Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Kõrtsmikust edukaks vanurite hooldajaks

    Olev Puldre.Foto: Väinu Rozental

    Olev, kas sa peast põrunud oled, oli sõprade esimene reaktsioon, kui Rakvere tuntud kõrtsipidaja Olev Puldre tegi kümme aastat tagasi kannapöörde ja pühendus vanurite hooldamisele.

    Olev Puldre

    Lõpetanud 1975. aastal Aleksei Müürsepa nimelise kutsekeskkooli (praegune Tallinna Transpordikool) vedurijuhi abina.

    Töötanud elektrirongi juhi abina, ehitajana, kokana, kelnerina.

    Eraettevõtlusega hakkas tegelema 1995. aastal, kui erastas Rakvere kino Ilo ning rajas hoonesse baari.

    On pidanud Rakveres ööklubi O2, spordihoone baari, Nurga külalistemaja, bowlingusaali.

    On olnud Rakvere kaubanduskeskuse Tsentrum ja Vergi sadama omanikeringis.

    On 20 aastat tegelenud Rakvere Reaalgümnaasiumis toitlustusega (praegu läbi OÜ HansaClub).

    Pere on 11 aastat pidanud Võsul tegutsevat O-Kõrtsi (praegu läbi poja Olari Puldre firma OÜ Olxclub).

    On 21 aastat olnud Rakvere linnavolikogu liige (kuulus varem Keskerakonda, nüüd on IRLi liige).

    "Vanadekodu on ilmselgelt praegu kasumlikum kui kõrts," on Puldre veendunud, et panustas õigele äriideele. "See äri on kindel, sest Eesti elanikkond on vananev elanikkond. Ja enam ei häbeneta oma vanemaid vanadekodusse tuua." Puldre ei tee saladust, et nii mitmedki toonased tögajatest sõbrad on oma põdura lähisugulase tema hoolde toonud.
    Olev Puldre ainuomandis olev OÜ HansaClub majandab Lääne-Virumaal kolme vanadekodu: Rakveres, Aasperes ja Loksal, kus kokku on 150 voodikohta. Tänavuses Gaselli TOPis asus HansaClub 468. kohal. Ka mullune aasta oli HansaClubile edukas. "Käive oli kindlasti suurem kui 2013. aastal - meil tõuseb käive praegu iga kuuga," lisab HansaClubi juhataja Puldre. "Kasuminumber siiski vähenes, sest eelmisel aastal ehitasime ja sisustasime Loksa vanadekodu." Loksa Eakate Kodu võttis mai algul vastu esimesed asukad.
    Puldre sõnul sattus ta vanurite hooldamise ideele tänu ämmale. Kui Puldre 2004. aastal ostis Rakvere vanalinnas Pikal tänaval asuva vana kivimaja - hoone pärineb 1780. aastast - oli tal idee teha sinna suur kõrts. Sama aasta lõpus asutatud firma ärinimigi HansaClub viitab ilmselgelt lõbustusasutusele, mitte vanadekodule.
    "See oli aeg, kui mu voodihaige ämm vajas abi ja me panime ta Rakveres ühte hooldekodusse," räägib Puldre. "Kui ma teda seal vaatamas käisin, siis minu meelest ei vastanud sealsed tingimused üldse sellele, mida ma oleks oodanud. Mul tekkis idee rajada ilus, hubane ja nõuetele vastav hooldekodu."
    Puldre helistas projekteerijale ja ütles, et hakkame otsast peale - viska kõrtsiprojekt minema ja tee hoonele uus, hooldekodu projekt. Puldre käis koos projekteerijaga mööda Rootsi ja Eesti vanadekodusid ning nad korjasid üles kõik parimad ideed ning tähelepanekud.
    Maja renoveerimine hooldekoduks oli vaevaline, sest pangad ei andnud raha. "Ma väntasin käia poolteist aastat mööda pankasid, aga mitte keegi laenu ei andnud," meenutab Puldre. "Pangad ütlesid, et tee kõrts, kohe saad selleks raha, aga hooldekodu on nende jaoks pime maa ja selleks nad laenu ei anna."
    Ta ei jätnud jonni, laenas sõpradelt ja tuttavatelt raha ning 2006. aasta mais avas Rakvere Eakate Kodu uksed. "Aga mis kõige kurvem oli, oli see, et päev enne maja avamist suri ämm ära. Ta nii väga ootas vanadekodu valmimist, ta alati ütles teistele toakaaslastele, et minu väimees teeb mulle vanadekodu ja ma võtan teid kõiki sinna kaasa." Puldre vakatab hetkeks ja pöörab pilgu aknast välja.
    Pärast esimese vanadekodu valmimist läks laenurahaga lihtsamaks ning järgmiste, Aaspere ja Loksa hooldekodu rajamisel on Puldre saanud pangast finantsabi. Tuleval aastal plaanib ta laiendada Aaspere Eakate Kodu. "Seal kõrval on vana spordihoone, mille ehitan ümber spetsiaalselt lamajate vanurite hooldekoduks," seletab ta. "Lamajad viin Rakverest ja Loksalt ära Aasperre. Mul on aastatega kogemust tulnud, ma näen, mida ja kuidas on vaja teha."
     

    OÜ HansaClub

    Asutatud 27.10.2004.

    Tegeleb vanurite hooldamisega, kolmes vanadekodus on kokku 150 voodikohta.

    Ainuomanik ja juht Olev Puldre; abikaasa Tiina tegeleb asjaajamisega, tütar Monika on finantsjuht ja Rakvere ning Aaspere Eakate Kodu juhataja.

    Gaselli TOPis 468. kohal.

    Kokku investeerinud 2,5 miljonit eurot.

    Töötajaid 18.

    2006 mai - uksed avas Rakvere Eakate Kodu (50 kohta).

    2009 november - uksed avas Haljala vallas asuv Aaspere Eakate Kodu (50 kohta).

    2010 november - Loksal osteti maja, mis esialgu renoveeriti ühiselamuks.

    2015 mai - Loksa linnas valmis Loksa Eakate Kodu (50 kohta), esimesed kliendid kolisid sisse.

    2016 - valmib Aaspere Eakate Kodu laiendus (50 kohta).

    Vananedes kodule lähemale
    HansaClubi vanadekodude eakaim elanik on 93-aastane ja kaugeimalt tulnu on Austraalia väliseestlane. "Vananedes tahetakse tulla oma sünnikohale lähemale," räägib Puldre. "Üldjuhul on kunagises kodukohas alles sugulasi ja neil on hõlbus vanurit külastada. Vanad inimesed väga ootavad, et lähedased neid kasvõi lühikeseks ajaks vaatama tulevad. "
    Puldre kinnitusel on tema hooldekodude asukad hästi hooldatud ja hästi toidetud. Küsimusele, kas lausa nii hästi, et ta isegi oleks valmis siin elama, hüüatab ta: "Loomulikult, mul on siin oma tuba. Kui ma seda maja renoveerisin, ehitasin kolmandale korrusele endale toa. Ma olen lastele öelnud, et kui minuga peaks midagi juhtuma, siis mina neile koju vaevaks jääda ei taha."
    Puldre on lahkesti nõus külalisele oma tuba näitama. Rakvere Eakate Kodus on hommikusöögijärgne vaikne tund ja seetõttu kohtab koridorides vaid üksikuid vanureid. Teise korruse puhkeruumis vaatab vanahärra televiisorit. Nähes Puldret, kasutab ta varmalt juhust ja kurdab virvendava telekapildi pärast. Puldre lubab asja õhtuks korda ajada.
    "Seda tuba välja kellelegi ei rendita," avab Puldre oma katusealuse toa ukse. Eraldi duširuum WC potiga, kaks voodit, öökapid, laud, paar tugitooli, televiisor - ei midagi ekstravagantset. "Aga milline vaade," õhkab Puldre. Kahest kitsukesest aknast paistavad Vallimägi ja linnusevaremed kui peo pealt. "Siit aknast näen ma ka oma kodumaja, ma elan siin samas Pikal tänaval," lisab Puldre.

    OÜ HansaClub omanik unistab

    Ma arvan, et minu unistus järgmisel aastal täitub. Minu unistus oli saada kokku 200 hooldatava kohta ja praegu on puudu 50 voodikohta. Need tulevad Aasperre plaanitud kõrvalhoonesse. Suuremaks ma oma äri ajada ei taha. Praegu me suudame oma perega kõike kontrollida. Kui äri liiga suureks läheb, tuleb võtta võõras inimene juurde, aga seda ma teha ei tahaks. Me oleme algusest peale nii mõeldud, et lapsed võtavad tasapisi kogu äri üle.

    Taust
    Mis on kiire kasvu põhjused?
    Aastatel 2011-2013 kasvas OÜ HansaClub ärikasum 4,74 ja käive 1,92 korda.
    1. Turg toimib. Kui OÜ HansaClub avas 2006. aasta mais Rakveres vanadekodu, siis paar kuud elas seal vaid kaks vanurit. HansaClubi omaniku Olav Puldre kinnitusel rabeles ta viis aastat selle nimel, et kõik voodikohad täis oleksid. Nüüd on järjekord ukse taga. Eesti hooldekodude täitumisel on olulist rolli mänginud ka inimeste tööränne. Välismaale tööle läinud pereliikmed ei taha lähedast vanainimest üksi koju jätta, nende süda on rahul, kui nad teavad, et vanuri eest hoolitsetakse hooldekodus hästi.
    2. Teenuse kvaliteet. Hooldekodude tihedas konkurentsis eelistatakse asutusi, kus vanurid on hästi hoitud ja kasitud, ruumid soojad ja ilusad ning toit maitsev. HansaClub on paarkümmend aastat toitlustanud Rakvere reaalgümnaasiumi. Samas köögis valmib toit ka hooldekodude asukatele. Erinevalt paljudest teistest vanadekodudest on Rakvere Eakate Kodu uks kogu aeg lahti ehk et vanurid võivad päevasel ajal vabalt linna peale jalutama minna ja külastajad iga kell sisse astuda.
    3. Koolitatud personal. HansaClub on personali hoolega valinud. Hooldaja peab olema inimene, kes suhtub vanuritesse südamlikult ja suudab nendega hästi läbi saada. Kõik hooldajad on välja õpetatud kohapeal. Praegu töötab kolmes vanadekodus kokku 18 inimest. Vastavatud Loksa Eakate Kodusse palgatakse hooldajaid juurde vastavalt maja täituvusele.
    Üks küsimus
    Milline vanasõna iseloomustab teie tegevust?
    Olev Puldre, OÜ HansaClub omanik ja juht
    Kes väikselt alustab, lõpetab suureste. Ma olen kogu aeg selle põhimõtte järgi tegutsenud, et vaikselt oma äri üles ehitada. Praegu on minu elu ilusaimad aastad, ma olen endaga täitsa rahul. Ma näen, et see vaev, mis ma olen vanadekodude arendamisel teinud, on ennast ära tasunud. Ühes laulus on read: "kaua-kaua olen ma teinud tööd, aeg on elada". Kunagi noore mehena 80ndatel aastatel olin ma tippajal korraga tööl mitmes kohas: olin kõrtsis kelner, tegin ehitustöid, olin kaablijaoskonnas autojuht, aeg-ajalt käisin maakinodes filme näitamas ja äiaga käisime elektriliinide alt võsa lõikamas. Seega tööd on rabatud üksjagu ja nüüd võime koos abikaasaga lubada endale elu nautimist ja reisimist.
    Kommentaar
    Tiina Liiv, Aaspere Eakate kodu juhataja asetäitja
    Kui mu endine tööandja masu ajal pankrotti läks, tuli mul uut väljakutset otsima hakata ning ma läksin Lääne-Viru rakenduskõrgkooli sotsiaaltööd õppima. Praktikabaasi otsides astusin Rakveres asuva Eakate Kodu uksest sisse. Enne seda ei olnud ma üheski vanadekodus käinud, samuti ei teadnud ma Rakvere vanadekodu omanikust Olev Puldrest midagi. Tema kutsel olen alates 2009. aasta novembrist Aaspere Eakate Kodu asejuhataja.Olevi juurde tuleb alati konkreetse jutuga minna, hämamisega ei jõua kuhugi. Talle tuleb ära põhjendada, miks näiteks seda või teist investeeringut on vaja teha või kuidas mingeid ümberkorraldusi etapiviisiliselt ellu viia. Seejärel viib ta ennast ruttu asjaga kurssi ning hakkab uurima erinevaid võimalusi.Olev käib oma vanadekodusid peaaegu iga päev vähemalt korra vaatamas. Siia Aasperre jõudes jalutab ta kõigepealt kõik korrused läbi ning küsib hoolealuste käest, kuidas neil läheb ja mida nad süüa tahaksid.
    Vanurite hooldaja kolm soovitust
    1. Ole kannatlik. Olgu ükskõik kui rakse, alati tuleb lahendus, tunneli lõpus on alati valgus. Kui sa mingit äri hakkad ajama, siis tee seda korralikult, järjepidevalt ja kannatlikult. Kasumit ära kohe looda, selleks läheb aastaid. Kui alustuseks võetud pangalaenud on ära makstud, siis hakkab ka kasumit tiksuma.2. Taba õige äriidee. Tuleb osata õige idee välja sõeluda ja kannatlikult see ellu viia. Kui mina, senine kõrtsmik hakkasin vanurite hooldamisega tegelema, naersid minu üle ka sõbrad. Aga ometi tabasin ma tookord õige idee ära. Vanadekodu pidamine on praegu tunduvalt kasumlikum kui kõrtsi pidamine.3. Toimeta ise võimalikult palju. Mida rohkem ise teed, seda ökonoomsemalt majandad. Et kulusid kokku hoida, veame oma pereliikmetega ise vanadekodudesse toidu kohale ja prügi prügimäele, samuti teeme vajalikud remonditööd oma jõududega ära. Muidugi, kusagil on piir ees, sest kõike ise teha ei jõua. Samas, mida vähem on sul mõttetult ja tühjalt töötavaid inimesi palgal, seda rohkem sa päeva lõpuks teenid.
    Pane tähele
    * Äripäeva gaselli rubriik, kus kirjutame kiiresti arenevatest väikefirmadest ja nende omanikest, ilmub kaks korda kuus.* Äripäeva Gaselli TOPi lähteandmeteks on ettevõtte müügitulu ja kasum enne makse aastatel 2011, 2012 ja 2013. 2011. aasta müügitulu peab ulatuma 100 000 euroni ja aastatel 2011-2013 kasvama käive ja kasum vähemalt 50%.* TOPi jõudis tänavu 1106 ettevõtet.
    Lood gasellettevõtetest
    Viimati ilmusid:* "Perefirma pressis end pingeritta" Jõgevamaa firmast OÜst Kronopal* "Äri ääremaal - vaevaline, ent võimalik" Võrumaa firmast OÜst Meisli* "Põlva perefirma rammus supp" Põlvamaa firmast OÜst Britney
    Gaselliliikumist toetab LHV
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Karl Märka: piirame põhiseadusega riigikapitalismi „Kuidas mitte investeerida: 1001 näidet avalikust sektorist“
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Ülevõtupakkumine pani suure tankerifirma aktsia taanduma
Ühe maailma suurima tankerifirma Euronavi aktsia kukkus Brüsseli börsil pärast suuromaniku ülevõtupakkumise lõppu 9,1%.
Ühe maailma suurima tankerifirma Euronavi aktsia kukkus Brüsseli börsil pärast suuromaniku ülevõtupakkumise lõppu 9,1%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Kogemuslugu: kui minu ettevõtte väärtused enam minuga ei ühti
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Parima juhi konkursile esitati rekordiliselt üle 100 tippjuhi Vaata täisnimekirja
Konkursile "Parim juht 2024" esitati 110 tippjuhti, kelle seast selgub võitja mais Pärnu juhtimiskonverentsil.
Konkursile "Parim juht 2024" esitati 110 tippjuhti, kelle seast selgub võitja mais Pärnu juhtimiskonverentsil.
Uutele sõidukitele hakatakse väljastama keskkonnapasse
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Hullumeelne seiklus: autoga läbi Euroopa ja Aafrika
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Järgmine Soome ehitusfirma andis pankrotiavalduse sisse
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Nädala lood. Eestlased hulluvad Hispaania kinnisvaraäri järele, kutsehaigus tõi firmale ootamatu nõude, suur tehas läks Lätti
Äripäeva selle nädala populaarsemad lood ja teemad puudutasid Hispaanias kinnisvaraäri ajamist.
Äripäeva selle nädala populaarsemad lood ja teemad puudutasid Hispaanias kinnisvaraäri ajamist.