Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Kurikuulus Vene pankur redutas Eestis

    Kõrgõzstanis tagaselja majanduskuritegudes süüdi mõistetud pankur Mikhail Nadel elab nüüd Euroopas ja on ka Eestis äriplaane mõlgutanud.Foto: YouTube

    Pärast Kõrgõzstani viimast verist riigipööret karmide kuriteosüüdistuste eest Euroopasse pagenud rikas Vene pankur Mikhail Nadel taotles paar aastat tagasi Eesti elamisluba ja pidas eestlastega äriplaane. Tema partnerid Eestis olid markantne kütuseärimees Timo Sas ja kaks suhtekorraldajat.

    Nadel on mees, kes asutas Asia Universal Banki (AUB) ja kasvatas selle Kõrgõzstani suurimaks pangaks. Aga ta on ka mees, kes on Kõrgõzstanis tagaselja mitmekümneks aastaks vangi mõistetud. Talle pannakse endisel elukohamaal süüks kümnete miljonite dollarite väärtuses riigi vara omastamist koostöös riigi korruptiivse ekspresidendi, Kõrgõzstani allilmaga seostatud Kurmanbek Bakievi poja Maksim Bakievi ja tolle finantsnõustajaga.
    Lisaks hõljuvad Nadeli juhitud AUB kohal mastaapse rahapesuga seotud kahtlused. Näiteks korruptsiooni vastu võitleva Global Witnessi tiim on AUB tegevuse kohta nn Nadeli ajastul avaldanud põhjaliku uurimuse. Uurimistöö lühike kokkuvõte on, et pärast tuhandete, peamiselt Suurbritannias tegutsevate ettevõtete AUB pangakontode analüüsimist, tuvastati hulgaliselt viiteid arvatavale rahapesule. Sadu miljoneid dollareid liikus Global Witnessi 2012. aastal avaldatud uurimuse põhjal mööda AUBs avatud kontosid, mille omanikel puudus reaalne majandustegevus. Leiti isegi surnud omanikega miljonifirmasid, mistõttu uurimuse pealkiri on "Hauasaladus" (Grave Secrecy - ingl k).
    Nadel pole talle omistatavaid patte omaks võtnud. Veelgi enam, ta nõuab ise Kõrgõzstani riigilt sadu miljoneid dollareid hüvitist temale kui AUB endisele suuromanikule panga riigistamisega tekitatud kahju eest - seni tulutult.
    Pärast riigipööret Eestisse panka asutama
    2010. aasta aprillis toimusid meie jaoks pigem võõras Kesk-Aasia riigis Kõrgõzstanis paari-kolme päeva jooksul sündmused, mis võtsid elusid ja ka muutsid elusid. Mässust vägivaldseks riigipöördeks kasvanud rahutustes hukkus kümneid inimesi. Armuline polnud rahva peatõstmine aga ka korruptiivse presidendi Kurmanbek Bakievi pere ja lähemate kompanjonide jaoks. Bakiev kukutati ning riik sai uue põhiseaduse, millega vähendati senist presidendi ainuvõimu.
    Vana Bakiev pages riigipöörde järel kibekiiresti Valgevenesse, tema poeg Maksim Bakiev arvatavalt Suurbritanniasse. Võimuperekonnaga tihedalt seotud Nadel põgenes samuti Euroopasse, asudes pendeldama mitme riigi, peamiselt Ungari ja Suurbritannia vahel. Kuid Nadel võttis üllataval kombel sihikule ka Eesti.
    2010. aastal asutas markantne Eesti ärimees Timo Sas osaühingu nimega Tianbank. Sama aasta septembris ehk loetud kuud pärast Kõrgõzstani kevadist riigipööret vormistati ettevõttes Sasi firma kõrval osanikeks Nadel ja tema Suurbritannia äripartner Georgy Chesnokov. Mehed olid saabunud Eestisse panka asutama, koos Sasiga käidi notaris ja tehti plaane.
    Sas selgitas Äripäevale, et asutas Tianbanki just Nadeli äriplaani jaoks. "Ta (Nadel - toim) kunagi tahtis firmat, konkreetselt panka ja käis välja lihtsalt idee, et seda koos läbi viia. Aga see jäi sinnapaika ja sellest edasi ei olegi mitte midagi juhtunud," rääkis Sas. Ta meenutas, et tema sai oma kolleegilt ja sõbralt Moskva kaudu info, et tuleb isik, kes soovib Eestis firma teha ja plaan on teha pank. Kes oli see viidatud Sasi ja Nadeli kokkuviija Moskvas, Sas avaldada ei soovinud.
    Sas ise on värvikas ärimees, ta on aastaid ajanud kütuseäri, praegu tegeleb ta kütuseäriga Poolas ja Valgevenes. Sas on vajadusel ka ärinõustaja, näiteks asutab koos advokaatidega firmasid välisinvestorite jaoks ja aitab neil Eestis asju ajada. Viimati on Sas tähelepanu pälvinud aga seoses BLRT laevaremonditehase aktsionäride ägedate vaidlustega. Nimelt on Sas esindanud ühe BLRT aktsionäri, oma elukaaslase isa Valeri Karkatšovi huve. Eesti Ekspress on Sasi, varasemate nimedega Timo Tamm ja Vladimir Timofejev, nimetanud legendaarseks õnneotsijaks ja kirjeldanud, kuidas ta paljudele võlgu olles elas ometi luksuslikku elu.
    Äriplaan suhtekorraldajatega
    "Leidsime Nadelile ka advokaadid, kes sellega pidid tegelema, aga kahjuks sellega asi nurjus, sest Nadel rohkem kohale ei tulnud ja võib öelda, et rohkem me isegi ei näinud üksteist," rääkis Sas. "Nii palju ma tean, et advokaat pärast Riia poolt vastas, et ta (Nadel - toim) teeb seda mujal," lisas ta.
    Panga asutamise plaan ei ole aga Nadeli ainus kokkupuude Eestiga. Mõni aasta hiljem 2013. aastal kolis Nadel Tallinnasse ja asus siin ka Eesti elamisluba taotlema. Seekord oli Nadeli soov Eestis kanda kinnitada tõsisem, väidavad temaga tol ajal kokku puutunud inimesed. Nadel üüris Tallinna kesklinnas korteri ja elamisloa taotlemisel abistas teda teiste seas advokaadibüroo Glikman, Alvin & Partnerid partner Ain Alvin. Eesti elamisloa taotlemist kinnitas Äripäevale ka Nadel ise, kuigi pärast nappi telefonikontakti jäi Nadel täiendavateks küsimusteks kättesaamatuks. Alvin ütles Äripäevale, et aitas Nadelil kliendilepingu alusel koostada ja esitada avaldust politseile. "Avaldus jäeti rahuldamata," sõnas ta, kuid rohkem ta toonast kliendisuhet ei kommenteerinud, viidates kliendisaladusele. 
    Elamisloa taotlemisel abistasid Nadeli ka suhtekorraldajad Madeleine Tults ja Magnar Michelson, kes vormistasid Nadeli oma nüüdseks maksuvaidluse tõttu likvideeritud OÜ M&M Suhtekorralduse juhatuse liikmeks.
    Michelson ja Tults pidasid koos Nadeliga plaane ka ühisäriks, milles kavatseti ära kasutada Nadeli rohkeid kontakte Kesk-Aasias.
    Michelson kirjeldas Äripäevale, et Nadeliga viis teda kokku brittidest omanikega tehnoloogiafirma Telescan. "Bürood asusid meil samas hoones ja samal korrusel (Metro Plazas - toim)," sõnas ta. Telescani Briti omanikud tundsid Michelsoni sõnul Nadeli ning sealt edasi jõudis suhtlus seltskonna läbirääkimisteni koostööks. Michelsoni äripartner Tults teadis enda sõnul Nadeli juba varem, olles temaga kokku puutunud oma paarkümmend aastat kestnud rahvusvahelise PR-karjääri jooksul. "Ma ei mäleta täpselt, mis aastal ja kus me esimest korda tutvusime, võib-olla Londonis, võib-olla Moskvas või veel mõnes kolmandas linnas. Eestis viis meid kokku Telescani projekt," sõnas Tults.
    Puhkus Itaalias lõppes vahistamisega
    Nadeli tegemised Eestis lõppesid ootamatult. Kui ta siit 2013. aasta lõpus perega Itaaliasse jõulupuhkusele läks, vahistati mees Itaalia Alpides rahvusvahelise orderi alusel. Siiski otsustati kiiresti, et Kõrgõzstanile teda välja ei anta ja Nadel vabastati vahi alt eelmise aasta alguses. Pärast vahistamist jäi Nadel vähemalt mõneks ajaks elama Itaaliasse.
    Tults märkis, et Nadel kadus Eestist ootamatult, kuigi tal olevat olnud tõsised plaanid end Eestiga siduda. Pärast vahistamise intsidenti Itaalias Nadel küll suhtles Tultsiga, kuid see kontakt kadus peagi täielikult. Nadeli kireva tausta kohta märkis Tults, et pole ju teada, kas erinevad süüdistused tema aadressil tõele vastavad, samas aga on kindel, et tegemist on finantsala eksperdi ja hea CVga mehega.
    Nadeliga ühiseid äriplaane pidanud Tults ja Michelson on suhtekorraldustandemina tegutsenud kümmekond aastat, kasutades kaubamärki Pilot Communications. Nende ettevõte M&M Suhtekorraldus nõustas aastaid näiteks Vene-Saksa gaasijuhet Nord Stream. Tults on 2013. aastal olnud lühikest aega kirju minevikuga Hubert Hirve ja Pavel Gammeri äripartner kütusefirmas GBG Oil OÜ. "Olen aastate jooksul olnud mitmete väga erinevas valdkonnas tegutsevate ettevõtete juhatuses, nõukogus, omanikeringis. GBG Oil OÜ oli üks paljudest ja ei ole kuidagi eriliselt märkimisväärne," märkis Tults üldsõnaliselt.
    Michelson ja Tults on seotud olnud ka Rain Rosimannuse osalusega OÜga Telekanal Seitse. Nende M&M Suhtekorraldus oli 2012. aastal telekanali omanik, kuid Michelsoni sõnul kanaliga seotud äriplaan vaibus. M&M Suhtekorraldus lõpetas eelmise aasta lõpus tegevuse maksuvaidluse tõttu. Ettevõttel on ligi 60 000eurone maksuvõlg, mille üle vaidlus jätkub.
    Mikhail Nadeliga Eestis panga asutamist plaaninud Timo Sas.Foto: Vallo Kruuser, Eesti Ekspress

    Asub Kesk-Aasias.

    Naabrid Kasahstan, Usbekistan, Hiina ja Tadžikistan.

    Pealinn Biškek.

    President Almazbek Atambajev.

    Rahvaarv u 5,5 miljonit.

    Püüdleb Atambajevi juhtimisel demokraatia ja reformide poole.

    Eesti kodanikele kuni 60 päeva viisavaba.

    Biškekis asub Eesti aukonsulaat.

    Ekspresidendiga seotud ärihaid pagesid Kõrgõzstanist
    Eestis elu- ja ärivõimalusi kombanud Vene pankur Mikhail Nadel oli Kõrgõzstani korruptiivse ekspresidendi Kurmanbek Bakievi lähikonnas, kuni pärast riigipööret pages igaüks ise suunas. Välispoliitika väljaanne Foreign Policy on Bakievi valitsemist nimetanud kleptokraatiaks, millest tema kukutamise järel demokraatia suunas liikumine on riigil olnud vaevaline, kuid siiski tunnustatav.
    Läheme kõigepealt ajas tagasi. Venemaalt pärit ja 1990ndate aastate lõpus Moskvast Kõrgõzstani kolinud Nadel asutas panga Asia Universal Bank (AUB), mis kasvas tema juhtimisel Kõrgõzstani suurimaks kommertspangaks. Huvitaval kombel olid AUBl rakukesed ka Lätis ja Leedus, lisaks Ukrainale ja Kasahstanile. Igatahes pälvis AUB erinevaid oma piirkonna pangandusauhindu ja Nadel oli pangaga vähemalt väliselt imet teinud mehena hinnatud mees. Samas ei saa Nadeli puhul kuidagi mööda vaadata tema sidemetest Kõrgõzstani endise, korruptiivse võimuladvikuga, samuti panka tabanud rahapesukahtlustest.
    Nadeliga oli lähedastes ärisidemetes toonase Kõrgõzstani presidendi poeg Maksim Bakiev, keda peeti ühtlasi riigi üheks rikkamaks inimeseks. Maksim Bakiev oli ka kõrges riigiametis – juhtis arenguagentuuri.
    Poliitiline äriklann
    Maksim Bakievit seostatakse valdusfirmaga MGN Group, mis omandas Maksimi isa Kurmanbeki valitsemise ajal suure osaluse mitmetes Kõrgõzstani tähtsamates ettevõtetes. Sisuliselt olid Bakievid riigi rahakraanid enda kontrolli alla sättinud – ei midagi üllatavat kleptokraatliku valitsemisstiili juures. MGNi juht oli Maksimi finantsnõustaja, Vene ja Itaalia maffiaga seostatav Jevgeni Gurevitš.
    Rahvusvahelises meedias on Kõrgõzstanis ilma teinud kontserni MGN kolmetähelist nime seostanud just Maksimi, Gurevitši ja Nadeliga ehk eelnimetatud ärikolmikuga. 2009. aasta septembris sai MGN Groupist Kõrgõzstani arengufondi peamine partner. Fondi olulisima vara moodustas väidetavalt Venemaa antud 300 miljoni dollari suurune soodustingimustel laen investeeringuteks riigi arengusse. Seejuures on Venemaa rahasüsti motiiviks peetud USA huvide tõrjumise katset Kõrgõzstanis. Näiteks on mõlemal suurriigil Kõrgõzstanis sõjaväebaas.
    Igatahes, just osa Venemaalt Kõrgõzstani arengufondile laekunud raha omastamise pärast on Bakievi kukutamise järel tagaselja süüdi mõistetud Maksim, Nadel ja Gurevitš. Maksim mõisteti seejuures vangi eluks ajaks ja ta senini Interpoli lehel tagaotsitav. Kõrgõzstani prokuratuur on mõista andnud, et tegelikult on teadmata suunas kadunud pea kogu Venemaalt laenuks saadud 300 miljonit. Lisaks on Maksimi oma endisel kodumaal kahtlustatud kümnete miljonite eurode ulatuses maksude vältimises korruptiivses kütuseäris.
    Kantimine riigipöörde ajal?
    Arvatav pettus tuli ilmsiks pärast riigipööret, misjärel AUB riigistati ja väidetavalt leiti eest maksevõimetu pank. Kõrgõzstani auhinnatud pangast pole igatahes enam midagi järel.
    Ekspresident Bakiev pages Kõrgõzstanist kibekähku Valgevenesse sealse autoritaarse presidendi Aleksandr Lukašenko kaitsva tiiva alla ja sai kiiresti ka Valgevene kodakondsuse. Maksim Bakiev elab meedia andmetel Suurbritannias.
    Nadel tiirutab mööda erinevaid Euroopa riike. Pärast Kõrgõzstani tolmu jalgadelt pühkimist sai Nadelist Ungari resident, kuid ta elas ka Suurbritannias, kuhu oli juba 2007. aastal 3,5 miljoni dollari eest villa ostnud. Viimati eelmisel aastal tuli Nadeli kohta uudiseid Itaaliast, kus ta 2013. aasta lõpus ajutiselt vahistati. Enne sellele saatuslikule vahistamisega lõppenud puhkusele minekut elas Nadel Eestis ja pidas plaani siin pikemaajaliselt elama ja äri ajama hakata. Nadel on Äripäevale teadaolevalt jahtinud nii Läti kui ka Eesti elamisluba.
    Vahi alt vabanes Nadel Itaalias kiiresti, sest Kõrgõzstanile meest inimõiguste kaitsele viidates välja ei antud. Mis puudutab Gurevitšit, siis ka tema vahistati sarnaselt Nadelile Itaalias, kuid seda juba 2012. aastal. Gurevitšit süüdistatakse Itaalias mitme miljardi euroni küündivas rahapesus, mis toimus arvatavalt koostöös Itaalia maffiaga.
    Kõrgõzstani endike korruptiivne president Kurmanbek Bakiev, kes nüüd Valgevenes elab.Foto: Maxim Slutsky, ITAR-TASS
    Kõrgõzstan teelahkmel
    Pärast riigipööret ja endiste võimurite pagemist on Kõrgõzstan võtnud suuna demokraatiale. Foreign Policy analüüsi kohaselt on Kõrgõzstani teekond demokraatiale olnud siiski üpris aeglane ja konarlik. Samas pole riik libisenud tagasi ka autoritaarsesse režiimi ja praegune president Almazbek Atambajev ning tema sisering ei kontrolli riigi majandust, erinevalt Bakievi ajast, on öelnud Kesk-Aasia ekspert Erica Marat.
    Kõrgõzstanil seisavad ees väljakutsed, mis võivad murendada teekonda demokraatliku riigi poole. Õhus on majanduslikud probleemid ja pingeid kruvivad eelseisvad valimised. Lisaks tekitavad ebakindlust pingelised suhted kirgiislaste ja etniliste usbekkide vahel Kõrgõzstani lõunaosas. 
    Majanduse olukorra muudab keeruliseks Vene rubla järsk nõrgenemine. Nimelt töötab umbes miljon Kõrgõzstani kodanikku Venemaal ja nende poolt Kõrgõzstani ehk koju tagasi toodav raha moodustab umbes kolmandiku riigi sisemajandusest. Majandusolukorra keerulisemaks muutudes suureneb oht, et valimistel hakkab domineerima populism ning reformide tempo raugeb.
  • Hetkel kuum
Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Balti börsid lõpetasid kvartali tõusupäevaga
Balti koondindeks Baltic Benchmark sulgus kvartali viimasel kauplemispäeval 0,08% plusspoolel, jäädes kvartaliga siiski miinusesse.
Balti koondindeks Baltic Benchmark sulgus kvartali viimasel kauplemispäeval 0,08% plusspoolel, jäädes kvartaliga siiski miinusesse.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Eestis tegevuse müünud lihatootja loobus ka Rootsi ärist
Möödunud suvel Eesti Rakvere lihakombinaadi müünud Soome toidutootja HKScan on nüüd ära müünud ka tegevuse Rootsis.
Möödunud suvel Eesti Rakvere lihakombinaadi müünud Soome toidutootja HKScan on nüüd ära müünud ka tegevuse Rootsis.