Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Maksuameti ahistavad kuupäevad

    Raamatupidaja Merike Laur sooviks deklaratsioonide kuupäevade ühtlustamist.Foto: Andres Haabu

    Mitu Äripäeva poole pöördunud raamatupidajat juhtis tähelepanu maksuameti jäikusele deklaratsioonide tähtaegades.

    Raamatupidajad tegid ettepaneku, et tulu- ja sotsiaalmaksu deklaratsiooni (TSD) võiks saada esitada samal kuupäeval käibemaksudeklaratsiooniga (KMD). Ning see võiks toimuda palkade väljamaksmisele järgneva kuu 20. kuupäeval.
    “Võiks viia KMD ja TSD esitamise ühele päevale ehk arvestus- ja väljamaksekuule järgneva kuu 20. kuupäevale, nagu see on Soomes ja Rootsis,” käis idee välja raamatupidaja Merike Laur.
    Tema sõnul oleks uue süsteemi juurutamise puhul riigil vaid kümne päeva raha saamine nihkes, kuid pikas plaanis muudaks töö väikeettevõtjatele lihtsamaks. Ning praegu oleks hea ühisele kuupäevale üle minna, sest käibemaksu deklaratsiooni lisade (INFide) esitamise tõttu on käibemaksu tagastamine ettemaksukontole pisut kiirem ja valutum.
    Laur nentis, et igas kuus on tal vaja esitada mitukümmend deklaratsiooni. “Mul on hea programm ja nende esitamine ei ole tehniliselt keerukas, aga muret teeb hoopis see, et mina ja minu töötaja ei saa kunagi võtta puhkust 14 päeva järjest, nagu seadus ette näeb, sest alati on vaja kuu algul korraks tööle tulla, et TSDd ära esitada. Ja siis 10 päeva pärast KMDd. Ja nii juba ligi 20 aastat...” rääkis Laur oma murest.
    Praegune süsteem pole Lauri sõnul otstarbekas ka nendele firmadele, kellel oleks käibemaksu tagasi saada, et katta sellega palgamaksude kohustust.
    “Mul kolm last kõik sünnitatud enne 10. kuupäeva”.
    Raamatupidamisettevõtte Kirss Grupp OÜ omaniku Margt Kirsi sõnul on idee TSD ja KMD esitamine ühele kuupäevale viia olnud raamatupidajatel juba ammu jutuks.
    “Põhiline on maksu arvestuse aspekt. Samas on aktuaalne ka puhkuste teema. Mul kõik kolm last on sünnitatud enne 10. või siis enne 20. kuupäeva, et väärtuslikku aega mitte kaotada. Kogu elu kulgeb arvestuse järgi, kas enne või pärast,” tõi Kirs humoorika näite.
    Kirsi arvates puudutab see kuupäeva-teema paljusid teenusepakkujaid, kes ei kasuta alltöö tegijaid. “Iga kuu algus on niigi töine, (palgad, pangad) nii, et 20. kuupäev oleks palju mõistlikum ühe deklaratsioonide esitamise kuupäevana. Klientidel on ka alati segadus, et mida tuleb teha 10ndaks ja mida 20ndaks,” selgitas Kirs.
    Uuendus mugavuse jaoks
    Maksu- ja tolliameti pressiesindaja Mailin Aasmäe sõnul aga tehtigi hiljutine tulu- ja sotsiaalmaksu (TSD) rakenduse uuendamine just nimelt selleks, et raamatupidajate tööd mugavamaks muuta.
    “Selle tulemusel on alates märtsist võimalik TSD esitada mitte ainult koos ­KMDga, vaid isegi ühekorraga aasta lõpuni välja – siis peab aga kindlasti jälgima, et ette esitatud TSD-l deklareeritud väljamaksed selliselt tehakse ning maksud saavad ­õigel ajal tasutud või on siiski vaja ette esitatud TSD hiljem muuta,” selgitas Aasmäe.
    Lauri sõnul tähendab maksuameti rakendus aga seda, et TSD deklaratsioonid tuleb esitada ette kuni aasta lõpuni. Kuid seda saab Lauri sõnul teha raamatupidamisbüroo vaid selliste firmade puhul, kellel on kindla kuupalgaga töötajad.
    “Ettevõtted, kel tuleb iga kuu palka arvestada, ei saa seda rakendust kasutada. Kuidas ma saan keset märtsi esitada märtsi deklaratsiooni, kui ma arvestan märtsi palka alles aprilli algul ja maksan välja ka aprillis?” küsis Laur.
    Rahandusministeeriumi avalike suhete osakonna juhataja Sigrid Laev märkis, et deklaratsioonide kuupäevade erinevus seati sisse just selleks, et ettevõtetel jääks mõistlikult aega nende jaoks andmete kogumiseks, töötlemiseks ja deklaratsioonile kandmiseks. “Vastasel juhul kuhjuksid kõik deklaratsioonid ühte kuupäeva. Praegu kehtiv lahendus hajutab koormust,” märkis Laev.

    TSD ehk tulu- ja sotsiaalmaksudeklaratsioon

    Tulu- ja sotsiaalmaksu, kohustusliku kogumispensioni makse ja töötuskindlustusmakse deklaratsioon, mis tuleb esitada maksuametile iga kuu 10. kuupäevaks.

    2015. aastast hakkas kehtima TSD uus vorm, mille aluseks on tulumaksuseaduse muudatused. Esimesel uuel vormil deklareeritakse 2015. aasta jaanuaris tehtud väljamaksed.

    Suurimad muudatused seni kehtiva vormiga on lisadel 1 ja 2, kus maksusummasid hakkab maksumaksja asemel arvutama maksu- ja tolliamet. Seetõttu lisanduvad deklaratsioonile mitmed väljamakseliigid ning kord väljamakstud summade tagastamise/tasaarvestamise deklareerimine hakkab toimuma eraldi tabelis

    KMD INF on käibemaksu deklaratsiooni lisa, kuhu tuleb esitada nende 1000euroste arvete andmed.

    KOMMENTAARID
    "Küsimus on töö korraldamises"
    Lasse Lehis, Eesti Maksumaksjate Liidu juhatuse liige
    Ma usun, et on väga palju töid, mida tuleb teha mitte ainult kaks korda kuus, vaid lausa iga päev. Näiteks ajalehe väljaandmine. Isegi presidendile ja peaministrile on asendamise kord olemas. Ma ei usu, et raamatupidaja amet nüüd nii palju tähtsam oleks, et teda asendada ei saa. Deklaratsioone saab ka varem esitada.
    Kui need deklaratsioonid ühele päeva seada, siis hakkavad raamatupidajad kurtma, et nende töökoormus on ebaühtlane ja kogu kuu töö tuleb ühe päevaga ära teha. Eriti kui kliendid toovad andmed või dokumendid viimasel päeval. Seega küsimus on töö korraldamises, kus riigi abile ei maksta loota.
     
    "Ettevõtjad ei peaks elama kümnepäevaste tsüklite rütmis"
    Rutt Lillepea, raamatupidamisettevõte Eladne OÜ omanik
    Idee on minu peas juba pikka aega keerelnud. Saaksin üks kord kuus keskenduda maksude deklareerimisele ja vähendada hiireklikke seoses maksuametiga poole võrra. Kuna teen raamatupidamist ka Soomes tegutsevatele ettevõtetele, on ilmselgelt aega kokku hoidev ja mugavam esitada neile kuu kohta üks deklaratsioon ja teha üks ülekanne.
    Kuna Eesti on väikeettevõtete riik ja valdavalt kasutavad ettevõtted raamatupidamisteenuste sisse ostmist, oleks üks kord kuus deklareerimine minule, kui teenuse osutajale igati meelepärane. Ettevõtjad samuti ei peaks elama kümne päevaste tsüklite rütmis (kuu lõpetamine ja siis 10. ja 20. kuupäev ) .Samuti oleks väikeettevõtjale kokkuhoid pangateenuse näol maksta makse üks kord kuus . Üks kord kuus maksuametiga suhtlemine aitaks ettevõtjatel keskenduda ettevõtlusele, mille tagajärjel läheks majandusel aina paremini ja riik saaks seega rohkem makse koguda ja kõik oleksid õnnelikumad .
    Eraldi teema on erisoodustuste deklareerimisega. Valdavalt jõuavad meile eelmise kuu dokumendid 10. -15.kuupäeval järgmisel kuul. Dokumentidest selgub näiteks, et on tehtud erisoodustusmakseid, mida oleks pidanud deklareerima kümnendal kuupäeval. Samas on TSD juba eelmise kuu kohta esitatud . Et olla korrektne maksumaksja lähen taaskord maksuameti lehele ja parandan juba kinnitatud deklaratsiooni ja seejärel vastan maksuameti küsimusele, et miks parandad ?
    Ühise deklaratsiooni esitamine vähendaks kolmandiku võrra raamatupidajate riigile osutatava tasuta teenuse mahtu ja annaks raamatupidajatele ja ettevõtjatele vabamad käed oma tööaja planeerimiseks .
    Ei ole viimasel viieteistkümnel aastal saanud samuti kaks nädalat järjest puhata, rikkudes sellega töö ja puhkeja seadust, rääkimata pikema puhkusereisi planeerimisest .
     
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Vaikne börsipäev viis S&P 500 indeksi uue rekordini
Suurele reedele eelnev kvartali viimane börsipäev kergitas S&P 500 indeksi vaikselt tänavu juba 22. rekordini.
Suurele reedele eelnev kvartali viimane börsipäev kergitas S&P 500 indeksi vaikselt tänavu juba 22. rekordini.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Eestis tegevuse müünud lihatootja loobus ka Rootsi ärist
Möödunud suvel Eesti Rakvere lihakombinaadi müünud Soome toidutootja HKScan on nüüd ära müünud ka tegevuse Rootsis.
Möödunud suvel Eesti Rakvere lihakombinaadi müünud Soome toidutootja HKScan on nüüd ära müünud ka tegevuse Rootsis.