Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Rikaste TOP. Rikkad jäid vaesemaks

    Täna ilmunud Äripäeva rikaste edetabeli esikümnes olevatest ettevõtjatest ainult kolmel on võrreldes eelmise aasta edetabeliga vara väärtus suurenenud. Rikaste TOP 500 hulka mahtuvate ettevõtjate vara on sel aastal kokku 10 miljardit eurot. Eelmisel aastal oli 500 Eesti jõukama ettevõtja vara väärtus ligi 100 miljonit eurot suurem ehk 10,1 miljardit eurot.

    Üle 100 miljoni on vara 10 Eesti ettevõtjal. ­Rikaste TOPi alumine piir oli sel aastal 5,4 miljonit eurot, eelmisel aastal pääses esimese 500 hulka 5,6 miljoni eurose varaga.
    Äripäev avaldab Eesti rikaste edetabeli igal sügisel, tänavune on järjekorras neljateistkümnes. Edetabeli koostamisel on arvestatud ettevõtjatele kuuluvate firmade väärtust.
    Esisajas võtab koha sisse kuus naist
    500 Eesti jõukama ettevõtja hulgas on 37 naist, kellest kuus on esimese saja hulgas. Eelmisel aastal oli edetabelis 40 naist.
    Naistest on kõige kõrgemal kohal Jõhvis sündinud Tatjana Liksutova. Tema vara väärtuseks hindab Äripäev 92,7 miljonit ­eurot ja ta asub edetabelis 12. kohal.
    45. kohal asub 52,9 miljoni euroga Evelyn Tihemets, kelle varanduseks on osalus kinnisvaraarendusega tegelevas börsi­firmas Pro Kapital. Arvatavasti sai Tihemets selle osaluse Itaalia ärimehelt Ernesto Preatonilt, kes on Pro Kapitali üks rajajaid.
    90. kohal asub 26,1 miljoni euroga lasterõivaid tootva Lenne üks omanikest Meeli Leeman. Tegemist on perefirmaga, kus kaas­omanik on Meeli abikaasa Urmas Leeman. Ärile pani abielupaar aluse 1991. aastal, kui Urmas ostis naiste kombineesid ning Meeli õmbles need tol ajal defitsiitseks naistepesuks.
    92. kohal asuvad Tiina Mõis ja Galina Ignatenko. Mõlema ettevõtja vara väärtuseks hindab Äripäev 25,8 miljonit ­eurot. Tiina Mõis oli Hansapanga üks omanikest. Praegu investeerib ta valdusfirma Genteel kaudu väärtpaberitesse. Galina ­Ignatenko on Eesti Mere­agentuuri omanik. Agentuuri rajas Galina abikaasa Sergei ­Ignatenko, kes 2005. aastal suri.
    99. kohal asub aga Mari Tool, kelle vara väärtuseks hindab Äripäev 24,8 miljonit eurot. Tema nimel on Toomas Tooliga seostatud ettevõte Baltplast. Kuna Baltplast liikus Mari Tooli omandusse, siis jäi Toomas Tool sel aastal rikaste edetabelist välja.
    Rikaste TOPi vanim liige on Ülo Pärnits
    Täna ilmunud Äripäeva rikaste edetabeli vanimate liikmete hulgas on kahe Eesti erakõrgkooli rajajad Ülo Pärnits ja ­Madis Habakuk. Mehed pole aga edetabelis mitte seetõttu, et haridus on Eestis eraettevõtjale väga tulus valdkond. Tabelisse on nad aidanud edukad investeeringud kinnisvarasse.
    Ülo Pärnits (78) on rikaste edetabeli vanim liige. Tema vara väärtuseks hindab Äripäev 11,1 miljonit eurot. Pärnits asub edetabelis 229. kohal, eelmisel aastal oli ta 13,1 miljoni euroga 181. kohal.
    Pärnitsa suurimaks ettevõtmiseks on 35 hektaril asuv Ülemiste ärilinnak. Ta kavandab endise sõjatehase Dvigatel varemetele kerkivasse linnakusse uusi büroo- ja tootmishooneid, kaugemas tulevikus plaanib rajada ka hotelli, konverentsikeskuse ja kortermaju. Lisaks on Pärnits Mainori kõrgkooli omanik ning on oma äride juhtimisse kaasanud ka lapselapsed.
    “Ega ma ei teagi, kas see kolmas põlvkond hakkab siin tegutsema,” ütles Pärnits. Tema sõnul on ülikoolis käivad lapselapsed firma nõukogu koosolekutel käies elevil, sest äritegevus on noortele meestele uus ja huvitav.  Aga kas nad hakkavad tulevikus ka sellega tegelema ja kas nad suudavad äri teha, see on iseküsimus, lisas Pärnits.
    Rikaste edetabeli vanima ette­võtja hinnangul on Eestis umbes 5 protsenti inimesi, kes suudavad rahast teha rohkem raha. “Kuskil 70–80 protsenti on sellised, kelle käes vara seisab ja siis 15 protsenti on sellised, et kui talle vara anda, siis see hävib,” rääkis Pärnits.
    Eakamatest ettevõtjatest on edetabelis veel eelmise aasta lõpus puksiirifirmas PKL olnud osaluse maha müünud ­Grigori Oništšenko (77), Pärnu Sadama üks omanikest Juhan ­Pihelbu (76), EKE Investi omanik Jaan ­Kabin (76), majanduskõrgkooli EBS rajaja Madis Habakuk (75) ning Tallinnas asuva hotelli ­Susi omanik Jüri Uppin (75).
    Rikaste edetabeli noorim on 22 aastane. Äripäeva rikaste edetabeli noorimateks liikmeteks on vennad Sten (22) ja Ahto Aava (23), Rauno Teder (23) ning ­Merit Reigam (24).
    Sten ja Ahto Aava kummagi vara väärtuseks hindab Äripäev 10 miljonit eurot. Vennad ­Aavad on pärast isa Tiit Aava surma ehitusettevõtte TTP omanike hulgas.
    Rauno Tederile kuulub osalus isa Hillar Tederi kinnisvarafirmas Arricano. Merit Reigam oli kuni 2013. aasta alguseni valdusfirma Solarbalt omanik. ­Vanuses 30 ja nooremad on rikaste ede­tabelis kokku 10 inimest.
     
     
    Edetabel
    25 Eesti rikkaimat
    koht edetabelis, vanus, vara väärtus mln eurot
    1. Oleg Ossinovski, 48286,3Transport, teenused, kaubandusEesti ühe edukama raudteekontserni Skinest Rail omanik, ettevõte on laiendanud haaret Kasahstanis, Leedus ja Eestis.
    2. Hillar Teder, 52238,4Kinnisvara Praegu Ukrainas toimuv mõju­tab Eesti ette­võtjatest kõige rohkem Hillar ­Tederit, kes keskendus äritegevuses Ukraina kaubanduskinnis­vara arendamisele.Aasta tagasi viis Teder oma Ukraina firma ­Arricano Real Estate aktsiad Londoni börsile.Enne IPOt oli Arricanol valminud neli kaubanduskeskust ja üks arendus oli pooleli. Lisaks pealinnale Kiievile on tal kaubakeskused Simferopolis ja Zaporižžjas.Lisaks on Tederil plaanis kinnisvaraarendus ­Tallinnas Admiraliteedi basseini ümber.
    3. Priit Piilmann, 49183,5Keemiatööstus, kinnisvara Teist aastat ­järjest rikaste edetabelis kolmandal kohal olev Priit ­Piilmann on ­Viru Keemia Grupi (VKG) suurim omanik. Eelmisel aastal vähenes VKG kasum 44 protsenti, 19,4 miljonile eurole, mille kohta ettevõtte juhid kasutasid sõna “murettekitav”. Kulude kasvu tõid suurenenud keskkonna- ja ressursitasud ning ­Euroopa Liidu karmistuvad nõudmised.Lisaks on ta investeerinud kinnisvaraturule, näiteks kuulub talle 65% ettevõttest PLKV Invest, millele kuulub kinnistu Tallinnas Telliskivi 60, ning rajanud Raplamaale Toosikannu puhkekompleksi.
    4.  Toomas Annus, 53162,91Ehitus, kinnisvaraMerko Ehituse suuromaniku Riverito kasum kasvas mullu 20%, Annusel on ettevõttes 65,32protsendine osalus. Dividendideks on plaanis jaotada 15,12 miljonit eurot.
    5. Armin Karu, 49153,1MeelelahutusTema suurosalusega kasiinokett Olympic Entertainment Group on näidanud häid tulemusi.
    6. Nerijus Numavicius, 47118,5 Leedu jaekontserni Vilniaus Prekyba suuromanikud jätkavad raha Eestisse toomist.
    7. Roman Stroykov, 48115,7KaubandusVenemaa hulgikaupmees, kes asutas 2007. a Eestis koos kompanjoniga firma Antonio Trade.
    8.  Marcel Vichmann, 49114,5Finants, transport, kinnisvaraStabiilselt rikaste edetabeli esikümnes olevat Vichmanni on viimastel aastatel saatnud äri­tülid.
    9. Fjodor Berman, 63112,5TööstusBLRT Gruppi kuulub üle 80 ettevõtte, mis tegutsevad Soomes, Eestis, Lätis, Leedus, Poolas ja Venemaal.
    10. Margus Kangro, 40107,7Tööstus, kinnisvaraEndine ühispankur, kes tänu saneerimisele panga laenu­kliendi juures sai ise firma ehk VKG suuruselt teiseks omanikuks.
    11. Raul Kirjanen, 3893,2Tootmine, energeetikaBaltimaade suurima puidugraanulite tootja Graanul Invest suurim omanik.
    12. Tatjana Liksutova, 35; Sergei Glinka, 4892,7Veondus ja laondusSergei Glinka on aastaid ede­tabelis olnud kõrvuti koos ­Maksim Liksutoviga, nüüd on seoses tema kiire karjääriga Moskva linnavalitsuses sellel kohal tema eksabikaasa.
    14. Kristjan Rahu, 4292,6EnergeetikaOmab energeetikagruppi Utilitas, kuhu kuuluvad Tallinna Küte, Eraküte, Tallinna Elektri­jaam, Rap­la Küte ning Väo Hake.
    15. Margus Linnamäe, 5089,2Kaubandus, kinnisvara, ­meedia Ravimite müügiga, metsa- ja põllumajandusega, loomasööda hulgimüügiga, toitlustuse ning kinnisvaraga tegeleva kontserni MM Grupp suuromanik.
    16. Väino Kaldoja, 5887KaubandusOn üles ehitanud Baltimaade vanima autoettevõtte, Mercedes-Benzi esindava ASi Silberauto.
    17. Anatoli Kanajev, 6785,8LogistikaTalle kuulub Transiidikeskus, mis on Muuga konteineriterminali omanik.
    18. Sonny Aswani, 5184,5Tööstus, kinnisvaraHorizon Tselluloosi ja Paberi ASi omanik on Tolaram Corporation, mida seostatakse Sonny Aswani ja ta perekonnaga.
    19. Toonart Rääsk, 5984KinnisvaraTallinna kesklinnas tegutseva hotelli Metropol ning mitme ärihoone omanik.
    20. Ants Laos, 7083,1Keemiatööstus, kinnisvara, finantsVKG suuruselt kolmas aktsionär.
    21. Oleg Gross, 6281,3Kaubandus, tootmineOG Elektra omanik.
    22. Elar Sarapuu, 5080,6Keemiatööstus, kinnisvaraVKG osanik.
    23. Rain Kivisik, 3879,7Finants, ITInternetikasiinodele tarkvara loova Playtechi üks asutajaid ja praegune väikeaktsionär.
    24. Peter Hunt, 6276,5Tekstiilitööstus, kinnisvara, meelelahutusRootsis sündinud Peter Huntile kuulub patju ja tekke tootev Wendre.
    25. Aivar Berzin, 4576,2Tööstus, metsandus, kinnisvara, energeetika. Kontserni Vestman Grupp suuromanik. Berzin on ka üks Nelja Energia omanikke.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Balti börsid lõpetasid kvartali tõusupäevaga
Balti koondindeks Baltic Benchmark sulgus kvartali viimasel kauplemispäeval 0,08% plusspoolel, jäädes kvartaliga siiski miinusesse.
Balti koondindeks Baltic Benchmark sulgus kvartali viimasel kauplemispäeval 0,08% plusspoolel, jäädes kvartaliga siiski miinusesse.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Eestis tegevuse müünud lihatootja loobus ka Rootsi ärist
Möödunud suvel Eesti Rakvere lihakombinaadi müünud Soome toidutootja HKScan on nüüd ära müünud ka tegevuse Rootsis.
Möödunud suvel Eesti Rakvere lihakombinaadi müünud Soome toidutootja HKScan on nüüd ära müünud ka tegevuse Rootsis.