Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    David Cameronil on raskeim veenmine alles ees

    Suurbritannia peaminister David Cameron pühapäeval BBC tele-eetris, kus ta rõhutas liidus jätkamise eeliseid Foto: Scanpix/Reuters

    30 tundi väldanud vägikaikavedu Brüsselis Suurbritannia uue kokkuleppe üle Euroopa Liiduga oli peaminister David Cameroni jaoks alles lihtsaim etapp riskantses algatuses, mis võib viia esimese liikmesriigi lahkumiseni Euroopa Liidust.

    Ka liit ei ole enam endine – uus kokkulepe ei puuduta üksi Suurbritanniat.
    “See ei ole vaid “briti leping”, see puudutab kõiki eurooplasi,” juhib tähelepanu Euroopa Parlamendi liberaalide fraktsiooni liige Sylvie Goulard. Mis siis, kui teised riigid hakkavad samuti liidust lahkumise ähvardusega erikohtlemist nõudma – kui mõni riik nõuab kõrvale jäämist konkurentsipoliitikast või kaubanduslepingust USAga.
    “Cameron on avanud Pandora laeka,” kirjutas ta ajalehes Financial Times, hoiatades, et kõiki tagajärgi ei ole veel teadvustatud.
    Brüsselist naastes kutsus David Cameron laupäeval kokku valitsuskabineti istungi, mille järel teatas, et kavatseb toetada Suur­britannia jätkamist Euroopa Liidus.
    “Euroopast lahkumine ohustaks meie majanduslikku ja riiklikku julgeolekut,” ütles Cameron, andes teada, et referendum toimub 23. juunil. “Valik on teie kätes, kuid minu soovitus on selge. Mina usun, et Suurbritannia on kaitstum, tugevam ja jõukam reformitud Euroopa Liidus.”
    Juba vilksatasid esimesed kampaania märksõnad – britid on saanud parima mõlemast maailmast ehk juurdepääsu ühisturule, liitumata seejuures ühisraha ja piirid kaotanud Schengeni alaga.
     
     

    Kas ÜK peaks jääma ELi või EList lahkuma?David Cameron andis referendumi lubaduse 2013. aastal, andes järgi süvenevale euroskepsisele.Kui britid otsustavad EList lahkuda, algavad läbirääkimised – kas sõlmitakse kaubandusleping ELiga või kahepoolsed lepingud.Kui britid hääletavad poolt, pole lahingud Brüsselis lõppenud – kokkulepe eeldab uusi regulatsioone, kus oma sõna on öelda ka Euroopa Parlamendil.Kihlveokontor Ladbrokes hindas laupäeval 69%-le tõenäosuse, et britid jäävad liitu, kuid hinnangu hetkeks polnud populaarne Londoni linnapea Boris Johnson veel oma eelistust avalikustanud.Viimati said britid liitu kuulumise üle oma arvamust avaldada 1975. aastal.

    Valitsuse ministrid eri leeris
    Sealsamas rivistus kohe vastasleer valitsuse enda ridades – kuus ministrit asus avalikult toetama liidust lahkumist. See oli võimalik, kuna jaanuaris teatas Cameron, et jätab valitsuse liikmetele vaba valiku, kumma poolega referendumil liituda. 
    Kaalukamatest ministritest ühines lahkumist toetava leeriga justiitsminister ­Michael Gove, kes taunib, et Suurbritannia on kaotanud kontrolli oma riigi kodanikke puudutavate otsuste üle.
    “Meie eluajal ei pruugi teist sellist võimalust tulla. Sel põhjusel jään truuks oma põhimõtetele ja kasutan võimalust, mis see referendum annab, et lahkuda minevikku kinni jäänud Euroopa Liidust ning astuda vastu paremale tulevikule,” ütles Gove.
    Seni kahevahel olnud siseminister Theresa May ja ettevõtlusminister Sajid Javid otsustasid aga mõlemad toetada Cameroni. 
    “EL ei ole kaugeltki perfektne,” ütles May, “kuid minu arvates on julgeoleku jaoks, kuritegevuse ja terrorismi vastu võitlemiseks, kaubavahetuseks Euroopaga ja turgudele juurdepääsuks kogu maailmas meie rahvuslikes huvides jääda Euroopa Liidu liikmeks,” vahendas Telegraph. 
    Ka kaitseminister Michael Fallon jäi isiklikust euroskepsisest hoolimata Cameroni toetama, märkides, et liidu lagunemise ja nõrgenemise üle rõõmustaks eelkõige Venemaa president Vladimir Putin
    “Liit ja läänemaailma kollektiivne kaitse kahtlemata nõrgeneksid,” visandas ta.
     

    Uue leppe enim vaieldud punktidVõimalus piirata kuni seitsme aasta jooksul teistest ELi riikidest tulnud töötajatele sotsiaaltoetuste maksmist, lastetoetuste indekseerimine.Eristaatus sõnastuse näol, mis välistab Suurbritannia kursilt “aina tihedama liidu suunas”.Finantsasutustel tuleb järgida Euroopa Liidu “ühtset reegliraamatut”, kuid väljaspool euroala asuvatele laenuandjatele on võimalik kehtestada “erisätteid” – nii on David Cameron kaitsnud finantssektori huve.Uus kokkulepe ei kujuta endast fundamentaalset muudatust, kuid siiski olulisi täpsustusi ja järeleandmisi, mis teiste liikmesriikide poolt vaadatuna pole sugugi vähe.

    Londoni linnapea arvamus loeb
    Jokker on Londoni euroskeptiline linnapea Boris Johnson, kelle arvamus on valijate jaoks oma arvamuse kujundamisel pea niisama tähtis kui peaministri oma. Pühapäeva õhtuks oodatakse selgust, kumma poolega ta lõpuks liitub. 
    Erinevalt lõhestunud konservatiividest plaanib opositsioonis olev briti Tööpartei toetada liitu jäämist. 
    “Kavatseme kampaaniat teha liidus jätkamise poolt David Cameroni peenhäälestusest hoolimata, kuna see toob investeeringuid, töökohti ja kaitset briti töölistele ja tarbijatele,” ütles partei juht Jeremy Corbyn.
    Cameroni kangelaslikku lahingut Brüsselis ei pea Corbyn enamaks kui teisejärguliseks teatrietenduseks.
    Liidus jätkamist toetavad ka šotlased – kui Suurbritannia peaks hääletama teisiti, võib uuesti üles tõusta Šotimaa iseseisvumise teema, hoiatas nädalavahetusel Šotimaa esimene minister Nicola Sturgeon.
    Referendumini neli kuud
    Suurbritanniat ootab nüüd neli kuud teadmatust ja ebakindlust. Maailma suurim võlakirjafond PIMCO hindab Suurbritannia liidust lahkumise tõenäosuse 40%-le. 
    Nael tugevnes reedel, kui kokkulepe lõpuks sündis, euro suhtes 0,2%, 77,29 pennile eurost. Aasta algusest on nael Bloombergi andmeil nõrgenenud 4,6%. 
    “Kui populaarne Londoni meer peaks otsustama toetada liidust lahkumise kampaaniat, satub Briti nael kohe surve alla,” kirjutas Morgan Stanley reedel kliendikirjas. 
    Londoni börsi aktsiates Brexiti hirmu analüütikute sõnul veel ei paista.
    JP Morgan prognoosib, et kui britid hääletavad EList lahkumise poolt, kahaneb euroala SKP sellest järgmise pooleteise aasta jooksul 0,3%. Nael võib nõrgeneda kuni 10% ja millestki heast see ei kõneleks. 
    Arvamusküsitlused on andnud erinevaid tulemusi – kord tasavägiseid, kord ühe või teise poole edumaaga. Briti ajalehtedest on parempoolsed ELis jätkamise vastu ja vasakpoolsed liidus jätkamise poolt.
    Konservatiivsus võidab?
    Ehk aitab Cameronil referendumit võita brittide traditsiooniline konservatiivsus.“Britid on väga mitmel moel vaadetelt euroskeptilised, kuid toetavad torisemisest hoolimata ELi kuulumist,” ütles agentuurile Bloomberg arvamusuuringute firma YouGov Plc juht Joe Twyman. “Cameron peab veenma piisavalt paljusid, et ehkki liikmeks olemine laiemas mõttes ja kitsamalt see uus kokkulepe ei pruugi olla täiuslik, kuid et see on vähem halb kui mis tahes muu alternatiiv.”
    Briti eeskujust võivad kinni hakata teised liikmesriigid. Prantsusmaal lubab populaarsust koguva paremäärmusliku Rahvusrinde juht Marine Le Pen juba ka prantslastele sarnast referendumit, kui ta peaks 2017. aasta presidendivalimistel võimule saama.
  • Hetkel kuum
Kui riigikaitsemaks, siis nüüd, aga kärped enne
Riigikaitsemaksu maha hõikamiseks on jõudnud kätte õige hetk, ent ühe väga olulise eeldusega, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Riigikaitsemaksu maha hõikamiseks on jõudnud kätte õige hetk, ent ühe väga olulise eeldusega, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Dow Jones ja S&P 500 hoiavad tõusutrendi, kuid tarbijaid hirmutab inflatsioon
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis reedel, lõpetades kaheksanda järjestikuse võiduka päeva ja registreerides oma parima nädala 2024. aastal.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis reedel, lõpetades kaheksanda järjestikuse võiduka päeva ja registreerides oma parima nädala 2024. aastal.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Aastaaruande esitamine saab olla lihtne ehk rakendus, mis muudab mikroettevõtjate elu
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Uusi turge vallutava Eesti firma toodet jäljendavad nii hiinlased kui britid
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Rektor: tehisintellektile saab anda osa juhtimisülesandeid
Mainori rektor Andrus Pedai andis ülevaate, kuidas saaksid juhid kasutada tehisintellekti enda töö hõlbustamiseks.
Mainori rektor Andrus Pedai andis ülevaate, kuidas saaksid juhid kasutada tehisintellekti enda töö hõlbustamiseks.
Juhtimisekspert: enne muudatuste tegemist peab jalgealune stabiilne olema
Küsimusele, kuidas käib ettevõtte muutuste suhtes vastupidavamaks muutmine, ütleb organisatsioonijuhtimise ekspert Liina Randmann saates “Rohepöörde praktikud“, et sellist ühest retsepti, et “hakkame nüüd nii tegema ja korras!”, ei ole.
Küsimusele, kuidas käib ettevõtte muutuste suhtes vastupidavamaks muutmine, ütleb organisatsioonijuhtimise ekspert Liina Randmann saates “Rohepöörde praktikud“, et sellist ühest retsepti, et “hakkame nüüd nii tegema ja korras!”, ei ole.
Kas raskevõitu jalaga Auto-Marko on liikluses probleemiks?
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Eksport kahanes märtsis kuuendiku jagu
Märtsis vähenes kaupade eksport aastaga 16%, eksport Euroopa Liidu riikidesse kahanes koguni 22 protsenti, teatas statistikaamet.
Märtsis vähenes kaupade eksport aastaga 16%, eksport Euroopa Liidu riikidesse kahanes koguni 22 protsenti, teatas statistikaamet.
Postimees sai loa müüa suure osa reklaamifirmast
Konkurentsiamet andis Postimees Grupile loa müüa suurema osa otsepostitustega tegelevast reklaamifirmast Target Master.
Konkurentsiamet andis Postimees Grupile loa müüa suurema osa otsepostitustega tegelevast reklaamifirmast Target Master.