Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Kasumlik turbatootja rabab mõnuga rabas

    Turbatootja Erlend Kotkas.Foto: Väinu Rozental

    Robotiinsener Erlend Kotkas ei näinud oma senises ametis piisavalt väljakutset, jättis tubase arvutitöö Tallinnas, põrutas kodutanumale Läänemaal ning pühendus turbatootmisele.

    OÜ Skywind

    Asutatud 8.04.2010.

    Juht ja omanik Erlend Kotkas.

    Toodab turvast OÜle Kekkilä Eesti.

    Gaselli TOPis 366. kohal.

    Töötajaid 26.

    Kuislemma rabas on tootmise all 180 hektarit ja väljaehitamisel 80 hektarit; Sooniste rabas on tootmise all 220 hektarit ja väljaehitamisel 100 hektarit.

    Rabades töötab 12 traktorit, 5 ekskavaatorit ja 1 kallurauto.

    Kokku investeerinud umbes 700 000 eurot.

    2014. aasta tootmismaht oli 200 000 m3, tänavune prognoos on 250 000 m3.

    2014. aasta käive oli 1,11 miljonit eurot ja kasum 129 000 eurot.

    2010 juuni - alustas tegevust, pakkudes kallurautoga veoteenust.

    2011 - hakkas pakkuma teenustööd ekskavaatoriga.

    2012 - alustas koostööd OÜga Kekkilä Eesti.

    2013 - keskendus turbatootmisele Kuislemma rabas.

    2014 - alustas turbatootmist Sooniste rabas.

    Kotkase ponnistused on kandnud vilja - tema firmast OÜ Skywind on saanud Noarootsi valla suurim tööandja ja Läänemaa üks paremaid palgamaksjaid. Tänavuses Gaselli TOPis oli Skywind 366. kohal.
    "Üks minu väga suur trump on see, et mul on selline kollektiiv, kes suudab ise mõelda ja otsuseid vastu võtta ning kanda vastutust," rõhutab Skywindi omanik ja juhataja Kotkas. "Mida rohkem vastutad, seda rohkem saad palka. Meeste palgad on suviti koos preemiatega kolm Eesti keskmist."
    Turbatootmisega tegelevas Skywindis töötab praegu 26 inimest ja enamik neist on nooremad kui 33-aastane tegevjuht.
    Vaheldusrikas töö
    Kokkulepitud kohtumine Risti bensiinijaamas lükkub Kotkase palvel mitu korda poole tunni kaupa edasi, sest just sel päeval veetakse turba ümbervallimise masinat treileriga ühest turbarabast teise. Transpordimured murtud, võtab Kotkas ajakirjaniku oma auto peale ja sõidutab esmalt Kuislemma ja seejärel Sooniste rabasse. Tollel juunikuu päeval on päikesepaisteline ja tuuline ilm, taamal liiguvad traktorid, mustjaspruun tolmusammas sabas.
    Skywind müüb freesturvast OÜle Kekkilä Eesti, mis toodab ja pakendab kasvusubstraate ning muid aiandustooteid. Skywind on Kekkilä Eesti suurim alltöövõtja ja ilmselt ka üks suuremaid turbatootjaid Eestis. Skywindi tootmispind kahes rabas kokku on praegu 400 hektarit, eelmisel aastal tootis firma 200 000 kantmeetrit turvast.
    "Suvel töötavad meie inimesed raba peal ja talvel on nad tööl Niibi tehases turba pakendamisel," täpsustab Kotkas. "Nii on töötajail kindlus, et aasta läbi on tööd ja töö on nii ka vaheldusrikkam."
    Turbameestel on rusikareegel, et kui jaanipäevaks pool turbaplaanist täis ei ole, on oht, et aastaplaan jääb täitmata. "Hakkasime tänavu turbatootmisega pihta 18. märtsil ehk nii vara pole kunagi  alustanud," räägib Kotkas. "Märts oli ilus, aprilli algus oli ka ilus, aga siis läks jahedaks ja sajuseks ning jaanipäevaks poolt aastaplaani täis ei saanud." Vihmapühi turbamehed muidugi ei pea. Kui turvast niiskuse tõttu toota ei saa, ehitatakse uusi tootmisalasid, kaevatakse kuivenduskraave, rajatakse teid ja korrastatakse masinaid.

    Erlend KotkasLõpetanud 2006. aastal Tallinna Tehnikakõrgkooli masinaehitusinsenerina.Aastatel 2008-2013 töötas Tallinnas OÜs JOT Eesti, algul reainsenerina, siis grupijuhina ja viimased kaks aastat disainiosakonna juhina.2013. aastal kolis Tallinnast tagasi kodukohta, peab Noarootsi vallas talu, kus 165 hektarit maad.Noarootsi vallavalitsuse liige (majanduskomisjon).Noorem vend Kristjan Kotkas on Kekkilä Eesti OÜ Niibi tehase tootmisjuht.

    Küsimusele, kas alltöövõtja peab maksma leppetrahvi, kui lubatud kogus jääb müümata, vastab Kotkas eitavalt: "Ilma vastu ei saa, kehv ilm pole alltöövõtja süü. Ja trahv ei päästaks ju enam midagi."
    Kõik algas veoautost
    Skywind asutati Läänemaal Noarootsi vallas 2010. aasta aprillis ning esimestel tegutsemisaastatel pakkus ettevõte transpordi- ja kaeveteenust ehitussektorile. Firma looja, masinaehitusinseneri haridusega Erlend Kotkas töötas tollal põhikohaga Tallinnas OÜs JOT Eesti, kus tegeles tööstusrobotite väljamõtlemisega.
    "Palgatööga ei olnud võimalik rohkem raha teenida," räägib Kotkas. "Kõige lihtsam oli alustamiseks soetada veoauto. Päeval istusin Tallinnas arvuti taga, õhtul sõitsin saja kilomeetri kaugusele Läänemaale, kus tegin kalluriga tööd öötundideni, ning hommikul olin Tallinnas tööpostil tagasi."
    Kotkas on seda meelt, et kui tahad midagi saavutada, tuleb kõvasti tööd rabada. "Samas olen alati rõhunud töö kvaliteedile ja sellele, et suhtlus klientidega oleks hea ning viisakas," tutvustab ta oma ärikreedot.
    Kalluriga koormate vedamine tõi nii palju sisse, et 2011. aasta kevadel suutis Kotkas osta ekskavaatori ning palgata esimese töömehe. Õige pea kasvas masinapark veel ühe veoauto ja traktori võrra.

    Raoul Johanson, OÜ Kekkilä Eesti juhatuse liige:

    OÜ Skywind teeb meile allhanget, nad toodavad turvast Kuislemma ja Sooniste rabas. Skywind on meie suurim tootja, neilt saame umbes kaks kolmandikku vajalikust toormest. Talvel, kui neil endil on vähem tööd, võimaldame neil töötada meie turba pakendamise tehases Niibis. Tänu sellele saavad nad parema ülevaate, millise kvaliteediga turvast lõpptarbija vajab. Kekkilä Eesti suurimad kliendid on Põhja-Aafrikas, Mehhikos ja Hiinas.Kvaliteetseid tooteid saab toota ikkagi kvaliteetsest toorainest, mida alltöövõtjad teevad. Kvaliteetse tooraine juures on väga tähtsad niiskusprotsent ja pikaajaline säilivus. Turvas peab teatud temperatuuril säilima isegi mitmeid aastaid. Skywindi töötajad on noored ja hakkajad mehed, kes saavad kliendivajadusest aru ja toodavad turvast vastavalt meie klientide poolt ette kirjutatud normidele.Erlendiga (Skywindi omanik ja juht - toim.) suhtlen peaaegu iga päev. Erlend on hea näide inseneriharidusega mehest, kes on tulnud Tallinnast maale põllu peale tööle. Ja teeb seda tööd rõõmuga, silmade särades.

    Uus karjäär turbarabas
    Kuna masinapark võimaldas ehitustöid teha juba suuremas mahus, saadi mitmeid ehitustöid Kekkila Eestilt. Ja kui Kekkilä Eesti otsis 2013. aastal Kuislemma turbaväljadele alltöövõtjat, otsustas Kotkas pakkumisest kinni haarata.
    "Ehitussektor kukkus üha enam ära, aga meil oli olemas rabatingimustele sobiv roomikekskavaator ja meie firma asub turbatootmise väljade läheduses," põhjendab Kotkas. "Pealegi olid mul mingidki turbatootmise teadmised olemas. Oleme vennaga üles kasvanud Niibi raba servas ja poisikesena sai taskuraha teenitud turbaväljalt kändude koristamisega."
    Kotkas tuli JOT Eestist ära ja keskendus vaid oma firmale ja turbatootmisele. "Ostsin 2013. aasta kevadel veel kaks traktorit, et saaks tootma hakata, aga tööliste palkamiseks raha ei jätkunud," meenutab ta turbatootmise algust. "Siis oligi nii, et mina peamiselt tegin, vend käis abiks, isa käis abiks ja mõne sõbra kauplesin ka appi. Ütlesin neile, et raha mul praegu kohe maksmiseks pole, saan maksta siis, kui sügisel turba eest raha kätte olen saanud."
    2014. aastal hakkas Skywind turvast tootma ka Sooniste rabas. Mullu oli Skywindi käive 1,11 miljonit eurot ja puhaskasum 129 000 eurot, mõlemad majandusnäitajad on ligi kaks korda suuremad kui 2013. aasta omad."Ma pole kasumit välja võtnud ja tänu sellele olen saanud igal aastal investeerida," ütleb Kotkas. "Näiteks eelmisel aastal ostsin uut tehnikat ja masinaid 300 000 euro eest. Tuleval aastal suureneb rabades tootmisala 180 hektari võrra. Seega pean tehnikat juurde ostma ja ka mehi juurde palkama."

    OÜ Skywind majandustulemused (eurodes)aasta    käive    puhaskasum2010*    57 131    18 2682011    157 383    32 6642012    286 403    42492013    685 850    69 638*majandusaasta oli 8.04.2010-31.12.2010.Allikas: OÜ Skywind

     
    Mis on kiire kasvu põhjused?Aastatel 2011-2013 kasvas OÜ Skywind käive 4,36 ja ärikasum 2,26 korda.1. Klientide rahulolu. Skywind on alati püüdnud lubadustest ja tähtaegadest kinni pidada. Hea teenustöö tagab, et vanad kliendi tellivad teenust hiljem taas, ning leviv info kvaliteetsest tööst toob uued kliendid. "Kui oli vaja kraavi kaevata, siis minu mehed tegid kilomeetrise kraavi, millele võisid joonlaua peale panna," tunnustab ettevõtte juht Erlend Kotkas oma töömehi.2. Keskendumine turbatootmisele. Skywind alustas ASile Kekkilä Eesti allhanke korras turba tootmisega 2013. aasta kevadel ja firma juht võttis ennast eelmisest töökohast Tallinnas lahti ning pühendus vaid turbatootmisele. See osutus nii edukaks, et loobutud on oma endisest tegevusest - teenuse pakkumisest ehitussektorile.3. Meeskond. Töötajate arv on iga aastaga oluliselt suurenenud, sest suurenenud on turbatootmise pind ning pidevalt soetatakse juurde tehnikat. Kui 2011. aastal oli kolm töötajat, siis praegu on 26. Skywindi palgatase on kõrge ja tänu selle on võimalik palgata väga häid töömehi.
     
    Milline vanasõna iseloomustab teie tegevust?OÜ Skywind juht ja omanik Erlend Kotkas:Ega õnn sind ei otsi, kui sa ise õnne ei otsi. Et saada midagi, peab ise pingutama ehk et igaüks on oma õnne sepp. Kui lihtsalt niisama oodata, et õnn sülle kukuks, siis seda ei pruugi juhtuda. Kui aga pingutada millegi nimel, on tunduvalt suurem tõenäosus see õnn leida. Ma olen väga rahul, et otsustasin Tallinnast tulla maale rabade vahele. See töö meeldib mulle rohkem, mis ma praegu teen. Tööstusrobotite hingeeluga tegeleda oli huvitav, aga mulle ei meeldinud istuda hommikust õhtuni arvuti taga. Mulle maal meeldib avarus, ma saan palju õues olla.
     
    NB!Äripäeva gaselli rubriik, kus kirjutame kiiresti arenevatest väikefirmadest ja nende omanikest, ilmub kaks korda kuus.Äripäeva Gaselli TOPi lähteandmeteks on ettevõtte müügitulu ja kasum enne makse aastatel 2011, 2012 ja 2013. 2011. aasta müügitulu peab ulatuma 100 000 euroni ja aastatel 2011-2013 kasvama käive ja kasum vähemalt 50%.TOPi jõudis tänavu 1106 ettevõtet.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Tehnoloogiasektor sügavas languses: Nvidia kaotas oma väärtusest kümnendiku
Selle nädala jooksul on “Suurepärase Seitsme” aktsiate langus kustutanud nende turukapitalisatsioonist kokku enam kui 900 miljardit dollarit, mis on lähedal grupi ajaloo suurimale nädalasele kaotusele.
Selle nädala jooksul on “Suurepärase Seitsme” aktsiate langus kustutanud nende turukapitalisatsioonist kokku enam kui 900 miljardit dollarit, mis on lähedal grupi ajaloo suurimale nädalasele kaotusele.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Amazoni rüpes edu nautiv Eesti ettevõtja: Jeff Bezose juhtimisprintsiibid sobivad meile hästi
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti sai Euroopa rahakotist 122 miljonit eurot
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Usaldamatus valitsuse majanduspoliitika suhtes on järsult kasvanud
Üheks suuremaks ettevõtteid mõjutavaks probleemiks on tõusnud vähene usaldus valitsuse majanduspoliitika suhtes, selgus täna esitletud majanduse konjunktuuri kvartaalsest ülevaatest.
Üheks suuremaks ettevõtteid mõjutavaks probleemiks on tõusnud vähene usaldus valitsuse majanduspoliitika suhtes, selgus täna esitletud majanduse konjunktuuri kvartaalsest ülevaatest.