Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Kuidas reklaamida, kui reklaame ei vaadata?

    Volvo Ocean Race, mis jõuab eri meediakanalite vahendusel kahe miljardi inimeseni, on ilmselt üks kallimaid näiteid sisuturundusest. Foto: Volvo Ocean Race

    Content marketing ehk sisuturundus

    Firma teeb end kliendile vajalikuks talle huvitavat sisu pakkudes, erineb selle poolest vahelesegamisturundusest, nt tellimata reklaamidest.

    Efektiivsem võimalus end nähtavaks teha ajal, mil inimesed on õppinud reklaame vältima. Samuti näidata ettevõtet valdkonna eksperdina.

    Võib olla lisaks tekstile ka näiteks klubiline tegevus, koolitus, konkurss, väljaanne, videoklipid jne.

    Tegevuste ja vahendite eesmärk on üks – veenda klienti ettevõtte kasuks otsustama.

    Trend pole uus. Üks esimesi sisuturunduse kasutajaid oli USA traktorite tootja John Deere, mis 1895. aastal kliendiajakirja The Furrow välja andma hakkas. See on kasvanud 1,5miljonilise tiraažiga väljaandeks, mida levitatakse rohkem kui 40 riigis.

    Ajal, mil reklaami maht kasvab ning inimesed on õppinud neile ebahuvitavaid reklaame vältima, võib ettevõtte turustamisel kaasa aidata sisuturundus (content marketing).
    See on kliendi köitmine teda huvitava sisuga, mis ei ole üksnes tekst, vaid võib olla ka klubiüritus, koolitus, konkurss või võistlus.
    “Inimesi ei huvita reklaam, vaid lood, ja sisuturundus võimaldab köitvaid lugusid rääkida,” selgitas kolmapäeval Best Marketingi seminaril “Best Practice” Rootsi sisuturundusagentuuri Spoon turundusjuht Björn Owen Glad.
    Maailma üks tunnustatumaid purjetamisvõistlusi ehk Volvo Ocean Race on ilmselt üks kallemaid näiteid sisuturundusest. Arvatavasti seetõttu, et projekti täpset eelarvet peasponsor Volvo ei avalda. Küll aitab üheksa kuud kestev projekt, mille käigus teevad seitse purjemeeskonda maakerale ringi peale, nii peatoetaja kui ka meeskondade sponsorite tooteid müüa.
    Kaks miljardit silmapaari
    Kui Volvo tagab võistluse korraldusliku poole ja jahi, siis iga osalev võistkond rahastab enda võistlemist ise ja nii küündib tiimide eelarve 15–20 miljoni euroni, kuigi 2008.–2009. aasta võistlusest on jäänud märk maha ka 50 miljoni eurosest eelarvest.
    Kolmveerand aastat kestev võistlus jõuab sel korral finišisse järgmisel nädalal Rootsis. Kui nelikümmend aastat tagasi sündinud seiklus oli boheemlasliku ja lõbusa maiguga, siis nüüdseks on sellest varustuse ja tehnoloogia arenguga paisunud oma valdkonna mainekaim ja tähtsaim mõõduvõtt. 
    Huviline saab purjekate kulgemist jälgida reaalajas ning sündmuse kajastus jõuab tänu televisioonile, kirjutavale ajakirjandusele ja sotsiaalmeediale kahe miljardi inimeseni.

    8 ideed, kuidas firmad sisuturundust kasutavad

    1. Stiilne higi. Briti rattariiete tootja Rapha turustab end tegevuste kaudu, mis panevad rattasõidu järele ihalema ehk tekitavad vajadust ka rattariiete järele. Peale jalgrattateemalise ajaveebi toodab ettevõte näiteks emotsionaalseid filmiklippe ratturitest ja rattasõidust, mis panevad tahtma ka samasuguseid elamusi kogeda. Oma kaupa müüb ta 2-3 korda kallimalt.

    2. Tarbija kokkama. Eesti tuntuim juustukauplus Juustukuningad avaldas kokaraamatu, mille retseptid sisaldavad juustu. See avab kokkamishuvilisele nüansirikka ja võimalusterohke toiduaine eri küljed ja meelitab seda toiduvalmistamises kasutama.

    3. Multifilm, aga mitte ainult. Mänguasjatootja Lego rahastas möödunud aastal üht edukamat animatsiooni, “Lego film”. 60 miljoni dollarilise eelarvega film tõi mullu tootjaile sisse üle nelja korra rohkem. Tootja müük kasvas pärast filmi jõudmist kinno kümnendiku võrra.

    4. Võidujanu toob kliendid. Fototehnika tootja Nikoni siinne esindus korraldab Eestis loenguid, kevadist fotokonverentsi, kus esinevad oma ala tunnustatud tegijad, ning pulma- ja portreefoto konkurssi. Konkurss annab põhjuse pilti teha, loengud õpetavad selgeks, kuidas.

    5. Ökokaupadel oma ajakiri. Ökokaupu müüv Biomarket annab neli korda aastas välja kliendiajakirja. Peale uute toodete ja eripakkumiste saab kauplustes tasuta jagatavast väljaandest lugeda näiteks sellest, kuidas mingit müügil olevat kaupa toodetakse, samuti saab retsepte, milles poes müüdavat kaupa kasutada saab.

    6. Tarkus äratab huvi. Kodumaine LHV Pank korraldab seminare ja koolitusi neile, kel huvi investeerimise ja väärtpaberituru vastu. Koolitustel pole rõhk panga teenustel, vaid raha teenimise võimaluste tutvustamisega tekitatakse klientides vajadus panga teenuste kasutamise järele.

    7. Hea idee toob raha. Swedbank asutas koos Tehnopoli ja Tallinna Tehnikaülikooliga rahastu Prototron, et toetada noori ettevõtjaid rahaliselt esimese töötava tootenäidise ehk prototüübi väljatöötamisel. Seni on uutesse ideedesse investeeritud 220 000 eurot.

    8. Ühine sõit liidab. Kodumaine spordikauplus Hawaii Express korraldab suviti rattahuvilistega ühiseid treeninguid. Sõidud on tasuta ning meelitavad rattaga liikuma.

    Spordiga üleilmsele turule
    Võistlusel meeskondi toetavate ettevõtete juhid on põhjendanud, et investeering on aidanud neil üleilmsel turul oma kaubamärki paremini kinnistada. Kuna võistlus peatub üheksa kuu jooksul kümnes Euroopa, Ladina- ja Põhja-Ameerika ning Aasia sadamas, on kaubamärk selle aja jooksul eri paigus samuti pildil. Suurim juurdekasv on viimastel aastatel tulnud näiteks just Hiinast, mis annab kolmandiku kogupublikust.
    Peale võistlushasardi, mida ajakirjandus vahendab, toob kogu retke jooksul igas meeskonnas kaasa sõitev ajakirjanik ekraanidele foto- ja videolugusid elust pardal.
    Volvo Ocean Race'i sisutoimetaja Kevin Fylani sõnul kujundatigi käimasolev sõit televisiooni vajadustest lähtuvalt ning korraldajate toodetud meediamaterjal on võistkondadele levitamiseks kohe ja tasuta kättesaadav. See aitab omakorda uusi huvilisi ning kaasaelajaid ala juurde tuua – Hiina publiku juurdekasvu taga on näiteks just esimese Hiina aluse kaasalöömine.
    Kellele reklaam, kellele kliendiliim
    Kuidas mõõta kasu, mida sellisesse sündmusse investeerimine panustajale annab? 
    Abu Dhabi meeskonna turundus- ja kommunikatsioonijuhi Sam Dulka sõnul tasub osale firmadele rahapaigutuse meedias silmapaistmine, sest näiteks seriaali vändatakse üheksa kuud üle ilma. Teiste jaoks töötab võimalus pakkuda võtmeklientidele kogemust, mida raha eest ei saa, näiteks võimalust külastada purjekaid. 
    Mastaapne sündmus pakub õpikuvõimalust ka Eesti ettevõtteile, kes soovivad sisuturundust enda äri kasuks tööle panna.
    Intervjuu: Spordiga jõuab massideni
    Volvo ostis mainekaima purjetamisvõistluse Volvo Ocean Race korraldusõigused kaks aastakümmet tagasi, et brändile vürtsi lisada ning äratada rohkemates inimestes huvi ettevõtte pakutava vastu.
    Spordivõistluste toetamine toob tagasi otse müügis ning aitab pikaajaliselt ettevõtte kuvandit luua, rääkis Volvo Trucksi globaalse sponsorluse juht Christina Magnusson.
    Üpris raske on näha sidet Volvo toodete ja purjetamise vahel. Milles see seisneb?
    Küsimus on brändi tuntuses. Tahame brändi põnevamaks muuta ja lisada ­uusi väärtusi, et inimesed näeksid brändi erinevaid külgi.
    Volvo põhiväärtused on turvalisus, keskkond ja kvaliteet ning neid esindab ka purjetamine. Näiteks võistlevad kõik meeskonnad ühesuguste paatidega, mis on Volvos välja arendatud. Need paadid on uuenduslikud ehk kiired, kerged ja vastupidavad ning teisalt ka turvalised purjetajaile.
    Oleme üks juhtivaid uuendajaid oma sektoris, nagu seda on ka võistlus. Samuti on ettevõttes oluline meeskonnatöö, selleta ei pääse ka purjeka pardal.
    Kuidas võistlus Volvole raha tagasi toob?
    Igaks võistluseks väljastame eriveoki, mis müüb eriti hästi Ida-Euroopas. Käimasoleva võistluse jooksul oleme müünud rohkem kui 800 sellist veokit, neist Eestis umbes 70. See on nähtavam osa.Lisaks püüame jutustada Volvost erinevaid lugusid. Näiteks kui üks meeskond murdis võistluse käigus masti, siis tagasime selle, et uue masti tarnis neile meie veok.
    Samuti on meil ettevõtte sees nii-öelda tööriistakast, mida esindused turundustegevustes kasutada saavad. Näiteks kutsutakse kliente võistluse peatuslinnadesse, reklaamidesse jne. Veokite üksus ei reklaami end eriti massimeedias, sest meie kliendisuhted on ärilt ärile.
    Ootate võistlusele kahte miljardit vaatajat. Kuidas sellise publikuni jõuda?
    Spordi kaudu jõuab paljude inimesteni.
    Võistlus seostub inimestele vastandlike sõnadega, näiteks lõbus ja ekstreemne. Kas see vastandlikkus meelitabki kahte miljardit inimest vaatama?
    Palju igavam oleks, kui kõik näeksid võistlust ühesugusena. Näiteks ekstreemsport tundub ühelt poolt vaadates ohtlik, aga teisalt ka põnev. Volvo Ocean Race on tõesti vastupidavuse proov – pikad päevad ja vahetused, vaid väga tugevad inimesed suudavad seda teha. Teisalt ka looduse ja inimese duell, tohutu triumfi ja kirega ala vastu.
    Kui varem keskendusime võistluse kajastustes peamiselt tehnoloogiale, siis nüüd räägime rohkem inimestest – kes purjetavad, kuidas tunnevad end kodused jne. See annab lisamõõtme ja toob lisavaatajaid.
    On tähtis rääkida ühe võistluse sees eri lugusid?
    Jah, sest see ­aitab rohkem erinevate huvidega publikut kaasata.
    Mis spordialasid Volvo veel toetab?
    Golfi.
    Miks?
    Paljud meie kliendid mängivad seda ja palju ärijuttu ­aetakse golfiväljakul. Saad veeta kliendiga neli tundi, tehes midagi, mis talle meeldib. Meeleolu on lõõgastunud, saab ärijutte arutada.Korraldame ka golfivõistlust Volvo World Golf Challenge, mille finaal toimub aprilli lõpus Hiinas.
    Mis valdkondi tulevikus toetada tahaksite?
    Praegu ei otsi uusi valdkondi. Kui midagi toetame, siis pikaajaliselt, näiteks golfi ja purjevõistlust üle 20 aasta. Publikul tekib siis side, et “ahah, Volvo toetab sporti”.
    Mainekas võistlus on populaarne osalejaile, sel on tohutu publik ning firmad löövad purjekate sponsoritena samuti kaasa. Mis paneb neid erinevaid sihtrühmi tahtma kaasa lüüa?
    Tahe võita. See on siiski võistlus.
  • Hetkel kuum
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Facebooki emafirma ületas ootusi ja valmistas pettumust üheaegselt
Facebooki emafirma Meta teatas kolmapäeval oma esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute ootusi. Samas avalikustas ettevõte teise kvartali prognoosi, mis valmistas investoritele pettumust ning viis aktsia pärast börsi sulgemist üle 10% langema, vahendas Yahoo Finance.
Facebooki emafirma Meta teatas kolmapäeval oma esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute ootusi. Samas avalikustas ettevõte teise kvartali prognoosi, mis valmistas investoritele pettumust ning viis aktsia pärast börsi sulgemist üle 10% langema, vahendas Yahoo Finance.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Eesti üks paremaid juhte: uhke tunnistada, et olen palju vigu teinud “Juhi juttude” värskes saates Annika Arras
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Savisaare sõnul oli tema Tallinna tööots rohkem hobi
Tallinna linnainkubaatorilt 1500 eurot kuus tasku pistnud Erki Savisaare jaoks oli tegemist niisama lihtsa tuluga, mille jaoks vaeva ei pidanud nägema ja mis tema vallajuhi tööd ei seganud.
Tallinna linnainkubaatorilt 1500 eurot kuus tasku pistnud Erki Savisaare jaoks oli tegemist niisama lihtsa tuluga, mille jaoks vaeva ei pidanud nägema ja mis tema vallajuhi tööd ei seganud.