Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Meelis Lao kokkupõrge endiste kapokatega

    Meelis Lao 2007. aastal kohtumajas üht enda üle peetavat protsessi ootamas.Foto: Andres Haabu

    Pealtnäha tagasihoidlik fotoäri tekitas üllatava kokkupõrke skandaalse minevikuga Meelis Lao ning kahe endise kaitsepolitseiniku vahel.

    Möödunud kuul Äripäevas paljastatud tööjõuäri skeemi telgitagustes asus ärevatel hetkedel kurikaelte poolel asju ajama Lao. Temaga silmitsi sattunud skeemitajate tööriist Uku Russ Ilves palkas pärast ehmatavat kohtumist Laoga omakorda appi endised kaitsepolitseinikud.
    Kõlab nagu krimifilmi stsenaariumi kondikava, eriti arvestades, et Laod on peetud Eesti allmaailma üheks liidriks. Ka ekskapokad pole mõistagi papist poisid. Ent kui 1990ndatel oleks selline kondikava viidanud märulile, siis tänapäeval lahendatakse erimeelsusi tunduvalt peenemalt. Lao etendas sõnumitooja rolli ja küllap on tema sõnal kaalu, kui jututeemad pole just kõige meeldivamad.
    Kirjutasime möödunud kuul Äripäevas kokku miljonite eurode ulatuses tööjõumaksudele vilistamise skeemist, milles äriseosed viisid välja maksupettuse eest vangis istunud ärimehe Raivo Paalani. Toimetusele pole teada, kas ka Lao on ses skeemis kõrvuni sees või värvati ta lihtsalt appi jõujooni kujundama. Küll aga on Laol olnud Paalaga minevikus kriminaalsed ärisidemed.

    Meelis Lao (49)

    Meedias on Laod nimetatud Eesti allmaailma üheks kurikuulsamaks meheks.

    Laod on 1990ndatel aastatel üritatud ebaõnnestunult korduvalt tappa. 1995. aastal teda tulistati ja 1997. aastal püüti tappa pommiga. Tapmiskatseid seostati arveteklaarimistega allilmas, kus Lao oli väidetavalt tähelendu teinud. Mõlema tapmiskatse puhul sai Lao raskelt vigastada.

    Lao on korduvalt kohtu all olnud, küll vägivaldsete tegude või maksupettuse tõttu, talle on korduvalt mõistetud ka tingimisi vanglakaristus või rahaline karistus.

    Lao pälvis probleemide lahendaja tiitli juba 1980ndatel, mil ta hoidis Vene räkitit eemal Hansapanga asutajatest. Ta on niite tõmmanud ka poliitikas, kui tema ärimehest sõber Jüri Mõis Tallinna linnapea oli.

    Lao on tegelenud karate ja poksiga.

    Vaatamata oma kuritegelikule taustale on Lao ka Eesti seltskonnategelane. Kui ta end vahel harva mõnel avalikul üritusel ilmutab, ületab see seltskonnameedias uudiskünnise.

    Lao ilmub tõrksat taltsutama
    Kuid heidame nüüd pilgu tööjõuäri skeemi kokkukukkumise aega. On märtsikuu. Varem õlitatult töötanud tööjõuäri skeem, kus Tallinki kruiisilaevadel osutatava fotoäri varjus peteti riiki tööjõumaksudega, käriseb. Skeemi ohvriks langenud fotograafid on veeburaris pöördunud Tallinki juhtide poole ja kurtnud töötasudega skeemitamise üle. Börsifirma esitab küsimusi, õhus on lepingu katkemine. Skeemi harutab ka maksu- ja tolliamet, samuti Äripäev.
    Fotoäri omanik, noor ärimees Uku Russ Ilves (33), keda eksalluvad kostitavad kirjeldustega kui ebameeldivast ja karjuvast ülemusest, on plindris. Tema osaühingu Merefoto (ja selle eelkäija Pildimees OÜ) külge on end juba tunamullu imenud tööjõurendi teenuse osutajad ja raamatupidajad, kes tegelikult on kõik üks punt ja kellega seotud firmad on riburada tööjõumaksudele vilistanud. Ilvese endine äripartner Veigo Vesman on justkui võluväel loetud kuud tagasi, mullu novembris, ärist taandunud. Ilves saab kutseid maksuametisse ja Tallink pommitab teda küsimustega.
    Ühel hetkel hakkab Ilvesele tööjõurendi- ja raamatupidamisteenust osutav seltskond talle mõista andma, et mees peaks oma äri loovutama, sest tema peale kaevatakse ja asjalood on kehvad. Skeemimeistrite eesmärki Ilvese kangutamisel võib vaid aimata. Ehk soovivad nad Ilvese äri kiirkorras mõnele tankistile sokutada või ihuvad hammast firmale kuuluvale varale, nt fototehnikale, või hoopis midagi kolmandat-neljandat. Igatahes pole Ilves nõus "platsi" vabastama.
    Tõrksale Ilvesele helistab Oliver Vainola, kellega seotud firmalt on Merefoto ostnud raamatupidamisteenust. Vainola kuulub nn Paala punti ja teeb Ilvesele ettepaneku kokku saada. Ent suur on Ilvese üllatus, kui kokkulepitud kohtumisele ilmub hoopis skandaalne, allilmaga seostatud ärimees Lao. Lao on tulnud koos saatjanna Leelet Nellisega, kel on muide kehtiv ärikeeld ja kes on kaitseuuringute keskuse böroojuhina kümnete tuhandete eurode omastamises süüdi mõistetud. Lao sõnum Ilvesele on lihtne: Lao poole olevat pöördutud olukorra lahendamiseks ja vaevalt Ilves Laoga tülli tahab minna.
    Uku Russ Ilves, kes möödunud kuul Äripäeva küsimuste eest vaikides põgenes, sattus silmitsi Meelis Laoga.Foto: Andras Kralla
    Lao vastu ekskapokad
    Kuna Laoga kohtumine kohutab Ilvest, otsib ta abi ja palkab enda heaks üllatava seltskonna. Nimelt on kaks endist kaitsepolitseinikku Aare Vain ja Priit Tikerpe ning juristist kinnisvaraärimees Priit Altpere asunud tegutsema probleemilahendajatena. Mehed on nüüd omamoodi eradetektiivid. Võimalik, et just Ilvese juhtum ajendas neid aprillis asutama ka ettevõtet OÜ Probleemilahendused. Igatahes on mehed nõus Ilvese oma kaitsva tiiva alla, st kliendiks võtma.
    Vain käib Ilvesega muu hulgas kaasas maksu- ja tolliametis, kus tööjõuäri skeemi juba kuid lahti harutatakse, lisaks kohtuvad probleemilahendajad ka Laoga. Kui Tikerpe ja Altpere ei soovi Äripäevaga üldse suhelda, siis Vain kinnitab, et kohtumine Laoga tõesti toimus. "Meie esindaja Priit Tikerpe on kohtunud Meelis Laoga ja telefonitsi vestelnud Veigo Vesmaniga, kuid vestluste sisu ei soovi me avaldada, kuna see võib kahjustada meie kliendi (Ilvese - toim) huve," sõnas Vain.
    Keegi valetab
    Äripäevale teadaolevalt oli Laol kaks taktikat. Kui kohtumisel Ilvesega millalgi märtsis püüdis ta mõjutada Ilvest oma äri käest andma, siis hilisemal, mais toimunud kohtumisel ekskapokas Tikerpega esitles ta end juba Ilvese endise äripartneri Vesmani esindajana ja väitis, et Vesmanil on Ilvese firmas oleva vara eest raha saada, kui firma suletakse. Vain soostus kommenteerima vaid seda, et Vesmanil pole Ilveselt ja Ilvese ettevõttelt midagi saada. Milline oli Lao nõudmine, seda Vain ei kommenteerinud. Äripäevale teadaolevalt nõudis Lao summat suurusjärgus mõnikümmend tuhat eurot.
    Millised on põrkunud osapoolte suhted praegu, on segane, sest asjaosalised on kidakeelsed või vaikivad. Kes ei soovi üldse rääkida, kes eitab kõike ja kes piirdub napi nendinguga, et on suheldud.
    Vesman ütles Äripäevale, et tema ei tea midagi sellest, et Lao on teda esindades Ilvese firmast raha nõudnud. Veelgi enam, Vesmani väitel polegi tal Ilvesele nõudmisi alates mullu novembrist, mil ta Ilvesega kahasse peetud äriga lõpparve tegi. "Mina küll ei tea, miks sellised inimesed peaks (mind esindama - toim)… Minu jaoks on see küll päris huvitav," ütles Vesman Lao kohta. Ka Vainu ja Tikerpe kohta ütles Vesman, et tema ei tea, kes nad sellised üldse on: "Minu jaoks küll väga huvitavad nimed." Selge on see, et keegi valetab.
    Ilves ei suhelnud Äripäevaga üldse, nii nagu ka möödunud kuul, mil ta küsimuste ees põgenes. Küsimustele jätsid vastamata ka Vainola ja Paala. Vesman väitis küll telefonis, et tema ei tea midagi, kuid hilisematele kirjalikele küsimustele ta enam ei vastanud.
    Uku Russ Ilvese endine äripartner Veigo Vesman eitab Ilveselt raha nõudmist.Foto: Facebook
    Raivo Paalat ja Meelis Laod seob vähemalt üks maksuskeem
    8. mai Äripäevas avalikustasime tööjõuäri skeemi, mille sisu oli lühidalt öeldes tööjõurendi teenuse osutamine ja seejuures kõigi tööjõumaksude maksmata jätmine üha juriidilisi kesti vahetades. Selle skeemi niiditõmbajana ilmus äriseoste kaudu Teet Raatsini, Oliver ja Silver Vainola jt tagant välja skandaalne Valga ärimees, maksupettuse eest vangis istunud Raivo Paala.
    Paala tausta vaadates jõuab omakorda kiiresti välja Meelis Laoni. Paala ja Lao pole teineteisele sugugi võõrad. 2008. aastal mõisteti Lao ja talle kuulunud ML Investments Group süüdi maksukuriteos, kuhu oli segatud ka Paala. Kuritegu seisnes valeandmete esitamises Lao firma käibedeklaratsioonis. Maksuameti ning kohtute hinnangul fiktiivse tehingu teine osapool oli Paala ettevõte. Kuigi Lao ja tema firma jäid maksupettuses süüdi juba 2008. aastal, õnnestus maksuametil alles 2014. aasta oktoobris maksunõue Lao firma toonaste juhatuse liikmete - Lao enda ja Margit Viiarti kraesse keerata, kirjutas Eesti Ekspress mullu. Laolt ja Viiartilt mõisteti solidaarselt välja ligi 574 000 eurot valesti deklareeritud käibemaksu. 
    Põhjus, miks Laolt raha väljanõudmine nii tohutult kaua aega võttis, on aga see, et vahepeal võttis Lao äri üle ei keegi muu kui Paala, kes teatas, et tema soov on tõestada kohtus, et maksuamet on rikkunud inimõigusi. Lao ettevõtte nimeks sai Paala käe all Inimõiguste Kaitse Büroo, kuid maksunõudest see Laod lõpuks siiski ei päästnud. Küll aga on juba vaidlustatud ka nimetatud 574 000eurone nõue, sellest sentigi tasumata.
    Skandaalne Valga ärimees Raivo Paala 2007. aastal, maakonnalehe Valgamaalane arhiivis on see ainus foto temast.Foto: Valgamaalane
    Intervjuu Laoga jäi lühikeseks
    Meelis Lao lõpetas teemast kuuldes telefonikõne kiiresti, laskmata ajakirjaniku lauseid lõpetada.
    Helistan, et küsida ühe ettevõtte ja sellega seotud isikute kohta Teie käest. Selline ettevõte nagu Merefoto, millega on seotud Uku Russ Ilves. Me hiljuti Äripäevas kirjutasime, et seal on tööjõuäri skeem ümber selle…
    No nähtavasti jah, ma… Ma juba olen sellest kuulnud, ühesõnaga mul ei ole siin midagi kommenteerida, ma ei ole sellega enam kuidagi seotud. See on kõik, aitäh.
    Aga miks te kohtusite…
    Aitäh, head aega.
    Meelis Lao 2007. aastal kohtumajas üht enda üle peetavat protsessi ootamas.Foto: Andres Haabu
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Investorite kunagine lemmikaktsia on vajunud sügavale sohu Analüütikud hindavad, kas tegemist on ostukohaga
Koroonaajal suure edu saavutanud Pfizer on nüüdseks kaotanud üle poole oma tippväärtusest. Analüütikud selgitavad, kas languse taustal võiks terendada ostukoht.
Koroonaajal suure edu saavutanud Pfizer on nüüdseks kaotanud üle poole oma tippväärtusest. Analüütikud selgitavad, kas languse taustal võiks terendada ostukoht.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Läti keskpank tõmbas kasvuprognoosi allapoole
Läti Pank korrigeeris selle aasta majanduskasvu prognoosi ja näeb nüüd, et riigi majandus võiks sel aastal kasvada 1,8 protsenti.
Läti Pank korrigeeris selle aasta majanduskasvu prognoosi ja näeb nüüd, et riigi majandus võiks sel aastal kasvada 1,8 protsenti.
Hollandi firma plaanib Pärnusse miljarditehast Riisalo: kui saame neid kuidagi aidata, siis teeme seda
Hollandi ettevõte plaanib rajada Pärnusse miljard eurot maksva metanooli ja vesiniku tootmisüksuse.
Hollandi ettevõte plaanib rajada Pärnusse miljard eurot maksva metanooli ja vesiniku tootmisüksuse.