Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Teder jäi laimulaviini alla

    Ärimees Hillar TederFoto: Raul Mee

    Ärimees Hillar Teder on Ukrainas uuesti kistud skandaali, mida ta ise nimetab näiteks mustast PRist.

    "See on must PR Eesti ehitajate röövimise ettevalmistamiseks," võttis Teder kokku tema tegevuse kohta esmalt Ukraina meedias ning hiljem ka Eestis levinud kahtlustused. Teder ütles, et tegemist on vana laimujutu uue levitamiskatsega, ja seda hoolimata tõigast, et kõiki varasemaid kahtlustusi on kontrollinud ja ümber lükanud nii riigiprokuratuur kui ka KredEx.
    Ta lisas, et vastaspool on aktiviseerunud selleks, et võita Ukraina kohtus Eesti ehitajaid ja seadustada ligi 15 miljoni dollari vargus. "Selleks on vaja "uusi asjaolusid", milleks sobib hästi mingi protsess Eestis või Ukrainas stiilis, et kogu KredExi teema on vargus ja võltsing," märkis Teder. 
    „Kahetsusväärselt on sellist laimu sisaldavate ja mustavate artiklite avaldamine saanud Ukraina äritülide n-ö loomulikuks osaks. Kahju, et see tendents nüüd ka Eestis levib ning meedia ei kontrolli segastest allikatest pärinevate infokonstruktsioonide autentsust enne avaldamist,“ kommenteeris Teder Äripäevale.
    Kahtlase laenu jutt
    Ajalehe Komsomolskaja Pravda Ukraina väljaanne avaldas nädalapäevad tagasi artikli sellest, et Riverside OÜ on saanud Eesti valitsuselt ebaseaduslikult laenu. Leht kinnitab, et nende käsutuses on dokumendid ja e-kirjavahetus, millest ilmneb, et 2012. aastal sai Tederi äripartner, Ukrainas kaubanduskeskusi ehitav Riverside OÜ, Eesti valitsuse garantiiga kaheksa miljonit dollarit laenu, mida poleks tohtinud saada.
    Jutt käib KredExi tehnoloogialaenust, mida jagati aastatel 2011-2015 Euroopa Regionaalarengu Fondi rahast. Tehnoloogialaen on mõeldud ekspordile orienteeritud töötleva tööstuse, mäetööstuse, elektrienergia või jäätmetöötluse ettevõtetele, mis investeerivad masinatesse ja seadmetesse.
    Sellise laenu saamiseks peab ettevõte vastama järgmistele kriteeriumidele: olema kantud Eesti äriregistrisse; omakapital peab vastama äriseadustiku nõuetele; peavad puuduma tähtaja ületanud ajatamata võlgnevused; peab olema jätkusuutlik ning maksejõuline; juhatuse liikmed ja omanikud peavad olema usaldusväärsed ning ettevõtte omakapital ja projekti omafinantseering on vähemalt 50% taotletavast laenusummast.
    KredExi kommunikatsioonijuht Tarmo Seliste kinnitas Äripäevale, et KredEx pole Tederile sellist laenu andnud. „Tehnoloogialaenu ei saa kasutada artiklis viidatud otstarbeks. KredEx ei ole andnud Hillar Tederile ega temaga seotud firmadele tehnoloogialaenu,“ kinnitas Seliste.

    Arricano Real Estate – Ukrainas tegutsev kinnisvaraarendaja, mis spetsialiseerub kaubanduskeskuste ehitamisele ja haldusinvesteeringutele.

    Arricano asutaja on Hillar Teder. 2009. aastal olid teatud Tederi ettevõtted ühendatud ühte investeerimis-arenduskontserni. Restruktureerimine oli vajalik rahvusvaheliste standarditega kohanemiseks enne noteerimist Londoni börsil.

    Arricano peamised aktsionärid: Retail Real Estate S.A., Sigma Real Estate Ltd, Vunderbuilt S.A. (nende kolme ettevõtte faktiline kasusaaja on Teder, summaarne pakett 50,45%) ning Dragon Ukrainian Properties and Development Plc (DUPD) – omab 20% Arricano kapitalist.

    Ränk võltsimissüüdistus
    Lisaks valesüüdistustele KredExi laenu kohta esitas Ukrainas registreeritud ettevõtte Dniprovska Prystan esindaja 13. oktoobril Eesti riigiprokuratuurile avalduse, et Riverside OÜ suhtes algatataks kriminaalmenetlus.
    Dniprovska Prystani direktor Olga Tkatšenko alustab oma avaldust n-ö Tederi varasemate "pattude" loetlemisega. Ta käsitleb Tederi ja temaga seotud ettevõtte Arricano Real Estate Plc (endise nimega Arricano Trading Limited) ja Ukraina ettevõtja Andrei Adamkovsky (Tederi äripartner kaubanduskeskuses Sky Mall – toim) vahelisi kohtuvaidlusi.
    Seejärel loetleb ta oma hinnangul kolm kuriteo tunnustega sündmust, mis käsitlevad OÜ Riverside, ASi Windoor ja ASi KH Energia-Konsult koostööd Dniprovska Prystiniga.
    Tkatšenko sõnul on Teder koos eelnimetatud ettevõtetega võltsinud dokumente ja esitanud neid Ukraina kohtuorganitele, mille tulemusena alustati Dniprovska Prystini suhtes pankrotimenetlust.
    Tederi hinnangul võisid temavastased materjalid just nüüd meediasse ilmuda seepärast, et Eesti prokuratuur ei võtnud seda avaldust menetlusse.
    KredExiga kolm tehingut
    2009. aasta kevadel Ukraina pealinnas Kiievis SkyMalli kaubanduskeskuse ehitus. KredEx andis vajalikule summale täiendava garantiikirja, et saaks Eesti pankadest finantseerimist piiritaguseks tegevuseks Ukrainas. Garantiilepingu kohaselt andis omapoolse lisagarantii ka Arricano grupi emaettevõte. Võeti laenu, leiti Ukrainast töövõtjad, kellel oli litsents; tarniti Eestist osaliselt materjale ja personali, teostati tööd. Leping tellija ja ehitusettevõtte vahel oli pika maksetähtajaga ning pangafinantseering aitas ettevõttel likviidsust tagada. Ettevõte täitis oma laenukohustused panga ees ja KredExi raha ei olnud vaja kasutada.
    2012. aastal Kiievis 26. mikrorajooni kaubanduskeskuse ehitus. KredEx Krediidikindlustus väljastas krediidikindlustuse koos Arricano poolt antud lisagarantiiga. Laenu võeti kommertspangast. Tähtaeg oli üks aasta ja kohustused täideti. Ukraina ajalehe Komsomolskaja Pravda artiklis õhku visatud väide, et Tederi ettevõtete kaudu on n-ö õhus 14 miljonit eurot riigi raha, on vale. 
    2014. aastal Kiievi kaubanduskeskus Prospekt. See on Tederi ainuke praegu kehtiv ja KredExi krediidikindlustusega leping. Kohustused täidetakse vastavalt graafikule, ühtegi hilinenud makset pole. Nende lepingute raames on Eestist tarnitud Ukrainasse metall- ja betoonkonstruktsioone, klaasfassaade, elektriinstallatsioonimaterjale ja kilpe, trafosid ning tööjõudu.
    Allikas: Jüri Põld, Arricano Real Estate PLC väikeaktsionär ja Hillar Tederi projektide juht 

    Ukraina ärimees, sündinud Odessas, praegu Kanada kodanik.

    Ärihuvid peamiselt kaubanduskinnisvara arenduses ja telekommunikatsiooniäris. Venemaa suurimale mobiilioperaatorile MTS kuuluva ettevõtte Komstar partner.

    Haldab Kiievis 600 000ruutmeetrist kompleksi Gorki Park, mille väärtus on miljard dollarit. 22 000 ruutmeetrit kompleksist võtab enda alla kaubanduskeskus Sky Mall.

    Ostis 2010. aastal oma ettevõtte kaudu kontrollpaki Hillar Tederile kuuluvas ettevõttes Assofit Holdings Limited (praegu Arricano Trading Limited), mille põhivara on Sky Mall.

    Vara väärtuseks hindas portaal Fokus.ua tänavu 262,5 miljonit dollarit, millega on Ukraina rikaste edetabelis 65. kohal.

    Üks Ukraina suuremaid erakunstikogu omanikke, huvitub Venemaa ja Ukraina 19. sajandi lõpu, 20. sajandi alguse kunstist.

    Allikas: Slidstvo.Info, Äripäev

     

    Tederi lahing Adamovskiga
    2012. aasta augustis kaotas Hillar Teder vaenuliku ülevõtmise tõttu kontrolli oma Sky Malli kaubakeskuse üle Kiievis. Juba toona oli konflikt kestnud aastaid. 
    Kiievi ühe suurema, 67 000ruutmeetrise kaubanduskeskuse Sky Malli omanikud olid kinnisvarafirmad Arricano Grupp ja Panorama Grupp. Mõlemad kuuluvad kaudselt Hillar Tederile.
    2010. aasta aprillis teatas Panorama Grupp, et müüb 51protsendilise osaluse Sky Mallis. Ilmselt soovis Teder kaasata lisaraha. Kontrollpaki ostis suurärimehele Andrei Adamovskile kuuluv Beta Grupp. Tehing sõlmiti klausliga, et Tederi firma Retail Real Estate omab õigust need aktsiad märtsis 2011 tagasi osta. Kuid kui aeg kätte jõudis, keeldus Adamovski aktsiaid tagasi müümast ning vaidlustas tehingu kohtus.
    Sama konflikt jõudis 2013. aastal ka toonase peaministri Andrus Ansipi ja president Toomas Hendrik Ilveseni. Nimelt kirjutas Adamovski neile "Tederi ebaausast ärist Ukrainas".
    Sky Mallist 50% miinus 1 aktsia kuulub Tederi ettevõttele Arricano Real Estate ja 50% pluss 1 aktsia tema partneri Andrei Adamovski kontrolli all olevale ettevõttele.
    Arricano on hetkel keskuse omanik ainult formaalselt, kuna ei mõjuta Sky Malli tegevust ega saa oma kasumiosa. Arricano hinnangul peaks tema kasumiosa olema umbes 12 miljonit dollarit aastas ning kogu konfliktiperioodi eest 40 miljonit dollarit.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Karl Märka: piirame põhiseadusega riigikapitalismi „Kuidas mitte investeerida: 1001 näidet avalikust sektorist“
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Ülevõtupakkumine pani suure tankerifirma aktsia taanduma
Ühe maailma suurima tankerifirma Euronavi aktsia kukkus Brüsseli börsil pärast suuromaniku ülevõtupakkumise lõppu 9,1%.
Ühe maailma suurima tankerifirma Euronavi aktsia kukkus Brüsseli börsil pärast suuromaniku ülevõtupakkumise lõppu 9,1%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Kogemuslugu: kui minu ettevõtte väärtused enam minuga ei ühti
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Parima juhi konkursile esitati rekordiliselt üle 100 tippjuhi Vaata täisnimekirja
Konkursile "Parim juht 2024" esitati 110 tippjuhti, kelle seast selgub võitja mais Pärnu juhtimiskonverentsil.
Konkursile "Parim juht 2024" esitati 110 tippjuhti, kelle seast selgub võitja mais Pärnu juhtimiskonverentsil.
Uutele sõidukitele hakatakse väljastama keskkonnapasse
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Hullumeelne seiklus: autoga läbi Euroopa ja Aafrika
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Järgmine Soome ehitusfirma andis pankrotiavalduse sisse
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Nädala lood. Eestlased hulluvad Hispaania kinnisvaraäri järele, kutsehaigus tõi firmale ootamatu nõude, suur tehas läks Lätti
Äripäeva selle nädala populaarsemad lood ja teemad puudutasid Hispaanias kinnisvaraäri ajamist.
Äripäeva selle nädala populaarsemad lood ja teemad puudutasid Hispaanias kinnisvaraäri ajamist.