Miks ärritab looduskaitse metsaomanikku?

17. mai 2016, 12:33
Metsaomanik Mihkel Maala ei taha olla koleda näoga kohalik, kelle eest metsa kaitsma peaks, vaid mõistlik metsaomanik, kes hoiab loodust.
http://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20160517/NEWS/160519730/AR/0/AR-160519730.jpg

Nii mõnelgi metsaomanikul tõuseb vererõhk, kui kuuleb sõna “looduskaitse”. Sellest hoolimata tahaks nad ka ise loodust kaitsta. Kuida ühendada nende ja looduskaitsjate huvid? Sellest kirjutas 16. mai kuukiri Metsandus.

Kas metsi on tõesti vaja kaitsta omanike eest, imestas erametsapäeval erametsaomanik Mihkel Maala, kes on olnud nii metsavaht, raietööline kui metsaülem. Tema hinnangul pole kolhoosiaegne suhtumine kuhugi kadunud ja ikka küsivad inimesed talt, kus nad tänavu puid teha tohivad.

Üle 30 aasta metsas tegutsenud Maala teab hästi, et erinevad inimesed näevad metsa erinevalt. “Tallinlasele on loodus varblane tema rõdul,” muigab ta.

Samas on paljudel nn ürgne metsakutse säilinud. “Mingi aeg olid ATV-d. Vaatati GPS-iga, et ilus rabajärv ja tuisati otse sinna. Ürgene kutse on säilinud, kuid puudub oskus metsas liigeda. Seetõttu tuisataksegi läbi noorendike ja kust juhtub. Metsamehel läheb selle peale vererõhk kohe valeks, aga mina olen andestanud,” püüab Maala metsahuvilisi mõista. “Mul on hea meel, et inimesed vaatavad, et ilm on ilus. Seened tärkavad.”

Sinu tellimus on lõppenud.

Loe Äripäeva tutvumishinnaga 1 euro nädalas

Äripäeva proovitellijana saate ligipääsu ainult tellijatele mõeldud sisule.
Teile on kättesaadavad kõik Äripäeva lukus lood, TOP'id, börsiuudised ja Investor Toomase nõuanded.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. May 2016, 12:33
Otsi:

Ava täpsem otsing