Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Raini aasta

    Reformierakonna valimistulemus on Rain Rosimannuse jaoks väga tähtis.Foto: Erik Prozes

    Reformierakondlane Rain Rosimannus on Äripäeva hinnangul sel aastal kõige rohkem Eesti elu mõjutanud inimene.

    Eelmisel nädalal hakkas Äripäev tänase loo asjus suhtlema Rain Rosimannuse sõprade-tuttavatega. Ei läinudki palju aega mööda, kui Rosimannus säutsus Twitteris: "Kuulda on, et Kesk on käinud lehtedele toppimas NO99 teatri kulunud spinni, et kõige taga on Rosimannus. Varsti näeb, kes tellimuse täidab."
    Päris osav teade, millega Eesti üks osavamaid poliitilisi spinndoktoreid püüab artiklile juba ennetavalt fooni luua ja lükata seda soovitud suunda. "Ta on terane, analüütiline ning mõtlebki kombinatsioonide võtmes," iseloomustab Rosimannust üks tema pikaajaline sõber.
    Ametlikult on novembris 46-aastaseks saanud Rosimannus suurest poliitikast lahkunud. Jäänud on ainult suuresti Reformierakonna rahastatava Liberalismi Akadeemia juhataja tagasihoidlik koht. Kuid pruugib vaid puhkeda valitsuskriisil, kui Rosimannus on koalitsiooniläbirääkimistel kohal nagu viis kopikat.
    "Kuna ta on Reformierakonna peamine kampaania- ja ideoloogiastrateeg, siis on väga raske koalitsiooniläbirääkimisi pidada, kui ta peaks istuma kõrvaltoas ning SMSi teel suhtlema. See ei tööta," räägib üks Rosimannuse tuttav poliitik.
    Mees, kes otsustab peaministri
    Et lisaks temale paluvad ka mitmed teised sõbrad-tuttavad nii muudest erakondadest kui ka äriilmast Rosimannust iseloomustades anonüümsust, siis kindlasti on nad teda kirjeldades ka avameelsemad. Samas ei kõla nende suust mitte midagi valgustkartvat või piinlikku. Pigem vastupidi, nende juttu võib võtta pigem komplimendina:"Mees, kes otsustab, kellest saab peaminister ja kellest mitte"."Number üks Eesti poliitikas. Inimene, kes tegelikult juhib Reformierakonda"."Ta on suutnud ennast kehtestada väga tugevate isiksustega erakonna tipus. Viimase asjana tegi naisele välisministri koha"."Inimlik, järjekindel, töökas. Erakonnas on ta oma autoriteedi välja teeninud"."Erakonna niiditõmbaja ja halli kardinali kuulsusega. Talle ei meeldi ise pildil olla."
    Kuvand kulisside tagant protsesside juhtijast on Rosimannust saatnud juba pikalt, jõudes tõepoolest ka teatri NO99 lavastusse "Reformierakonna juhatuse koosolek", milles tegelane Rain jälgis toimuvat kardinate tagant. Ainult kallid pruunid kinganinad paistsid nende alt. Kuid kõik juhatuse liikmed teadsid, et Rain hoiab asjadel silma peal.
    "Ta on küll riigimehelikult mõtlev, kuid tõelisest riigimehest eristab teda see, et riigimees ei aja asju kulisside tagant. Tal jääb puudu ka avalikult veenvalt esinemise võimekusest," iseloomustab üks Rosimannust juba üle kahekümne aasta hästi tundev sõber.
    Teine pikaaegne tuttav peab seda Reformierakonna läbi aegade parimaks personaliotsuseks, kui partei toonane peasekretär Heiki Kranich värbas 1990ndate lõpul president Lennart Meri nõunikuna sisepoliitika toimimise peensusteni selgeks saanud Rosimannuse uude erakonda.
    Meri juures sai ta kõva kooli, sest tollal osales president aktiivselt parteidevahelistes sisepoliitilistes intriigides ja koalitsiooniläbirääkimistes. Rosimannus oli ka Meri tagasivalimise juures aktiivne ning tegeles presidendi kõnede kirjutamisega.
    Rosimannus ja Kranich asusid kohe välja mõtlema Reformierakonna kui rahvapartei ideoloogiat. Kui isikliku elu probleemide sohu vajunud Kranich poliitrattalt maha kukkus, siis jäigi valimiskampaania strateegiate, Reformierakonna valija profiili koostamine jm poliittehnoloogia suuresti Rosimannuse õlgadele.
    Tema autoriteeti erakonnas on kasvatanud üha paranevad valimistulemused. Tõeline jackpot oli Andrus Ansipi peaministriks mängimine 2005. aastal. Peale seda ei ole teistel Eesti erakondadel enam olnud asja peaministritoolile.
    "Ta on olnud aus ja hea nõuandja ning ma saan aru, miks erakonna eesliini poliitikud on teda usaldanud," kiidab üks Rosimannuse tuttavatest.Rosimannusest ongi kujunenud erakonna peaideoloog. "Tal on jumalast antud anne selleks. Väga tugevate sotsiaalsete omadustega inimene, muidu ta ei oleks nii mõjukas. Inimesena pean Rainist ja tema töökusest väga lugu. Mul on lihtsalt kahju, et Reformierakonna edukuse tõttu on ta reaalsusest ja suurest plaanist läinud välja."
    Kuid valmis peab olema ka, et ühel hetkel saab edulugu otsa. "Jama tekib siis, kui Reformierakond peaks kehvade valimistulemuste pärast opositsiooni jääma. See oleks sadadele erakondlastele töö kaotamise tõttu isiklik tragöödia. Siis hakatakse süüdlasi otsima."Kuna aga avalik figuur on Kristen Michal ja Rosimannus pigem tagaplaanil, siis ei pruugi ta tagasilöögist pihtagi saada.
    Kas Rosimannusel on ka mõni hüüdnimi? "Vana Kuri ise," kinnitavad paar juhtivat sotsi, et erakonnas on nad sellist ütlust kuulnud. See ei ole neil aga väga levinud, põhiliselt kutsutakse teda lihtsalt Rainiks.
    Sarnane Savisaarega
    Huvitaval kombel nähakse Rosimannuses sarnaseid jooni ka Eesti poliitika ammuse "vanakurja" Edgar Savisaarega. "Olen korduvalt kohtunud nelja silma all nii Rosimannuse kui ka Savisaarega. Pean ütlema, et nad on üsna sarnased. Mõlemad on targad ja kavalad. Mõlemaga on lihtne suhelda, nad ei ole ülbed, tühje lubadusi ei jaga, pigem lasevad teistel rääkida ning info vahetamisel on omakasupüüdlikud - erakonna siseasjadest väga ei räägita," meenutab üks ettevõtja kokkupuuteid mõjukate Eesti poliitelu kujundajatega.
    "Rain ei jaga mitte kunagi erakonna plaane ja tagatoa infot sõpradega, ükskõik kui mõnus õhkkond ka ei oleks. Ta oskab olla väga diskreetne," märgib teine tuttav. "Ta oskab eristada olulist ebaolulisest, tühja-tähjaga ta ei tegele. Ma näen, et tema ratsionaalset tegevusmalli järgitakse Reformierakonnas, ju see on kindlasti tema mõju."
    Kui Rosimannus tahaks peaministriks saada, oleks ta seda juba ammu. Kuid rambivalguses seismine ei ole tema jaoks. "Aga me oleme selleks liialt erinevate ambitsioonidega. Mulle meeldib rohkem olukordi vaadelda ja poliitilisi strateegiaid välja nuputada. Keidule (abikaasa Keit Pentus-Rosimannus - toim.) meeldib lisaks eelnevale neid ka ise ellu viia. Nii et Keit peaministrina on tõenäolisem," rääkis Rosimannus aastate eest Kroonikale.
    Kuid siis ei olnud veel Autorollo skandaali, mis Keit Pentus-Rosimannuse püstloodis üles liikunud karjäärikõvera nurka allapoole tõi. Samas on ta aga ministritoolist siiani suutnud edukalt kinni hoida ning hiljuti vahetas keskkonnaministri koha mugavama välisministri ameti vastu. Kui suur on selles Raini roll?"Tänu Rainile on Keit olnud teistest oluliselt paremini informeeritud erakonna sees õigete valikute tegemisel. Tal endal suurt seljatagust erakonnas ei ole. Teisalt on Keit jälle Raini kaudu lihtsamalt rünnatav," arvab üks Raini tuttavast poliitik.
    Kümne ja rohkema aasta tagust aega praegusega võrreldes märgitakse, et poliitikas olemine on Raini muutunud. "Tollal oli ta avatum, praegu paistab kibestunum. Eks künismikoolitust sai ta omal ajal kindlasti ka Kranichi käest.""Mulle tundub, et tema paindlikkus on aastatega vähenenud ehk ta on muutunud paindumatuks. See tulenebki probleemist, et ta on poliitmaastikul üksi liiga kaugele jõudnud. Ilmeksimatuse sündroom hakkab kõiki selliseid inimesi lõpuks kahjustama."
    Märgitakse ka, et Rosimannuse positsioon ja niiditõmbaja kuulsus tähendab äriliste ettepanekute saamist, mille puhul ettepanekute tegijatel on tagamõte, et ta suudab tänu oma suhetele imelise äri välja võluda. "Ma arvan, et selliste mõtetega kodanikud tiirlevad pidevalt tema ümber."
    Autorolloga läks kehvasti
    Äripäev on varem kirjutanud pakendiseaduse muudatuste venimisest keskkonnaministeeriumis minister Pentus-Rosimannuse ajal. Muudatused oleks otseselt piiranud ühe pakendiäris tegutseva äriseltskonna huve. Sama seltskonna kaudu, kuhu kuuluvad Rosimannuse hea tuttav, IRL-i liige Toomas Tauts ning endine IRL-ikas, kunagi koos Rosimannusega riigikogu keskkonnakomisjonis pakendiärile seadusandliku raamistiku loomisega tegelenud Anti Tammeoks, liikus ministri isa Väino Pentuse firmasse Autorollo sadu tuhandeid kroone.
    Autorollo kohtuasjaga on Rosimannusel aga praegu pahad lood. Esimese astme kohus otsustas suvel, et Rain Rosimannusel, advokaat Siim Roodel ja Roodega seotud ettevõtetel tuleb hagejale solidaarselt hüvitada ligi 136 000 eurot. Kohtuotsus pole jõustunud, sest see on edasi kaevatud teise astmesse.
    Imestatakse, kuidas poliitmaastikul filigraanse kergusega laveeriv ning ise varju jääda oskav Rosimannus selles asjas nii rohmakalt käitus. Vastus võib paikneda mõttes, et andekus poliitilistes intriigides ei pruugi tähendada samade võimete olemasolu ärimaailmas.
    Rosimannust seostatakse ka paari ideega, millega poliitikud hakkasid suure hurraaga tegelema, aga avalikkuse vastasseisu tõttu vajusid need kiiresti unustusehõlma.Üks neist oli parteide poolt loodavate demokraatia arendamise sihtasutuste (DASA-de) rahastamine riigieelarvest. Teine idee oli valimisreform, mille tulemusena oleksid alates 2015. aasta märtsist hakanud riigikogu ja kohaliku omavalitsuse valimised toimuma ühel ja samal päeval."Ma ei kahtle hetkekski, et ta mõtleb tõsiselt Eesti asjade peale. Ta on tõsine patrioot, selles pole mingit kahtlust. Eks ta saab nendest asjadest aru, nagu ta saab ja teeb siis oma õigeksmõistmise järgi," märgib üks Rosimannuse sõpradest.
    Rosimannuse ametlikud ärihuvid
    Input Industries Inc. OÜ on Rosimannuse valdusfirma Väädi OÜ tütarettevõte, mille põhitegevus on analüüsi-, konsultatsiooni- ja nõustamisteenused. Kui mullu oli ettevõtte müügitulu 15 000 eurot, siis aasta varem vajati Rosimannuselt teenust 40 000 euro eest.Jaotamata kasumit oli ettevõttes eelmise aasta lõpus ligi 100 000 eurot.
    Paari aasta eest omandas Rosimannus Väädi OÜ kaudu osaluse meditsiinitehnikat ja -tarvikuid vahendavas Dokto Baltic OÜ-s
    "Meie klientideks on muuhulgas eraisikud, perearstid, hooldekodud, haiglad, erakorralise meditsiini keskused," teatab ettevõtte oma kodulehel.Ettevõtte teiseks omanikuks on Rosimannuse koolivend Erki Siitan. "Rain reaalselt osaleb juhtimises ja ühiselt mõtleme ideid. Suhtlemine, läbirääkimised ja strateegiad on tema pool," rääkis Siitan paari aasta eest Äripäevale.
    Dokto Baltic käive oli eelmisel aastal 88 000 eurot ning kasuminumber oli 3200 eurot.Meditsiinitehnika rendi ja müügiga haiglatele ja muudele meditsiiniasutustele tegeleb ka meeste teine firma DB Eesti OÜ.2014. aasta esimesel poolel ettevõtte majandustegevus on paranenud ning viie kuu eest saadud puhaskasum katab täielikult eelmise aasta lõpu seisuga tekkinud 5200 euro suurust negatiivset omakapitali, märgitakse ettevõtte majandusaasta aruandes.
    Meditsiinitehnikat ja -tarvikuid müüakse ka e-poes Medizon kaubamärgi alt. Selle aasta mais asutatud Tervisekaubanduse OÜ omanikeks on Siitani ja Rosimannuse firmade kõrval Oleg Savkinile, Andrei Maksimenkole, Valentin Ivanovile ja Rene Ratturile kuuluv WT69 Holding OÜ.Lisaks vahendavad Siitan ja Rosimannus neile kuuluva Happy Hydrocarbons OÜ ning tolle tütarfirmade J. S. Barn Ventures OÜ, OÜ Soroty ja Wonderfuel Pro OÜ kaudu tööstuslikke määrdeaineid ning kütuselisandeid.Happy Hydrocarbons OÜ mullune müügitulu oli 153 000 eurot ning puhaskasumit teeniti 70 000 eurot.
    Väike osalus on Rosimannusel firmade kaudu ka telekanalit SEITSE haldavas ettevõttes SEITSE OÜ, samuti Meediamaakler OÜ-s
    Majandustegevust ei olnud mullu eHe Nations OÜs, milles Rosimannuse firma osalus on 40 protsenti. Teised osanikud on endise e-tervise juhi Madis Tiigi firma ja endise sotsiaalministeeriumi nõuniku Anders Tsahknaga seotud Benefit Holding.
  • Hetkel kuum
Seotud lood
Kõik seotud lood

Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Google koondab teadmata osa töötajatest Protest Iisraeli vastu maksab töö veel kümnetele ettevõtte töötajatele
Lisaks Teslale andis uuest koondamislainest teada ka Alphabeti omanduses olev Google.
Lisaks Teslale andis uuest koondamislainest teada ka Alphabeti omanduses olev Google.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eelarvenõukogu: riigivõlg kasvab kiirelt
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Everaus rajab Rae valda uue elukvartali
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.