Euroopa Kohus: bitcoinidega kauplemine on maksuvaba

23. oktoober 2015, 12:18

Bitcoin Bitcoin
Foto: Bloomberg

Euroopa Kohus jõudis järeldusele, et virtuaalse raha ehk bitcoinidega kauplemine on käibemaksuvaba. Eesti muudab oma senist ametlikku seisukohta, vabastades bitcoinidega kauplemise käibemaksust.

Euroopa Kohtu otsuse tingis rootslase David Hedqvisti ja Rootsi maksuameti vaidlus, kus Hedqvist vaidlustas Rootsi maksuameti arvamuse bitcoinile kohalduva käibemaksu kohta. Euroopa Kohtu menetluses esitasid oma seisukoha ka Euroopa Komisjon ning Eesti, Saksamaa ja Rootsi valitsus, kus näiteks Eesti jäi kindlaks senisele maksuhalduri tõlgendusele, kuid Euroopa Komisjon toetas käibemaksuvabastust.

Eesti Krüptoraha Liidu ühe asutajaliikme advokaadibüroo Glikman Alvin & Partnerid vandeadvokaat Priit Raudsepp ütles, et kohtulahend kinnitab, et liit on ajanud õiget asja, kuna samale järeldusele jõudis krüptoraha liit ka oma õiguslikus analüüsis.

„Põhjendus seisneb selles, et bitcoin ja traditsioonilised valuutad on maksevahendid, mis tähendab, et bitcoiniga tasumisel või selle vahetamisel eurode vastu ei tule nende väärtuselt tasuda käibemaksu. Kui bitcoini vahetamise eest küsitakse teenustasu, kohaldub sellele maksuvabastus nagu igale traditsioonilisele valuutavahetusele,“ selgitas Raudsepp.

Eesti Krüptoraha Liidu juhatuse liikme ja advokaadibüroo Glimstedt partneri Priit Läti sõnul muudab see otsus selgemaks vaid osa laiemast maksuregulatsioonist. „Praegu kehtivad maksuseadused on koostatud ja vastu võetud oluliselt varem, kui esimene bitcoini tehing maailmas tehti. See tähendab, et regulatsioon vajab ajakohastamist ning oleme uute lahenduste väljatöötamisel avatud koostööks riigiasutustega,“ selgitas Lätt.

Eesti Krüptoraha Liit tegi rahandusministeeriumile ettepaneku küsimust ja lahendusi analüüsida. Valitsuse andis rahandusministeeriumile ülesande töötada välja virtuaalvaluutade tunnustamise poliitika, milles Eesti Krüptoraha Liit ja riik plaanivad teha koostööd.

Eesti Krüptoraha Liit on krüptoraha tehnoloogia entusiastide ja ekspertide asutatud MTÜ, mille eesmärk on edendada Eestis krüptorahanduse valdkondi, sealhulgas ka tehnoloogiasõbralikumat ärikeskkonda ja haridust.

Jälgi Äripäeva sotsiaalmeedias
Äripäeva uudiskiri

Telli värsked majandusuudised oma meilile. Liitu Äripäeva uudiskirjaga:

* E-mail:

* Nimi:

Täname, et tellisite Äripäeva uudiskirja!

Saatsime teie e-posti aadressile liitumise kinnituskirja.

Kui kinnituskiri pole teieni jõudnud, kontrollige, kas sisestasite aadressi õigesti. Küsimuste korral võtke ühendust online@aripaev.ee.

Tellitud uudiskirjast saate loobuda iga saadetud uudiskirjaga.

Seotud lood
Märksõnad

Toimetaja valik

avarii 07:15 29. juuli 2016

Enda teadmata kummitusauto roolis

Mitme autoettevõtja sõnul liigub Eesti teedel liiga palju ohtlikke autosid, mis on pärast avariid korda tehtud nurgatagustes töökodades, kus pole õiget tehnikat ega oskusi. Osal autodel pole nende...
07:15 28. juuli 2016

Inbank toob turule võlakirjad

Arvamused

Sisuturundus

Fotod ja videod

Investor Toomas

Investor Toomase portfelli hetkeseis:

251 695 €

RAHA

21%

AKTSIAD

79%
Aktsiaportfelli graafik
1k
6k
1a
5a
max
 
Portfelli uuenemise samm 1 päev

Ühisinvesteerimine

Börsiuudised

22:06 28. juuli 2016

Nafta hind kukkus 2%

Indeksid

Indeks
Periood

Tallinna börs

  % EUR
Arco Vara--
Tallinna Kaubamaja--
Silvano Fashion--
Merko Ehitus--
Harju Elekter--

Uudised

13:24 28. juuli 2016

Hiina lubab Uberi oma turule

Kasulikud


Äripäev meenutab


Kõik eramaja ehitusest 2016

Miks kasutada majaehitusel projektijuhtimise teenust?

Äri eduks

Äripäeva kliendiblogi

    Konverentside laadimine

Kasulikud pakkumised

Autorollo afäär

Rosimannus

Suur ülevaade: kuidas kõik toimus

Äripäeva TOPid

Palga TOP

Rikaste TOP

Dividendide TOP

Gaselli TOP

TOP 100

Juubel

Vabalt!

Edulugu nimega Sylvester

Paberlehe PDF

Täname
Täname, et teatasite sobimatust kommentaarist.

Sulge
Saada vihje
Äripäev ootab lugejatelt vihjeid huvitavate ja põnevate sündmuste või teemade kohta. Saada vihje siit ja võib-olla just Sinu info põhjal ilmub peatselt lugu Äripäevas. Vihje saatja võib jääda anonüümseks.