Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Laia haardega ettevõtjat kahtlustatakse kelmuses

    Aren Põder on kahtlustatav PRIA-lt toetuste väljapetmises.Foto: Andres Haabu

    Politsei menetluses on kriminaalasi, milles kahtlustatakse Rikaste TOPi kuuluvat laia haardega põllumajandusärimeest PRIA-lt toetuste väljapetmises. Muu hulgas on üle kuulatud kuus inimest, kellele on tõkendina määratud elukohast lahkumise keeld.

    Aren Põder on põllumasinate müügiga tegeleva Agrilandi üks omanikest ja juht.

    Agriland varustas muu hulgas tänavu Jõgevamaal Torma vallas Kantkülas avatavat täisautomaatset söödatehast seadmetega. Tegemist on põllumajanduses suurinvesteeringuga, koguinvesteering on kokku üle 8,5 miljoni euro.

    Investeering finantseeriti Nordea Bank AB poolt, samuti omavahenditest ning PRIA toetusega. Ehituse peatöövõtja oli Mapri OÜ, projekteerijaks Viljandi Metall AS ja kõigi seadmete tarnija Agriland OÜ.

    Söödatehast avas märtsis perekond Kurvitsale kuuluv Pro Grupp. Avamise päeval lindilõikamise pildil poseeris ka Põder. Kantküla söödatehase juht on Leonid Dulub, kes on Tartu Milli endine ostujuht ja läks Tartu Milli poiste tempude eest 4 kuuks vangi.

    Aren Põder oli Äripäeva rikaste edetabelis 2013. aastal. Tema vara väärtuseks hindas Äripäev 5,9 miljonit eurot.

    "Esialgu on kõik kahtlustuste tasemel, kerged kahtlustused on erinevate episoodide suhtes, aga sellist sensatsiooni, nagu nemad üritavad leida, seda pole olnud ja kindlasti ei ole ka. Sellepärast ma seda muinasjutuks nimetangi," sõnas kahtlustatav Aren Põder. "Mul ei ole midagi lisada. Eks me anname neile selgitusi, kui neid tullakse küsima, siiamaani ei ole seda tehtud."
    Lõuna ringkonnaprokuratuur kinnitas Äripäevale, et politsei menetluses on kriminaalasi, mis on seotud Arne Põdra ettevõtetega. "Mingit muinasjuttu on sinna kirjutatud, aga asjad on kaugel sellest, mida mõeldakse," märkis Põder. "Praegu selgitusi selle kohta minul jagada ei ole." Põder ei soovinud öelda ka seda, millal politsei ettevõttes käis.
    Kriminaalmenetlus on alustatud karistusseadustiku paragrahvi alusel, mis käsitleb soodustuskelmust. "Praeguse seisuga on selle kriminaalmenetluse raames kahtlustatavana üle kuulatud kokku kuus inimest, kellele on tõkendina määratud elukohast lahkumise keeld," kinnitas Lõuna ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Kristina Kostina.

    Melmilk OÜ - omanikud Aren Põder, Ronald Blumenau, Indrek Lindsaar, Ahti Kalde ja Agriland (Aren Põder ja Indrek Lindsaar)

    Restwert OÜ - omanikud ja juhatuses Aren Põder ja Mermi Kangur. 

    Agriland OÜ - Aren Põder ja Indrek Lindsaar 

    Kaavere Agro OÜ - omanikud Aren Põder, Ronald Blumenau, Ahti Kalde, OÜ AGRILAND (Aren Põder ja Indrek Lindsaar) ja OÜ Marmorland (Meelis Marmor) 

    Lepalaane OÜ - omanikud Agriland ehk Aren Põder ja Indrek Lindsaar. Juhatuses Aren Põder ja Indrek Lindsaar ja Ronald Blumenau. 

    Virumaa Viljad OÜ - ainuomanik Aren Põder. Juhatuses Ahti Kalde ja tema. 

    Dogsport OÜ - ainuomanik Aren Põder. Juhatuses tema ja Ronald Blumenau. 

    Nauvitsman OÜ - omanikud Aren Põder, Ronald Blumenau, Marko Kutman, Hälin Kurvits. Juhatuses Marko Kutman, Ronald Blumenau, Tanel Kurvits. 

    Dogsport OÜ - ainuomanik Aren Põder. Juhatuses Ronald Blumenau. 

    Teraviljakaubandus OÜ - omanikud Aren Põder, Ahti Kalde ja Ronald Blumenau. Juhatuses Ronald Blumenau. 

    Tuulemaa OÜ - omanikud Aren Põder, Indrek Lindsaar ja Ahti Kalde. Juhatuses Ronald Blumenau ja Alari Sukamägi. 

    Allikas: Äriregister

    Prokuratuur juhtis tähelepanu, et isikuandmete kaitse seaduse §4 kohaselt on andmed süüteo toimepanemise kohta enne avalikku kohtuistungit või õigusrikkumise asjas otsuse langetamist delikaatsed isikuandmed. Seetõttu ei ole prokuratuuril võimalik vastata küsimustele, millega identifitseeritakse kuriteos kahtlustatav või süüdistatav. Põder ei osanud ka öelda, keda täpselt on üle kuulatud.
    Esitatud kahtlustuse kohaselt esitati mitmel korral põllumajanduse registrite ja informatsiooni ametile (PRIA) valeandmeid, mille tulemusel on pettuse teel saadud soodustust. Kuna praegu käib aktiivne tõendite kogumine, ei olnud prokuratuuril võimalik avalikustada kahtlustuse täpsemaid andmeid. Põder ei soovinud kommenteerida, millise täpsema toetusega on kriminaalasi algatatud. Põder ei lükanud ümber ega kinnitanud väidet, et tegu on Kantküla söödatehase ehitamisega. "Peate küsima nende käest," märkis Põder, viitades prokuratuurile. "Mina ei soovi muinasjuttu kommenteerida."
    Põdra sõnul on ta kogu aeg arvanud, et ei ole PRIA-le valeandmeid esitanud. PRIA nõunik Rando Undrus ütles, et talle on küll Aren Põder tuttav nimi, kuid ei osanud öelda, millega seoses teda võidakse uurida. Täpsemaid andmeid ja kommentaare jagab PRIA homme. 
    Kriminaalasja kohtueelset menetlust korraldab keskkriminaalpolitsei majanduskuritegude büroo Lõuna talitus. Politsei- ja piirivalveamet ei saanud kohtueelses uurimises lisainfot väljastada. Maksu- ja tolliameti avalike suhete osakonna juhi Rainer Lauritsa sõnul ei tegele nemad antud juhtumiga.

    Põdraga seotud firmade PRIA-lt saadud toetused aastatel 2012-2013

    Teraviljakaubandus OÜ sai 2012. aastal toetust 33 149,05 eurot.

    Kaavere Agro OÜ sai 2012. aastal 288 377,54 eurot toetust ja 2013. aastal 554 288,66 eurot.

    Lepalaane OÜ sai 2012. aastal 119 249,29 eurot ja 2013. aastal 19 052,96 eurot

    Virumaa Viljad OÜ 2012. aastal 431 230,24 eurot

    Dogsport OÜ 2012. aastal 394 354,62 eurot ja 2013. aastal 149 296,97 eurot

    Allikas: PRIA

    Kantküla söödatehas sai PRIA-lt ligi 2 miljonit
    19. märtsil avas Pro Grupp Invest Jõgevamaal Torma vallas Kantkülas täisautomaatse söödatehase. Tehasekompleks koosneb söödatehasest koos laoruumi ja kontoriplokiga, 12 000 tonni mahutavast punkerhoidlast, kuivatist ja sorteerist. Söödatehasesse investeeriti üle 8 miljoni euro. PRIA toetus oli söödatehasel 1,92 mln eurot, seda taotles söödatehase omanik Pro Grupp Invest.
    Pro Grupp Investi ja uue tehase omanik on perekond Kurvits. Noored Hälin ja Tanel Kurvits on sündinud 1983. aastal ning ettevõtte eesotsas alates jaanuarist. Hälin Kurvits on Aren Põdraga omanikeringis ettevõttes Nauvitsman OÜ, mis tegeleb õigusnõustamisega. Tanel Kurvits on selle ettevõtte juhatuses, ta on Tartu ülikooli juurateaduskonna lõpetanu ning pankrotihaldur. 
    Tanel Kurvits on muu hulgas ka Undverk Põllumajanduslik OÜ omanik, kes on taotlenud ja saanud PRIA-lt toetust sigala ehitusprojektideks. Undverk Põllumajandusliku teine omanik on Ronald Blumenau, kes on ka Aren Põdraga seotud mitme ettevõtte juhatuses ja osanik.
    Aren Põtra peetakse seotuks ka Sadala Agroga. Sadala Agro on Jõgevamaa edukamaid ettevõtteid, kelle põhitegevuseks on õlikultuuride kasvatus, teraviljakasvatus, veisekasvatus, üheaastaste heintaimede varumine ja teenustööd.
    PRIA 2011. aasta väljamakstud toetustest on näha, et toetust on saanud Põdra äripartneri Ahti Kaldega seotud firmad, kokku 1 671 024 eurot. Nimekirjas on lihaveise ja teravilja kasvatamisega tegelev OÜ Sadala Agro, piimatootmisega tegelevad OÜ Melmilk ja OÜ Sadala Piim. Omanikud on Ahti Kalde, Aren Põder, Heino-Mart ja Milvi Kalde.
  • Hetkel kuum
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Facebooki emafirma ületas ootusi ja valmistas pettumust üheaegselt
Facebooki emafirma Meta teatas kolmapäeval oma esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute ootusi. Samas avalikustas ettevõte teise kvartali prognoosi, mis valmistas investoritele pettumust ning viis aktsia pärast börsi sulgemist üle 10% langema, vahendas Yahoo Finance.
Facebooki emafirma Meta teatas kolmapäeval oma esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute ootusi. Samas avalikustas ettevõte teise kvartali prognoosi, mis valmistas investoritele pettumust ning viis aktsia pärast börsi sulgemist üle 10% langema, vahendas Yahoo Finance.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Eesti üks paremaid juhte: uhke tunnistada, et olen palju vigu teinud “Juhi juttude” värskes saates Annika Arras
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Savisaare sõnul oli tema Tallinna tööots rohkem hobi
Tallinna linnainkubaatorilt 1500 eurot kuus tasku pistnud Erki Savisaare jaoks oli tegemist niisama lihtsa tuluga, mille jaoks vaeva ei pidanud nägema ja mis tema vallajuhi tööd ei seganud.
Tallinna linnainkubaatorilt 1500 eurot kuus tasku pistnud Erki Savisaare jaoks oli tegemist niisama lihtsa tuluga, mille jaoks vaeva ei pidanud nägema ja mis tema vallajuhi tööd ei seganud.