Äripäev rikkus head ajakirjandustava

05. jaanuar 2016, 09:15

Noodivõti OÜ juht ja omanik Luisa Värk. Noodivõti OÜ juht ja omanik Luisa Värk.
Foto: Raul Mee

Pressinõukogu leidis, et Äripäev on loonud lugejatele eksitava mulje nagu Luisa Värgi tegevus oleks seadusega vastuolus, millega rikkus ajakirjanduseetika koodeksi punkti 1.4.

Pressinõukogu arutas Luisa Värgi kaebust Äripäeva veebis 15. oktoobril 2015 ilmunud artikli „Peaministri elukaaslane kasutab OÜ maksueelist“, juhtkirja illustratsiooni, artiklite „Miks on Luisa Värgi OÜ oluline?“ ja „Maksuamet Luisa Värgi OÜ-st: töö eest tuleb tasu maksta“ ning paberlehes 16. oktoobril ilmunud artiklite „FIE ja OÜ maksku sotsiaalmaksu võrdselt“, „Peaministri elukaaslane kasutab OÜ maksueelist“ ja „Töö tegemine tuleb maksustada tööjõumaksuga“  peale ning otsustas, et Äripäev rikkus head ajakirjandustava.

Artiklid räägivad sellest, et maksuamet võtab luubi alla isikud, kes kasutavad firmaskeeme ehk OÜd, et eelkõige tööjõumaksudest hoiduda. Näitena toob Äripäev välja peaminister Taavi Rõivase elukaaslase Luisa Värgi, kellele kuulub ettevõte Noodivõti OÜ, mis tegeleb kontsertide lavastamise ja esitamisega ning muu muusikalise loometegevusega. Esimese artikli juures on ka Luisa Värgi kommentaar.

Luisa Värk kaebas Pressinõukogule, et Äripäev ei oleks pidanud tema osaühingust kirjutama, sest enne 2015. aastat väljamakseid (ei töötasuna ega dividendidena) ei tehtud ja alates 2015. aastast on tehtud ainult töötasu väljamakseid. Kaebaja leiab, et tema osaühing ei ole see osaühing, millest Äripäev väidetavalt kirjutab.

Luisa Värk leiab, et  kirjutades sellises kontekstis ebakohase näitena tema osaühingust, moonutas Äripäev infot ja eksitas auditooriumi, samuti halvustas kaebajat. Samal põhjusel on eksitav artikli pealkiri „Peaministri elukaaslane kasutab OÜ maksueelist“. Artikli sisust ei tulene, et Luisa Värk kasutab osaühingu maksueelist. Faktiveale pealkirjas juhtis kaebaja oma vastulausega ka Äripäeva tähelepanu, kuid leht jättis pealkirja parandamata ja vastulause avaldamata. Kaebaja leiab, et Äripäev moonutab infot ja eksitab auditooriumi juhtkirjas ja artiklites olevate väidetega.

Äripäev vastas Pressinõukogule, et avaldatu näol on tegemist üldsusele olulist ja põhjendatud huvi pakkuva teemaga, sest juhtivpoliitiku abikaasa äritegevus on selline, mille abil näitlikustada tavalugejale juriidiliselt keerulisi teemasid. Leht leiab, et termini „maksueelis“ kasutamine Luisa Värgi ettevõtte näitel on neutraalne. Leht vastas, et ükski artiklitest ei ole eksitav ja juhtkirja puhul on tegemist toimetuse arvamusega.

Pressinõukogu leidis, et Äripäev on loonud lugejatele eksitava mulje nagu Luisa Värgi tegevus oleks seadusega vastuolus, millega rikkus ajakirjanduseetika koodeksi punkti 1.4., mis näeb ette, et ajakirjandusorganisatsioon kannab hoolt selle eest, et ei ilmuks ebatäpne, moonutatud või eksitav info. Pressinõukogu hinnangul on probleem kontekstis, kuhu Äripäev on Luisa Värgi OÜ pannud.

Jälgi Äripäeva sotsiaalmeedias
Äripäeva uudiskiri

Telli värsked majandusuudised oma meilile. Liitu Äripäeva uudiskirjaga:

* E-mail:

* Nimi:

Täname, et tellisite Äripäeva uudiskirja!

Saatsime teie e-posti aadressile liitumise kinnituskirja.

Kui kinnituskiri pole teieni jõudnud, kontrollige, kas sisestasite aadressi õigesti. Küsimuste korral võtke ühendust online@aripaev.ee.

Tellitud uudiskirjast saate loobuda iga saadetud uudiskirjaga.

Seotud lood
Märksõnad

Toimetaja valik

olümpia 08:45 27. mai 2016

Vaata, milline sportlane saab riigilt enim raha

Äripäev reastas kõik Rio olümpiale sõitvad Eesti sportlased, et teada saada, kui heldelt riik igale meie olümpialootustele oma rahakoti raudu paotab.
14:00 26. mai 2016

Rubla teeb tähelendu

Arvamused

Sisuturundus

Fotod ja videod

Investor Toomas

Investor Toomase portfelli hetkeseis:

252 161 €

RAHA

21%

AKTSIAD

79%
Aktsiaportfelli graafik
1k
6k
1a
5a
max
 
Portfelli uuenemise samm 1 päev

Ühisinvesteerimine

Börsiuudised

Indeksid

Indeks
Periood

Tallinna börs

  % EUR
Arco Vara--
Tallinna Kaubamaja--
Silvano Fashion--
Merko Ehitus--
Harju Elekter--

Uudised

Eesti brändi konkurss
10:45 27. mai 2016

Kuradi hollandlane!

Kasulikud


Äripäev meenutab


Kõik eramaja ehitusest 2016

Kuidas teha maja targaks?

Äri eduks

Äripäeva kliendiblogi

    Konverentside laadimine

Kasulikud pakkumised

Autorollo afäär

Rosimannus

Suur ülevaade: kuidas kõik toimus

Äripäeva TOPid

Palga TOP

Rikaste TOP

Dividendide TOP

Gaselli TOP

TOP 100

Juubel

Vabalt!

Edulugu nimega Sylvester

Paberlehe PDF

Täname
Täname, et teatasite sobimatust kommentaarist.

Sulge
Saada vihje
Äripäev ootab lugejatelt vihjeid huvitavate ja põnevate sündmuste või teemade kohta. Saada vihje siit ja võib-olla just Sinu info põhjal ilmub peatselt lugu Äripäevas. Vihje saatja võib jääda anonüümseks.