Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Saue peab salakõnelusi maa ja veetrasside ostmiseks

    Saue linnapea Tõnu Urva nentis, et volikogu otsust on keeruline kommenteerida, ent tegemist on ligi kaks aastat kestnud läbirääkimistega, mille lõppfaas jääb ehk järgmisesse aastasse. Foto: Andras Kralla

    Saue linna volikogu on otsustanud osta kohalike elanikega tülli pööranud kinnisvaraarendaja Rein Valgu firmalt maa ja veetrassid, et elanikke päästa.

    Täna toimub Sauel juba viies istung transpordimaa, kuhu kuuluvad veetrassid, ostmiseks Rein Valgule kuuluvad osaühingult Harju Infra, kes soovib saada linnalt maa eest enam kui 100 000 eurot. Teist samapalju kulub tõenäoliselt trassidega seotud maade korrastamiseks.
    „Ega ma ei oska öelda, millal on lootust, et leping sõlmitud saab,“ nentis Saue vallavolikogu esimees Valdis Toomast. Nimelt on maa ja trasside ostmise teemal läbirääkimisi peetud juba viimased kaks aastat, kuid kõneluste sisu on salajane seni, kuni leping on sõlmitud.
    Nimelt on Saue volikogu salastanud protokollid istungitest, kus juttu Harju Infra OÜ transpordimaa ostmisest. Toomast põhjendas salastatust sellega, et tegemist on lepingu ettevalmistamisega ning pooled on omavahel notari soovitusel nii kokku leppinud.
    Seejuures pidi algselt trassid rajanud ärimees Rein Valgu firma AS Knoke loovutama need Tallinna Veele  tasuta, kuid olukord muutus. AS Knoke jagunes ning kõrvale tekkis samuti Rein Valgule kuuluv osaühing Harju Infra, millest sai trasside omanik ja uus vee-ettevõtja. Knoke aga müüdi tänaseks surnud bulgaarlasele Mehmed Bosnakovile.
    Toomast tõdes, et osaliselt on tegu piirkonna päästmisprogrammiga. Nimelt on viimased kümme aastat Saue Kadaka piirkonnas, mida Toomast peab kauneimaks Saue piirkonnaks, probleemid elanike ja piirkonna arendaja Rein Valgu vahel. Ta lisas, et neil, kes Valgu nõudmistele on vastu tulnud probleeme pole, ent kiuslikud elanikud, kes algses lepingus näpuga joont ajavad ja Valgu vastu kohtusse on läinud, on saanud külma ja karmi kohtlemise osaks.
    Ka Saue linnapea Tõnu Urva kinnitas, et tegu on piirkonna elanike päästmisprogrammiga. „Knoke (Harju Infra eelkäija – toim.), kes kinnistuid müües lubas, et annab trassid Tallinna Veele, loobus sellest otsusest ja peale seda on pidevalt elanike ja arendaja vahel probleemid olnud ja see on selline päästeoperatsioon,“ lausus Saue linnapea Tõnu Urva.
    Urva rääkis, et volikogu on otsustanud osta veetrassid ning tänase volikogu eelnõu kohaselt räägitakse 100 000 eurosest ostu-müügi hinnast. Sellele lisandub ligi 60 000 eurot puuduste kõrvaldamiseks. Urva selgitas, et puuduste all peab silmas välja ehitamata jäänud kõnniteid, mis lõppevad kuskil võsas. Ta nentis, et tõenäoliselt ei jõuta ka täna toimuval istungil otsuseni ning juba kaks aastat kestnud läbirääkimised jätkuvad ka uuel aastal.
    Tulevane võitja ette teada
    Saue vallavolikogu esimees Valdis Toomast märkis, et rääkida ei saa ainult trasside ostmisest, vaid omandamisele läheb ka nendega kaasnev maa, mida on üle kahe hektari.  Maadele on Saue linn piirkonna arendaja Knokega sõlmitud pikaajaliste kokkulepete alusel paigaldanud juba asfalti ning Toomasti sõnul on liidetud linna kahe tänava, Kohvi ja Kakao tänava, trassid ka Harju Infra võrku. Toomasti sõnul on seetõttu maade  ja trasside omandamine mõistlik.
    Tehingul on veel üks konks. Nimelt soovib Harju Infra saada kätte ka osade elanike liitumistasusid. Toomast selgitas, et olukorda proovitakse lahendada järgmise skeemiga: kui leping on sõlmitud ning liitumistasud laekuvad Tallinna Veele, on viimane kohustatud need kandma linnale, linn kohustub lepingu järgi need omakorda kandma Rein Valgu firmale, Harju Infra.
    Pärast lepingu sõlmimist tuleb küll Saue linnal korraldada riigihange, ent kuna piirkonnas tegutseb vee ettevõtjana vaid Tallinna Vesi, kelle trassid piirnevad hetkel probleemse piirkonnaga ning kellel ka ainsana vesi, mida elanike kraani lasta, siis on kõige tõenäolisem hanke võitja just tema.
    Samas jäävad trassid veel 18 kuuks arendaja käsutusse. Urva märkis, et arendaja väidab, et 18 kuud on vajalik selleks, et võlgnikega tegeleda ja saamata jäänud liitumistasudega. Volikogu on aga tema sõnul siiski viimases pöördumises teinud Harju Infrale ettepaneku, et trassid antakse üle kolme kuu jooksul. „Harju Infra ei olnud sellega muidugi päri ja see tuleb nüüd volikogu istungil arutlusele,“ lisas ta. Harju Infra omanik Rein Valk märkis, et nii Saue linnapea kui vallavolikogu edastatud info on väär ning loobus tehingu edasisest kommentaarist.
    Enne loo ilmumist võttis Äripäevaga ühendust Rein Valgu advokaat Jüri Ploom, kes ütles, et on Rein Valgu firma esindajana võtnud osa ostu-müügi läbirääkimistest. Ploom rõhutas, et ära ei tohi unustada, et transpordimaa müügiga on seotud lisaks veetrassidele oodata muutusi ka gaasi-, side-, elektri- ja tänavavalgustustrassidega.„Volikogu otsusel on peal märge asutuse siseseks kasutamiseks. Ega ma väga palju ei tohigi rääkida, kui Saue linn mul ei lubaks seda teha. Ma hea meelega pean sellest lisaks kutsesaladusele kinni. Aga uskuge mind, sellel taristuobjektil on veel õigusi muutumas,“ märkis Ploom.
     
     
     
    Kadaka piirkonna arendamiseks ning detailplaneeringukohaste juurdesõiduteede ja tehnovõrkude väljaehitamiseks sõlmis Saue Linnavalitsus lepingu piirkonna arendaja AS Knokega 2004. aastal lepingu, mille kohaselt kohustus arendaja võõrandama tänavaalade kinnistud ja tänavavalgustussüsteemi linnale peale nende valmimist.
    Pea  kümme aastat tagasi pidi Knoke lepingu kohaselt ehitama piirkonnas ühisveevärgi- ja kanalisatsiooni ja liitumispunktid ning peale kasutuslubade väljastamist 15. päeva jooksul Tallinna Vesi ASile tasuta üle andma. Seda aga ei juhtunud.
    Sama aasta augustis esitas Tallinna Vesi Saue linnale taotluse välja arvata tema kui vee-ettevõtja tegevuspiirkonnast Kadaka piirkond, kuna Tallinna Vesi AS ei ole selles piirkonnas ühisveevärgi- ja kanalisatsioonitrasside omanik.
    Septembris esitas Harju Infra OÜ Saue linnale taotluse määrata ta Kadaka piirkonna vee-ettevõtjaks, seda ka linnavolikogu tegi. Linna protokollis on kirjas, et muudatus aga ei toonud probleemidele lahendust. „Harju Infra OÜ vee-ettevõtjaks määramine ei lahendanud piirkonnas tekkinud probleeme lepingute sõlmimise, veemõõtjate paigaldamise ning vee kasutamise eest tasu maksmisel. Linnavalitsusse laekusid avaldused ja kaebused vee-ettevõtja aadressil,“ seisab Saue Linnavolikogu protokollis.
    Harju Infra keeldus ka tänavakinnistute tasuta üleandmisest linnale ning tegi 2013. aastal  Saue Linnavalitsusele ettepaneku talle kuuluvate teekinnistute ja trasside võõrandamise hinna ja tingimuste osas. Saue Linnavolikogu andis nõusoleku tänavakinnistute ja vee-, reoveekanalisatsiooni- ning gaasitrasside ostmise ettevalmistamiseks. Täna toimub viies istung lepingupunktide läbirääkimiseks.
     
    Käib Tallinna Veega kohut
    Rein Valgule kuuluv Harju Infra käis aastaid aktsiaseltsiga Tallinna Vesi kohut, et viimane tarniks talle vett ja juhiks ära reovee, kuid jäi kaotajaks.
    Nii jättis 2013. aastal Harju Maakohus rahuldamata Harju Infra hagi AS Tallinna Vesi vastu sõlmitud ühisveevärgi ja kanalisatsiooni teenuse osutamise lepingu kehtivuse tuvastamiseks. Vaidlus jõudis ringkonnakohtusse, mis jättis maakohtu otsuse muutmata ja apellatsioonkaebuse rahuldamata. Riigikohus ei võtnud ringkonnakohtu otsusele Harju Infra OÜ poolt esitatud kaebust menetlusse.
    Sellega on tänaseks lõplikult jõustunud Harju Maakohtu otsus jätta rahuldamata Harju Infra OÜ hagi AS Tallinna Vesi vastu sõlmitud ühisveevärgi ja kanalisatsiooni teenuse osutamise lepingu kehtivuse tuvastamiseks. Sisuliselt tähendas see seda, et Tallinna Vesi ei ole kohustatud Harju Infrale vett tarnima ega reovett ära juhtima ja puhastama, ent Tallinna Vesi on andnud avaliku lubaduse Kadaka elurajooni inimestele teenust edasi osutada ning kraane mitte kinni keerata.
    Kuivõrd Knoke, hiljem Harju Infra ja Tallinna Vee vahel puudus leping, ei ole lõppenud Harju Infra poolt tarbitud teenuse eest maksmisega seotud küsimused.
     
  • Hetkel kuum
Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
S&P 500 ja Nasdaq jätkasid allamäge veeremist
USA peamistest aktsiaindeksitest kerkis neljapäeval ainuüksi Dow Jonesi tööstuskeskmine; S&P 500 ja Nasdaqi liitindeks jätkasid eelmisel nädalal alanud langust.
USA peamistest aktsiaindeksitest kerkis neljapäeval ainuüksi Dow Jonesi tööstuskeskmine; S&P 500 ja Nasdaqi liitindeks jätkasid eelmisel nädalal alanud langust.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eelarvenõukogu: riigivõlg kasvab kiirelt
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Everaus rajab Rae valda uue elukvartali
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.