Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Kuidas Maxima Narvas poliitikuid palkas?

    Eesti suure jaeketi Maxima  ning Narva mõjukate poliitikute ja ametnike omavaheliste tehingute uurimisest kasvas välja ehmatav pilt piirilinna poliitärimeeste sahkerdamistest.

    Pealtkuulatud vestlused, läbiotsimised üle Eesti, tundide viisi kümnete ja kümnete kahtlustatavate ja tunnistajate ülekuulamisi – see on kokkuvõte 2008. aastal alanud Eesti suuruselt kolmanda linna võimuladviku tehingute krimi­naal­­­­­uurimisest.
    Äripäeva käsutuses on kokku 13 köidet ehk üle 3200 lehekülje eeluurimismaterjale, mis ei tohiks enne süüdimõistvat kohtuotsust  jõuda avalikkuse ette. Osa nendest materjalidest riputas oma veebipäevikusse ka Narva sotsiaaldemokraat Gennadi Afanasjev, kes kandideeris äsjastel valimistel. Afanasjevi kinnitusel saadeti temale need CD-plaadile tõmmatud materjalid anonüümselt.
    Lugedes neid uurimismaterjale, saab aimu, kuidas Narva võimuladvik on omavahel tehingutega läbi põimunud, kuidas ametnikke mõjutati, ning kuidas mõjuvõim läbi kavalate skeemide raha vastu vahetati. Uurijad on üksipulgi lahti harutanud mitu tehingut linna varaga ja püüdnud tagantjärele välja selgitada, kes ja kui palju nendest endale raha sai. Paratamatult tekib paralleel Ivo Parbuse ja Elmar Sepa toimetamistega Tallinnas.
    Kui seni on Narvas uurimiste ja kohtusse jõudnud kriminaalasjade peategelased olnud Aleksandr Moissejev ja Fjodor Ovsjannikov, siis selle rahapesu uurimise staar on Aleksei Voronov. Äsja Keskerakonna nimekirjas Narva volikogusse valitud  Voronov on olnud aastaid Sillamäe linna volikogu liige, pidanud ka volikogu aseesimehe ametit. Ta juhib Narva linnale ja Narva-Jõesuu linnale kuuluvat ettevõtet Narva Vesi. Ettevõttest on viimaste aastatega läbi käinud kümneid miljoneid eurosid Euroopa Liidu ja KIKi abiraha. Kuid selle kriminaaluurimise fookuses ei olnud vee-ettevõtte rahaasjad, vaid Voronovi muud ärid.
    Voronov uurimisest rääkida ei soovi, ka keeldub ta kokkusaamisest. Talle helistades on tunda, et Narva Vee juhataja juba ootab kõnet. “Ma olen kursis, miks te helistate. Kahjuks ma teile mitte mingeid kommentaare anda ei saa. Ma konsulteerisin prokuratuuriga ja sealt öeldi, et ei tohi kommenteerida. Kui te plaanite seal midagi kirjutada, siis nad ütlesid, et ka teie eriti ei tohi. Edu teile ja häid artikleid! Nägemist!” lõpetab Voronov kõne.
    Uurin tehingute tegemise ajal Narva linna volikogu esimehena töötanud praeguselt keskerakondlasest riigikogu liikmelt Mihhail Stalnuhhinilt, mida tema arvab sellest kriminaaluurimisest. “Minu kogemus näitab, et kui inimesel on tõesti süü olemas, siis kohus toimub väga kiiresti ja ka kohtuotsus on kiire. Kui uurimised venivad aastaid, siis on tagamaad hoopis teised. Minu arvamus on, et sellel on poliitiline tagapõhi,” lausub ta.
    Poliitikaga seostab avalikkuse ette tulnud uurimisinfot ka Maxima Eesti kommunikatsioonijuht Erkki Erilaid: “Maxima ei osale kindlasti poliitilistes vastasseisudes ja seega ei saa me kommenteerida ikka ja jälle enne valimisi meediasse jõudvaid erinevaid vihjeid ja tõlgendusi.”
    Äripäev ei võta seisukohta, kas keegi on süüdi või mitte. Näitame täna ja järgmisel nädalal ilmuvates artiklites, kuidas Narvas poliitikud äri ajasid.
    Piirilinna juhid tegutsesid Maxima huvides
    2008. aasta oktoobris saabusid Tallinnas asuvasse Maxima kontorisse ootamatud külalised. Ida prefektuuri majanduskuritegude uurimisega tegelevad politseinikud tegid kontoris läbiotsimise. Põhjuseks juba suvel algatatud kriminaalasi Keskerakonda kuuluva Andrei Voronovi firma Noolsirge ja Maxima vaheliste rahaülekannete seaduslikkuse kontrollimiseks.Kolm aastat varem algavad Voronovi neljasilma kohtumised Maxima Eesti (tollal VP Market OÜ) juhataja Arunas Zimnickasega. “VP Market vajas informatsiooni selle kohta, kuidas laiendada oma kauplusteketti. /…/ Ühel kohtumisel andis Voronov mulle mõista, et tulevikus võib ta aidata mul lahendada kõik VP Market OÜ arendamisega seotud küsimused või probleemid, ja mitte ainult Narvas ja Sillamäel, vaid ka laiemalt,” räägib Zimnickas hiljem uurijatele.Umbes samal ajal hakkab Voronovi erakonnakaaslane, piirilinna munitsipaalettevõtte Narva Bussiveod juhatuse liige Andrus Tamm ettevõtte nõukogu liikmetele rääkima vajadusest kolida bussipark kesklinnast ära. Bussiettevõtte kolmeliikmelises nõukogus istub ka Voronovi alluv, Narva Vee pearaamatupidaja Tatjana Eigard. Tamm ise oli aga mõne aja eest Voronovile müünud firma Amerplastar Est OÜ, mida hiljem kasutab Voronov Maximalt saadud raha liigutamiseks.Ühel bussiettevõtte nõukogu nõupidamisel otsustataksegi bussipargile kuuluvad Tallinna mnt 55 asuvad hooned maha müüa. 2006. aasta veebruaris saab vallasvarana müüdud hoonete omanikuks VP Market ning sügisel õnnestub jaeketil omandada ka hoonete juurde kuulunud maa. Asukoht on super – linna keskel peatänava ääres.VP Market maksab bussipargi hoonete eest 1,4 miljonit ­eurot (22 miljonit krooni). Aasta varem oli bussipark tellinud BRC Kinnisvaralt hoonete hindamise, toona hinnati väärtuseks 0,87 miljonit eurot (13,6 miljonit krooni). Sellele hinnangule viidates tõrjuvad Narva linnajuhid süüdistusi Maximaga kokkumängus.Aasta pärast hoonete soetamist müüb aga VP Markets kogu kinnistu 5,8 miljoni euroga (91 miljonit krooni) Maxima leedulastest omanikele kuulunud ettevõttele.
    Fiktiivsed tehingud.  Tegelikult pidid leedukad Narvas märgatavalt suurema summa välja käima. Lisaks bussipargile tasutud summale tasus VP Markets viiele ettevõttele kokku 0,95 miljonit eurot (14,9 miljonit krooni).Selle raha kõiki saajaid ei õnnestunud uurijatel tagantjärele välja selgitada, sest kasutati variisikuid ning raha võeti Tallinnas asuvatest pangaautomaatidest sulas välja. Viiest firmast kaks kuulusid Aleksei Voronovile. VP Market kandis raha üle maaklerteenuste lepingute alusel. Lepingu kohaselt pidi Voronovi ettevõte aitama otsida Maximale sobivaid kinnistuid. Hilisemal tunnistajate ülekuulamisel aga selgub, et mingeid maaklerteenuseid tegelikkuses ei osutatud ja lepingud olid fiktiivsed.Ühte VP Marketsilt raha saanud ettevõtet S.V.O. Baltic International juhtis Narva linnapea nõunik ning abilinnapea Sofja Homjakova elukaaslane Vadim Orlov. Eelmisel pühapäeval toimunud valimistel taas Keskerakonna nimekirjas Narva linnavolikogusse valitud Orlov on varem üle-eestilise meediakünnise ületanud SA Ida-Viru Tööstusalade Arenduse Narva Logistika ja Tööstuspargi juhatajana. Samuti on pandud põlema tema lähikondlaste autosid.Orloviga seotud ettevõttesse laekunud rahast osa liikus aga uurijate kahtluse järgi osaliselt edasi 2006. aasta kevadeni Keskerakonna Narva piirkonda juhtinud Aleksandr Moissejevile. Orlov ostis uurijate kahtlustuse kohaselt turuhinnast miljon krooni kõrgemalt Moissejevi naise nimel olnud korteri. Miks just miljon krooni turuhinnast kõrgemalt, seda on raske öelda, sest hinna kujunemise tagamaad pole selged.
    Tülikas Narva arhitekt. VP Markets (Maxima) kavatses bussipargi hoone kinnistule ehitada Akropolise kaubanduskeskuse. Kolmekorruselise keskuse suuruseks plaaniti kokku 40 000 m2. Narva mõjukate poliitikutega ärisuhetes olevatele leedukatele ootamatult tekkisid aga keskuse arendamisel tõrked, sest Narva linna arhitekt Anne Hallik polnud koostöövalmis.Kuna teisele ja kolmandale korrusele rentnikke ei leitud, siis otsustati mahtu vähendada ning piirduda ainult ühekorruselise hoonega. Arhitekt Hallik oli aga selle muudatuse vastu, sest tema hinnangul polnud nii madal hoone sellesse piirkonda sobilik.Ülekuulamisprotokollidest selgub, et arhitekti vastuseisu murdmiseks pöördusid Maxima abilised otse Narva abilinnapea Sofja Homjakova, Narva linnapea Tarmo Tammiste ja linnavolikogu esimehe Mihhail Stalnuhhini poole. Jälle meenub paralleel Tallinnaga, kus linnaametnikud olid vastu Keskerakonda varjatult rahastanud Tallinna Farmaatsiatehase kõrghoone ehitamise plaanile ning ametnike vastuseisu murdmisega tegeles keskerakondlik linna juhtkond.2008. aasta augustis andis Homjakova Narva abilinnapeana linnavalitsuse korralduse, millega väljastati Akropolise kaubanduskeskuse ehitusluba. Seda hoolimata faktist, et linna peaarhitekt ei kooskõlastanud projekti arhitektuurset lahendust ning projektis avastati 13 puudust.Hilisemal ülekuulamisel küsisid uurijad Homjakovalt, kes mõjutas teda VP Marketi huvides kiirete otsuste tegemisel? “Ma ei ütleks, et mind mõjutati, lihtsalt minu poole pöördusid Mihhail Stalnuhhin (siis volikogu esimees), Aleksandr Moissejev (siis volikogu liige), Andrei Voronov (Narva Vee juhataja) palvega kiirendada küsimuste lahendamist. Paluti ka anda ehitusluba Akropolis Esti jaoks, samuti muid lubasid VP Marketi jaoks,” selgitas Homjakova.Arhitekt Hallik rääkis uurijatele, kuidas Akropolise keskuse projektiga tegelemine oli talle väga ebameeldiv kogemus. “Kõige rohkem ärritas mind Akropolise keskuse projekti juures see, et keskuse arendajad ei ajanud tööasju minu ega meie ametiga otse, vaid läbi kõrgete linnaisade. Nende linnaisade all pean silmas Narva linnavolikogu esimeest Mihhail Stalnuhhinit ja Narva abilinnapead Sofja Homjakovat.”Halliku sõnade järgi olid linnaisade edastatud arendajate palved tema jaoks pigem korraldused, mis häirisid tema planeeritud tööaega.
    Abilinnapea äriidee. Hilisem uurimine selgitas, et oma huvid olid Akropolise keskusega seoses ka abilinnapea Homjakoval. Leedulaste projektijuhi Vadim Senitšenkovi meenutusel palus leedulasest juht tal reserveerida üks pind ilusalongi jaoks. “Hiljem tuli minul Homjakovaga jutu sees välja, et tema soovib selles keskuses avada eksklusiivse ilusalongi.”Majanduskriis tuli aga lõpuks mühinal peale ja lõpuks keskuse ehituseks ei läinudki.
    Mõjutamist ei olnud
    Keskerakonna Narva piirkonna juht Andrus Tamm ei usu, et Narva Bussivedude hoonete müügi juures üritati kedagi mõjutada. Tamm oli hoonete müügi ajal Narva Bussivedude juhatuse liige ja on Narva Vee nõukogu liige.
    Olete kursis selle kriminaalasja uurimisega? Ega eriti ei ole. Ühe korra on mind aastaid tagasi kutsutud Narva Bussivedude hoonete müügi pärast tunnistajana ülekuulamisele. Voronovi kohta ei küsitud siis midagi.
    Kui hästi Te Aleksei Voronovi tunnete? Tunnen piisavalt hästi, juubelil olen käinud. Sünnipäevadel ei ole käinud. Äri ei ole teinud temaga mitte mingisugust.
    Teil oli OÜ Amerplastar Est, mille müüsite Voronovile? See oli mul mingisugune riiulifirma ja kuna tal oli mingisugust firmat vaja, seetõttu tema selle ka sai.
    Juba sel ajal tundsite teineteist? Jah, siin Narva kandis tunnevad peaaegu kõik üksteist. Suur linn, aga kõik tunnevad üksteist millegipärast.
    Seesama firma jookseb kahtlustustest läbi. Sinna on Maxima kandnud fiktiivsete maakler­lepingute alusel suuri summasid. Ma lugesin jah neid dokumente.
    Loen kahtlustustest, et Voronov ja Moissejev mõjutasid bussipargi juhatajat ja nõukogu liikmeid. Kuidas see asi siis oli? Ma lugesin ka nendest ebaseaduslikult lekkinud dokumentidest enda ütlusi. Minu käest ei ole keegi üldse küsinudki, kas mind mõjutati või mitte.
    Ma nüüd siis küsin Teie käest seda. Ei, muidugi mitte. Siin tuleb lähtuda sellest, mis on juhatuse liikme kohustused. Bussipargi hoonetega seonduvalt sai võetud eraldi hindamisfirma, et see ei oleks Narva ega kellegagi seotud. Nõukogu liikmete eest ei saa ma midagi rääkida, aga ma ei usu, et neid mõjutati.
    Kas Teile oli teada sel ajal, et Voronov osutab samal ajal Maximale maaklerteenuseid? Absoluutselt mitte. Ja et veel Vadim Orlov oli sellega seotud, see oli minu jaoks täielik üllatus.
    Oli see Teie jaoks halb üllatus? Ma ei oska isegi öelda. Alati on ebameeldiv, kui tuttavate inimestega on mingi jama ja kui seda hakatakse minuga seostama.Nende fiktiivsete lepingute koha pealt ei oskagi midagi öelda. Minu jaoks oli tookord kõige hämmastavam ikkagi see, kuidas Maxima suutis selle maa nii ruttu maavalitsuse kaudu ära erastada.  Maxima inimestega puutusin kokku ainult müügi­protsessi ajal. Pärast ma ei käinud aasta ­aega Maxima poeski, et keegi mind mingilgi määral sellega ei seostaks.
    Erastamise kiirus üllatas, sest bussipark proovis ise ka maad erastada? Just nimelt. Ja väga kaua ­aega ja lõpuks oli oht, et me jääme üldse sellest territooriumist ilma, sest osas kohtades oli seal pandud riigi reservmaana kirja. Tol hetkel oli hoonete müük meie jaoks kõige parem tehing ja ma lähtusin SEB panga strateegiast, et pank peab tegelema põhitegevusega, mitte kinnisvara haldamisega. Sama eesmärk oli ka meil, sest need hooned olid amortiseerunud, küttekulud olid väga suured. Valik oli, kas müüa või jääda üldse sellest maast ilma. Müük toimus just viimasel hetkel, kui sai veel vallas­varaga tehinguid teha.
    Elu näitas, et uuel omanikul õnnestus poole aastaga maa erastada. Kui mu mälu ei peta, siis meie puhul oli juba viis aastat käinud see maa erastamise protsess. Meie seda ei saanud. Praegu saan ma Narva elanikuna kurbusega vaadata seda tühja ­auku, kuhu pidi tulema midagi väga suurt ja ilusat.
    Voronovi suhtes esitatud kahtlustuste nimekiri on väga pikk. Teie olete Keskerakonna kohaliku piirkonna juht ja Voronov kandideerib erakonna nimekirjas volikogusse. Kas Te ei näe tema kandideerimises probleemi? (Intervjuu on tehtud enne valimisi. Voronov sai 398 häält ja osutus valituks Narva volikogusse – toim) Meil on õigusriik ja kehtib süütuse presumptsioon.Narva linnapea on kaks korda kohtu all olnud ja mõlemal korral on ta õigeks mõistetud. Pole selge, kas nende praeguste kahtlustustega üldse kohtusse jõutakse.
    Kas Teil Voronoviga sellest juttu on olnud? Meil ei ole seda jutuks olnud. Ma vaatasin need dokumendid diagonaalis läbi, rohkem enda kohta käivad asjad. Teiste osas ma ei süvenenud, seal on selline sasipundar, mis võib veel aastaid kesta.
    Kas see uurimine on Voronovi kuidagi muserdanud või segab töötegemist? Absoluutselt mitte. Ta on väga rõõmsameelne inimene. Europrojektid on linnas käimas, toimetatakse ja kaevatakse. Ta ei näe küll välja kurjategija moodi või et tunnistaks ennast süüdi.
    Uurijate hinnangul olid lepingud fiktiivsed
    Kaks kuud pärast seda, kui Maxima Eesti ostis Narva Bussivedudelt hooned, allkirjastasid Maxima esindaja Arunas Zimnickas ja Noolsirge AS esindaja Aleksei Voronov maaklerlepingu lisana üleandmise vastuvõtmise akti. Voronovi firma sai Viljandis Vaksali 11 kinnistu vahendamise eest maakleritasuna 166 177 eurot (2,6 miljonit krooni).Tegelikult pidas kinnistu omanikuga läbirääkimisi Maxima Eesti enda Kesk- ja Lõuna-Eesti arendusjuht. “Ma arvan, et see on mingi fiktiivne dokument, mis on koostatud nähtavasti rahavoolu varjamiseks. Sellise maaklerlepingu kohta mul infot ei ole, dokumenti näen esimest korda,” imestas Maxima töötaja ülekuulamisel. Ka polnud ta midagi kuulnud ei Voronovi ega tema firmade nimedest.Sarnaseid tunnistusi andsid ka Maxima Eesti kinnis­varaosakonna töötajad ja kinnistute müüjad Elva, Räpina, Otepää, Jüri, Narva jt kinnistute ostu-müügi asjaolude kohta. Näiteks Räpina linnas asunud kinnistu omanik rääkis, et nendega võttis ühendust Maxima Eesti kinnisvaraosakonna töötaja ja mingeid vahendajaid tehingul ei olnud. Asja hakkas uurima ka maksuamet. Maxima Eesti selgitas maksuametile, et kinnisvaraosakonna töötajad ei saanudki maaklerlepingutest ja ette­võtetest teada, kuna ette­võtetega suhtles otse juhatuse liige Zimnickas.
    Maa osteti politsei poolt tagaotsitavalt
    Juba 1997. aastal kuulutas politsei tapmiskatse tõttu tagaotsitavaks 1963. aastal sündinud Narva elaniku Valeri Rožinovi, kes kahtlustuse järgi tungis Päikese tänaval kahele inimesele kallale. Ta üritas ühte noaga lüüa ning kui see ära jooksis, tulistas tema suunas kolm lasku. Seejärel tulistas Rožinov ka teist inimest, kes sai vigastada.See juhtum ei takistanud aga Venemaal redutavat Rožinovi ostueesõigusega erastamast Narvas Tallinna mnt 57 asuvat ärimaad. Volituse alusel kirjutas tema eest 2006. aastal linnapea Tarmo Tammistega sõlmitud maa ostu-müügilepingule ja asjaõiguslepingule alla Rožinovi aasta vanem nimekaimust onupoeg. Kaks aastat hiljem õnnestus Rožinovil kinnistu Maxima omanikega seotud ettevõttele maha müüa.Rožinovile kuulunud kinnistu asus Narva plaanitava Akropolise keskuse kõrval ning temalt oli vaja saada detailplaneeringu ja ehitusprojekti koos­kõlastused. Leedulased otsustasid hiljem Rožinovilt ka maa ära osta, sest seal asuv hoone segas neil teha oma keskuse planeeringut. Kuna Rožinov oli Eestis tagaotsitav, siis pidid Akropolise esindajad käima mitmel korral läbirääkimisi pidamas Venemaal. Enne lahutust sai kinnistu omanikuks Rožinovi abikaasa Marina Rožinova, kes müüski selle 2008. aastal 313 179 euroga (4,9 miljonit krooni) leedulaste firmale.2009. aasta märtsis rääkis Rožinova ülekuulamisel, et ta oli paar kuud varem käinud Ivan­gorodis ja piirilähedases parklas andnud eksmehele 1,7 miljonit krooni, mis abielulahutuse ja vara jagamise järel Valerile kuulus.Marinaga suhtles Rožinov advokaadi Sven Sillari vahendusel. “Minule Sillar ei selgitanud, kus on ta Valeri Rožinoviga kohtunud – kas Eestis või Vene Föderatsioonis. Mind see ei huvitanud,” rääkis Rožinova.Rožinovi onupoeg rääkis ­uurijatele, et kohtumised Valeriga toimusid Peterburis erinevates metroojaamades. “Ma ­tean, et Valeri Rožinovil on mingid probleemid politseiga, kuna tema kohta käiakse regulaarselt igal aastal 1–2 korda Narva politseist küsimusi esitamas,” lisas ta.
     
    Kes on kes
    Aleksei Voronov
    Narva poliitik ja ettevõtja. Valiti äsja Keskerakonna nimekirjas Narva linna volikogusse. Varem oli aastaid Sillamäe linna volikogus, on olnud ka volikogu esimehe asetäitja. Narva linnale ja Narva-Jõesuu linnale kuuluva ASi Narva Vesi juhatuse liige.Arvatakse, et ta omab või omas Küprosel kinnisvara. Kinnitust sellele ei ole, küll on ta oma majanduslike huvide deklaratsioonis näidanud, et tal on pangaarve Bank of Cyprus’es.
    Aleksandr Moissejev
    Narva poliitika kustunud täht. 1998. aasta suvel astus Keskerakonda, juhtis 2006. aastani erakonna Narva piirkonda. Saades linnavolikogu liikmeks, hakkas ta jõuliselt linna otsuseid enda ja oma sõpruskonna kasuks suunama.2008. aasta augustis pidas kaitsepolitsei Moissejevi kinni kahtlustatuna 100 000kroonise altkäemaksu andmise katses Ida politseiprefektuuri majanduskuritegude talituse juhile Jevgeni Fedorenkole. Kohtus jäi ta süüdi pistise lubamise ja andmise katses. Karistuseks määrati kümne kuu pikkune vangistus. 2011. aasta jaanuaris arvati Moissejev Narva piirkonna juhtide vastuseisust hoolimata Keskerakonnast välja. Mõnda aega oli tööl projektijuhina linnale kuuluvas Narva Bussivedudes. Praeguseks on Narvast lahkunud.
    Vadim Orlov
    Keskerakondlasest Narva poliitik ja ettevõtja. On vahendanud tööjõudu Ivangorodi ja on olnud linnapea Tarmo Tammiste nõunik. Praegu töötab sihtasutuse Ida-Viru Tööstusalade Arenduse Narva Logistika ja Tööstuspargi juhatajana.Kevadel kirjutas Põhjarannik, kuidas Orlov läks linnaameti juristi Mihhail Antonovi kabinetti ja hakkas teda filmima. Sellest tekkis meeste vahel rüselus.On süüdistanud lähikondlaste kasutuses olnud autode põlemapanemises nii oma endist äripartnerit Eduard Starikovi kui ka Keskerakonna Narva piirkonna juhti Andrus Tamme.Äsja lõppenud kohalike omavalitsuste valimisel sai järjekordselt Keskerakonna nimekirjas Narva linnavolikogusse.
    Sofja Homjakova
    Vadim Orlovi elukaaslane, oli Narva abilinnapea.Paari aasta eest mõistis Viru maakohus talle väärteo korras rahalise karistuse, kuna ta kihutas endale alluvat ametnikku ebaseadusliku otsuse tegemisele. Lisaks süüdistas prokuratuur teda mõjuvõimuga kauplemises, kuid kuriteokoosseisu puudumise tõttu mõisteti kohtus õigeks.Selle aasta alguses määrati ta linnale kuuluva sihtasutuse Narva Linna Arendus juhatuse liikmeks.
     
    Pane tähele
    Ligi miljon eurot jagunes viie firma vahel'
    MaximaOstis Narvas munitsipaalfirmale Narva Bussipark kuulunud hooned. Lisaks hoonete eest makstud 1,4 miljonile eurole tasus 0,95 miljonit eurot erinevatele ettevõtetele, millest osa kuulus variisikutele ning osa olid seotud Narva ametnike ja poliitikutega. Raha kanti üle maaklerteenuste lepingute alusel, mida uurijad peavad fiktiivseks.
    484 788 eurot Noolsirge ja Amerplastar EstSeotud Aleksei Voronoviga, kes on munitsipaalfirma AS Narva Vesi juhataja, kuulub Keskerakonda ja valiti Narva volikokku.Tema firmadest liikus osa raha edasi kümnekonnasse majandustegevuseta ja variisikutele kuulunud väikefirmasse, mille arvetelt võtsid summad välja teadmata isikud.Osa rahast ehk umbes 0,2 miljonit eurot kasutas Voronov ka talle kuulunud kullapoele kauba ostmiseks.
    166 177 eurot  S.V.O. Baltic InternationalOmanik ja juhataja oli Liina Jarovaja, kes on tollase Narva abilinnapea Sofja Homjakova tädi. Homjakova on vabaabielus Vladimir Orloviga, kes oli Narva linnapea nõunik. Orlov oli ka firma S.V.O. Baltic International tegevdirektor ja jagas VP Marketilt laekunud raha.VP Marketilt saadud rahast 79 893 eurot kanti edasi Voronovi firmasse Amerplaster Est.33 555 eurot kannab Orlov aga enda pangakontole, kust see liigub edasi Aleksandr Moissejevi abikaasa Elena nimel olnud korteri osamaksuks. Ostetud korter vormistatakse Orlovi elukaaslase Sofja Homjakova tädi Liina Jarovaja nimele, kuid elama asusid sinna Orlov ja Homjakova. Jarovaja sõnul vormistati korter tema nimele, kuna ta andis selle ostmiseks 5000 USD väärtuses raha, mille ta sai oma emalt, kes oli 1972. aastal Groznõis müünud maja.Korteri ostmise ettepaneku tegi Orlovile Moissejev ning uurijate hinnangul osteti see turuhinnast kallimalt. Uurijad kahtlustasid, et Moissejev sai Maximalt Orlovi kaudu 63 914 eurot ehk miljon krooni.
    150 837 eurot Dandridge OÜEttevõte kuulus variisikutele ja tegelikke omanikke ei õnnestunud uurijatel välja selgitada. Maximalt firmasse jõudnud raha võeti välja sularahas.
    150 837 eurot All In One OÜKa see ettevõte kuulus variisikutele ja tegelikke omanikke ei õnnestunud uurijatel välja selgitada. Maximalt firmasse jõudnud raha võeti välja sularahas.
     
    Taust
    Küsimused prokuratuurile
    Prokuratuur ei soovi kriminaalasja kohta kommentaare anda.
    Äripäev küsimused prokuratuurile: Mis seisus on kriminaalasja nr 09240100855 uurimine? Kas kahtlustatavate ring – Aleksei Voronov, Sergei Mikrjukov, Aleksandr Moissejev, Juri Barkov, Aleksei Saaremägi, Arunas Zimnickas, Nikolai Jezov, Oleg Minitš – on jäänud samaks?Kas pärast 18.09.2012. aastat on mõne kahtlustatava ja/või kuriteoepisoodi osas kriminaalmenetlus lõpetatud?Millal plaanib prokuratuur süüdistusega kohtusse minna?
    Prokuratuuri vastus: Kriminaalasi on hetkel kohtueelses menetluses. Aleksei Saaremägi, Aleksandr Moissejevi suhtes on menetlus lõpetatud kuriteo koosseisu puudumise tõttu. Arunas Zimnickase ja Oleg Minitši suhtes on menetlus lõpetatud avaliku menetlushuvi puudumise tõttu. Samuti on kriminaalmenetlus lõpetatud mõne kuriteoepisoodi osas. Hetkel pole võimalik täpset kuupäeva öelda, millal prokuratuur läheb süüdistusega kohtusse.
    Äripäeva uued küsimused: Kui Aleksei Saaremägi, Aleksandr Moissejevi, Arunas Zimnickase ja Oleg Minitši suhtes on kriminaalmenetlus lõpetatud, siis kas samades kuriteoepisoodides on lõpetatud menetlus ka Aleksei Voronovi suhtes? Kui jah, siis kas samade põhjendustega? Miks leidis prokuratuur, et kohtueelse menetluse kokkuvõtte koostamise järel polegi Aleksei Saaremägi ja Aleksandr Moissejevi tegevuses kuriteo koosseisu? Miks puudub avalik menetlushuvi Arunas Zimnickase ja Oleg Minitši tegevuses? Dokumentide võltsimine ja rahapesu ei ole ju naljaasi, summadki on päris kopsakad?
    Prokuratuuri vastus: Hetkel ei saa Teile midagi täiendavat vastata, kuna kriminaalasi on jätkuvalt kohtueelses menetluses.
    Tasub teada
    Voronovi kahtlustati mitmes kuriteos
    Narva Vee keskerakondlasest juhi Aleksei Voronovi äritegevust on aastaid uuritud. Uurimismaterjalides on hulgaliselt dokumentide võltsimise-  ja rahapesukahtlusi. Voronovi ja ASi Eesti Energomontaaž juhatuse liiget Sergei Mikrjukovi kahtlustatakse 4,8 miljoni krooni ettevõtte raha omastamises ning omastamise varjamiseks võltsitud dokumentide koostamises. Mikrjukov valiti 2005. aastal ka Narva aasta ettevõtjaks.
    Voronovi kahtlustati koos Mikrjukovi ja firmade asutamisega tegeleva Larssen Capital juhatuse liikme Aleksei Saaremäega rahapesus. AS Eesti Energomontaažilt saadud raha kandis Voronov enda firmast AS Noolsirge variisikute nimel olevate firmade arvetele. Seejärel võeti raha Tallinnas sularahaautomaatidest välja.
    Voronov sõlmis töövõtulepingu ehitusfirmaga AS Vant. Lepingu järgi remontis Vant Silla­mäel kaupluseruume, sama firma ehitas ka Narva-Jõesuus Voronovi eramaja.
    Voronovi kahtlustati koos ASi Woodland juhatuse liikme Nikolai Jezoviga töövõtulepingute, tööde vastuvõtuaktide ja arvete võltsimises.
    Voronovi kahtlustati maaklerlepingute võltsimises temale kuuluvate firmade ja Maxima Eesti (siis VP Market) vahel ning koos Aleksei Saaremäega Maximalt saadud 15 miljoni krooni rahapesus.
    Kuna prokuratuur ei soovi Voronovi ja teiste uurimisega seonduvaid asjaolusid kommenteerida, ei ole täpselt teada, millistes episoodides Voronovi praegu veel kahtlustatakse ja kas mõne kahtlustuse suhtes on uurimine lõpetatud.
    Allikas: eeluurimismaterjalid
    Kommentaar
    Uurijate hinnangul kuritegu ei olnud
    Aleksandr Moissejev, endine Narva linnavolikogu liigeMa annan oktoobrikuu jooksul juba neljandat korda erinevatele väljaannetele kommentaari Teid huvitava kriminaalasja kohta. Pean märkima, et ainsana olete kursis kriminaalasja lõpetamisega minu suhtes. Kriminaalasi on minu suhtes lõpetatud kuriteo koosseisu puudumise tõttu ning riik kompenseeris mulle kriminaalasjaga seotud kulud. Kelle algatusel ja mis põhjustel algatati minu suhtes kriminaalasi, ei ole mulle teada. Samuti ei tea ma, mis põhjustel anti minu kohta valetunnistusi ning miks uurimise käigus seda õigel ajal ei avastatud.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Suure seitsmikuga on ühinemas uus tegija
Analüütikute hinnangul on maagilisest seitsmikust puudu ravimifirma, mille aktsia hinna kasv edestab juba viit imelise seitsmiku liiget ning omab S&P 500 indeksis suuremat positsiooni kui Tesla.
Analüütikute hinnangul on maagilisest seitsmikust puudu ravimifirma, mille aktsia hinna kasv edestab juba viit imelise seitsmiku liiget ning omab S&P 500 indeksis suuremat positsiooni kui Tesla.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Kallis kakao paneb šokolaaditootjad hinda tõstma. Eesti ettevõtja rajab Costa Ricasse istanduse
Kakao hind tooraineturul on tõusnud kuu ajaga 40 protsenti, poole aastaga 115 protsenti, aastaga 130 protsenti ja kolme aastaga 200 protsenti. Kiire hinnatõus paneb siinsedki šokolaaditootjad uusi lahendusi otsima – näiteks rajama oma istandust Costa Ricasse.
Kakao hind tooraineturul on tõusnud kuu ajaga 40 protsenti, poole aastaga 115 protsenti, aastaga 130 protsenti ja kolme aastaga 200 protsenti. Kiire hinnatõus paneb siinsedki šokolaaditootjad uusi lahendusi otsima – näiteks rajama oma istandust Costa Ricasse.
Tallinna lennujaamas enam vedelikke ja arvutit kotist välja võtma ei pea
Tallinna lennujaamas julgestuskontrolli uute masinate seadistamine ja testimine sai valmis ja enam ei pea reisijad enam vedelikke ja arvuteid käsipagasist välja võtma, teatas lennujaam.
Tallinna lennujaamas julgestuskontrolli uute masinate seadistamine ja testimine sai valmis ja enam ei pea reisijad enam vedelikke ja arvuteid käsipagasist välja võtma, teatas lennujaam.