Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Trammide ja busside kindlustamine tõi hankekakluse

    Vaidlus puhkes trammide ja busside kindlustushanke üle.Foto: Raul Mee

    Tallinna Linnatranspordi kindlustusteenuse hankel osalenud kindlustusmaaklerite tegevuse kohta on alustatud väärteomenetlus, sest maaklerid esitasid kindustuspakkumisi seltside teadmata. Kurioosne on olukord, kus selts konkureerib iseendaga.

    Salva Kindlustuse pöördumise peale alustas rahandusministeerium väärteomenetlust hankemenetluses valede andemete esitamise kohta. "Tegemist on maaklerite õigusrikkumistega," selgitas Salva Kindlustuse juriidilise osakonna juhataja Elar Simmo. "Maaklerfirma on luba ja hinda küsimata esitanud meid oma pakkumises. Olukorras, kus kindlustusmaakler esitab valeandmeid kindlustusandja väidetava pakkumise kohta, rikutakse nii kindlustusandja kui ka hanke korraldanud kindlustusvõtja huvisid."
    Simmo sõnul tekkis absurdne olukord, kus selts konkureeris hankel iseendaga, sest hankel osalenud maaklerid viitasid pakkumisel ka Salva seltsile. Simmo pole rahul, sest Salva Kindlustus ja Balto Link ei ole sõlminud koostöölepingut, maakler ei küsinud nende andemete kasutamiseks luba ning hankija ei tutvustanud Salvale nende enda pakkumist. Hankija märkis Salvale, et nende pakkumise näitamine oleks ärisaladuse rikkumine.

    Riigihangete seaduse § 113. Hankemenetluses valeandmete esitamine

    (1) Pakkuja või taotleja poolt hankemenetluses valeandmete esitamise eest karistatakse rahatrahviga kuni 200 trahviühikut.

    (2) Sama teo eest, kui selle on toime pannud juriidiline isik, karistatakse rahatrahviga kuni 2000 eurot.

    If Kindlustus osales Tallinna Linnatranspordi ASi kindlustusteenuse hankes otsepakkumisega. "Pakkumise esitamise järel selgus meile hanke protokollidest, et selles osalesid ka maaklerid, mis olemuslikult oli kummastav," ütles If Kindlustuse müügidirektor Artur Praun. Tema sõnul saab esiteks kindlustusteenust pakkuda üksnes kindlustusselts. Maakler saab pakkuda vahenduse teenust, mis aga ei olnud selle hanke objekt. "Teiseks on maakler kliendi esindaja, kuid nüüd oli võetud justkui kindlustusseltsi esindaja roll, mis on aga hoopis agendi tegevus," märkis Praun.
    Kas If Kindlustuse infot keegi maakleritest hankel esitas, ei ole teada. Juhul aga, kui maaklerite dokumentides olid kajastatud ka If Kindlustuse hinnad, siis ei olnud neil selliseks tegevuseks ei If Kindlustuse volitust ega ka mingit muud kokkulepet. Kuna volitust ei ole, siis on ka nende hindadena presenteeritud info sisutühi.

    Rahandusministeerium: menetlus on tavapäraneMailin Aasmäe, rahandusministeeriumi avaliku suhete osakonna pressiesindaja

    Kuna viidatud väärteomenetlus on alles alustamisjärgus, ei pea rahandusministeerium võimalikuks selle kohta rohkem infot avaldada, kui on kirjas kodulehel. Seega kinnitame, et oleme alustanud väärteomenetlust riigihangete seaduse § 113 lg 1 tunnustel (s.o pakkuja või taotleja poolt hankemenetluses valeandmete esitamine). Väärteomenetluse ajendiks oli Salva Kindlustuse ASi 09.12.2014 väärteoteade.

    Täiendavalt selgitame, et väärteomenetlust alustatakse teo, mitte isiku suhtes. Väärteomenetluse praeguses staadiumis ei ole menetlusalune isik veel selgunud.

    Kindlasti ei ole väärteomenetluse alustamine midagi erakorralist. Riigihangete seaduse §-des 111–111ja 113 sätestatud väärtegude kohtuväline menetleja on rahandusministeerium, mis tähendab, et rahandusministeeriumi jaoks on tegemist tavapärase menetlusega. Väärteoteate saamisel analüüsib rahandusministeerium teates esitatud asjaolusid ning otsustab väärteomenetluse alustamise.

    Hange on TLT poolt korrektselt läbi viidud ja jõusSirje Roht, Tallinna Linnatranspordi AS avalike suhete osakonna juhataja

    Tallinna Linnatranspordi AS on vastavalt riigihangete seadusele läbi viinud liikluskindlustuse hanke, mida ei ole vaidlustatud ja TLT on selle hanke tulemusel sõlminud lepingu.

    Vastab tõele, et rahandusministeerium on Salva Kindlustuse taotlusel alustanud väärteomenetlust hankel osalenud kindlustusmaaklerite tegevuse üle. Tallinna Linnatranspordi AS on esitanud rahandusministeeriumile tähtaegselt kõik nõutud dokumendid.

    Kuna rahandusministeerium on alustanud oma menetlust ja see ei puuduta meid, vaid kindlustusmaaklerite tegevust, siis on õigem, kui asja kommenteerib ministeerium. Paluge nende käest selgitust.

    "Veider olukord igal juhul ja järeldades väärteomenetluse alustamisest – ka seaduse kontekstis küsitav," sõnas Praun. Hinnangu maaklerite tegevusele peab andma tema sõnul organisatsioon, mis tegeleb järelevalvega ning seisab hea selle eest, et riigihangete asjaajamine on läbipaistev ning seadusega kooskõlas.
    Tallinna Linnatranspordi mullusel kindlustusteenuse ostmise hankel osales viis pakkujat, nendest kolm olid maaklerid, kellest kaks viitasid Salva Kindlustusele. Hanke võitis Balto Link UADBB, kes selgitas, et esitas pakkumisel ühte seltsi, kuid viitas ka kahele teisele seltsile. Tallinna Linnatransport kinnitas, et kaks maaklerit viitasid Salva Kindlustusele.
    Salva Kindlustuse teatel nendest üks oli Balto Link UADBB, kes ise seda väidet ei kinnita ega lükka ümber. "Meie pakkumise maksumuse aluseks antud hankes oli ainult ühe Eesti kindlustusseltsi pakutav makse, mille esitasime seltsi nõusolekule," ütles Balto Link UADBB Eesti filiaali riskijuhtimise juhataja Vaido Laanemets oma esimeses vastuses. "Antud kindlustusselts hankes iseseisvalt ei osalenud. Salva Kindlustust Balto Link riigihankes ei pakkunud."
    Täpsustavatele küsimustele vastas Laanemets, et kaks erinevat hinnakalkulatsiooni, mis esitati, olid võrdlusmaterjal, mille eesmärk oli hinnata nende pakkumise realistlikkust. "Hinnad olid kalkuleeritud avalikust keskkonnast, mis on lubatud ja selleks ei pea eraldi luba küsima," selgitas Laanemets.
    Hanketingimustes oli nõutud, et juhul, kui pakkujaks on kindlustusmaakler, siis tuleb esitada kolme kindlustusseltsi aastamaksed. Balto Link väidab, et nende pakkumuse maksumuse aluseks olid ainult ühe kindlustusseltsi maksed, mille kasutamiseks riigihankes oma pakkumuse tegemiseks oli neil olemas ka nõusolek ja see kindlustusselts ei olnud Salva Kindlustus. Selle kohta, kas kindlustusmaaklerid on omavoliliselt Salva Kindlustuse pakkumistele nende selja taga ka varem viidanud, ei ole teada.
    Hankes osalenud Balti Kindlustusmaakler ja Iizi Kindlustusmaakler kinnitasid, et ka nemad ei ole Salva Kindlustust esitanud oma pakkumisel. "Juhul kui konkreetse hanke puhul esitas pakkumuse Salva Kindlustus otse ja lisaks esitas Salva Kindlustus pakkumuse ka hankel pakkujana osalenud kindlustusmaaklerettevõte, siis on tegemist lihtsalt tavapärase konkurentsitingimusega, mida tänases avatud majanduse tingimustel ikka aeg-ajalt juhtub," ütles Balti Kindlustusmaakler OÜ üks omanikest Aet Peetso.
    Eelnimetatud olukorda ei ole ilmselt võimalik tema sõnul täielikult vältida ja ära hoida. "Seda põhjusel, et iga edasimüüja teostab oma tegevust iseseisvalt ning olukorras, kus pakkujast Salva Kindlustuse nn edasimüüja esitas hankele pakkumuse, mis vastas hanketingimustele ja hetkel kehtivatele tariifidele, ei ole minu hinnangul ka kindlustusmaakleri tegevus vastuolus ühegi kehtiva õigusnormiga," põhjendas Peetso.
    Probleem on tegelikult sügavamal. Turul on juba pikka aega olnud olukord, kus kindlustusandjad ja edasimüüjad ei suuda leida ühiskeelt. Peetso sõnul ei soovi kindlustusandjad lihtsalt maaklereid hankel pakkujatena näha ja seda põhjusel, et maaklerite pakkumised on üldjuhul alati soodsamad. Hinnaerinevus tuleneb sellest, et osadel seltsidel on lihtsalt osad sõidukid soodsamalt hinnastatud ning kui kriteeriumiks on madalaim hind, siis ongi iga seltsi soodsaim pakkumus lõppkokkuvõttes oluliselt soodsam, kui seltsi enda pakkumus, ja seda isegi juhul, kui selts teeb enda tavatariifile ca 20% ja enam soodustust.
    "Seltsid tõlgendavad erinevalt riigihangeteseadust ja kindlustustegevuse seadust, mistõttu asuvad nad seisukohale, et maakler justkui ei saaks ega tohiks üldse kindlustusteenuse hankel pakkumisi esitada ja seda ka juhul, kui hankija on hankedokumentides seda võimaldanud," märkis Peetso.
  • Hetkel kuum
Tarmo Virki: õpetajad, palun streikige varsti jälle
Kui talvel õpetajad streikima asusid, siis loodi hetkeks suurepärane võimalus praegust haridussüsteemi lammutama asuda. Sest olgem ausad, selleks on viimane aeg, kirjutab ettevõtja ja Äripäeva iduettevõtete teemaveebi FoundME.io juht Tarmo Virki.
Kui talvel õpetajad streikima asusid, siis loodi hetkeks suurepärane võimalus praegust haridussüsteemi lammutama asuda. Sest olgem ausad, selleks on viimane aeg, kirjutab ettevõtja ja Äripäeva iduettevõtete teemaveebi FoundME.io juht Tarmo Virki.
Pessimism USA intressimäärade langetamise osas mõjus turgudele pärssivalt
Föderaalreservi esimees Jerome Powell ütles teisipäeval, et inflatsiooni surumine keskpanga poolt seatud 2% tasemeni võtab oodatust kauem aega, mistõttu pole selge, millal intressimäärasid ikkagi langetatakse. Wall Street võttis uudise tõrksalt vastu: ehkki Dow 30 lõpetas napilt rohelises +0,17%, siis Nasdaq taandus -0,12% ning S&P 500 kukkus -0,21%.
Föderaalreservi esimees Jerome Powell ütles teisipäeval, et inflatsiooni surumine keskpanga poolt seatud 2% tasemeni võtab oodatust kauem aega, mistõttu pole selge, millal intressimäärasid ikkagi langetatakse. Wall Street võttis uudise tõrksalt vastu: ehkki Dow 30 lõpetas napilt rohelises +0,17%, siis Nasdaq taandus -0,12% ning S&P 500 kukkus -0,21%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Finora Pank värbas Tallinna Sadama tippjuhi
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
FT: Venemaal miljardeid teeniv Austria pank reklaamis laienemisplaane
Raiffeisen Bank International, mis teenib poole grupi kasumist Venemaal ja Valgevenes, reklaamis end Venemaal suurte kasvuplaanidega.
Raiffeisen Bank International, mis teenib poole grupi kasumist Venemaal ja Valgevenes, reklaamis end Venemaal suurte kasvuplaanidega.
Raadiohommikus: 5MIINUSE börsirämmarist ja kinnisvarast nii meil kui Hispaanias Uus võimalus: jäta küsimusi hommikuprogrammi külalistele
Teisipäevane hommikuprogramm võtab fookusesse Äripäeva lugejate ja kuulajate kaks meelisteemat – investeerimise ja kinnisvara.
Teisipäevane hommikuprogramm võtab fookusesse Äripäeva lugejate ja kuulajate kaks meelisteemat – investeerimise ja kinnisvara.