Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Facio vanad kombed uues kehas

    Riito Ehituse AS osaleb aktiivselt riigihangetel ning ei pea kohtuvaidlusi just märkimisväärseks mureks. Foto: Mihkel Maripuu/Postimees/Scanpix

    Kurikuulsast Faciost välja kasvanud Riito Ehituse AS astub samasse jõkke ning vaidleb kohtus allhankijatega võlgade pärast.

    Pealtnäha pole Riito Ehitusel kurikuulsa Facioga mingit pistmist. Neil puuduvad maksuvõlad ning ettevõte kasvatab igal aastal nii käivet kui ka kasumit. Nende nõukogus istuvad prominendid, nagu ettevõtja Alvar Ild, endine tipppoliitik Villu Reiljan ja erakondade järelvalvaja Ardo Ojasalu. Ettevõtte omanikuks on aga hoopis Luksemburgis registreeritud Baltic Construction Group S.A. 
    Sügavamale minnes hakkab aga kooruma hoopis tuttavam muster. Riito Ehituse asutajaks on äriregistri andmetel just nimelt Facio ning firmat juhib üks endistest Facio omanikest Toomas Tromp. Luksemburgi firma tagant paistavad aga nii Trombi kui ka augustis Eestis osalise ärikeelu saanud endise Facio juhi Riho Kalve kõrvad. Nimelt käisid just nemad Luksemburgis notari Carlo Wersandti juures ettevõtet registreerimas. Kalve ise firma omanikuks olemist ei kinnita ega lükka ka ümber. "Ma ei saa seda kommenteerida," ütles ta. 
    Enamgi, koostööpartneritega vesteldes selgub, et ka ettevõtte käitumine meenutab aina enam oma eelkäijat. Septembris tuleb firmal ainuüksi võlanõuete tõttu kohtusse oma esindaja saata koguni neljal korral.
    Sarnased lood
    Kõik Äripäevaga vestelnud allhankijatest võlausaldajad räägivad kui ühest suust, et Riito Ehitus jääb võlgu, ning küsivad, kuidas ometi on võimalik, et nad saavad oma tegevust jätkata, muu hulgas riigile teenust osutades. 
    "Nad ei taha maksta ja ei maksa. Kogu nende süsteem on üles ehitatud nii, et inimesi petta ja võita hankeid, tehes alapakkumisi. Kõik räägivad ehitusturul neist väga halvasti ja et nendega ei tohi töötada," rääkis ettevõtte OÜ Pan Elekter omanik Vladimir Panitšev. Ta on vähemalt rahul, et oli Riito Ehitusega seotud vaid ühel objektil. Seega võlgneb Facio taustaga ehitaja Pan Elektrile tööde eest Heleni Kooli õpilaskodus vaid 3500 euro ringis.
    Terasvai OÜ omanikul Tarmo Vatselil ei jäänud võla kätte saamiseks muud üle kui Riito ehitus kohtusse anda.Foto: Andres Haabu

    Juhatus: Toomas Tromp ja Erki Liiv 

    Nõukogu: Ardo Ojasalu (nõukogu esimees), Alvar Ild ja Villu Reiljan

    Omanik: Luksemburgis registreeritud Baltic Construction group S.A.

    2012 käive 12,7 mln, kasum 0,5 mln eurot

    2013 käive 13,8 mln, kasum 0,6 mln eurot

    2014 käive 14,6 mln, kasum 0,9 mln eurot

    Allikas: Äriregister

    Esimene kohtuistung peeti eile
    Terasvai OÜ üks omanikest Tarmo Vatsel kommenteeris vaidlust Riito Ehitusega napisõnaliselt märkides siiski, et ehitusturul Riitost mitte midagi head ei räägita. "See on juba aastaid nii olnud. Ja tundub, et eks läheb edasi. Riik võiks võtta mingisugused otsused, et sellised ei saaks enam osaleda, aga näed, riik ei suuda neid otsuseid teha. Nende (Facio ja Riito Ehituse - toim.) käekäik on selline ja see jääb ka selliseks," rääkis Vatsel. 
    Tema ettevõte Terasvai soovib kohtumenetluse abil saada Riito Ehituselt kätte pea 20 000 eurot. Esimesel kohtuistungil teatas aga Riito Ehituse esindaja, advokaadibüroo Varul vandeadvokaat Martti Peetsalu, et pole selge, mille üle üldse vaidlema hakatakse. Kas võlanõude või lepingu üles ütlemise osas. Peetsalu sõnul on Riito Ehitus Terasvaiga lepingu üles öelnud, kuna ehituskvaliteet ei olnud nõuetekohane.
    Kohtus selgus muu hulgas, et Riito on esitanud Terasvaile kompromissettepaneku. Üheks nõudeks selles oli, et kui Terasvai oma nõudest ei loobu, esitab Riito Ehitus oma nõude hoopis Terasvai vastu. Vatsel jäi kommentaari andes tagasihoidlikuks ning nentis, et eks saab näha, mis edasi saab.

    02.09.2015 OÜ Elinord Ehitus (pankrotis) ja Facio Ehitus OÜ hagi Riigi Kinnisvara AS vastu kahju hüvitamiseks ja tasu saamiseks ning Riigi Kinnisvara AS vastuhagi Facio Ehituse OÜ, Facio Eesti OÜ ja Riito Ehituse OÜ vastu kahju hüvitamise nõudes. 

    Kohtumenetlus on haruldaselt pikale veninud, nimelt pole nelja aastaga jõutud eelmenetlusest istungite ning tunnistajate kuulamisele. RKAS kaasas menetlusse ka Riito Ehituse, kuna nende hinnangul läks Facio tegevus üle just sinna. Riito Ehituse esindaja, Aivar Pilve advokaadibüroo vandeadvokaat Britta Oltjer üritas aga omakorda Riito Ehitust menetlusest välja saada, viidates, et Faciol puudus tegevus ja seega ei saanud olla tegemist ettevõtte üleminekuga.

    Vaidlus algas 2011. aastal ning puudutab Vaeküla Kooli ehitamisel RKASile tekitatud kahju hüvitamist. RKAS ütles Lääne-Virumaal Sõmeru vallas asuva Vaeküla Kooli hoonekompleksi ehitajale lepingu üles ning lõpetas 3. juunil 2011 töövõtulepingu konsortsiumiga OÜ Elinord Ehitus ja Facio Ehituse AS seoses lepingu tingimuste olulise rikkumisega. Selgus, et töövõtja ei suuda järgida ajagraafikus ega ehituslepingus sätestatud tähtaegu.

    03.09.2015 Terasvai OÜ hagi Riito Ehituse AS vastu võla nõudes. 

    16.09.2015 OÜ Pan Elekter hagi Riito Ehituse AS vastu võla nõudes. 

    23.09.2015 Favel Ehitus OÜ hagi Riito Ehitus OÜ vastu võla nõudes. 

    29.09.2015 Vestorin OÜ hagi Riito Ehituse AS vastu võla nõudes. 

    03.11.2015 AV Eneregy Service OÜ hagi Riito Ehituse AS vastu 91 749,96 euro ja viivise nõudes.

    Venitab ja keerutab
    Teiste seas on Riito Ehituse vastu kohtusse läinud elektritöid tegev firma Vestorin OÜ, mille omanik Maksim Fomitš ootab, et peatöövõtja tasuks neile 43 000 eurot, koostamisel on ka 16 000eurone nõue.
    Üks suurematest objektidest, kus Fomitši ettevõte töötas, oli Ida-Viru keskhaigla. "Alguses maksis Riito natuke, hiljem lubas ülejäänud osa tasuda," kirjeldas Fomitš Riito Ehituse käekirja. Fomitšil polnud seni Riito Ehitusega lahkhelisid, koostööd tehti ajast, kui firma turule ilmus. "Kui summad olid väikesed, ei olnud muresid. Probleemid hakkasid neil 2012. aastal, kui neljal objektil tööd ühele poole said," rääkis Fomitš. "Ei ole võimalik, et kui omanik saab miljoneid dividendideks, ei suuda firma tööde eest maksta. Täielik jamajutt."
    Tema teada ei tehta firmas juhatuse liikme Toomas Trombi nõusolekuta midagi. "Kogu kontroll on tema käes," märkis Fomitš. "Mitte keegi ei taha Riitole töötada. Nagu aru saan, siis praktiseerivad nad seda (mittemaksmist - toim) juba umbes 15 aastat."
    Omanik ei näe probleemi
    Kohtuvaidlused firma juhile Toomas Trombile muret ei tee. Küsimusele, miks aetakse ehitusäri, kui ilma võlgu jäämata ei osata, vastas ta üsna lühidalt: "Mis mõttes? Meil ei ole mingeid võlgu jäänud üles."
    Tromp selgitas, et kohtuvaidlused ei pruugi üldse tähendada võlgu. Ka juhul, kui kohtusüsteemis on istungi selgituseks märgitud "võla nõue". "Ta võib ju olla märgitud. Igal menetlusel on oma pikk ajalugu ja ma seda teile kindlasti seletama ei hakka. Riito Ehitusel ei ole jutt mingitest võlgadest, jutt on vaidlustest, asjadest, mis on tekkinud. Neli neid küll ei ole, ma ei ole küll kuulnudki neljast," selgitas Tromp. Pooleli kohtuvaidlustest ta rääkima ei soostunud ning viitas, et tema juriidiline haridus peab sellist teguviisi ebaeetiliseks. 
    Ettevõtte nõukogu liige ja endine tipp-poliitik Villu Reiljan ei pea kohtumenetlusi oluliseks ning ütles, et igapäevaste küsimustega tegeleb ikkagi firma juhtkond. Reiljani seob Facioga ajalugu. Nimelt olid Facio Ehituse omanikud Toomas Tromp ja Riho Kalve Reiljani juhitud Rahvaliidu sponsorid.
    Ardo Ojasalu on lisaks maksukonsultandi amtile ning erakondade rahastamise järelevalve komisjoni esimehe ametile ja Riito ehituse AS nõukogu esimees ja Luksemburgi registreeritud firma Baltic Construction Group S.A. juhatuse liige.Foto: Julia-Maria Linna
    Ojasalu: see pole erakorraline olukord
    Vestluses Äripäevaga ei pidanud Riito Ehituse nõukogu liige Ardo Ojasalu vajalikuks kommenteerida, kes on Luksemburgi peidetud ettevõtte tegelikud omanikud, kuigi ta nimetati 2010. aastal Luksemburgi ettevõtte juhatuse liikmeks koos Toomas Trompiga.
    Sotsiaaldemokraatide hulka kuuluv maksukonsultant Ojasalu on ka erakondade rahastamise järelevalve komisjoni esimees. Tema sõnul pole Riito Ehituse kohtuvaidlustes midagi erakordset. 
    Intervjuu Ardo Ojasaluga:
    Tülitan teid Riito Ehituse teemal, mille nõukogu esimees te olete. Riito ehitusel on septembris neli võlanõuet kohtus ja ehitusturul räägitakse, et Riito on võtmas üle Facio kombeid?
    Ma ei oska sellele kohe kiiresti vastata. See on ikkagi eelkõige juhatuse ülesanne igapäevaste teemadega tegeleda. 
    Samas on nõukogu roll kontrollida. Kui on juba neli kohtumenetlust ühes kuus, ja tuleb veel novembris, siis kõrvalt vaadates tundub, et midagi on paigast ära?
    See, et on mingid vaidlused, ei tähenda, et on tegemist tingimata mingi erakorralise olukorraga. 
    Viis võlanõuet kohtus, võrdlemisi lühikese aja peale, ei ole midagi erakordset?
    No ütleme niimoodi, et tuleb vaadata konkreetselt, milliste objektidega on seotud ja milliste partneritega on seotud jne. Selles mõttes ma ütlen, et ainuüksi see, et on mingid vaidlused, ei tähenda, et on midagi erakorralist. Võibolla on lihtsalt tegemist sellega, et on pooltevaheline vaidlus, et kas keegi on teinud kvaliteetset tööd ja seetõttu on maksmata. Põhjuseid võib olla erinevaid. 
    Riito Ehituse omanikfirma on Baltic Construction Group. Kas Riho Kalve on seal ikka omanikeringis?
    Selle kohta, kes on omanikud, peab Luksemburgist järgi küsima. 
    Teie ei tea, kes on omanikud?
    Ei, ma tean, aga ma ei pea vajalikuks, et ma seda kommenteerin. 
    Samas on Riho Kalvel ehitusvaldkonnas ärikeeld?
    Ta Eestis ei tegutse selles valdkonnas, nii palju kui mina tean. 
    Ühesõnaga, juriidiliselt tegutseb ta Luksemburgis ja kõik on ok?
    Ma ei tea, kas ta tegutseb, ma ei oska sellele vastata. 
    Kindlasti oskate, te ju teate tema seotust?
    Isegi kui ta seotud on, ei tähenda, et ta tegutseb. Tegutsemine vastavas valdkonnas tähendab seda, et sa oled kas juhatuse liige või mingit moodi aktiivselt selles valdkonnas tegelev. 
    Ja tema ei ole juhtival positsioonil?
    Ma ei tea, mina ei ole vähemalt kokku puutunud.
  • Hetkel kuum
Seotud lood
Kõik seotud lood

Karl Märka: piirame põhiseadusega riigikapitalismi „Kuidas mitte investeerida: 1001 näidet avalikust sektorist“
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Tehistaibupidu tuli, aktsiaralli jäi tulemata
Nvidia esitles aastakonverentsil, millest on saanud suur tehistaibupidu, oma uusi hitt-tooteid, kuid nende järel prognoositud aktsiaralli jäi tulemata.
Nvidia esitles aastakonverentsil, millest on saanud suur tehistaibupidu, oma uusi hitt-tooteid, kuid nende järel prognoositud aktsiaralli jäi tulemata.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Kogemuslugu: kui minu ettevõtte väärtused enam minuga ei ühti
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Sõudmise kaheksapaat kui meeskonnatöö musternäide
Sõudmise kaheksapaadilt on meeskonnatöö kohta nii mõndagi õppida. Kuidas spordimehe sihikindlus ettevõtlusesse edukalt üle viia?
Sõudmise kaheksapaadilt on meeskonnatöö kohta nii mõndagi õppida. Kuidas spordimehe sihikindlus ettevõtlusesse edukalt üle viia?
Uutele sõidukitele hakatakse väljastama keskkonnapasse
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Hullumeelne seiklus: autoga läbi Euroopa ja Aafrika
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Raadiohommikus: Nvidia lööb letti uue info
Homses raadiohommikus räägime viimastest arengutest tehisaru alal ning sellest, kuidas saaksid ettevõtjad majanduse kasvule pöördumisele kaasa aidata, lisaks vahendame muljeid Tallinna Kaubamaja aktsionäride koosolekult.
Homses raadiohommikus räägime viimastest arengutest tehisaru alal ning sellest, kuidas saaksid ettevõtjad majanduse kasvule pöördumisele kaasa aidata, lisaks vahendame muljeid Tallinna Kaubamaja aktsionäride koosolekult.
Hullumeelne seiklus: autoga läbi Euroopa ja Aafrika
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.