Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Hillar Teder Ukraina presidendi sõprade haardes

    Äripartnerile kaubanduskeskuse Sky Mall kaotanud Hillar Teder on kindel, et saab selle tagasi. Foto: Raul Mees

    Eesti ühe rikkama ärimehe Hillar Tederi võitluses Ukraina äripartneriga nähakse viimase toetajana Ukraina presidendi lähikondlasi. Märtsi alguses jõudis vaidlus Ukraina peaprokuratuuri.

    Konflikti juured on 2010. aastas, kui Tederi ettevõte Arricano Real Estate vajas Ukrainas partnerit Sky Malli ehituse jätkamiseks ja projektiga liitus Ukraina ettevõtja Andrei Adamovski, kes nõustus osalema, kui saab endale 50%+1 aktsia. Nii jäi Arricanole 50%-1 aktsia. Tegelikult ei olnud Tederil plaanis kontrollpakki müüa, vaid ta tahtis ajutist investeeringut.
    Arricano allkirjastas Adamovski ettevõtte Stockman Interhold S. A.-ga (Stockman) lepingu, mis andis Arricanole aktsiate tagasiostuõiguse. Arricano jäi aga pika ninaga, sest Stockman keeldus aktsiaid müümast, pöördudes kohtusse. Adamovski vahetas välja ka Sky Malli juhtkonna ning Tederile kuuluva Arricano Grupi inimesi Sky Malli kontorisse ei lubatud.
    Nüüd on Teder kaubandus-meelelahutuskeskuse omanik ainult formaalselt, ei mõjuta ettevõtte tegevust ega saa ka osa kasumist. Võitlus kohtus jätkub. Kuid korrumpeerunud Ukraina kohtute asemel valis Teder lahinguväljaks Suurbritannia kohtusüsteemi, kust ootab lähiajal murrangulist otsust tema vara hõivamise kohta.
    „Me ei tundnud seda külge slaavi kultuurist, kus saad osta igasuguse kohtuotsuse ja mistahes tunnistuse. Võtad tänavalt inimese ja ütled, et tule mulle tunnistajaks ja tunnista seda, seda ja seda – siin on sulle 5000 või 10 000 dollarit. Sellist asja sa nagu ei oota, kui sul on lepingud olemas,“ kirjeldab kümme aastat Ukrainas tegutsenud ja seal praegugi kümmekonnale projektile pühendunud Teder Ukraina ärikultuuri, kui Äripäevaga Tallinnas Navigatori ärihoones Porto Franco kontoris kohtub.
    Jäljed viivad Porošenkoni
    Nii Ukraina meedia kui ka Äripäeva venekeelne sõsarleht Delovõje Vedomosti kirjutavad, et Tederilt Sky Malli agressiivse ülevõtmise taga paistavad Ukraina presidendi valimisliitu Pjotr Porošenko Blokk kuuluvate parlamendi õiguskomisjoni liikme Aleksandr Granovski ja Ukraina presidendi parema käe ning sõbra Igor Kononenko kõrvad. Tähelepanuväärne on, et Granovski on 2014. aasta sügisest Sky Malli kontrolliva Adamovski partner.
    Seega on seosed loodud Ukraina poliitika tipuni: võrdusmärgid tõmmatakse Adamovskist Granovskini ja Granovskist presidendile lähedase Kononenkoni. Väidetavalt aitab just Granovski nii Kononenkol kui ka Adamovskil äriasju ajada. Hiljuti kerkis esile veel üks nägu. Veebruaris Porošenko Blokist demonstratiivselt lahkunud 28aastane Jegor Firsov, kes põhjendas lahkumist soovimatusega varjata Porošenko Blokki kuuluva Kononenko korruptiivseid tegusid.
    Just Firsov käis möödunud nädalal peaprokuratuuris Granovski vastu tunnistamas ning teatas, et tänu tema avaldusele algatas prokuratuur kriminaalmenetluse. Avalduses on ta enda sõnul välja toonud Sky Malli ülevõtmise faktid ja kogunud üle 800 lehekülje dokumente.
    Sky Malli vaidlust hoiavadki Tederi arvates kuumana korruptsiooniga võitlevad Ukraina poliitikud. Kononenko on Tederi vana tuttav, keda Eesti ärimees Sky Malli konflikti eest vastutavaks ei pea. Niisamuti ei ole kurja juur Porošenko, usub Teder. „Kui Porošenko president ei olnud, oleme üle laua istunud, juttu ajanud ja püüdnud koos äri teha,“ märkis Teder. Küsimusele, kas Porošenko saaks vaidluse Tederile kasulikult lõppemiseks mõjutada Kononenko kaudu Granovskit ja Adamovskit, tõdes Teder, et presidendil jagub mõjuvõimu. „Kui öeldaks, et aitab nüüd Euroopa investorite kottimisest," ütles Teder ja lisas, et käitumisest Euroopa investoritega sõltub, kas Ukrainasse investeeritakse.
     
     
    Teder: ma ei ole eriti sinisilmne
    Järgneb intervjuu Hillar Tederiga.
    Kas olete mõnikord kahetsenud, et Ukrainasse läksite?
    (Kõhklematult) Ei ole. Kui kohapeal oled, siis tunned, et energia on hea. Seal on vaja teatud asjad kontrolli alla saada, aga eeldused on selleks olemas.
    Mida on vaja, et eeldused reaalsuseks saaks?
    Kui kümme aastat tagasi seal käima hakkasime, oli ukrainlastel 40 miljardit dollarit reserve, koguti makse ja käis normaalne elu. Neil ei ole valitsejatega vedanud. Kui Viktor Janukovõtš valitses, läksid asjad käest. Enne seda oli enam-vähem. Aga nagu öeldakse, siis iga rahvas on oma valitsejaid väärt.
    Praegu on probleem, kas koalitsioon üldse suudab otsuseid teha ja kas koalitsiooni on. Kui tulevad uued valimised, siis hakkab kõik jamps jälle peale. (Puhkeb naerma) Klassika. Tulevad uued vennad ja hakkavad midagi enda poole rebima.
    On vaja, et valitsemises oleks stabiilsus. Kui see on olemas, siis mõeldakse majandusasjadele ja kuidas riigi elu arendada. Kui aga pead kogu aeg mõtlema, kas kahe nädala pärast ametis oled, siis sa ei võta asju ette. Muretsed, et kurat, kas IMFist raha saame.
    Kas välisinvestoreid üldse tahetakse Ukrainasse?
    Arvan, et tahetakse. Tuleks teha mingid ühised pingutused Euroopaga. Iseenesest on seal tootmiskulud madalad ja palgad on suhteliselt madalad. Toota seal tasuks.
    Millise mentaliteediga äripartneritega olete rohkem kokku puutunud?
    Ärikultuur Eestis, Ukrainas ja Venemaal nii totaalselt ka ei erine. Igal pool on oma sulid. Kui lugeda Donald Trumpi raamatut, siis alati, kui lähed uude kohta, on esimesena kohal aferistid, kellel on äärmiselt hea nina.
    Kui kaua see tüli kesta võib?
    Kui maksaksime nii palju, kui teine pool küsib, siis võib Sky Malli ilmselt tagasi saada suhteliselt kiiresti. Adamovski tuli 40 miljoni dollariga ja meil oli õigus ta välja osta 50 miljoniga. Ta ütles, et ei lähe kuhugi, makske mulle 58 miljonit dollarit või lähen kohtusse.
    Aastate jooksul on nad sealt välja pumbanud 70 või 80 miljonit dollarit renditulu ja selle varastanud. Neil ei ole õigust meilt midagi küsida. Peaksime Sky Malli tagasi saama ilma rahata.
    Kuidas suhtute sellesse, et Jegor Firsov Granovski vastu tunnistas?
    Meile on oluline iga asi, mis võitleb Ukrainas korruptsiooni ja majanduskuritegevusega. Ma muidugi täpselt ei kujuta ette, kuidas Firsov saab selles asjas olla tunnistaja. Mina kuulsin Firsovist esimest korda.
    Kas Firsovi tunnistused võivad konflikti lõpetada teie kasuks?
    Ma ei ole selles eriti sinisilmne.
    Kas Sky Malli vaidlus on teile peavalu või juba humoorikas?
    Seal on kõike. Mille kõigega suudetakse üllatada … Kuidas asju fabritseeritakse, see on lihtsalt uskumatu. Kohati on see tõesti humoorikas, sest lihtsalt ei usu, mida kõike võib juhtuda. Hiljuti on ka juhtunud seiku, millest ei saa veel rääkida, aga halenaljakas on, kuidas keegi midagi ei salga. Kuidas tehakse sigadusi ega varjatagi motiive. Varastatakse vara, registreeritakse Odessa panga nimele ja siis võid saada panga juhatuse esimehelt või liikmelt e-meili, kus ütleb, et see nüüd meie käes – hea meelega müüksime maha, hind on selline. Ja Adamovski ütleb ajakirjanikule, et jah, ma kontrollin Sky Malli. Täiesti koomiline.
    Kas Sky Mall on mahamaetud objekt?
    Kindlasti ei ole. Varem või hiljem Arricano saab selle tagasi. Vaadake, Sky Mall on muutunud mittemüüdavaks. Sa võid osta varastatud asja, aga võtad suure riski, et kaotad selle. Mitte keegi ei anna ühelegi jõukale mehele soovitust osta Sky Mall. Kõik, kes selle ostavad – see on trikitatud omandi varjamine ja edasikantimine.
     
    Sky Mall on üks suuremaid Kiievi kaubanduskeskusi, kus on kaubanduspinda kokku 88 000 m2.Foto: Raul Mee
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Karl Märka: piirame põhiseadusega riigikapitalismi „Kuidas mitte investeerida: 1001 näidet avalikust sektorist“
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Ülevõtupakkumine pani suure tankerifirma aktsia taanduma
Ühe maailma suurima tankerifirma Euronavi aktsia kukkus Brüsseli börsil pärast suuromaniku ülevõtupakkumise lõppu 9,1%.
Ühe maailma suurima tankerifirma Euronavi aktsia kukkus Brüsseli börsil pärast suuromaniku ülevõtupakkumise lõppu 9,1%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Kogemuslugu: kui minu ettevõtte väärtused enam minuga ei ühti
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Parima juhi konkursile esitati rekordiliselt üle 100 tippjuhi Vaata täisnimekirja
Konkursile "Parim juht 2024" esitati 110 tippjuhti, kelle seast selgub võitja mais Pärnu juhtimiskonverentsil.
Konkursile "Parim juht 2024" esitati 110 tippjuhti, kelle seast selgub võitja mais Pärnu juhtimiskonverentsil.
Uutele sõidukitele hakatakse väljastama keskkonnapasse
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Hullumeelne seiklus: autoga läbi Euroopa ja Aafrika
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Järgmine Soome ehitusfirma andis pankrotiavalduse sisse
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Nädala lood. Eestlased hulluvad Hispaania kinnisvaraäri järele, kutsehaigus tõi firmale ootamatu nõude, suur tehas läks Lätti
Äripäeva selle nädala populaarsemad lood ja teemad puudutasid Hispaanias kinnisvaraäri ajamist.
Äripäeva selle nädala populaarsemad lood ja teemad puudutasid Hispaanias kinnisvaraäri ajamist.