Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Ettevõtjad kiidavad maksude avalikustamist

    Tööstusettevõtte ABB finantsjuht Signe Nurms ütles, et maksuameti tabel aitab nii tarbijal kui ka ettevõttel otsustada, kellega koostööd teha.Foto: Meeli Küttim

    Ettevõtjad peavad maksuameti reedel avalikustatud äriühingute värskeid maksusummasid positiivseks ja distsiplineerivaks teabeks.

    Maksuamet teatas, et ettevõtted tasusid viie kuuga riiklikke makse kokku 2,59 miljardit eurot ning tööjõumakse ja -makseid kokku 1,11 miljardit eurot.
    Valdav osa ettevõtjatest peab maksuameti maksude avalikustamise algatust informatiivseks, see aitab jälgida konkurentide ja koostööpartnerite tegevust. Statistiline tabel aitab suurendada ettevõtluse läbipaistvust ning näitab neid, kes maksudega ühiskonda panustavad.
    Ettevõtjad julgustavad maksuametit tabeli avalikustamisega jätkama ning võimaluse korral seda isegi täiendama, näiteks saaks lisada ettevõtte töötajate arvu.

    Äriühingute tööjõumaksud ja -maksed töötleva tööstuse valdkonnas (sulgudes koht üldtabelis), miljonites eurodes

    Allikas: maksu- ja tolliamet

    ABB: avalikustamine aitab valida äripartnerit
    Elektrimootorite, -generaatorite ja trafode tootja ABB oli maksuameti avaldatud tabelis töötleva tööstuse ettevõtetest suuruselt teine tööjõumaksude tasuja, makstes viie kuuga riigile ligi 4,9 miljonit eurot.
    Ettevõtte finantsjuht Signe Nurms ütles, et nemad jälgivad maksuameti tabelit tasutud maksude kohta ja kindlasti pooldavat avalikustamist, kuna see on riigi tulu.
    Kuidas võiks selline teave mõjutada konkurentsi? Nurmsi sõnul on maksekäitumise avalikustamisel konkurentsile soodne mõju eeldusel, et maksudest hoidumine on ühiskonnas avalikult taunitav. "Teame ettevõtteid, kes maksudest kõrvalehoidumises näevad võimalust oma konkurentsivõime suurendamiseks. Avalikustamine on hea info nii ettevõtetest kui eraisikutest maksumaksjatele, et teha otsuseid tarbimise, äripartneri ja töökoha valikul," ütles ta.
    Nurmsi lisas, et praegu maksuameti avaldatav info maksude kohta on piisav.

    Äriühingute tööjõumaksud ja -maksed info- ja sidevaldkonnas (sulgudes koht üldtabelis), miljonites eurodes

    Allikas: maksu- ja tolliamet

    Nortal: tabelisse kuulumine kui auasi
    Programmeerimisettevõte Nortal maksis viie kuuga riigile ligi 1,5 miljonit eurot tööjõumakse, olles side ja info valdkonnas suuruselt viies tasuja. Riiklikke makse tasus Nortal kokku ligi 2,2 miljonit eurot.
    Firma asutaja ja tegevjuht Priit Alamäe hindas tabeli avaldamist kõrgelt. "Eesti patrioodina on mul suur rõõm, et seda edetabelit on avaldama hakatud - sellesse tabelisse kuulumine võiks Eesti ettevõtete jaoks olla auasi," ütles ta.
    Alamäe sõnul on tabel kindlasti hea turu läbipaistvuse suurendamisel ja tõstab esile ettevõtteid, kes panustavad läbi maksude ühiskonda. Ta lisas, et praeguses olukorras võiks minna veel ühe sammu kaugemale ja võtta eeskuju Leedust, kus igakuiselt avaldatakse ka töötajate arv, kelle pealt makse tasutakse. "See suurendaks veelgi turu läbipaistvust ja annaks kasulikku infot nii ettevõtete klientidele, konkurentidele kui ka tööotsijatele," märkis Alamäe.

    Äriühingute tööjõumaksud ja -maksed ehitusvaldkonnas (sulgudes koht üldtabelis), miljonites eurodes

    Allikas: maksu- ja tolliamet

    Lemminkäinen: võiks lisada töötajate arvu
    Teede ja kiirteede ehitaja Lemminkäinen Eesti oli ehitusvaldkonna suuruselt kolmas tööjõumaksude tasuja, makstes riigile ligi 1,9 miljonit eurot.
    Lemminkäineni juhi Sven Pertensile tundus tabel esimese hooga huvitav, kuigi ta polnud jõudnud seda veel vaadata. Tema hinnangul on tasutud maksude avaldamine pigem hea, mis mõjub distsiplineerivalt.
    Pärast tabeli uurimist ütles Pertens, et statistilised andmed võimaldavad näha suuremat pilti ja teha üldisemat laadi järeldusi. Tema sõnul selliste andmete avaldamine ei ole konkurentsiseadusega vastuolus, sest juriidiliste isikute tasutud maksud on avalik info. "Huvi korral on võimalik koostada eraldi tabelid näiteks tegevusalade lõikes, mis annaks parema ülevaate konkreetses majandusharus toimuvast," märkis ta.
    Pertens lausus, et kindlasti pakuks huvi ka võrdlus aastate kaupa, millest on võimalik tuvastada trende ning arenguid. Tema hinnangul oleks parema ettekujutuse ja võrreldavuse loomiseks mõistlik lisada tabelisse ka vaadeldud perioodil ettevõtetes ja asutustes töötanud inimeste arv ning ettevõtte või asutuse käive. "Kuna käive võib, sõltuvalt vaadeldavast juriidilisest isikust, olla hooajalise iseloomuga, annab õigema pildi kogu kalendriaasta koondinfo, st tervel kalendriaastal tasutud maksud, aasta keskmine töötajate arv ja aastakäive, mille baasil saaks infot analüüsida," ütles ta. "Kokkuvõttes suhtun sellise info avaldamisse positiivselt."

    Äriühingute tööjõumaksud ja -maksed põllumajandus-, metsamajandus- ja kalapüügivaldkonnas (sulgudes koht üldtabelis), miljonites eurodes

    Allikas: maksu- ja tolliamet

    Estonia: uudishimu teiste vastu
    Piima- ja teraviljatootja Estonia maksis põllumajandus-, metsamajandus- ja kalapüügisektori firmadest ligi 0,4 miljonit eurot tööjõumakse, olles oma valdkonnas suuruselt teine.
    Estonia juhatuse esimees Ain Aasa polnud maksuameti viimast avalikustatud tabelit näinud, kuid oli eelmise aasta lõpus jõudnud tutvuda esimese versiooniga, kui maksuamet teatas ettevõtjate tasutud maksud augusti ja septembri kohta. Aasa sõnul on sellise info teatamisel mingil määral ka lisandväärtus näiteks ettevõtte juhtimisele. "Kui ma seda vaatan, siis näen, kui palju keegi palgale kulutab. Sellist kiiret infot näeb, kui vaadata," ütles ta.
    Aasa lisas, et konkurente ta eraldi pigem ei uuri, vaid vaatab, kuidas maksavad teised sama piirkonna tegijad. Nende hulka kuuluvad natuke ka koostööpartnerid. "Pilgu viskame ikka peale. Ega ma ei ütle, et me ei vaata, vahest ikka tekib uudishimu," lausus ta.
    Aasa sõnul vaatavad nemad kui üks Järvamaa ettevõte, kuidas teised tasuvad makse, sest see mõjutab tööjõu liikumist. "Üks asi on see, mida inimesed räägivad, teine asi ise veenduda, kus ja kui palju võib see olnud olla ja kui palju on seal inimesi taga, siis enam-vähem tead ja saad rehkendada," märkis ta.
    Riiklike maksude edetabel
    2014. aasta 1. augustist 31. detsembrini äriühingute tasutud kõik riiklikud maksud kokku, miljonites eurodes.
    Maksuamet arvestab riiklike maksudena kinnipeetud tulumaksu, sotsiaalmaksu, erijuhtude tulumaksu, hasartmängumaksu, käibemaksu, tollimaksu, alkoholiaktsiisi, tubakaaktsiisi, kütuseaktsiisi, elektriaktsiisi, pakendiaktsiisi, raskeveokimaksu ja maamaksu.
    1.Neste Eesti93,42.Philip Morris Eesti46,83.Oiltanking Tallinn30,14.Eugesta Eesti275.Kroodi Terminal22,46.Vopak E.O.S.22,37.Eesti Energia21,88.Maardu Terminal19,99.Elektrilevi19,610.A. Le Coq19,211.Tartu Terminaal1912.Liviko18,213.Statoil Fuel & Retail Eesti17,714.Maxima Eesti17,515.Eesti Energia Kaevandused16,916.Prike15,417.Ericsson Eesti14,118.Tallink Grupp13,319.Imperial Tobacco Estonia12,920.Rimi Eesti Food12,921.Eesti Telekom12,422.Eesti Gaas11,623.Olerex11,324.Danske Bank A/S Eesti filiaal11,325.Saku Õlletehas10,8
    Allikas: maksu- ja tolliamet
    Tööjõumaksude edetabel
    2014. aasta 1. augustist 31. detsembrini äriühingute tasutud tööjõumaksud, miljonites eurodes.
    Maksuamet arvestab tööjõumaksudena kinnipeetud tulumaksu, sotsiaalmaksu, kogumispensionimakseid ja töötuskindlustusmakseid.
    1.Swedbank9,72.Eesti Energia Kaevandused9,33.Ida-Tallinna Keskhaigla6,64.Eesti Telekom5,95.Skype Technologies5,86.Maxima Eesti5,77.Ericsson Eesti5,68.G4S Eesti5,59.SEB Pank5,210.Hansaliin4,911.ABB4,912.Tallinna Linnatransport4,713.Eesti Energia4,514.Rimi Eesti Food4,515.Lääne-Tallinna Keskhaigla4,216.Eesti Post417.Selver3,918.HKScan Estonia3,519.Elektrilevi3,420.HT Laevateenindus3,321.Playtech Estonia3,122.Eesti Raudtee2,723.Danske Bank A/S Eesti filiaal2,724.Eesti Energia Narva Elektrijaamad2,625.PKC Eesti2,6
    Allikas: maksu- ja tolliamet
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Ain Kivisaar: kolm soovitust uuele linnavõimule
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA turuindeksid lõpetasid nädala korraliku tõusuga
Aktsiaindeksid sulgesid kauplemisnädala roheliselt ja kvartalitulemuste infokeerises on palju mitmekülgseid teadaandeid, mis turu aktiivselt liikuma on pannud.
Aktsiaindeksid sulgesid kauplemisnädala roheliselt ja kvartalitulemuste infokeerises on palju mitmekülgseid teadaandeid, mis turu aktiivselt liikuma on pannud.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Uus tehnoloogia hirmutab? Madalal rippuvad digiõunad toovad kiire võidu
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raport Ukrainast: nädal on olnud pingeline
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Oodatud tõusu eelõhtu: kinnisvaraturg lükkas täiskäigu sisse
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.