USA taunib Euroopa maksujahti

30. jaanuar 2016, 19:58

Vestager Margrethe Vestager
Foto: EPA

USA on ärritunud Euroopa Liidu konkurentsivoliniku Margrethe Vestageri tegevusest, kes on luubi alla võtnud rea USA suurkorporatsioonide maksulepingud Euroopa Liidu liikmesriikides, mis on võimaldanud firmadel oma maksukohustust oluliselt vähendada.

Vestager uurib kokkuleppeid sellest nurga alt, kas soodsa maksukohtlemisega, mille eesmärk on välisinvesteering oma riiki tuua, pole liikmesriigid loonud teiste firmade jaoks konkurentsi moonutavat olukorda. USA kohvikuketi Starbucks ja Itaalia Fiati puhul on EL juba välja öelnud seisukoha, et tegemist oli lubamatu riigiabiga, mis tuleb tagasi maksta. Uurimine käib ka Apple’i üle, mida võib Iirimaal sõlmitud maksukokkulepete tõttu oodata miljarditesse eurodesse ulatuv maksunõue. Äsja ütles Vestager BBC raadiole, et on valmis lähemalt uurima ka Google’i värskelt sõlmitud maksukokkulepet Suurbritannia valitsusega.

Reedel väisas Brüsselit USA rahandusministeeriumi aseminister rahvusvahelise maksustamise küsimustes Robert Stack. Pärast kohtumist ELi ametnikega väljendas ta seisukohta, et Euroopa Komisjoni konkurentsivolinik esitab USA firmadele põhjendamatud nõudmisi.

„Kui Starbucksi puhul olid summad suhteliselt väiksed, 20-30 miljonit eurot, siis teistel juhtudel võivad nad olla oluliselt suuremad ja ulatuda võib-olla juba mitmete miljarditeni,“ ütles Stack agentuuri Bloomberg vahendusel. „Selle uue lähenemise tagantjärele rakendamine seab küsimärgi alla, kas see on aus kohtlemine.“

Vestager tõrjub, et ehkki komisjon uurib Apple’i, Amazoni, Starbucksi, McDonald’si maksulepinguid, pole tegemist eraldi USA suurkorporatsioonide vastu sihitud meetmega. Näiteks olid luubi all Belgia maksulepingud mitmete Euroopa firmadega, kellel tuleb samuti tagantjärele täiendavalt maksu maksta.

Vestager ise reedesel kohtumisel ei osalenud ja Euroopa Komisjon kohtumist ei kommenteerinud.

„Meile teeb muret, et sisuliselt ütleb Euroopa Komisjon liikmesriikidele, kuidas nad enam kui 10 aasta jooksul oleksid pidanud oma maksuseadusi rakendama,“ ütles Stack.

Teemasse on sekkunud ka USA seadusandjad. USA Senati rahanduskomisjoni liikmed saatsid sel kuul USA rahandusministrile Jack Lew’le kirja, milles palusid tal kosta selle eest, et Euroopa ametnikud USA firmadelt täiendavat maksu ei nõuaks.

„Oleme väga mures, et Euroopa Komisjon püüab maksustada tulu, mida ühelgi liikmesriigil ei ole rahvusvaheliselt aktsepteeritud standardite järgi õigust maksustada,“ ütles Stack. „Üksnes see, et USA maksusüsteem neid summasid enne kodumaale tagasi toomist ei maksusta, ei anna teistele jurisdiktsioonidele rahvusvaheliste maksustandardite alusel õigust neid summasid maksustada,“ ütles ta.

Vestager on korduvalt väljendanud seisukohta, et riikide vahel sõlmitud topeltmaksustamise vältimise lepingud ei tohi luua olukorda, kus firmal on võimalik reeglites olevaid erisusi ära kasutades luua olukord, kus maksu pole üldse vaja maksta.

Lõppeval nädalal tuli Euroopa Komisjoni maksuvolinik Pierre Moscovici välja komisjoni ettepanekutega, kuidas võtta ELi seadustesse üle OECD suunised hargmaiste ettevõtete maksudest kõrvalehoidmise vältimiseks.

Jälgi Äripäeva sotsiaalmeedias
Äripäeva uudiskiri

Telli värsked majandusuudised oma meilile. Liitu Äripäeva uudiskirjaga:

* E-mail:

* Nimi:

Täname, et tellisite Äripäeva uudiskirja!

Saatsime teie e-posti aadressile liitumise kinnituskirja.

Kui kinnituskiri pole teieni jõudnud, kontrollige, kas sisestasite aadressi õigesti. Küsimuste korral võtke ühendust online@aripaev.ee.

Tellitud uudiskirjast saate loobuda iga saadetud uudiskirjaga.

Seotud lood
Märksõnad

Toimetaja valik

Raul Peetson 18:00 23. august 2016

Eesti suurim farm pääses pankroti algatamisest

Pärnu maakohus jättis teist korda rahuldamata OÜ Halinga peale esitatud pankrotiavalduse, kuna farm tasus viimasel hetkel kriitilise osa võlast.
07:15 23. august 2016

Kaubandust närib kannibalism

11:30 23. august 2016

Rubla valuutatabeli tipus

10:00 20. august 2016

25 aastat vabadust pildis

Arvamused

Sisuturundus

Fotod ja videod

Investor Toomas

Investor Toomase portfelli hetkeseis:

247 968 €

RAHA

21%

AKTSIAD

79%
Aktsiaportfelli graafik
1k
6k
1a
5a
max
 
Portfelli uuenemise samm 1 päev

Börsiuudised

17:00 23. august 2016

Euroopa aktsiaturg tõuseb

16:15 23. august 2016

Amazon teeb Spotifyle konkurendi

11:15 23. august 2016

Pokemon Go on juba alla käimas

Indeksid

Indeks
Periood

Tallinna börs

  % EUR
Arco Vara--
Tallinna Kaubamaja--
Silvano Fashion--
Merko Ehitus--
Harju Elekter--

Uudised

Kasulikud


Äripäev meenutab


Kõik eramaja ehitusest 2016

Miks kasutada majaehitusel projektijuhtimise teenust?

Äri eduks

Äripäeva kliendiblogi

    Konverentside laadimine

Kasulikud pakkumised

Autorollo afäär

Rosimannus

Suur ülevaade: kuidas kõik toimus

Äripäeva TOPid

Palga TOP

Rikaste TOP

Dividendide TOP

Gaselli TOP

TOP 100

Juubel

Vabalt!

Rim Jong-Sim
17:00 18. august 2016

Edetabel, mida juhib Põhja-Korea


Edulugu nimega Sylvester

Paberlehe PDF

Täname
Täname, et teatasite sobimatust kommentaarist.

Sulge
Saada vihje
Äripäev ootab lugejatelt vihjeid huvitavate ja põnevate sündmuste või teemade kohta. Saada vihje siit ja võib-olla just Sinu info põhjal ilmub peatselt lugu Äripäevas. Vihje saatja võib jääda anonüümseks.