Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Supereduka fantoomfirma jäljed viivad sohu

    Valgevenelane Maksim Tabunou ajas Eestis salapärast metalliäri. Foto: Erakogu

    Floridas luksuslikku elu nautiv Maksim Tabunou on metalliärimees, kelle salapärase fantoomfirma edukus paneb konkurendid ahhetama.

    Tabunou irooniline vastus ajakirjanikule

    Maksim Tabunou lubas Äripäevale alguses saata endast ka värske foto, kuid hiljem loobus sellest. Alljärgnevalt tema saadetud põhjendus:

    “Ma olin sellele lähedal, et saata Teile foto, aga nagu alati oli mul hommikuks planeeritud kohtumine oma partneri Hardi Reiteriga. Me tavaliselt arutame oma ärisid, uusi trende käibemaksupettustes ja rahapesus, seda, kas “Näljamängud” (romaan ja film – toim) põhineb tõestisündinud lool, kui pikk autosõit on Miamist Floridasse, inimese mõju kliimamuutustele, kas Obama tõesti on USAs sündinud, kas kalkun suudab lennata, kui palju jääd peab olema viski sees ja teisi väga olulisi teemasid meie tsivilisatsiooni jaoks. Ja tema ütles mulle, et Te jätkate tema ahistamist telefonitsi. Ja ta on sellest väga häiritud, kuna tunneb, et varastate tema aega, teate küll – nagu privaatsuse vargus ja ajupesu. Nii et selle asemel, et aidata meie ühiskonnal paremaks muutuda, et areneda ja kasvada, peab ta vastama telefonile. Nii et ma sain selge sõnumi Teile fotot mitte saata. Nii et ei mingit pilti.”

    Maksim Tabunou on salapärane metalliärimees, kelle äritegevus on ilmekas näide sellest, kui lihtne on Eestis luua nn fantoomfirmat, mille jälgi ajades jõuab kiiresti tupikusse.
    Oma koduks on valgevenelane Maksim Tabunou sotsiaalmeedias märkinud USA Florida Miami Golden Beach. Huffington Post kirjeldab piirkonda kui rikkuse enklaavi. Vaatamata oma väiksusele – linnake paikneb piki rannajoont ja on ligi poolteist kilomeetrit pikk – on sel isegi oma politsei. Ajalehe andmetel on või on olnud samas piirkonnas elukoht Bill Gatesil, Paul Newmanil ja Ricky Martinil.
    Tabunoule kuulub Floridas ehitusfirma Bluebone Development LLC, mis pakub värvimistöid. Tema kodu on jalutuskäigu kaugusel Atlandi ookeanist. Tabunou Facebooki kontolt leiab arvukalt pilte, mis on tehtud tema maja tagahoovis, kus on kena väike aed ja bassein. Ühel pildil on ta näiteks basseinis koos oma taani dogi ja pisemat sorti paljaks aetud täpilise tagumiku, ent karvase peanupuga koerakesega. Teisel pildil küpsetab burgereid, kolmandal ronivad aga lapsed mööda palmipuid üles. Elu nagu igikestev soojamaapuhkus palmi all. Praegu on Floridas sooja veidi enam kui kakskümmend kraadi ning Tabonou pere sini-kollane aara papagoi võib külma ja tuult kartmata südamerahuga õues ringi lennata.
    Laia haardega ärimees
    Tabunou ajab äri ka Eestis, tal on siin mitu ettevõtet. Näiteks oli tema ettevõte Linesmark eelmisel aastal ilmunud Äripäeva eksportööride edetabelis 360. kohal. Ettevõtte viimane avaldatud majandusaasta aruanne on aastast 2013 ja sel aastal oli metallimüügiettevõtte käive 8 miljonit eurot.
    Kummaline on aga, et paberite järgi eduka metallifirma juhatusse tuli aasta alguses tuntud firmade matja Rein Loss, Linesmarkist sai Kevadehelin OÜ ning ettevõte jättis kohe hüvasti käibemaksukohustuslase numbriga.  Imelik on ka see, et Linesmarkist ei teadnud samas valdkonnas tegutsevad konkurendid midagi. Linesmarkist ligi kolm korda suurema metallifirma RGR Metalli juhile Jelena Maslile on nii Kevadehelin OÜ kui ka Linesmark täiesti võõrad. Samas tõdes ta, et konkurendid on neile üldiselt tuttavad ja nad teavad, kes Eestis metalliäris tegutsevad.
    Samuti metalliga tegeleva BE Group ASi juhile Alexander Neilandile on Kevadehelin tundmatu. Küll aga tekitas Neilandis emotsioone firma käive, mis oli 8,2 miljonit eurot, ja kasum, mis ulatus pea poole miljoni euroni. “Ossa raks! Korralik käive siis. Korralikult töötavad metallimehed. Jube heade marginaalide ja kattega,” kommenteeris Neiland naeruselt.Tabunoule kuulub veel teinegi metallifirma Lerner Grupp OÜ, mis asub Tallinnas Merivälja tee 5 ning mida ta juhib koos abikaasa Natallia Tabunovaga. Firma omanik on Tabunou koos Panamal registreeritud firmaga Lavello INC. Abikaasa Natalliale kuulub veel ka Perfecta Noorpaaride Salong OÜ, millel on esitamata viimase kolme aasta majandusaasta aruanne.
    Metalliäri pole aga ainus, millega Maksim Tabunou on Eestis tegelenud. Tema ettevõttel KRED Finantsid OÜ on olnud ka finantsteenuste osutamise luba, mis kaotas küll kehtivuse pärast üht seadusemuudatust. Nimelt seni kõnealuste lubadega tegelenud majandusministeerium andis mullu sellega seonduvad kohustused ja õigused üle rahapesu andmebüroole. Viimane nõudis Tabunoult vajalikku taotlust, mida ta aga nelja kuu jooksul ei esitanud. Seetõttu jäi tema ettevõte ilma finantseerimisasutuse tegevusloast ning rahapesu andmebüroo kustutas KRED Finantsid OÜ majandustegevuse registrist.
    Tabunou vastas e-kirjale
    Maksim Tabunou endaga saime ühendust e-kirja teel. Ta lubas Äripäeva küsimustele vastata ja avaldas irooniliselt head meelt, et Äripäev temast kirjutab. “Nagu te olete võib-olla juba kuulnud, siis mulle meeldib, kui mind üle kuulatakse,” teatas ta esimeses kirjas. Paraku ei selgunud kirjadest, millist ülekuulamist ta silmas peab.
    Küsimusele, miks tema konkurendid tema 8miljonilise käibega metallifirmast midagi kuulnud pole, vastas ta, et tal on sellest kahju, ning soovitas neil guugeldada. Ta lisas, et igatahes on konkurentide jaoks nüüd juba liiga hilja, sest firma on müüdud ja selle veebileht suletud. Metallifirma omanikuks sai aasta alguses Rein Lossi ettevõte Data Trading OÜ.
    Otsustasime jälgi edasi ajada ning selgitada välja, millise metalliäriga see Floridas elav valgevenelane Eestis ikkagi tegeles. See tegevus sarnanes aga tuule püüdmisega väljal.
    Kevadehelina aadressiks on mainekas Rotermanni 5-76. See on Rotermanni kvartalis asuv Valge maja, mille teiselt korruselt korteri üles leiame. Korteri uksele tuleb inglise keelt kõnelev prillidega, keskmisest lühem härrasmees. Ta on paljajalu.
    Terekätt ta ei anna ning on võrdlemisi ehmunud infost, et olen ajakirjanik ja otsin firmat nimega Kevadehelin või Linesmark. Ta pole midagi kuulnud kummastki firmast, nagu pole ta kuulnud midagi ka Tabunou äripartnerist Hardi Reiterist ega ka ettevõtte juhatuse liikmest Rein Lossist.
    Näitan talle, et Eesti äriregistris on just tema käsutuses olev korter märgitud salapärase metallifirma ametlikuks aadressiks. Info teeb mehe murelikuks. Rendipinnana on härrasmees kontorit Rotermanni kvartalis sellel aadressil pidanud viimased pool aastat. Ta lubab, et küsib omanikult infot ja võtab siis uuesti ühendust.
    Omanik on ärritunud
    Nädal hiljem saan temalt e-kirja, mille saajate hulgas ka kontoriomanik Svetlana Piekkala. Piekkala saadab omakorda Äripäevale kirja, milles pahandab, et oleme tema üürnikuga ühendust võtnud. Ta nõuab, et me lõpetaksime oma tegevuse. 
    Siiski uurib Piekkala ka ise, kuidas on võimalik, et Linesmark, uue nimega Kevadehelin OÜ, on aastast 2012 registreeritud temale kuuluvale aadressile. Ta kirjutab, et proovis ka ise Rein Lossiga ühendust saada, ent tulutult.
    “Proovisin võtta firmaga ühendust. Telefon pole õige. Kirjutasin internetti nime ja leidsin, et kodanik on paljude ettevõtete juhatuse liige ja ettevõtted asuvad mitmes kohas. Osa telefoninumbreid ei tööta. Ja numbritelt, millelt vastatakse, ütlevad meeshääled, et ei tea midagi, ja viskavad toru ära. Peaaegu kõik firmad on võlgades ega esita aruandeid,” kirjutas ta.
    Piekkala tegi avalduse politseisse, et selgitataks välja, miks täiesti tundmatu isik on end temale kuuluvatesse ruumidesse registreerinud. Samuti pole firmast kuulnud Rotermanni kvartalis Valget maja haldav Arkaadia Halduse haldur.
    Ka teiste Maksim Tabunou firmade aadressidel ei saada meid edu. Käisime viiel äriregistris märgitud aadressil. Kõik firmad olid registreeritud korterisse. Nii näiteks asub Tabunou teine metalliäri Lerner Grupp Pirita ajaloolise rannahoone korteris 300D.
    Otsisime üles ka metalliäri uue omanikfirma Data Trading OÜ, mis kuulub Rein Lossile. See on aga registreeritud samale aadressile, millel asub notar Evi Paberit, kellega Loss on varem koostööd teinud. Notaribüroo sekretär vastas, et firmat nende kontoris siiski ei asu, ja soovitas ümberkaudsetest majadest otsida.
    Hoolimata avaldusest politseile tegutseb Kevadehelin endiselt äriregistri andmeil Piek­kalale kuuluval üüripinnal. Selle ettevõtte omanik on justkui kägu, kes erinevatesse Eesti kortermajadesse oma ettevõtteid maha jätab.
    Riiulifirmade looja Hardi Reiter juhtis firmat, mille kaudu Tabunou Eestis äri ajas.Foto: Veiko Tõkman
    Miljoniäri sideisik Eestis vassib
    Salapärase metalliärimehe Maksim Tabunou sideisikuks Eestis on kurikuulus Hardi Reiter, kriminaalkorras karistatud riiulifirmade looja. Just Reiter juhtis firmat, mille kaudu Floridas elav Valgevene ärimees Tabunou Eestis äri ajas.
    Äri tagamaadest keeldub aga Reiter rääkimast. Kui Äripäev Reiteriga ühendust võtab, jääb tema suust kõige võimsamalt kõlama vaid: “Küsige ema ja isa käest!” Ta ei andnud ühtegi sisulist vastust küsimustele, millega tema ja Maksim Tabunou firma tegeles.
    Muu hulgas üritas ta lausa väita, et oli firmaga väga lühiajaliselt seotud ning ei tea midagi. See on aga vale, sest äriregistri andmeil oli Reiter firma juhatuses koguni viis aastat – 2009. aasta algusest kuni 2014. aastani, mil firma läks üle firmade likvideerijale Rein Lossile. Kaks kuud enne Lossi kätte minekut omas just Reiteri firma KOND Int OÜ Linesmarki. Ka praegu on just Reiter äriregistri andmetel firma menetlusdokumentide kättesaamiseks pädev isik.
    Meedia tähelepanu sundis Reiteri rünnakule. Nädal pärast seda, kui Äripäev Reiteriga ühendust võttis, saatis Reiter toimetusse kirja, milles avaldas kahtlust, kas tema tegemistest kirjutav ajakirjanik on ikka eetiline.
    Eduka äri omanikud maksuparadiisis
    Metalliäri sündis usaldusühinguna 2009. aastal Hardi Reiteri jõul. Kui muidu müüvad riiulifirmade loojad registreeritud maimukese ära ning neist jääb märge vaid kui asutajast, siis seekord jäi Reiter koos Raimond Aidaga osanikuks kuni 2011. aastani. Samal ajal tegutses firmas ka maksuparadiisiks oleval Briti Neitsisaartel registreeritud firma Kentish Commercial Ltd. Kogu selle aja oli Reiter ka juhatuses. 2012. aastal sai Linesmark uue omaniku, kelleks oli Valgevenest pärit ettevõtja Maksim Tabunouga seotud Šveitsis registreeritud firma Tinco AG.
    Kuigi Reiter üritas oma seotust Valgevene päritolu investoritega pisendada, tunnistas Maksim Tabunou, et Reiter on tema parim sõber. Meeste headest suhetest ja tihedast läbikäimisest annab tunnistust ka pildimaterjal Tabunou Facebooki kontol. Mõni päev pärast Äripäevaga suhtlemist tehtud fotol istub Reiter Tabunou punnis kohvril ning aitab seda jõuga sulgeda. Hiljuti Eestis käies Reiteri kodu külastanud Tabunou tänab postituses jumalat selliste heade sõprade eest.
    Kui metallifirmaga seotud ettevõtteid ­uurida, siis ilmneb, et Reiter on ka Linesmarki tütarfirma Gloss & Reiter OOO nõukogu esimees. Vannitoatarvete tootmise- ja müügiga tegeleva ettevõtte kodulehel on koguni kirjas, et Reiter on selle ettevõtte direktor.
    Gloss & Reiteri kodulehelt leiab Valgevene, Ukraina ja Venemaa esinduse kontaktnumbrid. Neid läbi helistades vastab vaid Venemaa number. Selgub, et ettevõte Moskvas enam ei tegutse. Küll aga on neil konsultant Smolenskis, kes soovitab pöörduda direktor Mihhaili poole, kelle numbri ka lahkesti annab. Mihhaili numbrile helistades vastab automaatvastaja. Saadame numbrile sõnumi, ent jääme Mihhaili vastuseta.
    Hardi Reiter ei soostu oma äridest rääkima
    Äripäeva intervjuud Hardi Reiteriga jäid lühikeseks ja ta ei olnud nõus oma äritegevust puudutavatele küsimustele vastama. Järgneb intervjuu.
    Tere! Kas ma räägin Hardi Reiteriga? Jah.
    Me oleme korra varem rääkinud Linesmarkist, Kevadhelinast, ma sooviksin teilt veel paari asja küsida. Minge küsige oma isa ja ema käest!
    Teil on Valgevenes Linesmarki tütarfirma firma Gloss ja Reiter, millega see firma tegeleb? Te ei kuulnud või? Minge küsige oma isa ja ema käest!
    Te olete selle firma nõukogu esimees. Te olete selle firma direktor. Kas te ei kuulnud või? Kas te kõrvu pesete vä?
    Millega see firma tegeleb? Kas te pesete kõrvu vä? (viskab toru hargile)
    Kriminaalkuritegu ei lubanud alustada finantsteenustega
    2014. aastal soovis Hardi Reiter oma firmale KOND Int OÜ finantsasutuse registreeringut, millest tuli aga suu puhtaks pühkida. Vastavalt rahapesu tõkestamise seadusele ei tohi finantsvaldkonna registreeringut anda isikutele, keda on karistatud tahtlikult toimepandud kuriteo eest ja karistusregistri seaduses sätestatud tähtajad ei ole möödunud. Nii keelduski majandus- ja kommunikatsiooniministeerium talle luba väljastamast, sest Reiter on 2010. aastal süüdi mõistetud tahtlikult toime pandud kriminaalkuriteos.
    Reiter tunnistati süüdi teiste riiulifirmade loojatega keelatud kokkuleppes ehk kartellis, mille eesmärk oli määrata kindlaks valmisfirmade müügihind. Kuna karistusregistris sätestatud tähtajad ei ole möödunud, keeldus ministeerium rahapesu ja terrorismi tõkestamise seaduse kohaselt finantsasutuse registreeringust. Reiter on selle otsuse kaevanud edasi Euroopa Inimõiguste Kohtusse. Küsimusele, miks Reiter finantsteenuseid soovis osutama hakata, ta ei vastanud. Finantsteenuste vahendamisega soovis tegelda ka Reiteri Valgevene äripartner Maksim Tabunou.
    Miks esitatakse ebaõigeid andmeid?
    Toome mõne põhjuse, miks ettevõtte kohta võidakse esitada äriregistrile ebaõigeid andmeid, otsustatakse jätta majandusaasta aruanded tähtajaks esitamata või kasutatakse firma juhtkonnas variisikut.
    1. Maksudest hoidumise kahtlus. Kui tegemist on noore äriühinguga, millel on korralik käive, kuid mis kasutab nn tankiste ja tegelikkusele mittevastavat aadressi, siis võib see viidata maksudest hoidumisele. Ebaõiget aadressi kasutatakse seetõttu, et takistada menetlustoiminguid ja menetlusdokumentide kättetoimetamist.Enne äriühingu maksuvõla teket võidakse äriühingut vormiliselt juhtima panna variisik ka seetõttu, et seda äriühingut soovitakse kasutada võltsarvete väljastamiseks või soovitakse vältida selle äriühingu tegeliku juhi vastutusele võtmist tulevikus ning peita tegelikke majandustegevuse korraldajaid.
    2. Firma likvideerimiseks. Kui tegemist on varem toiminud äriühinguga, siis tankisti nimele registreerimine võib olla kantud soovist vältida hilisemaid pankrotimenetlusi, hagisid jms. Äriühingu passiivseks jäämisel kustutab äriregister ühingu tavaliselt paari aasta jooksul, kusjuures tasuta, majandusaasta aruannete esitamata jätmise tõttu.
    3. Maksupettus ja matmine. On võimalik ka kombineeritud variant, mille kohaselt on varem toiminud ettevõte probleemide vältimiseks tankisti nimele vormistatud ning kuna see on käibemaksukohustuslasena registreeritud, siis kasutada seda pärast tankisti nimele vormistamist ka mõnda aega maksupettuste toimepanemisel.
    4. Raamatupidamisdokumentide n-ö ärakaotamiseks. Pärast äriühingu maksuvõla teket määratakse juhatusse variisik eesmärgiga raskendada haldusvastutuse kohaldamist eelmiste juhatuse liikmete suhtes raamatupidamisdokumentide “ärakaotamise” abil.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Tehnoloogiasektor sügavas languses: Nvidia kaotas oma väärtusest kümnendiku
Selle nädala jooksul on “Suurepärase Seitsme” aktsiate langus kustutanud nende turukapitalisatsioonist kokku enam kui 900 miljardit dollarit, mis on lähedal grupi ajaloo suurimale nädalasele kaotusele.
Selle nädala jooksul on “Suurepärase Seitsme” aktsiate langus kustutanud nende turukapitalisatsioonist kokku enam kui 900 miljardit dollarit, mis on lähedal grupi ajaloo suurimale nädalasele kaotusele.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Amazoni rüpes edu nautiv Eesti ettevõtja: Jeff Bezose juhtimisprintsiibid sobivad meile hästi
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti sai Euroopa rahakotist 122 miljonit eurot
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Usaldamatus valitsuse majanduspoliitika suhtes on järsult kasvanud
Üheks suuremaks ettevõtteid mõjutavaks probleemiks on tõusnud vähene usaldus valitsuse majanduspoliitika suhtes, selgus täna esitletud majanduse konjunktuuri kvartaalsest ülevaatest.
Üheks suuremaks ettevõtteid mõjutavaks probleemiks on tõusnud vähene usaldus valitsuse majanduspoliitika suhtes, selgus täna esitletud majanduse konjunktuuri kvartaalsest ülevaatest.