Artikkel
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Mets annab tööd ja hingerahu

    Viljandimaa metsafirma OÜ Valma Saeveski juht Olav Arus kuusetaimlas, mis asub Mustla lähedal. Pildil on ta sildiga, mis peab väljas olema tee ääres, kui firma selle läheduses raietöid teeb.Foto: Väinu Rozental

    Viljandimaa metsamees Olav Arus on üles ehitanud edukate ettevõtete grupi, mis tegeleb metsaga alates kuuseseemnest kuni palgi müümiseni ehk katab kogu metsamajanduse ahela.

    Taust

    Mis on kiire kasvu põhjused?

    Aastatel 2011-2013 kasvas OÜ Valma Saeveski käive 3,70 korda ja ärikasum 1,84 korda.

     

    Grupi firmade koostöö. Valma Saeveski majandustulemused sõltuvad paljuski tegevjuht Olav Arusega seotud kahe muu firma käekäigust. Mida rohkem OÜ OK Mets metsakinnistuid ostab ja raiet kavandab, seda rohkem saab Valma Saeveski raietöid teha. Ümarmaterjali, peamiselt kuusepalgi müüb Valma Saeveski aga Pärnu sadamast puitu Rootsi eksportivale OÜ-le Senolav.

    Metsanduses kodus. Tegevjuht Olav Arus on üheksa aastat saemehena metsas mütanud, tal on harvesteri ehk langetustraktori ja forvarderi ehk väljaveotraktori kõrgeima taseme juhi paberid. Ta teab täpselt, kuidas mingi protsess peab jooksma, ja seega oskab töömeestelt nõuda ja neile nõu anda.

    Head töömehed. Ilma hästi toimiva ja professionaalse meeskonnata ei oleks tulemust. „Kui töömeestega on vaja kompromissini jõuda, siis mina annan alati rohkem järele,“ kinnitab tegevjuht Olav Arus. „Samas mõtleb enamik meie meestest eelkõige tulemusele ja alles siis rahale.“

    Kui ajakirjanik esimest korda plaanitava gaselliloo pärast helistab, küsib Arus esmalt vastu, et millise firma asjus temaga rääkida tahetakse. „Olen üheaegselt tegev kolmes firmas,“ täpsustab ta. „Need firmad on omavahel põimunud ning raamatupidamislikult on kõigi kolme tulemused päris head.“
    Olav Arus on kaasomanik ja/või juhatuse liige metsavarumisfirmas OÜs Valma Saeveski, metsamajandusfirmas OÜ OK Mets ja metsamaterjali ekspordifirmas OÜ Senolav. Valma Saeveski oli tänavuses Gaselli TOPis 522. kohal, Senolav saavutas aga aasta varem Gaselli TOPis suisa 62. koha. Ja tubli kasvutempot on viimastel aastatel näidanud ka OK Mets.
    Ehkki kohtumine Valma Saeveski tegevjuhi Olav Arusega on kokku lepitud kontoris kella poole kümneks hommikul, on ta jõudnud enne seda käia märkimas Mustlast paarikümne kilomeetri kaugusel Pikasillas metsalanki, kuhu metsamasinad järgmisena tööle suunduvad.

    Üks küsimus

    Milline vanasõna iseloomustab teie tegevust?

    OÜ Valma Saeveski juht Olav Arus

    Käsi peseb kätt. Minu äri ongi selle peale rajatud, et käsi peseb kätt. See on niimoodi äripartneritega, klientidega, metsaomanikega ja ka töömeestega. Kõikidega on koostöö ja kõigiga otsin kompromissi. Tänu sellele on firma tegutsenud 20 aastat ja meil on väikesest reklaamist hoolimata jätkuvalt tööd.

    Hommikune metsaskäik annab hea laengu
    „Ma olen hommikune inimene,“ naerab Arus heatujuliselt. „Eriti hea laengu saan siis, kui ma varavalges natuke kultuurihooldust teen, lõikan võsa või takseerin metsa. Ma tunnen pärast seda end maailma kõige õnnelikuma inimesena.“
    „Tõepoolest, kui Olav paar päeva metsas pole käinud, muutub ta rahutuks,“ noogutab teisel pool kontorilauda istuv Piia Vares kaasa. Piia on Olavi õde ning töötab Valma Saeveskis assistendina.
    Olav Arus lisab, et kuna osa inimesi on hommiku- ja osa õhtuinimesed, teeb ta neil teadlikult vahet. „Ma vaatan oma traktoriste ka, et õhtuinimene satuks õhtusesse vahetusse ja hommikuinimene hommikusse vahetusse.“
    Enne eraäriga alustamist töötas Olav Arus koos isaga üheksa aastat tavalise saemehena metsas. „See mees, kes 20 aastat tagasi oli mulle tööandjaks, on saatuse tahtel minu firmas tööl,“ räägib Arus. „Ma olen selle üle väga õnnelik, et nüüd saan mina talle tööandja olla. Tema nimi on Ülo Toom ja tema õpetas mind metsa tundma.“

    Metsamehe kolm soovitust

    Armasta oma tööd. Tööd tuleb teha hingega ja pühendunult. Kui hakkad tööd tehes rahale mõtlema, ei tule midagi välja. Raha tuleb siis juba iseenesest, kui keskendud tööle ja armastad oma tööd.

    Ole aldis õppima. Olen metsanduses ja ettevõtluses täielik iseõppija ja õpin kogu aeg midagi juurde. Kui lähen näiteks mõne metsamehe või metsanduskava tegijaga metsa, siis ma kuulan, kõrv kikkis, mida ta räägib. Nii on võimalik midagi uut teada saada. Sama on ka masinate juures – kui keegi on uut tehnikat ostnud ja räägib oma kogemustest.

    Otsi kompromissi. Hästi palju tuleb kompromisse teha küll äripartneritega, kundedega, töömeestega, metsaomanikega. Elus tulebki kogu aeg kompromisse teha. Kogu aeg kõnnid nii-öelda piiri peal ning sõltuvalt olukorrast ja inimesest valid, kui kaugele võid kompromissiga minna.

    Hoiavad hinda kõrgemal
    Valma Saeveski, nagu nimigi ütleb, alustas tegelikult saematerjali saagimisega Viljandimaal Valma külas, kus elas Olav Aruse tollane äripartner. Ettevõte saagis musta leppa, ent oli paari aasta pärast sunnitud ukse sulgema. „Saematerjali äri on väikefirmale riskantne, meid nöögiti ja meile ei makstud toodangu eest,“ põhjendab Arus. Ta läks äripartneriga sõbralikult lahku, kolis firma Mustlasse ja Valma Saeveski hakkas metsaga tegelema.
    Koos uute äripartneritega asutas Olav Arus 2007. aastal metsamaterjali müügiga tegeleva OÜ Senolav ja metsamajandamisega tegeleva OÜ OK Mets. Kolm firmat on omavahel tihedas majanduslikus sõltuvuses. Valma Saeveski taimlas kuuseseemnest kasvatatud kolmeaastased paljasjuursed kuusetaimed istutatakse OK Metsale kuuluvatele metsamaadele. Valma Saeveski teeb enamiku raietöödest OK Metsa metsades ja müüb ümarmaterjali, peamiselt kuusepalgi Senolavile. Senolavi põhitegevus on palgieksport Pärnu sadamast Lõuna-Rootsi saeveskitesse.
    „Kuna ostame Pärnust 150 kilomeetri raadiuses palki kokku ja üsna arvestatavas koguses – 4000 tihumeetrit kuus –, oleme teatud mõttes hinna kujundajad,“ räägib Arus. „Metsaühistud ja metsaomanikud on öelnud, et tänu meile peavad ka kohalikud saeveskid turuhinda maksma. See on minu spekulatsioon, aga kui meie lõpetaksime Pärnu sadamas palgi kokkuostu, siis tihumeetri hinnad mõne euro võrra kindlasti langeksid.“

    Mis on mis?

    OÜ Valma Saeveski

    Asutatud 16.11.2005.

    Tegeleb metsa ülestöötamise, väljaveo ja metsamaterjali müügiga.

    Juhatuse esimees Olav Arus.

    Omanikud: 50% Olav Arus ja 50% tema isa Olev Arus.

    Gaselli TOPis 522. kohal.

    Töötajaid 20.

    Aastas raiub umbes 100 000 tihumeetrit.

    2014. aastal oli käive 2 821 847 eurot ja kasum 230 924 eurot.

    2014. aastal moodustas käibest 52 protsenti metsa väljavedu ja 48 protsenti ümarmaterjali müük.

    2014. aastal moodustasid käibest tööd Eestis 55 protsenti ja Rootsis 45 protsenti.

    2006 – alustas musta lepa saagimisega Viljandimaal Valmas.

    2008 – lõpetas saematerjali tootmise ja kolis Viljandimaale Mustlasse.

    2011 – hakkas kasvatama kuusetaimi, aastas müüb umbes 60 000 taime.

    2014 – tegi suures mahus raietöid Rootsis tormist räsitud metsades.

     

    Kes on kes?

    Olav Arus

    Lõpetanud 1997. aastal Vana-Võidu tehnikumi põllu-ja kodumajanduse eriala.

    Töötas 9 aastat metsatöölisena kuni oma firma Valma Saeveski asutamiseni.

    Omab 50protsendilist osalust metsavarumisfirmas OÜ OK Mets (50% omanik on Kristo Koovit).

    Elukaaslasele kuulub 50protsendiline osalus metsamaterjali müügiga tegelevas OÜs Senolav (50% omanik Senolavi juhataja Alar Mirka elukaaslane).

    On OK Metsa ja Senolavi juhatuse liige.

    On Vambola Jahiseltsi juhatuse liige.

     

    Allikas: OÜ Valma Saeveski, Äripäev

     

    Ühe õnnetus on teise õnn
    Eelmisel aastal tegi Valma Saeveski esimest korda hooajalist tööd Rootsis, kus koristati tuulemurdu. Tööd tormist räsitud metsades oli nii palju, et juurde osteti mitu uut metsatraktorit ning palgati lisatööjõudu. Ligi pool mullusest rekordkäibest tuli Rootsist.
    „Neid masinaid sai vist liiga palju ostetud,“ möönab Arus. „Kui mul oli kaks komplekti masinaid, oli alati töö olemas, aga praegu on päevi, kus kõikidele masinatel Eestis tööd ei ole.“ Arus nendib, et tänavune aasta tuleb majandustulemuste poolest kehvem kui eelmine. Samas terendab neil taas suur tööpõld Rootsis, mis teha – ühe õnnetus on teise õnn. „Alles möllas seal rajutorm ja suure tõenäosusega läheme varsti jälle Rootsi tormimurdu lõikama.“
    Vestluse kestel heliseb Aruse telefon korduvalt, veidi pikemalt jääb ta rääkima ühe Pärnu tuntud firma juhatuse liikmega. Helistajal on suured metsakinnistud Lääne-Virumaal ja ta küsib Aruselt kui healt tuttavalt nõu.
    „90 protsenti kundedest, kellele oleme kunagi raiet teinud, tuleb meie juurde tagasi,“ kommenteerib Arus pärast telefonivestlust. „Ma olen 20 aastat metsa teinud ja usalduse võitnud inimestes. Paljusid neist olen ma tema enda metsas koolitanud, mida tal metsas tuleks ära teha.“

    Lood gasellettevõtetest

    Viimati ilmusid:

    * „Tragi traageldaja Raplamaalt“ Raplamaa firmast OÜst Traageldaja 6.11.2015 lehes.

    * „Nool on noole suunas“ Pärnu firmast TÜH Falco 17.11.2015 lehes.

    * „Nõrkvooluga tugevaks“ Saaremaa firmast OÜst Installatsiooni Kompanii 3.12.2015 lehes.

     

    Gaselliliikumist toetab LHV

    OÜ Valma Saeveski juht unistab
    Hea oleks, kui meie areng jätkuks sama stabiilselt, kui see on seni olnud. Kõige olulisem on, et saaksin inimestel tasapisi palka tõsta, paremaid töötingimusi pakkuda ja uuemat tehnikat muretseda. Lõpetasime just kontori, töömeeste riietusruumi ja sauna renoveerimisega. Lähiaja unistus on töökoda korda teha.
    Kommentaar
    Kalev Kikas, kaseliimpuitu ning mööblidetaile tootva ASi Roni REM juht ja põhiomanik
    Oleme Olaviga (Valma Saeveski tegevjuht Olav Arus – toim.) head tuttavad ja mõlemad siit kandist pärit. Olav on selline mees, et mida kokku lepid, seda täidab. Kui meil kasepalki on vaja, on koorem alati õigel ajal kohal.
    Olen 23 aastat ettevõtet vedanud ja tahaks jääda pensionile. Samas on mul turgu praegu rohkem, kui jõuan teha. Seepärast sooviksin, et Olav kui asjalik mees võtaks firma üle. Ma teaksin siis, et firma on õigetes kätes ja areneb edasi. Aga ta ei võta minu ettepanekust vedu, kehitab õlgu selle peale.
    Ühes asjas võttis küll vedu, kui ma ta mõned aastad tagasi jahimeeste seltsi kutsusin. Ütlesin, et nagunii liigud metsas ja näed, mis seal toimub. Jahimehed teevad ju kogu aeg väikest viisi järelevalvet. Näiteks et metsas ei oleks selliseid inimesi, kes mängivad jahimeest.
  • Hetkel kuum
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Tehnoloogiasektor sügavas languses: Nvidia kaotas oma väärtusest kümnendiku
Selle nädala jooksul on “Suurepärase Seitsme” aktsiate langus kustutanud nende turukapitalisatsioonist kokku enam kui 900 miljardit dollarit, mis on lähedal grupi ajaloo suurimale nädalasele kaotusele.
Selle nädala jooksul on “Suurepärase Seitsme” aktsiate langus kustutanud nende turukapitalisatsioonist kokku enam kui 900 miljardit dollarit, mis on lähedal grupi ajaloo suurimale nädalasele kaotusele.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Amazoni rüpes edu nautiv Eesti ettevõtja: Jeff Bezose juhtimisprintsiibid sobivad meile hästi
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti sai Euroopa rahakotist 122 miljonit eurot
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Usaldamatus valitsuse majanduspoliitika suhtes on järsult kasvanud
Üheks suuremaks ettevõtteid mõjutavaks probleemiks on tõusnud vähene usaldus valitsuse majanduspoliitika suhtes, selgus täna esitletud majanduse konjunktuuri kvartaalsest ülevaatest.
Üheks suuremaks ettevõtteid mõjutavaks probleemiks on tõusnud vähene usaldus valitsuse majanduspoliitika suhtes, selgus täna esitletud majanduse konjunktuuri kvartaalsest ülevaatest.