6 ha suuruse maa-ala ostjaks on ainsana avalikul enampakkumisel osalenud investeerimispankuri ja kinnisvaraarendaja taustaga Aadu Oja firma Arsenal Center.
    Augustis asutab Oja koos Eestiski kinnisvarasse investeerinud ja investeeringuid vahendava David Stewart Coolidge’iga sarnase nimega ettevõtte – OÜ Arsenal Holding. Ja septembrist liigub osa Oja osalusest selles firmas mõjukale reformierakondlasele Rain Rosimannusele kuuluvale OÜ-le Väädi.
    “Ee… ei… praegu ei ole veel mingeid liikumisi toimunud, on erinevaid investoreid ja partnereid selles projektis… üsna mitmeid, praegu ma ei saa rääkida nendest asjadest,” otsib Oja telefonis sõnu, vastates küsimusele Rosimannuse seotuse kohta projektiga.
    Äriregistri järgi on Rosimannuse ettevõte tulnud ühte Teie firmasse osanikuks?
    “Ee… ei… minu teada hetkeseisuga küll veel ei tohiks olla… nagu liikunud. Meil on kõik asjad pooleli alles ja…”
    Konkreetselt siis Arsenal Holdingus?
    “Aga see ettevõte ei ole veel kinnistuga seotud.”
    Millega see tegelema hakkab?
    “Ee… mul on üks konverentskõne pooleli, pange meili need küsimused.”
    Kirja teel saadetud küsimusele Rosimannuse rollist arendusprojektis vastab Oja sisutühjalt: “Praegu on vara veel Arsenal Holdingu tegevusest rääkida, kuna seal hetkel ei toimu majandustegevust.”
    Oja kidakeelsus ei piirdu ainult mõjuka reformierakondlase, vaid kogu projekti kohta info jagamisel. “Oleme selle kinnistu alles ostnud ja see on suurem projekt, mis võtab aega ja on vara rääkida. Teeme ettevalmistusi ja mõtleme selle asja peale.”
    Tegelikult pani Oja kinnistule silma peale juba mitu aastat tagasi, kui toona veel kaitseministeeriumi käes olnud kinnisvara kasutusse andmise või ka müügi osas peeti kinnisvaraarendajatega läbirääkimisi. Huvilisi oli mitmeid, ka Tallinki ja Ernesto Preatoniga seotud kinnisvarafirmad.
    Esitles plaane koos Kenderiga. Läbirääkimistel jõudis kõige kaugemale Oja. Valmis said ka eskiisid, mille järgi pidi kinnistutele tulema kaubanduskeskus koos büroode ja kortermajadega. Riigile kuulunud ettevõtte juhtidele käis ta plaane tutvustamas koos elukunstnik Kaur Kenderiga. Nüüd räägib Oja, et Kender projektiga seotud ei ole.
    “2008. aasta lõpul ja 2009. aastal halvenes väliskeskkond järsult ning E-Arsenali tegevus peatati, riik otsustas teha ettevõtte jagunemise ega olnud enam partnerit, kellega jätkata,” meenutab Oja.
    Riigiettevõtte ASi E-Arsenal finantseeritud Erika 4 ja lähiala detailplaneering kehtestati Tallinna linnavolikogus 2007. aasta märtsis. Selle järgi saab sinna rajada 301 uut korterit.
    2009. aasta suvel Eerik-Niiles Krossi asemel E-Arsenali nõukogu esimeheks saanud Taavi Veskimägi lausub, et nõukogu võttis kohe kinnisvara osas ette kõige õigema sammu, mida üldse oli võimalik astuda – kinnisvara anti üle RKASile kui vastavat pädevust omavale ja spetsiaalselt riigi kinnisvara haldamiseks loodud äriühingule.
    “Üheselt oli nõukogul selge, et E-Arsenalil puudus nii suutlikkus kui ka oskus parimal moel esindada riigi huve kinnisvara arendamisel ja ka võõrandamisel. Lisaks oli tollal nõukogu laual ettepanek mitte võõrandada, vaid osaleda Erika 4 kinnistul kaubanduskeskuse arendamisel. Mis ei olnud kindlasti E-Arsenali põhikirjaline eesmärk,” märgib Veskimägi. Kaitseministeerium kui E-Arsenali aktsiate valitseja toetas ettevõtte nõukogu ettepanekut kinnistute üleandmiseks RKASile.
    Kuuldavasti on Tallinna väeosades praegu suur ruumipuudus ja otsitakse rendipindasid, kas toona oli arutlusel ka variant, et Erika kinnistu võiks jääda kaitseväe kasutusse? “Kaitseväe kasutus ei olnud teema. Kaitseministeerium kui E-Arsenali aktsiate valitseja toetas nõukogu ettepanekut kinnistu üleandmiseks RKASile,” vastab Veskimägi.
    Riigi Kinnisvara teatel said nemad kinnistud mittevajaliku varana ehk teisisõnu võõrandamiseks. Selle aasta mai keskel kuulutati kinnistute müügiks välja avalik enampakkumine ja kolm nädalat hiljem ainuke pakkumine OÜ-lt Arsenal Center ka avati.
    Rosimannusest saab osanik. Augustis asutatud sarnase nimega OÜ Arsenal Holding Ojale kuuluvast osalusest liikus septembri alguses tükike Rosimannuse valdusfirmale Väädi.
    Rosimannuse sõnul pole ta veel otsustanud, kas seob ennast selle projektiga, sest see eeldaks tema jaoks päris suure laenukohustuse võtmist, kuna muid allikaid tal emissioonis osalemiseks ei ole.
    1,52 miljoni euro eest 3,6 ha Arsenali maatüki ostnud Oja on kinnisvaraprojektidega aastaid tegelenud, nii Trigon Capitalis töötamise ajal kui ka hiljem Avaronis. 2008. aastal müüs Avaron oma 60protsendilise osaluse kinnisvarainvesteeringute ühisettevõttes Avaron Properties teisele omanikule, ehitus- ja kinnisvaraarendusfirmale Koger & Partnerid ning seni Avaronis kinnisvarainvesteeringute eest vastutanud partnerile Ojale.
    Kogeri ja Oja OÜ Macro Kinnisvara arendas Tallinnas Vabaõhumuuseumi tee ääres Merirahu residentside nime all korterelamuid. Masu tuli peale ja ettevõtmine läks pankrotti, lõpuks omandas selle Swedbanki kinnisvarafirma.
    Oja: Turg on muutunud ja arendusest on vara rääkida
    Arsenal Centeri omaniku Aadu Oja sõnul on veel vara plaanidest rääkida, sest projekti tutvustamise ajast on turg ja asjaolud muutunud.Intervjuu Aadu Ojaga
    Miks Teil ei tulnud varasematel aastatel kinnisvaraalasest koostööst ASiga E-Arsenal midagi välja? 2008. aasta lõpul ja 2009. aastal halvenes väliskeskkond järsult ning E-Arsenali tegevus peatati, riik otsustas ettevõtte jaotada ja enam ei olnud partnerit, kellega jätkata. Lõpuks andis riik kinnistud RKASile üle ja need pandi avalikule enampakkumisele.
    Kas tollane plaan rajada Arsenali maa-alale kaubanduskeskus, bürood ja korterid, on endiselt jõus? Olen sinna projekti kaasanud kümmekond partnerit ning proovime leida lahenduse, et kinnistud korrastada ning neile leida avalikkusele kasulik funktsioon, mis sobiks praeguse areneva Kalamaja keskkonna jätkuks. Kinnistutel asuvad peagi 100 aastaseks saavad vanad hooned, mille säilitamine ja korrastamine on keeruline ja kulukas ettevõtmine. Tühja krundi arendamine on alati lihtsam ja odavam kui olemasoleva ajaloolise hoonestuse korrastamine ning neile kaasaegse funktsiooni leidmine. Sellegipoolest on praegu Kalamaja piirkonnas toimuv väga põnev ning me arvame, et Põhja-Tallinn on väga perspektiivne piirkond, mis kiiresti areneb ja tahame sinna oma panuse anda.
    Tookord tutvustasite projekti koos Kaur Kenderiga. Mis roll temal oli ja kas ka tema on projektiga seotud? Kaur Kender ei ole projektiga seotud.
    Hiljuti liikus osa Teile kuulunud osalusest OÜs Arsenal Holding Rosimannuse firmale OÜ Väädi. Milline on Rain Rosimannuse roll selles projektis? Praegu on vara veel Arsenal Holdingu tegevusest rääkida, kuna seal hetkel ei toimu majandustegevust.
    Arsenal Holdingus on Teie äripartneriks ka ettevõttega Eridanos seotud David S. Coolidge. Milline on tema roll? Nagu telefonivestluses ütlesin, oleme kinnistud alles äsja üle võtnud ning töö ja asjade korraldamine on alles pooleli. Selle tõttu räägiks nendest asjadest heameelega tulevikus, kui oleme jõudnud juba midagi ära teha.
    Rosimannus laiendab ärihaaret
    Aastaid Reformierakonna poliitikat ja strateegiaid kujundanud, nüüd ametlikult suurest poliitikast taandunud Rain Rosimannus on jõudsalt laiendamas oma ärilist haaret.Lisaks varasematele osalustele kaabeltelevisiooniäris, ühises konsultatsiooniäris Eerik-Niiles Krossiga, on sel aastal lisandunud kiirabiautode ja reisibusside ümberehitamise vahendamine, kütuselisandite ja määrdeainete müük, kinnisvara jm.“Ta on asjalik inimene ja temast oleks igas ettevõttes kasu,” kiidab Rosimannust äripartnerist sõber Urmas Türk. Veebruaris sai Rosimannuse firmast osanik OÜs Rughenkarl. Ettevõte praegu aktiivselt ei tegutse, küll on perspektiivis üks kinnisvaraarendus. “Meil on üks kinnisvara, ta tundis huvi ja leppisime kokku, et arendame seda koos. Aga sellest on veel vara rääkida, see on alles lapsekingades,” lisab Türk.
    Äripartneri silmis tugev strateeg. Selle aasta aprillis omandas OÜ Väädi pool kiirabiautode ja busside ümberehitamist vahendavas firmas Dokto Baltic. “Rain reaalselt osaleb juhtimises ja ühiselt mõtleme ideid. Suhtlemine, läbirääkimised ja strateegiad on tema pool,” räägib ettevõtte teine omanik Erki Siitan.Siitan ja Rosimannus on koolivennad, ühest kandist pärit ja osalust ettevõttes pakkus Siitan. “Aastate jooksul oleme aru saanud, et paljudes asjades mõtleme ühtemoodi ja üksi on päris keeruline,” jätkab ta.See ei ole meeste ainuke ühine äri. Peatselt hakatakse OÜ Soroty ja OÜ Wonderfuel PRO kaudu müüma USAs toodetud ekstreemtingimustes kasutatavaid määrdeaineid.See on pigem suurettevõtete teema, aga on ka tavakaupa, millega uksehingi või õmblusmasinat määrida, sama ettevõte toodab ka kütuselisandeid, märgib Siitan.Siitani osalusega Spot Parking OÜ sai veebruaris EASilt ligi 610 000 eurot toetust kompaktparkimise lahenduse tehnoloogia väljatöötamiseks. Mais lisandus veel 4000 eurot automatiseeritud parkimislahenduse kasuliku mudeli registreerimiseks. Rosimannus selles äris osanik ei ole.
    Tegevus laieneb mitmes suunas. Endise e-tervise juhi Madis Tiigi ja endise sotsiaalministri nõuniku Anders Tsahknaga on Rosimannus osanik firmas Ehe Nations OÜ. Suvel ütles Vormsil perearstina töötav Tiik Meditsiiniuudistele, et firma tegevuse kohta ei ole midagi öelda, kuna sellega mingeid plaane veel ei ole, see lihtsalt osteti.Julgeolekueksperdist ettevõtja ja IRLi poliitiku Eerik-Niiles Krossiga seob Rosimannust ühine äri turu-uuringutega tegelevas firmas WTG9 Alliance Investments OÜ. Sama ettevõte on üheks osanikuks ka digitaalseid arhiiviteenuseid pakkuvas Eesti Arhivaar OÜs.“Jah, olen oma äritegevust tasapisi laiendamas mitmes suunas ja niipea, kui midagi on edenenud, saavad kõik sellest lugeda ka avalikest aruannetest. Küll aga ei soovi ma iga sündivat mõtet või algusjärgus ideed kolm sekundit hiljem online’is kommenteerida. Usun, et ettevõtluse ja äri valdkonnas professionaalse ajalehena saate aru, et niimoodi, sellises keskkonnas ei saa tegelikult ühtegi äri teha,” kommenteerib ettevõtja Rosimannus.
    Suurest poliitikast noortetööle. Poliitik Rosimannust iseloomustab aga hästi teatri NO99 etendus “Reformierakonna juhatuse koosolek”, milles tegelane Rain jälgis toimuvat kardinate tagant. Ainult kallid pruunid kinganinad paistsid nende alt. Kuid kõik teadsid, et tegelane Rain jälgib mängu. Rosimannus ongi aastate jooksul saanud külge Reformierakonna halli kardinali tiitli. Raske on alahinnata tema rolli võimupartei poliitika ja strateegia kujundamisel.“Üheski riigi- või erakondlikus ametis ma ei ole ja mingeid otsuseid ei langeta,” sõnab ta nüüd. Ametlikult on ta suurest poliitikast lahkunud.Küll on Rosimannus Reformierakonna rahastatavas Kodanikuhariduse sihtasutuses tegev Liberalismi Akadeemia projektiga. “Teeme seminare idapartnerlusriikide noortele, loodame lähiajal eestikeelsena välja anda liberalismiklassika paremiku lühiülevaateid koondava raamatu ja kindlasti õnnistame kedagi ka sel aastal aasta liberaali tiitliga,” selgitab ta.Selle kõrvalt on Rosimannusel aega ja tahtmist ettevõtluses kätt proovida. 2004. aastast tegutseva valdusfirma OÜ Väädi kaudu on ta praeguseks omanik juba kümnes firmas, lisaks kuulub Rosimannusele Kids Network Television OÜ. OÜ Väädi missiooniks on ainuomanikule majandusliku eneseteostuse ja -arendamise pakkumine ning tema hea- ning rahulolu suurendamine suurema isikliku finantssõltumatuse saavutamise kaudu, kirjutab Rosimannus ettevõtte majandusaasta aruandes.
    Väädi teenis ligi 50 000 eurot kasumit
    OÜ Väädi on valdusfirma, mis tegutseb 2004. aastast. Kui 2010. aastal ettevõttel müügitulu ei olnud, siis mullu ulatus see 88 135 euroni. Puhaskasumit teenis Väädi 48 882 eurot.“OÜ Väädi nõustamis- ja konsultatsioonitegevusega ei tegele,” kommenteeris Rosimannus küsimust, kui suure osa moodustab see ettevõtte käibest.Tegevjuhtkonnale 2011. aasta jooksul tasusid, preemiaid ja soodustusi väljastatud ei ole.
     
    Kommentaar
    Pole otsustanud, kas seon ennast projektiga
    Rain Rosimannus, ettevõtja, Reformierakonna liigeMa ei ole end Erika tänava ja Tööstuse tänava äärsete Arsenali kinnistute arendamise projektiga sidunud ega otsustanud siduda.Aadu Oja, keda tunnen aastaid, pakkus mulle võimalust selle projekti investoritele suunatud emissioonis osaleda, aga ma ei ole otsustanud, kas ma seda teen. Kuigi projekt ise on ahvatlev. See eeldaks päris suure laenukohustuse võtmist, sest muid allikaid emissioonis osalemiseks mul ei ole. Lisaks pelgan, et minu nime seostamine võib projektile pigem kahju tuua, sest paratamatult peab asju ajama ka Tallinna linnavalitsusega ja ka minuga seostatavatel avalikel fantaasiatel ei näi lõppu tulevat. Arsenal Holdingul on selle arendusega sama palju pistmist kui Londoni Arsenali jalgpalliklubiga – st mitte mingit.
    Mõelge ise mingi lugu välja
    Arvestades Äripäeva poolt varem minu kohta kirjutatut, võiksin anda heatahtliku soovituse – aga mõelge ise välja mingi lugu, nii nagu te tegite siis, kui avaldasite järjepanu täielikku valet, et minust saab Eesti Energia nõukogu esimees, Eesti Raudtee juhatuse esimees, et ma olen Väo soojuselektrijaama salaosanik või et mul on pistmist mingite fosforiidiuuringutega. Ma ei tea, kas need olid teie toimetuse fantaasia viljad või trükkisite sileda toruna ära mõne poliitilise konkurendi või PR-kontori sosinaid, aga küsiksin heatahtlikult: milleks nüüdki seda harjumuspärast faktivaba stiili muuta? Mina omalt poolt vabandan Äripäeva ees siiralt, et olen elanud valesti ega ole ühelegi teie toimetuses välja mõeldud “väärtushinnangule” suutnud pakkuda faktilist kinnitust.
     
    Kronoloogia
    Arsenali kinnistute müügisaaga
    2007. aasta riigieelarvesse plaanis tollase kaitseministri Jürgen Ligi juhitav ministeerium Tallinnas Erika 4 ja Pärnus Heina 6 kinnistute müügist saada 100 miljonit krooni. Erika 4 kinnistu müügist asja ei saa, kuigi huvilisi oli mitmeid.
    Juulis 2009 tehti ASi E-Arsenal nõukogule (nõukogu esimees kuni 8. juulini 2009 Eerik-Niiles Kross, seejärel Taavi Veskimägi) ülesandeks koostöös kaitseministeeriumiga luua eeldused ettevõtte ümberkujundamiseks eesmärgiga moodustada ministeeriumi valitsemisalas koostöös rahvusliku kapitali ja strateegilise partneriga kaasaegne kaitsetööstuse ettevõte. Ühe sammuna sellel teel asutas rida Eesti tuntud ettevõtjaid juba veebruaris Eesti kaitsetööstuse liidu. Selle juhatusse kuuluvad Taavi Veskimägi, Neinar Seli, Jüri Käo, Jüri Ilves, Margus Vanaselja jt.
    Septembris 2009 esitas E-Arsenali nõukogu omanikule ettevõtte ümberkorraldamise kava, mille eesmärk oli vabastada äriühing põhitegevuseks tõusnud kinnisvara arendamisest ja lõpetada ettevõtte põhitegevuse kunstlik toetamine pideva riigivara väärtuse vähendamise arvelt. Moodustatava kinnisvaraettevõtte aktsiad soovitas nõukogu anda rahandusministri valitseda.
    30. septembril 2009 nimetati AS E-Arsenal ümber ASiks Erika Neli, ettevõte jäi kinnisvara haldama. Samal päeval asutatud Erika Neli tütarfirma OÜ E-Arsenal pidi tootmisega tegelema.
    Märtsis 2010 tegi kaitseminister Jaak Aaviksoo otsuse peatada riikliku kaitsetööstusettevõtte OÜ E-Arsenal majandustegevus.
    11. augustil 2011 volitati valitsuse istungil (korralduse eelnõu ettekandja rahandusminister Jürgen Ligi) kaitseminister Mart Laari hääletama kaitsetööstusfirma E-Arsenal ümberkorraldamisel tekkinud ASi Erika Neli aktsiakapitali lihtsustatud vähendamise poolt eelnevate perioodide kahjumi katmiseks ja ettevõtte aktsiate üleandmiseks Riigi Kinnisvara ASile mitterahalise sissemaksena.RKAS (nõukogu esimees reformierakondlane Taavi Rõivas) sai sellega sisuliselt õiguse otsustada äriühingule kuuluva kinnisvara võimalik realiseerimine.
    September 2011 asutab Aadu Oja OÜ TK15, mis muudetakse hiljem OÜks Arsenal Center.
    1. oktoober 2011 saab kaitseministeeriumi asemel ASi Erika Neli aktsionäriks RKAS.
    7. november 2011 asutab David Stewart OÜ Coolidge Green Dragon Investments kaudu Orchard Partners OÜ.
    15. mail 2012 korraldatakse ASi Erika Neli juhatuse otsusega kinnistute müügiks enampakkumine.
    5. juuni 2012 avatakse pakkumused. Ainus pakkuja on Aadu Oja OÜ TK15.
    28. juuni 2012 saab Orchard Partners OÜ omanikuks Aadu Oja firma OÜ&K Real Estate Development.
    Juuli 2012 – Riigi Kinnisvara enampakkumisel müüdud Tallinnas Erika ja Tööstuse tänava üheksa kinnistut ostis ainsa pakkujana 1,521 miljoni euro eest Arsenal Center OÜ.
    10. august 2012 asutavad Aadu Oja ja David Stewart Coolidge ettevõtte OÜ Arsenal Holding.
    7. september 2012 liigub osa Aadu Oja osalusest Arsenal Holdingus Rain Rosimannuse firmale OÜ Väädi. Samal päeval omandab OÜ Väädi Aadu Oja firmalt OÜ&K Real Estate Development osaluse Orchard Partners OÜs.
    Allikas: Äripäev
     
    Taust
    Rain Rosimannusega seotud firmad
    Arsenal Holding OÜ, omanik Väädi OÜDokto Baltic OÜ, omanikud Erki Siitan ja Väädi OÜWTG9 Alliance Investments OÜ, omanikud Väädi OÜ, OÜ Trustcorp (Eerik-Niiles Kross) ja IWAY OÜ (Valentin Ivanov)Eesti Arhivaar OÜ, omanikud Väädi OÜ ja WTG9 Alliance Investments OÜHappy Hydrocarbons OÜ, omanik Väädi OÜInput Industries Inc. OÜ, omanik Väädi OÜ Orchard Partners OÜ, omanik Väädi OÜRughenkarl Osaühing, omanikud Väädi OÜ ja OÜ Jon & Jonson (Urmas Türk)Kids Network Television OÜ, omanik Rain RosimannuseHe Nations OÜ, omanikud Väädi OÜ, osaühing Hekardi (Iris ja Madis Tiik), OÜ Benefit Holding (Anders Tsahkna)OÜ Soroty, omanikud Erki Siitan, Happy Hydrocarbons OÜ (Väädi kaudu Rosimannus) ja Valery SmushkoWonderfuel PRO OÜ, omanikud OÜ Soroty, Happy Hydrocarbons OÜ ja Almercor OÜ (Andres, Indrek ja Elina Luberg)
    Allikas: äriregister
  • Hetkel kuum
Seotud lood
Kõik seotud lood

TalTechi professor: miks Eesti lennundus tähendab raha tuulde loopimist
On keeruline näha põhjust, miks Eesti lennundussektorit veel toetada. Kogemused on lihtsalt valmistanud liiga palju pettumust, kirjutab TalTechi makroökonoomika professor Karsten Staehr.
On keeruline näha põhjust, miks Eesti lennundussektorit veel toetada. Kogemused on lihtsalt valmistanud liiga palju pettumust, kirjutab TalTechi makroökonoomika professor Karsten Staehr.
Tesla halbadele tulemusele vaatamata lõpetasid USA indeksid tugevalt rohelises
Wall Street lõpetas teisipäevase kauplemispäeva üle ootuste tugevalt: S&P 500 tõusis +1,20%, Dow 30 kerkis +0,69% ning Nasdaq edenes +1,59%. USA turge vedasid tehnoloogiasektori aktsiad, millele keskendunud investorid valmistuvad „maagilise tehnoloogiaseitsmiku” tulemusteks ning ei lasknud end kohutada Teslast, kellelt oligi oodata halbu kvartalinumbried.
Wall Street lõpetas teisipäevase kauplemispäeva üle ootuste tugevalt: S&P 500 tõusis +1,20%, Dow 30 kerkis +0,69% ning Nasdaq edenes +1,59%. USA turge vedasid tehnoloogiasektori aktsiad, millele keskendunud investorid valmistuvad „maagilise tehnoloogiaseitsmiku” tulemusteks ning ei lasknud end kohutada Teslast, kellelt oligi oodata halbu kvartalinumbried.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Tööle marsivad kartmatud noored: me teame, et väärime kõrget palka Vana tööstus peletab, kaitsetööstus meelitab
„Sõprade ees oleks see veits flex ka, et saan neli kilo,“ ütleb inseneritudeng Kristjan Taimla. Palgast rääkimine ei ole noorte jaoks tabu, Z-põlvkond arutab seda teemat lõdvalt.
„Sõprade ees oleks see veits flex ka, et saan neli kilo,“ ütleb inseneritudeng Kristjan Taimla. Palgast rääkimine ei ole noorte jaoks tabu, Z-põlvkond arutab seda teemat lõdvalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
General Motorsi esimene kvartal ületas kõiki prognoose
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Narva tööstusinkubaator hakkab ettevõtteid Ida-Virumaale meelitama
Majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo allkirjastas käskkirja, millega suunatakse EL Õiglase Ülemineku Fondist pea 8,5 miljonit eurot tööstusinkubaatori rajamiseks Narva.
Majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo allkirjastas käskkirja, millega suunatakse EL Õiglase Ülemineku Fondist pea 8,5 miljonit eurot tööstusinkubaatori rajamiseks Narva.
Maailmatasemel rallistaarile sauna müünud ettevõte haarab üha enam uusi välisturge
Tartumaal tegutsevad saunatootjad näevad, et saun pole sugugi ainult põhjamaa inimese jaoks, vaid pakub huvi ka palju kaugemates maades, nii õnnestus neil saun müüa isegi maailmakuulsale rallisõitjale Thierry Neuville’ile.
Tartumaal tegutsevad saunatootjad näevad, et saun pole sugugi ainult põhjamaa inimese jaoks, vaid pakub huvi ka palju kaugemates maades, nii õnnestus neil saun müüa isegi maailmakuulsale rallisõitjale Thierry Neuville’ile.