Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    II astmes rahuldati Autorollo hagi osaliselt ka ministri vastu

    Rain Rosimannus ja Keit Pentus-Rosimannus tänavu märtsis Reformierakonna valimispeol, kus oli põhjust rõõmustada erakonna valimisvõidu üle.Foto: Andras Kralla

    Täna õhtul avaldas Tallinna ringkonnakohus otsuse, millega rahuldati osa Autorollo võlausaldajate nõudest ka välisminister Keit Pentus-Rosimannuse vastu.

    Tallinna ringkonnakohus tühistas oma tänase, 30. juuni otsusega Harju maakohtu mullu juunis tehtud otsuse osas, millega OÜ Autorollo nõue tütarfirma asutamisega tekitatud kahju osas jäeti välisminister Keit Pentus-Rosimannuse vastu rahuldamata ja vähendati kahjuhüvitist 43 765,26 euro võrra. See tähendab, et teise astme kohus näeb Autorollost vara välja viimises vastutust ka minister Pentus-Rosimannusel.
    Samuti tühistas ringkonnakohus esimese astme otsuse osas, millega Autorollo nõue pankrotimenetluse blokeerimise osas Siim Roode ja NJORD Advokaadibüroo OÜ vastu rahuldati ning millega Autorollo nõue vara kõrvaldamisega Rain Rosimannuse vastu rahuldati. Roode ja Rain Rosimannuse vastu rahuldatud nõuded seega vähenesid.
    Tühistatud osas tegi kohus uue otsuse, millega Autorollo tütarfirma asutamisega tekitatud kahju nõue rahuldati kõigi kostjate vastu summas 163 817,67 eurot, OÜ Autorollo nõue pankrotimenetluse blokeerimise osas jäeti ka Siim Roode ja NJORD Advokaadibüroo OÜ vastu rahuldamata ning OÜ Autorollo vara kõrvaldamisega seotud nõue jäeti Rain Rosimannuse vastu rahuldamata. Ülejäänud osas jäi maakohtu otsus muutmata.
    Ringkonnakohtu otsus ei ole jõustunud ja vaidlus võib jätkuda riigikohtus.
    Tallinna ringkonnakohtu otsuse resolutsioon
    Hagi rahuldada osaliselt.
    Mõista Siim Roodelt, Rain Rosimannuselt, OÜ-lt Roode & Partnerid, NJORD Advokaadibüroo OÜ-lt ja Keit Pentus-Rosimannuselt solidaarselt välja OÜ Autorollo kasuks hageja tütarfirma asutamisega tekitatud kahjudega seotud nõude rahuldamiseks kahjuhüvitis 163 817 eurot 67 senti, viivis 34 673 eurot 92 senti ning viivis põhinõudelt alates 01.07.2015 kuni kohustuse täitmiseni VÕS § 113 lg 1 teises lauses sätestatud määras.  
    Mõista Siim Roodelt ja NJORD Advokaadibüroo OÜ-lt solidaarselt välja OÜ Autorollo kasuks OÜ Autorollost raha kõrvaldamise nõude rahuldamiseks kahjuhüvitis 9244 eurot 60 senti, viivis 1956 eurot 73 senti ning viivis põhinõudelt alates 01.07.2015 kuni kohustuse täitmiseni VÕS § 113 lg 1 teises lauses sätestatud määras.    
    Mõista Siim Roodelt, OÜ-lt Roode & Partnerid ja NJORD Advokaadibüroo OÜ-lt solidaarselt välja OÜ Autorollo kasuks OÜ Autorollost raha kõrvaldamise nõude rahuldamiseks kahjuhüvitis 8710 eurot 15 senti, viivis 1843 eurot 60 senti ning viivis põhinõudelt alates 01.07.2015 kuni kohustuse täitmiseni VÕS § 113 lg 1 teises lauses sätestatud määras.    
    Mõista Siim Roodelt, OÜ-lt Roode & Partnerid ja NJORD Advokaadibüroo OÜ-lt solidaarselt välja OÜ Autorollo kasuks OÜ Autorollo vara kõrvaldamisega seotud nõude rahuldamiseks kahjuhüvitis 6135 eurot 52 senti, viivis 1298 eurot 65 senti ning viivis põhinõudelt alates 01.07.2015 kuni kohustuse täitmiseni VÕS § 113 lg 1 teises lauses sätestatud määras. 
    Kahes kohtuastmes kantud menetluskulud jätta menetlusosaliste endi kanda.
    Hageja esindaja: meie käsitlus sai kinnitust
    Autorollo hagimenetluses hagejaid esindav vandeadvokaat Urmas Ustav ütles Äripäevale, et nende jaoks on kõige olulisem, et teise astme kohtuotsuses märgitud osas leidist kinnitust hagejate algne õiguskäsitlus ja vastutust kannab ka Pentus-Rosimannus. "Meie oleme algusest peale tegelenud õigusvaidluse, mitte kellegi maine kahjustamise projektiga," sõnas Ustav napilt pärast kohtu poolt otsuse avaldamist.
    Minister Pentus-Rosimannus viibib täna visiidil Rootsis ja telefonile ei vastanud.
    Harju maakohtu istungitele saabusid mõlema poole advokaadid mullu kevadel suurte kohvritega. Esiplaanil hageja esindajad Urmas Ustav (vasakul) ja Olavi-Jüri Luik Lextali büroost.Foto: Andras Kralla
    Esimeses kohtuastmes minister pääses nõudest
    Täpselt aasta aega tagasi mullu 30. juunil rahuldas Harju maakohus Autorollo hagi osaliselt advokaat Siim Roode ja Reformierakonna tipp-poliitiku Rain Rosimannuse vastu, kuid jättis täielikult rahuldamata keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannuse vastu.
    Seega pääses nüüdne välis- ja toonane keskkonnaminister Pentus-­Rosimannus hagiprotsessi esimeses kohtuastmes oma isa Väino Pentuse ettevõtte ­Autorolloga seotud nõudest täielikult ja tema menetluskulud jättis kohus hageja kanda. Pentus-Rosimannuse abikaasa, viimaste koalitsioonilepingute üks koostajaid Rain Rosimannus oli aga maakohtu hinnangul Autorollo võlausaldajaile kahju tekitanud ja tema suhtes hagi esimeses astmes osaliselt rahuldati.
    Suurim summa, mille maakohus Rain Rosimannuselt, Siim Roodelt ja Roode osalusega firmadelt MAQS Law Firm Advokaadibüroo ning Roode & Partnerid solidaarselt välja mõistis, oli 135 658 eurot. Tegemist oli hageja esimese nõude osalise rahuldamisega. Esimene nõue puudutas ­Autorollost tütarfirma AutoHills abil väljaviidud vara. Sellele ja teistele rahuldatud nõuetele lisandub jõussejäämisel tulevikus viivis, teatas kohus.
    Harju maakohus: Rosimannus teostas oma mõju Pentuse üle Roode kaudu
    Harju maakohus nõustus oma otsuses Rosimannuse väidetega, et asjas ei ole kogutud otseseid tõendeid, mis viitaksid AutoHillsi asutamisele ja sellega seotud tehingute tegemisele Rosimannuse juhiste alusel. “Samas nähtub asjas kogutud tõenditest, et Rain Rosimannus omas Väino Pentuse üle usalduse kaudu psühholoogilist mõju ning seda mõju ta teostas Siim Roode kaudu,” seisis maakohtu otsuses.
    Rosimannusele maakohtu selline järeldus kohe üldse ei meeldinud. “Saan aru, et minu suhtes täna langetatud ebaõiglane otsus tuginebki põhiosas nendele lausetele minu väidetava, mitte vahetu, vaid kolmanda isiku kaudu käiva psühholoogilise mõju kohta teisele täiskasvanud inimesele,” teatas Rain Rosimannus pärast kohtuotsust pikas selgituses.
    Ligi 30 000 eurot mõistis Harju maakohus eraldi välja Siim Roodelt ja temaga seotud firmadelt. Roode ja temaga seotud firmade vastu rahuldas esimese astme kohus enim nõudeid.
    Rain Rosimannuselt mõistis maakohus eraldi välja 182 eurot, mis oli ilmselt seotud Autorollo kontorist väidetavalt kaduma läinud sülearvutiga, mille saatus on teadmata. Rosimannus ei tea kõnealusest arvutist enda väitel midagi, ka viitas ta Väino Pentuse infole, et arvuti saab olla vaid Autorollo endise juhatuse liikme Tiit Pohla käes.
    Harju maakohus jättis kõigi kostjate suhtes täielikult rahuldamata hageja teise nõude summas 220 890 eurot pluss viivis. See nõue oli seotud Autorollo sularahakassaga ehk vaidlusega, kas ja kui palju kadus Autorollost sularaha.
    Skandaalne advokaat Siim Roode (esiplaanil) saabumas Harju maakohtusse tunnistusi andma. Teda oli aga tabanud mälukaotus, sest tema selgitused jäid kohtuniku ees väga lahjaks.Foto: Andres Haabu
    Skandaalne kohtuprotsess
    Autorollo kohtuprotsess on üks viimaste aastate skandaalsemaid, kuna enam kui poole miljoni eurone hagi on seadnud löögi alla Eesti ühe mõjukama poliitperekonna. Harju maakohtu istungitel said kinnitust mitmed pahatahtlikule skeemitamisele viitavad teod, kuid vaieldakse selle üle, kes nende eest vastutab. Perekond Rosimannused on algusest peale nimetanud hagi väljapressimiseks ja mis tahes süüd eitanud. Näiteks üha korrutas Pentus-Rosimannus 2012. aastal lennujaamas, kuidas temal puudub seos Autorolloga.
    2011. aasta kevadel kuulutati välja nüüdse välisministri Keit Pentus-Rosimannuse isale Väino Pentusele kuulunud transpordiettevõtte OÜ Autorollo pankrot. Ligi paar aastat hiljem 2012. aasta lõpus, esitas aga pankrotitoimkonna kontrolli alla liikunud Autorollo u 580 000eurose hagi Keit Pentus-Rosimannuse, tema poliitikust abikaasa Rain Rosimannuse ja perekonda Autorollo asjaajamisel aidanud advokaat Siim Roode, samuti Roode osalusega ettevõtete Roode & Partnerid ning MAQS Law Firm Advokaadibüroo vastu. Kohus vabastas hagist eraisiku pankroti läbimise tõttu ministri isa Väino Pentuse.
    Tunnistajail mälukaotus 
    Hagi menetlemise kohtuprotsess Autorollo asjas algas mullu juunis ja kestis esimeses astmes kokku aasta aega. Teise astme otsus tuli omakorda aasta aega pärast esimese astme otsust. Mitut Harju maakohtus ütlusi andnud tunnistajat paistis olevat tabanud mälukaotus, eriti suuri raskusi oli Autorollos toimunu meenutamisega advokaat Roodel, kes teiste tunnistajate sõnade järgi võis olla skeemi aju. Rosimannused kohtus tunnistusi ei andnud, Väino Pentuse tunnistuste andmine kuulutati kinniseks. 
    Tunnistajate ütlused olid küll kohati vastukäivad, ent kõlama jäi siiski see, et Autorollo varatuks jäämisega päädinud skeemis kasutati variisikuid ning raamatupidamisega olid asjad pehmelt öeldes korrast ära.
    Skandaalis ka ministri maja
    Lisaks hagimenetlusele ilmnes maakohtus, et paari tunnistaja ütluste kohaselt sai minister Pentus-Rosimannus oma isalt Väino Pentuselt aastaid tagasi Autorollost mustalt välja võetud tulu. Väidetavalt toetas Pentus tütart Autorollo tuludest Viimsisse ostetud majaga seoses – sellele viitasid Äripäeva andmeil kohtus vande all nii Autorollo endine juhatuse liige Tiit Pohl kui ka Väino Pentus ise. Väino Pentus selgitas aga hiljem Äripäevale, et pole tütrele Autorollost laenuks võetud raha andnud. Ka Pentus-Rosimannus ise on Autorollost raha saamist eitanud.
    Autorollo pankrotistumise osas käib ka kriminaalprotsess, milles on süüdistus esitatud Väino Pentusele ja Siim Roodele.
    Mullu kevadel ja suvel kohtas Autorollo logoga haagist vaatamata samanimelise firma pankrotistumisele liikluses või parkimas nii mõnigi kord.Foto: Raul Mee
  • Hetkel kuum
Seotud lood
Kõik seotud lood

Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Tehnoloogiasektor sügavas languses: Nvidia kaotas oma väärtusest kümnendiku
Selle nädala jooksul on “Suurepärase Seitsme” aktsiate langus kustutanud nende turukapitalisatsioonist kokku enam kui 900 miljardit dollarit, mis on lähedal grupi ajaloo suurimale nädalasele kaotusele.
Selle nädala jooksul on “Suurepärase Seitsme” aktsiate langus kustutanud nende turukapitalisatsioonist kokku enam kui 900 miljardit dollarit, mis on lähedal grupi ajaloo suurimale nädalasele kaotusele.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Amazoni rüpes edu nautiv Eesti ettevõtja: Jeff Bezose juhtimisprintsiibid sobivad meile hästi
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti sai Euroopa rahakotist 122 miljonit eurot
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Usaldamatus valitsuse majanduspoliitika suhtes on järsult kasvanud
Üheks suuremaks ettevõtteid mõjutavaks probleemiks on tõusnud vähene usaldus valitsuse majanduspoliitika suhtes, selgus täna esitletud majanduse konjunktuuri kvartaalsest ülevaatest.
Üheks suuremaks ettevõtteid mõjutavaks probleemiks on tõusnud vähene usaldus valitsuse majanduspoliitika suhtes, selgus täna esitletud majanduse konjunktuuri kvartaalsest ülevaatest.