Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Rikaste TOPi võitja avastas olulise saladuse

    Rahaülekandeid pankadest odavamalt ja kiiremini pakkuva TransferWise’i idee sündis Kristo Käärmannil isiklikust vajadusest.Foto: Eiko Kink

    Tänavuse rikaste TOPi võitja ja tema äripartneri kohta ütles üks nende ettevõtte investor, et nad avastasid olulise saladuse ja on erakordselt hästi valmis selle poole püüdlemiseks.

    Kristo Käärmann

    TransferWise’i juhatuse esimees. Tema vastutada on kõik operatsioonid, tegevused, tehnoloogia, arendus ja regulatsioonid.

    Töötanud ärikonsultatsioone pakkuvates firmades PricewaterhouseCoopers ja Deloitte, nähes nii finantsmaailma seestpoolt.

    Aitas pankadel ja kindlustusfirmadel viia oma süsteemid 21. sajandi tasemele. Samal ajal üllatas teda finantsinstitutsioonide ebaefektiivsus ja ta tahtis teha rohkemat.

    Valiti 2013. aastal koos TransferWise’i kaas­asutaja Taavet Hinrikusega Äripäeva aasta ärimeesteks.

    Tunnustatud tänavu Riigivapi I klassi riikliku autasuga.

     

    Viis aastat tagasi ühest Londoni keldrist alguse saanud TransferWise on tempokalt maailma vallutanud ning tõstnud kaks asutajat – Kristo Käärmanni ja Taavet Hinrikuse – Eesti rikkamate inimeste hulka.
    Aasta tagasi oli Käärmann rikaste edetabelis 36 miljoni euroga 62. ja tänavu 3. kohal olev Taavet Hinrikus 32,4 miljoni euroga 69. kohal. Aastaga toimunud suur hüpe on põhjustatud sellest, et mitu investorit hindab Käärmanni ja Hinrikuse loodud TransferWise’i väga kõrgelt.
    Erinevalt paljudest teistest äriliidritest on TransferWise’i omanike vara väärtust lihtsam arvestada. Seda tänu sel ja eelmisel aastal toimunud investorite kaasamistele. Näiteks 2015. aasta jaanuaris paigutas USA riskiinvesteerimisega tegelev Andreessen Horowitz koos kaaslastega TransferWise’i 58 miljonit dollarit, mis tegi toona ettevõtte hinnanguliseks väärtuseks üks miljard dollarit. Äripäev on Rikaste TOPi koostamisel arvestanud, et TransferWise’i väärtus on veelgi suurem, sest ettevõtte käive kasvab ühes kuus 15–20%. Andreessen Horowitzi otsus näitas, et pigem olime eelmisel aastal edetabelit koostades Käärmani ja Hinrikuse vara hinnates liiga tagasihoidlikud.
    Rahaülekannete teenust pakkuv TransferWise kasutas aasta alguses saadud rahasüsti ettevõtte laiendamiseks üle maailma. Londonis paiknev idufirma avas harukontorid USAs, Saksamaal ja Austraalias.
    Esimene rahasüst Euroopasse
    Andreessen Horowitzi investeering TransferWise’i tuli pärast seda, kui Finan­cial Times kirjutas möödunud aasta novembris riskikapitalifirma Sequoia huvist investeerida rahaülekandeid tegevasse ettevõttesse 50 miljonit dollarit, mis oleks teinud TransferWise’i hinnanguliseks väärtuseks ligi miljard dollarit. Lõplik investorite valik tehti laias laastus selle järgi, kes hindab TransferWise’i väärtust (valuatsiooni) kõige kõrgemalt, teatasid tehingule lähedalseisvad allikad.
    Investeerimisringis osalesid ka senised investorid Richard Branson, Valar Ventures, Index Ventures, IA Ventures ja Seedcamp. Koos selle aasta alguses tehtud kapitali kaasamisega on TransferWise saanud kokku investeeringuid 75,7 miljoni euro eest.
    “Me oleme viimaste aastate jooksul teinud tohutult tööd, et TransferWise’ist saaks globaalselt tegutsev ettevõte. Meil on hea meel, et investorid on meisse uskunud ning et senised investorid osalesid ka teises rahastamisringis,” rääkis Käärmann aasta alguses.
    Financial Timesi hinnangul tegi Andreessen Horowitzi asutaja Ben Horowitz haruldase ja sisuliselt oma esimese iduinvesteeringu Euroopasse. See otsus märgib pöördepunkti tehnoloogiasektoris ja kitsamalt Silicon Valley investeeringutes, mille investorid on varem eelistanud oma kandi ettevõtteid ning nüüd kiikavad ­aina enam Euroopasse ja Ühendkuningriiki, kirjutas Financial Times.
    “Meil on äärmiselt hea meel toetada Taavetit ja Kristot. Nad avastasid olulise saladuse ja on erakordselt hästi valmis selle poole püüdlemiseks,” vahendas TechCrunch Horowitzi. “Vähe sellest, et nende lahendus on kümme korda parem kui ükski vana viis valuutavahetuseks, see on tulnud ka väga heal ajal. Kuna pangandussektorist on tulnud väga vähe või üldse mitte innovaatilisi lahendusi, näeme ulatuslikke võimalusi sellistel finantsinstitutsioonidel nagu TransferWise,” kõneles Horowitz.
    Idee andis oma kogemus
    Äripäeva 2013. aasta ärimeeste Taavet Hinrikuse ja Kristo Käärmanni loodud TransferWise’i sünnilinn on London, kus mehed hakkasid 2010. aastal Käärmanni keldris nuputama, kuidas lõpetada pankadele raha kinkimine.
    Hinrikus elas Londonis, kuid sai palka kroonides, samas kui Käärmannile maksti naeltes, kuid tal oli vaja tasuda Eestis korteriüüri ja pangalaenu.
    Selle asemel, et teha kopsakat vahendustasu võtvate pankade abil ülekandeid ühest valuutast teise, kandsid nad teineteise kontole sobivat valuutat, jättes piltlikult öeldes pangad rahast ilma. “Kui sa lähed panka ja tahad kanda 1000 ­eurot Inglismaale, siis pank annab sulle vahetuskursi, mis ei ole tegelik, vaid selle sees on panga enda kasumimarginaal,” kirjeldas Käärmann ja lisas, et Eestis on olukord parem, kuid Inglismaal võtab pank endale 4%. “Tuhandest eurost 4% on 40 eurot, mille eest saab minna juba väikesele õhtusöögile, aga siis annad selle õhtusöögi lihtsalt pangale.”
    Sõbrad said aru, et vajadus väljaspool pankasid raha vahetada on suur, ning hakkasid koos nuputama, kuidas teenust odavamaks, kiiremaks ja kliendisõbralikumaks teha.
    Riskiinvestor, Suurbritannia ärimees Richard Branson (keskel) kutsus mullu suvel TransferWise’i investeerimise puhul selle asutajad Kristo Käärmanni (paremal) ja Taavet Hinrikuse omale ka külla.Foto: TransferWise
    TransferWise purustas rekordi
    51,6 miljoni eurone rahasüst TransferWise’i on seni suurim summa, mis Eesti päritolu idufirmasse paigutatud. Mullu suvel tegi Transfer­Wise oma eelmise investeeringuga samuti rekordi, kui Richard Bransoni eestvedamisel sai idufirma 18,4 miljonit eurot.
    2011. aasta jaanuaris alustanud ettevõte sai oma esimese rahasüsti 2012. aasta aprillis, kui 1,1 miljonit eurot tuli kokku peamiselt riskikapitalifirmadelt IA Ventures, Index Ventures, Kima Ventures, Seedcamp ja väiksematelt riskiinvestoritelt, kelle seast tuntuim oli PayPali kaasasutaja Max Levchin.
    Järgmine investeerimisring sulgus veidi rohkem kui aasta pärast, mil TransferWise kaasas juba 4,6 miljonit eurot. Lisaks eelmistele investoritele lisandusid Facebooki esimese investori Peter Thieli investeerimisfirma Valar Ventures, ingelinvestori Ron Conway asutatud SV Angels ja The Accelerator Group, mille asutajad on Robin ja Saul Klein.
    Mullu juunis sai Transfer­Wise’ist esimene Eesti ettevõte, millesse investeeris maailmakuulus ärimees Richard Branson. 18,4 miljoni eurosesse rahasüsti panustasid lisaks Bransonile ka senised investorid.
    Jõudis ükssarvede klubisse
    Selle aasta jaanuaris TransferWise’i investeerinud Andreessen Horowitzi üks asutajaid ja ka TransferWise’i nõukogu liikmeks saanud Ben Horowitz avaldas oma blogis kahetsust, et loobus kolm aastat tagasi ettevõttesse investeerimast. “Kolm aastat tagasi tegin investeerimisotsuse, mida olen siiamaani kahetsenud,” kirjutas Horowitz oma blogis. “Minu sõber Sten Tamkivi rääkis mulle suurepärasest uuest ettevõttest, mille asutas tema kunagine Skype’i kolleeg Taavet Hinrikus. Loomulikult võtsin Taavetiga ühendust, et kuulda tema müügikõnet,” kirjeldas ta.
    Ta selgitas, kuidas ühest küljest tundus eestlaste idufirma tol ajal täpselt selline, kuhu võiks investeerida: kaks suurepärast asutajat, kes olid avastanud olulise probleemi, mida nad oskasid lahendada. Teisest küljest asusid nad Londonis ja ta ei näinud võimalust, kuidas ta saaks neil aidata üles ehitada ettevõtet, olles ise teisel pool maakera. “Seega loobusin investeeringust. Ma tegin vale valiku,” tunnistas Horowitz.
    Ettevõtja Allan Martinson kommenteeris aasta alguses TransferWise’i rekordilist raha kaasamist järgmiselt: “See investeering näitab, et TransferWise on praegu teel või ilmselt juba on n-ö ükssarvede klubis, unicorn club, mis on üle miljardi ulatuva väärtusega ettevõtted. Eestist on neid siiani välja kasvanud ainult kaks: Skype ja PlayTech. Kogu Euroopast saab neid sõrmedel üles lugeda. Selles mõttes on tegemist väga tugeva asjaga.
    Siin on selgelt tegemist sellise arengujärguga ettevõtte elus, kus toimub laiendamine. Ärimudel on ennast tõestanud ja nüüd antakse valu, et ärimudelit võimalikult kiiresti võimalikult laiali üle kogu maailma sirutada.”
  • Hetkel kuum
Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Balti börsid lõpetasid kvartali tõusupäevaga
Balti koondindeks Baltic Benchmark sulgus kvartali viimasel kauplemispäeval 0,08% plusspoolel, jäädes kvartaliga siiski miinusesse.
Balti koondindeks Baltic Benchmark sulgus kvartali viimasel kauplemispäeval 0,08% plusspoolel, jäädes kvartaliga siiski miinusesse.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Eestlane tõusis suure Soome börsifirma ärijuhiks
Varem Kristiine ja Rocca al Mare kaubanduskeskuseid juhtinud Helen Metsvaht läks omanikfirma Cityconi juhatusse ärijuhiks.
Varem Kristiine ja Rocca al Mare kaubanduskeskuseid juhtinud Helen Metsvaht läks omanikfirma Cityconi juhatusse ärijuhiks.