Artikkel
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Remonti võib teha ka telefoni teel

    Tartu firma OÜ MadeMans Service juht ja omanik Margus Pärn. Foto: Väinu Rozental

    Tööstusseadmete remondiga kodugaraažis alustanud tartlane Margus Pärn on viie aastaga üles ehitanud nii usaldusväärse remondifirma, et selle teenust on soovitatud isegi Ameerika Ühendriikide suursaatkonnale Tallinnas.

    Mis on kiire kasvu põhjused?

    Aastatel 2012–2014 kasvas OÜ MadeMans Service käive 2,56 korda ja ärikasum 3,70 korda.

    Spetsiifilised seadmed. MadeMans Service on pidevalt investeerinud spetsiifilistesse tööriistadesse ning diagnostikaaparaatidesse. Kõige kallim diagnostikaaparaat maksab 25 000 eurot ja analoogne riist on Eestis teadaolevalt veel vaid ühel suurfirmal. „Kui meie töömeestel on alati kõik oma riistad kaasas, siis paraku oleme näinud ka selliseid remondifirmasid, kes tulevad objektile ja laenavad tööriistu kohapeal,“ kommenteerib MadeMans Service juht Margus Pärn.

    Garantiitööd. Ettevõttel on mitu välismaist koostööpartnerit, näiteks Tšehhi mootoritootja ja Saksamaa pumbatootja, kelle seadmeid käib MadeMans Service paigaldamas ning vajadusel teeb garantiiremondi. Kui seadmetega midagi garantiiajal juhtub, ei viida neid tootjatehasesse tagasi. Tootjafirma usaldab Tartu firma teenust, palub rikki läinud seadme üle vaadata ning ära parandada.

    Otsetarne. Firma eelistab olla otsesuhetes seadmete tootjatega ja võimalusel vältida edasimüüjate teenust. Omab otsesidemeid Itaalia, Tšehhi, Hollandi, Poola, Saksamaa ja Soome tööstusseadmeid tootvate ettevõtetega.

    „Kui saatkonnast eelmisel aastal helistati ja paluti tulla üht generaatorit parandama, siis loomulikult oli mu esimene küsimus, et kust nad said meiesuguse tundmatu väikefirma kontaktid,“ räägib OÜ MadeMans Service juht ja omanik Pärn. „Saatkond võttis meiega ühendust tänu sellele, et generaatori tootjatehas asub Ameerikas ja see tehas saatis saatkonnale meie kontaktid. Lisaks oli saatkond küsinud meie tausta kohta ühelt meie Soome koostööpartnerilt.“ Pärn lisab, et tegu oli üsna lihtsa remonditööga, ainult et turvameetmed olid äärmiselt ranged – turvamees seisis kogu aeg remondimeeste kõrval.
    MadeMans Service monitoorib, remondib ja hooldab pöörlevaid seadmeid: mootoreid, pumpasid, reduktoreid, ventilaatoreid. Peamiselt käiakse diagnostikat ja remonti tegemas üle Eesti, põhikliendid on suured tööstusettevõtted.
    MadeMans Service'i tööd on krooninud edu, ettevõte on pääsenud peagi avalikustatavasse Gaselli TOPi, mis koostati 2012.–2014. aasta majandustulemuste põhjal. „Kui te veel 2015. aasta numbreid näeksite,“ annab optimismist pakatav Pärn märku, et firma võib kiiresti arenevate ettevõtete edetabelis olla ka järgmisel aastal. „Käive tõusis mullu lausa 66 protsenti, samuti teenisime kasumit, millest lõviosa investeerisime uutesse seadmetesse.“

    Milline vanasõna iseloomustab teie tegevust?

    OÜ MadeMans Service juhataja ja omanik Margus Pärn

    Enam saab heaga kui kurjaga. Olen kokku puutunud olukordadega, mil meie ja kliendi suhted olid vägagi nugade peale minemas. Üldjuhul on siin põhjuseks teineteisest möödarääkimine, näiteks remonditöö tegemise ajas. Kohe kindlasti ei tohiks klienti kuu peale saata, seda enam, kui sa oled väikefirma. Samas ei tohi lasta ka enda peal jalgadega trampida. Sellistel kriitilistel puhkudel tahan ma hoopis näidata kliendile, et me oleme võimelised ka võimatut asja tegema. Mul on mõistvad mehed, kes saavad aru, et kui on vaja, siis tuleb töö ära teha, kas või öösel.

    Piirivalves peamiselt mehaanikuna tegutsenud ja ABB elektrimasinate tehases tootmisosakonda juhtinud Pärn asutas oma firma 2010. aasta sügisel. „Ma nägin, et tööstusseadmete remonditeenuse järele on nõudlus olemas,“ põhjendab ta. „Samas polnud mul alustades mitte midagi. Ma läksin tööriistapoodi, kus ma olin aastaid klient olnud, ja ütlesin, et mul praegu raha ei ole, aga riistu on vaja. Nad usaldasid mind ja ütlesid, et mine vali välja, mis sul vaja on.“ Pärnal ei ole tööstusseadmete inseneri haridust, ta on hoopis koolitatud metsamees. „Olen iseõppija, läbi kogemuste ja praktika olen kõik omandanud,“ lisab ta.
    MadeMans Service tegutses esimesed kaks aastat Pärna kodugaraažis Tartu lähedal Lohkvas. Kuna laienemisvõimalus puudus ja kodus töötamine hakkas segama pereelu, kolis firma 2012. aasta lõpus praegusele rendipinnale Tartus. Siin on suured töökojaruumid ja piisavalt kontoripinda. „Kõiki asju ei saa kliendi juures kohapeal parandada, need toome siia, vaatame üle, mida on vaja taastada, ja paneme uuesti kokku,“ selgitab Pärn. „Praegu talvel külmade ilmadega loomulikult meeldib meestel pigem soojas töökojas nokitseda.“
    Ka Pärn ise tõmbab sageli töötunked selga ja sõidab kliendi juurde. „Minuga koos saame välja panna kolm brigaadi,“ räägib ta. „Ohutuse mõttes ei saada ma kunagi meest üksinda objektile, sest kui midagi juhtub, on kolleeg kõrvalt kohe abistamas.“

    Tööstusseadmete remontija kolm soovitust

    Tunne valdkonda. Kui sa midagi teed, siis sa peaksid seda ala tundma või olema vähemalt kursis turuga. Meie tegeleme spetsiifilises valdkonnas – monitoorime, diagnoosime ja hooldame pöörlevaid tööstusseadmeid. Kui sa teed pidevalt ühte ja sama asja, siis sa muutud aina paremaks, sest kogemused tulevad praktika käigus.

    Ära lükka probleemi edasi. Kui on probleem, siis ei tohi end ära peita. Asu kohe jamaga tegelema, julge probleemi tunnistada ja anna informatsiooni. Suhtlemine on kõige alus. Ei tohi mõelda nii, et äkki laheneb asi iseenesest ära. Ei lahene. Ja kui laheneb, siis negatiivses suunas.

    Tee võimatu teoks. Vahel on olukordi, kui tuleb eelkõige endale ja mitte niivõrd kliendile tõestada, et suudad teha võimatuid asju. Näiteks jooksid eelmisel aastal Tartu koostootmisjaamas suure reduktori laagrid kinni. Me tegime reduktori järgmise päeva õhtuks korda, mõni võtab ainuüksi reduktorit lahti terve päeva. Uued laagrid saadeti Tartusse hommikul eralennukiga Soomest, kõik jooksis nagu kellavärk.

    Pärn toonitab, et tegelikult on suurte ja väga kallite tööstusseadmete juures kõige olulisem diagnostika. „Meie eesmärk ei ole mitte tule kustutamine ehk remont, vaid ennetav, profülaktiline töö,“ rõhutab ta. „Tootmises on ülitähtis, et seadmed funktsioneeriksid tõrgeteta.“
    MadeMans Service'il on spetsiifilised diagnostikariistad, millega käiakse põhiklientide juures regulaarselt tootmisseadmeid kontrollimas. „Ma analüüsin andurite näite ja koostan kliendile põhjaliku raporti, et mis olukorras seadmed on,“ lausub Pärn. „Annan kliendile soovituslikud tegevused ja klient ise otsustab, mis ta ette võtab. Aga mõni ütleb otse, et, kuule, Margus, ma nagunii ei saa neist andmetest aru. Ütle mulle, kas on vaja remonti teha, ja kui on vaja, siis mida on vaja teha.“
    Vestluse katkestab telefonikõne, helistatakse Imaveres asuvast puidugraanulitehasest. Tegu on tõsise murega – peaventilaator jupsib. „Ilmselt tuleb teil seal võlli kontrollida ja laagrid välja vahetada,“ resümeerib Pärn ning lubab helistajale, et saadab mehed lähipäevil objektile.

    OÜ MadeMans Service

    Asutatud 13.09.2010.

    Tegeleb tööstusseadmete diagnoosimise ja remondiga.

    Juhataja ja omanik Margus Pärn (juhatuse liikmeteks abikaasa Svetlana Pärn ja abikaasa poeg Mairo Pärn).

    On veebruari keskel avaldatavas Gaselli TOPis.

    Töötajaid 8.

    Suuremateks klientideks puidugraanulitehased, koostootmisjaamad, terminalid.

    On pisteliselt teinud üksikuid hooldus- ja remonditöid Läti ja Soome ettevõtetes.

    2010 – alustas tegevust kodugaraažis Lohkvas.

    2010 – palkas esimese töölise.

    2012 detsember– kolis Tartusse Kastani tänavale üüripinnale.

    Kes on kes?

    Margus Pärn

    Lõpetanud 1998. aastal kaugõppes Luua metsanduskooli metsamajanduse eriala.

    Aastatel 1994-1998 töötas Iisaku metskonnas metsnikuna.

    Aastatel 1998-2005 töötas piirivalvurina.

    Aastatel 2005-2010 töötas Tallinnas ASi ABB elektrimasinate tehase tootmisosakonna juhatajana ja Tartus ABB tööstusseadmete remondijaoskonnas projektijuhina.

    On pidanud Peipsi ääres Kauksi lähedal toiduainete poodi.

    Allikas: OÜ MadeMans Service, Äripäev

     

     

    Pärn räägib, et alati tuleb klient hoolega ära kuulata, sest teinekord saab ta abi anda telefoni teel. „On olnud juhuseid, kui klient helistab ja räägib, mis sümptomid seadmetel on, ning mina ütlen, kus kohas mida nad lahti võtma peavad,“ seletab Pärn. „Kui kliendil on oskajad mehed olemas, suudavad nad remondi ise ära teha.“ Pärn lisab muigega, et mõni klient on olnud nõus telefoni teel tehtud remondi eest isegi tasuma.
    Ühe lõbusa loo pajatab Pärn lõpetuseks veel. Aastaid tagasi telliti neid mingeid seadmeid parandama Tartu vanglasse. „Enne vanglaväravast sisenemist puistati me tööauto nii põhjalikult läbi, et üles leiti mitu tööriista, mida me olime juba ammu kaotatuks pidanud,“ naerab Pärn. „Ma siis ütlesin, et ma tulen teinekordki teie juurde, kui meil midagi kadunud on.“
    Kommentaar
    Reet Kuntus, raamatupidamisfirma TÜ Kareen juhataja
    Olen osutanud OÜ-le MadeMans Service raamatupidamisteenust nende tegevuse algusest peale ning meie koostöö on sujunud väga hästi. MadeMans Service'i edu taga on paljuski selle juhi Margus Pärna positiivne ellusuhtumine, avatus uutele väljakutsetele, järjepidevus ning professionaalsus oma valdkonnas. Töötajatega suhtlemine, töötajate tunnustamine ja töötajate soovidega arvestamine on Pärna üks olulisi oskusi. Kui juht oma töötajatesse ei panusta või ei pea neist lugu, siis ei tule firmale ka edu. Pärn on selge ja kindla sõnaga mees, kes suudab oma ideid ja mõtteid väljendada nii, et neid on võimalik kiiresti ellu viia.
    OÜ MadeMans Service juht unistab
    Mu suur unistus on, et saaksin piisavalt puhata. Firma esimestel aastatel töömehed käisid puhkusel, aga mina ei saanud minna. Tõsi, viimastel aastatel olen ka mina saanud paariks nädalaks ära sõita. Minu kaugem eesmärk on see, et kui ma kunagi kõrvale astun, siis ettevõte toimiks edasi.
    Pane tähele
    * Äripäeva gaselli rubriik, kus kirjutame kiiresti arenevatest väikefirmadest ja nende omanikest, ilmub kaks korda kuus.
    * Äripäeva Gaselli TOPi lähteandmeteks on ettevõtte müügitulu ja kasum enne makse aastatel 2012, 2013 ja 2014. 2012. aasta müügitulu peab ulatuma 100 000 euroni ja aastatel 2012-2014 kasvama käive ja kasum vähemalt 50%.
    * TOPi jõudis tänavu 1036 ettevõtet.
    * 18. veebruaril korraldab Äripäeva toimetus Gaselli kongressi, kus autasustatakse Gaselli TOPi võitjaid. Kongressil esinevad teiste seas laulja-muusik Tanel Padar, investor Indrek Kasela, Erply asutaja Kristjan Hiiemaa jt.
     
    Loe Äripäevast
    Viimati ilmunud lood gasellettevõtetest
    * „Nõrkvooluga tugevaks“ Saaremaa firmast OÜst Installatsiooni Kompanii 3.12.2015 lehes.
    * „Mets annab tööd ja hingerahu“ Viljandimaa firmast OÜst Valma Saeveski 16.12.2015 lehes.
    * „Käsu korras ettevõtjaks“ Lääne-Virumaa firmast OÜst Eraarst Kersti Veidrik 12.01.2016 lehes.
    Loe veebist: www.aripaev.ee/gasell
     
    Gaselliliikumist toetab LHV
     
  • Hetkel kuum
Suur analüüs: maailmamajanduse jõujoonte murrangus pole Euroopa seis kiita
Maailmamajanduses annavad tooni Hiina, India ja laiemalt globaalse lõuna tõus ning USA jätkuva olulisuse valguses paistab suurima kaotajana Euroopa, kirjutab majanduspublitsist Liis Laidre Äripäeva essees.
Maailmamajanduses annavad tooni Hiina, India ja laiemalt globaalse lõuna tõus ning USA jätkuva olulisuse valguses paistab suurima kaotajana Euroopa, kirjutab majanduspublitsist Liis Laidre Äripäeva essees.
Saunumi käive kasvas, kahjum kahanes
Saunum Group lõpetas mulluse majandusaasta suurema käibe ja väiksema kahjumiga kui varem.
Saunum Group lõpetas mulluse majandusaasta suurema käibe ja väiksema kahjumiga kui varem.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: viie milli eest vaba aega, palun! “Ükskõik kui pees vahepeal asjad on, kõik läheb mööda.“
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi tee avalikust häbipostist töövõiduni: süda jättis löögi vahele
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Raadiohommikus: miljard Pärnusse, uut moodi Tallinn ja tippjuhi nipid
Hollandi ettevõte plaanib rajada Pärnusse miljard eurot maksva metanooli ja vesiniku tootmisüksuse. Mida linn asjast arvab, mida ootab ja mida kardab, räägib neljapäeval raadiohommikus linnapea Romek Kosenkranius.
Hollandi ettevõte plaanib rajada Pärnusse miljard eurot maksva metanooli ja vesiniku tootmisüksuse. Mida linn asjast arvab, mida ootab ja mida kardab, räägib neljapäeval raadiohommikus linnapea Romek Kosenkranius.