Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Eesti valgustid Euroopas hinnas

    Tarbija ootab valgustiootjate hinnangul tootelt kolme head omadust: odavust, kvaliteeti ja kiiret tarnet.Foto: Meeli Küttim

    Eesti valgustitootjad ekspordivad siinse turu väiksuse tõttu suure osa oma toodangust välisriikidesse, peamiselt Euroopasse, kus tootajte sõnul on Eesti tooted ja nende kvaliteet kõrgelt hinnas.

    Mis määrab valgusti tootmishinna?

    Mida hakatakse tootma?

    Millised on toote eripärad ja soovitud omadused?

    Kui suured on investeeringud?

    Mida enam standarddetaile kasutada, seda vähem kulub raha muudeks kuludeks.

    Sõltuvalt projekti suurusest algavad toote hinnad 1000 eurost.

    Allikas: Taavi Mänd, Ledshop OÜ

    Kohalikke valgustitootjaid on küll vähe, ent ettevõtjad ütlevad, et turgu jagub kõigile. Valgusteid tootva ja müüva OÜ Ledshop juhatuse liikme Taavi Männi sõnul tuleb läbi löömiseks leida oma nišš ja teha korralikku tööd. "Ühtlasi ei pea alati piirduma kodumaa piiridega, aga sel juhul on vaja veelgi rohkem vaeva näha ning investeerida,“ märkis Mänd.
    Ledshop alustas 2012. aastal jae- ja hulgimüügiga, nüüdseks on sellest välja arenenud tööstus, mis hõlmab peale tootmise ka valgustuse planeerimist, projekteerimist ja kavandamist.
    Ledshop on tooteid välismaale müünud kodumaiste eksportijate kaudu. Männi sõnutsi on Põhja-Euroopas klientide ootused üldiselt sarnased, aga kaugemal, kus on rohkem päikest, on soovid veidi teised. "Valguslahendused loovad ruumi meeleolu. Valgusti puhul on olulised disain, valgusküllasus ja ohutus," kirjeldas Männi, lisades, et toode valmib paari kuuga ja suur osa toodangust läheb ekspordiks.
    Enda toodetud kangaskaablit ja valgusti tarvikuid Juheko brändinime all üle maailma müüva OÜ Anomal Design suur osa toodangust läheb välismaale, enamasti Euroopa turule. Ettevõtte tootmisjuhi Regina Kuninga sõnul on aeg-ajalt tellimusi ka eksootilisest piirkondadest. "Ekspordime 50 protsenti oma toodangust. Euroopa turul hinnatakse Eesti tooteid ja kvaliteeti kõrgelt,“ kinnitas Kuningas.
    Tekstiilikaabli tootmisel kasutab ettevõte elektrikaablit, millele kootakse peale tekstiilikiht. Värvilisi toorniite tellitakse Euroopast. Lisaks kaablitele toodetakse ka valgustite komponente: metallist minimalistlikke lampe, laerosette ning keraamikast valgustitarvikuid. "Ekspordime kõiki oma tooteid - eraldi ekspordimudeleid ei ole. Samas on eritellimuste maht eksporditurul küllaltki suur,“ kirjeldas Kuningas.

    Valgustite sertifikaadid

    CE-märgistus näitab, et toode vastab sellele õigusaktiga esitatud nõuetele ja selle suhtes on järgitud õigusaktis sätestatud toote nõuetele vastavuse tõendamise korda. Toote nõuetele vastavust tõendab õigusaktis sätestatud juhtudel vastavussertifikaat, vastavusdeklaratsioon või vastavusmärk.

    CE-märgistuse paigaldamine enne toote turule laskmist ja kasutuselevõttu on kohustuslik kõigile Euroopa Liidu liikmesriikides toodetavatele, turustatavatele või kasutatavatele tootele, mis võiksid kahjustada isikute ohutust, tervist, vara või keskkonda, ning millele on sellest tulenevalt õigusaktiga esitatud nõuded.

    ENEC-sertifikaat on valgustitele kehtiv üldine sertifitseerimiskokkulepe, mida aktsepteerib Euroopa Standardikomitee.

    TÜV on turvasertifikaat, mille on välja andnud kolmas osapool.

    Müügiks vajalikud sertifikaadid
    Valgustitele on vaja CE sertifikaate, mis koostatakse peale toodete laboratoorset testimist  -  CE sertifikaat on kõige olulisem märgis, ilma milleta ei tohi valgusseadmeid müüa. Lisaks on võimalik saada ka ENEC ja TÜV märgised, kuid nende laboratoorne testimishind on juba olulisemalt kallim.
    Jälgida tuleb valgustatava ruumi eripärasid ja eesmärki. Näiteks tööstuskeskkonda valguslahendust luues tuleb arvestada töökeskkonna nõuete ja iseloomuga. Tööstuse valgustusvajadus arvutatakse välja vastava arvutitarkvara abil. "Siin puusalt ei tulistata, kõik on täpselt normidele vastavalt paigas,“ märkis valguslahendustega tegeleva OÜ Profielekter juhatuse liige Anti Leib.
    Tuleb kasutada ka kvaliteetseid valgusteid. "Kasutan ainult selliseid tööstusvalgusteid, millel on vähemalt viieaastane garantii ja mille hinna ning kvaliteedi suhe tagab kliendile reaalse tasuvuse nii elektrikulu kui ka valgustuse eluea suhtes,“ lisas Leib.
    Klient ootab odava hinnaga kvaliteeti 
    Kuigi kliendid ei ole alati oma soovides kindlad, ootavad nad Männi sõnul tootelt kolme omadust: odav hind, kõrge kvaliteet ja lühike tarneaeg. "Kahjuks ühe kolmest peab alati välja arvama,“ lausus ta.
    Kuninga sõnul hinnatundlikud kliendid soovivad head toodet väikese raha eest, kuid enamasti see ei ole võimalik. Odav tootmishind on tema sõnul küll miski, mille poole püüelda, aga mitte disaini, kvaliteedi ja keskkonna arvel. "Kes otsib ainult odavat hinda, tellib nagunii Hiinast,“ märkis Kuningas.

    Soovitused tootmise alustamiseks

    Eelista kodumaist toorainet. Vaata materjali leidmiseks esmalt Eestis ringi, otsides kohalikke alternatiive, alles viimases hädas tasub kaupa tellida Hiinast.

    Käi ajaga kaasas. Jälgi valdkonna trende ja arengusuundi.

    Tee paremini kui teised. Toode peab olema kvaliteetne ning eristuv.

    Vastuta oma tegude eest. Jälgi, et tootmine ja äriline käitumine oleks vastutustundlik, see on oluline tegutsedes mistahes valdkonnas.

    Allikas: Regina Kuningas, Taavi Mänd

    Leiva sõnul räägitakse tänapäeval valguslahendustest, mitte ainult valgustitest. "Valgusega saab mängida, programmeerides seda süttima ja kustuma vastavalt kasutaja vajadustele,“ selgitas Leib valdkonna arenguid.
    Kaasaegsed valguslahendused on targad ja nutikad, aidates optimeerida kulusid ja luua meeleolu. Üks valgusti siiski tavaliselt ei sisalda kõiki komponente, mida hea valguslahenduse loomisel kasutada võiks. "Seetõttu on valgusti minu jaoks ainult valgusallika dekoratiivne väliskest, valguslahendus peab sobituma konkreetsesse ruumi," selgitas Leib. "Arvestan kliendi võimaluste ja valguse vajadusega ning loon talle soovitud lahenduse,“ kirjeldas ta oma töö iseloomu.
    Tootmine sõltub lähteülesandest
    "Disainvalgusti tootmisprotsess algab lähteülesandest, sisearhitekti joonisest ja konkreetse töö tähtaegadest," selgitas Leib. "Tuleb leida vajaminevad materjalid ja sobilikud tarneajad,“ kirjeldas ta.
    Tootmisprotsess sõltub valgustist ja kasutatavast tehnoloogiast. "Oluline on jälgida, et LED-valgustil oleks tagatud piisav jahutus, ühildades selle kaubandusliku välimusega,“ tõi Mänd näite. Ta lisas, et protsessi pikkus sõltub sellesse pühendatavast ajast ja rahalistest võimalustest. Toote füüsilise valmimise osa on ülejäänuga võrreldes üsna tühine.
    Komponentide tootmisprotsessi pikkus ideest valmis tooteni sõltub toote keerukusest, ent üldjuhul ei ületa see paari kuud. "Kui teaks ette, milline toode on edukas, jääksid ära üleliigsed kulutused, samas oleks elu siis väga igav,“ kirjeldas Kuningas tootmisprotsessi ressuriskulu.
    Toote hind kujuneb mitmest tegurist. Kuninga sõnul seavad tekstiilkaablite tootmisele piirid ette tekstiilniitide kättesaadavus ja hind. Lambikomponentide puhul tehakse tootest prototüüp, mille tootmiseks leitakse seejärel oma viis. "Valmistame kõik oma tooted Eestis, seega on tootmine kulukam kui nendel, kes teevad seda Hiinas,“ kommenteeris Kuningas tootmistsüklit. "Toodame asju ise. Nii hoiame oma keskkonda ja inimesi. Meie endi jaoks on kogu loomise ja tootmise protsess ääretult põnev,“ rääkis.
    Valgustitootmises napib töötajaid nii nagu teisteski tööstusvaldkondades. "Oskustöölisi, kes teevad montaažitööd, on alati lihtne välja koolitada. Oskajaid töötajaid, kes päevapealt mõistaks, mida on vaja teha, on juba raskem leida,“ selgitas olukorda Mänd.
    Eriprojekte huvitav teha
    Suure ajakulugu eriprojektid on valgustitootjate sõnul kõige huvitavamad, aga ka äärmiselt tulusad. 
    OÜ Profielekter juhatuse liige Anti Leib märkis, et on kokku puutunud eriprojektide disainvalgustitega ja teinud selle tarvis koostööd nii sisearhitekti kui ka disaineriga. "Ühe huvitava tööna võib ära märkida Swisshotel Tallinn restorani Horisont valgustuse, mis sai selle aasta jaanuaris lõplikult paika. See oli koostööprojekt sisearhitekt Eliina Grünbergi ja tekstiilidisainer Terje Salupuuga, kelle omad olid käsitöökangad, mis valgusteid kaunistasid. Minu roll selle töö teostamisel oli valmistada sisearhitekti jooniste järgi valgustid ja need paigaldada,“ kirjeldas Leib.
    OÜ Anomal Design tootmisjuhi Regina Kuninga sõnutsi pole eriprojektid eriti tulusad, sest nõuavad suuremat ajakulu. "Ent tunned tõeliselt rõõmu, et saad midagi erilist oma kliendi jaoks ära teha,“ rääkis ta.
    Üks uudne lahendus on ettevõtte kodulehel olev online kaablikujundamise programm, mille abil saab klient ise kaablile mustri kujundada. "Üks meie populaarsemaid kaableid Maarja ongi kliendi disaini põhjal sündinud. Sellest eriprojektist kasvas välja väga edukas toode,“ tõi Kuningas näite.
    Disainiga hätta ei jää
     OÜ Ledshop juhatuse liige Taavi Mänd selgitas, et disainiga ei ole ettevõttel vaja nii sageli rinda pista, et tasuks ära loometiimi palkamine. "Disainimisega saavad ettevõtte töötajad ise hakkama,“ kinnitas ta.
    Ka Anomal Design peab disainimist ettevõtte tugevuseks. "Disainime kõik oma tooted ise. Küll aga oleme tootmiseks leidnud head partnerid, kellel on selleks pikaajalised kogemused ja oskused,“ rääkis Kuningas.
    Alati ilus disain ei võida - tasakaal disaini ja hinna vahel sõltub ruumist, kuhu valgusti paigaldatakse. "LED-valgustite puhul on muid parameetreid, mis on tähtsamad. Kui valgusti on kümne meetri kõrgusel, ei ole välimus niivõrd tähtis - olulisem on see, milline on valgus maapinnal,“ rääkis Mänd.
    Valmis disainivalgustite puhul tema sõnul turg kindlate edasimüüjate käes, kelle poes klient hinda ei vaata ja seda alla ei kauple, lisas ta.
  • Hetkel kuum
Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Balti börsid lõpetasid kvartali tõusupäevaga
Balti koondindeks Baltic Benchmark sulgus kvartali viimasel kauplemispäeval 0,08% plusspoolel, jäädes kvartaliga siiski miinusesse.
Balti koondindeks Baltic Benchmark sulgus kvartali viimasel kauplemispäeval 0,08% plusspoolel, jäädes kvartaliga siiski miinusesse.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Eestis tegevuse müünud lihatootja loobus ka Rootsi ärist
Möödunud suvel Eesti Rakvere lihakombinaadi müünud Soome toidutootja HKScan on nüüd ära müünud ka tegevuse Rootsis.
Möödunud suvel Eesti Rakvere lihakombinaadi müünud Soome toidutootja HKScan on nüüd ära müünud ka tegevuse Rootsis.