Islandi peamister astus Panama skandaali tõttu ametist kõrvale

05. aprill 2016, 22:02
Islandi peaminister Sigmundur David Gunnlaugsson
http://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20160405/NEWS/160409850/AR/0/AR-160409850.jpg

Islandi peaminister Sigmundur David Gunnlaugsson teatas täna, et astub kaks päeva tagasi lahvatanud Panama õigusfirma dokumendilekke skandaali pärast ajutiselt ametist tagasi. Samas jätkab ta oma partei juhina.

Gunnlaugsson on esimene prominentne poliitik, kes on skandaali tõttu pidanud ametist loobuma või kõrvale astuma.

Paljastused Islandi poliitiku finantsasjade kohta vallandasid rahva protesti ning survestasid teda peaministri kohalt lahkuma. Teda asendab eemaloleku ajal põllumajandusminister. Gunnlaugsson jääb siiski oma parteid edasi juhtima. 

Panama õigusfirmast Mossack Foneca lekkis üle 11,5 miljoni dokumendi, mis sisaldavad andmeid ligi 215 000 ettevõtte ja 14 153 kliendi kohta, väidab Saksamaa ajaleht Süddeutsche Zeitung. Lekkinud dokumentide kohaselt olid ettevõtte klientideks nii poliitikud, kuulsused kui sporditegelased. Teiste hulgas paljastusid Venemaa presidendi Vladimir Putini, Ukraina presidendi Petro Porošenko, Pakistani peamisteri Nawaz Sharifi ning FIFA ametnike nimed. 

Lisaks selgus, et Mossack Fonseca tegi koostööd ka 33 inimese ja ettevõttega, kelle suhtes on rakendatud rahvusvahelised sanktsioonid.

Lekkinud andmete järgi ostsid Gunnlaugsson ja tema naine 2007. aastal offshore-firma Wintris. Parlamendisaadikuks saades ei deklareerinud Gunnlaugsson oma firmat. Kaheksa kuud hiljem müüs ta pool ettevõttest oma naisele 1 dollari eest maha. Peaminister eitab aga peidetud varanduse olemasolu või maksudest kõrvalehoidmist.

Gunnlaugsson oli üks neist, kes oli seotud kokkuleppe saavutamisega pankrotistunud pankade hagejatele, mistõttu süüdistati teda ka huvide konfliktis.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    05. April 2016, 22:02
    Otsi:

    Ava täpsem otsing