Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Nutikus hoiab tootmises energiakulu kontrolli all

    Saku Õlletehas lähtub tootmisdirektor Marika Tungeli sõnul LEAN-tootmise põhimõtetest, mis on suunatud efektiivsuse kasvule.Foto: Raul Mee

    Tootmishoone energiakulu saab vähendada mitmekümne protsendi võrra, on vaid natuke nutikust tarvis.

    Energiat aitab kokku hoida nii lokaalse küttesüsteemi ehitus kui leedvalgustitele üleminek, ent kasu on ka sellistest lihtsatest asjadest nagu külmal ajal uste kinni hoidmine ja ruumist lahkudes tulede kustutamine, kirjutab 9. mai Äripäev tööstuse rubriigis.
    Energiasäästulahendusi pakkuva OÜ Hoiame Kokku juhatuse liikme Marti Araku sõnul on nende peamised kliendid tootmisettevõtted, aga lisaks ka avaliku sektori asutused, bürood, koolimajad, spaad ja hotellid. Energiasäästulahendusi pakutakse seitsmes valdkonnas: küte, valgus, mõõtmine, monitoorimine, vesi, suruõhk ja ventilatsioon. 
    Kompaktne lähenemine tagab Araku sõnul kliendile oluliselt suurema rahalise võidu, võrreldes sellega, kui iga teema või lahendus eraldi käsile võetaks. "Sünergias peitub võlu – vaid strateegiliselt tegutsedes ja kõikehõlmavalt tootmist luubi alla võttes saab maksimaalse tulemuse," märkis Arak.
    OÜ Delux toodab kolmes tehasehoones, mis on projekteeritud energiasäästlikke lahendusi silmas pidades. Ehitaja oli OÜ Silindia, kes on välja pakkunud ka energiat säästvad ideed. Ettevõtte tehnilise juhi Jaanus Kaasiku sõnul ehib tehasehooneid unikaalne valguslahendus ja küttesooja hoiab ruumides soojustusisolatsioon, samuti katsutakse vähendada töövälisel ajal tekkivaid tarbekulusid.
    "Plaanis oli lisada päiksepaneelid, kuid investeering oleks olnud suur ja tagasiteenimise aeg kuni kümme aastat. Peame selle ideega natuke ootama,” nentis Kaasik.
    Töötajad õpivad säästma
    Saku Õlletehases pannakse igal aastal paika eesmärgid, millises ulatuses kokkuhoiuvõimalusi leida tuleb, ütles tootmisdirektor Marika Tungel. 
    Ühtlasi innustatakse töötajaid säästmisesse rohkem panustama. "Meil on motiveerimisprogramm Ideepank, kuhu saavad kõik töötajad esitada ideid," ütles Tungel. Kui idee töösse läheb, saab töötaja selle eest lisatasu, mis on proportsioonis saavutatud kokkuhoiuga, lisas ta.

    Energiasäästlikud lahendused tootmishoonetes:

    Küttejuhtimise süsteem. Lokaalne küttesüsteem. Lakke paigaldatud tiivikud hajutavad soojust ruumis võrdselt.Tavavalgustid tasub vahetada leedlahenduste vastu, kasutada maksimaalselt ära päevavalgust.Lõunapausidel peavad tuled olema kustutatud. Andurid laoruumide ustel annavad märku, kas uksed on lahti või kinni.Automaatikasüsteem ei lase elektritarbijatel tühja tööd teha.

    Tema sõnul kasutatakse ka väliskonsultantide teenust ja Carlsberg Grupi kogemusi või grupi globaalseid partnereid, kes aitavad seadmete kasutamise auditiga. Paralleelselt koolitatakse töötajaid.
    Araku sõnul annavad korraliku säästu näiteks leedvalgustid. Ühe kliendi tootmishoones vahetati 140 400vatist metallhalogeenvalgustit 97 149vatise Osrom Siteco leedvalgusti vastu. Võimsus vähenes 56 kilovatilt 16 kilovatile. Lisaks mängiti ümber lülitusgrupid ja alandati riputuskõrgust, projekti tasuvusaeg oli 1,3 aastat.
    Rohkem kui poole väiksemad kulud
    Arak lisas, et nutikas on kasutada ka päevavalgust. Päevavalgusele on panustanud ka OÜ Delux – nende tootmishoonete katustes ilutsevad suured aknad, millest tulev valgus täiendab leedlampidest saadavat valgustust. "Tänu leedlampidele oleme suutnud säästa 60 protsenti varasematest kuludest," tõdes Kaasik.
    Ettevõttel on plaanis luua ladudes igasse laovahesse ka automaatvalgustussüsteem, mis lülituks ise tööle, kui tõstukiga riiulite vahele sõita. See aitaks tarbetult põlevate lampide arvelt kokku hoida.
    Valgustus moodustab Saku Õlletehase energiatarbest väikese osa, kuid säästmine on õlletehasel tähelepanu all ka selles vallas. Tavavalgustid on osaliselt vahetatud leedlahenduste vastu. Ladudes viidi kaks aastat tagasi sisse muudatus, et leedlampidega valgustatakse ainult tõstukiteid ja töötajate tööalasid, mitte ladustatavaid tooteid.
    OÜ Hoiame Kokku paigaldatav küttejuhtimise süsteem sobib kõikidele hoonetüüpidele. Võttes aluseks kümnetunnised tööpäevad, saab Araku sõnul büroo- ja tootmishoonetel alandada mugavustemperatuuri 70 protsendi võrra kogu kütteperioodi aluseks võttes. Süsteem on võimalik programmeerida nii, et enne, kui inimesed ruumi kasutama hakkavad, köetakse selle temperatuur mugavustasemele.

    Kuidas töötajad säästma panna?

    Motiveerimisprogrammid ajendavad välja mõtlema säästuideid ja ettepanekuid. Tasub mõelda ka töötajate premeerimisele ideede eest.Koosolekutel otsitakse üheskoos uusi säästuvõimalusi.Töötajatele pakutav väljaõpe tagab, et nad on oskavad säästlikult tegutseda.Monitoorimissüsteemid annavad infot energiat kulutavate tühjalt töötavate seadmete kohta. 

    Laoruumides tasub Araku sõnul mõelda andurite paigaldamisele välisustele. Need annavad indikatsiooni, kas uksed on lahti või kinni – külmemal ajal võib lahtiste uste arvelt ilma kütmine kalliks maksma minna. "Paigaldasime ühte tootmishoonesse lakke ka tiivikud. Soojus teadupärast kihistub – mida enam üles lae poole liikuda, seda kõrgem on temperatuur," märkis Arak. Kui lagi on näiteks üheksa meetrit kõrge, siis põrandal on temperatuur 20 kraadi, ent ülal võib ulatuda isegi 30 kraadini. "Kasutasime sellist kihistumist ära ja panime tiivikud tööle. See hajutas soojuse ruumis võrdselt ja saime all neli kraadi juurde,” rääkis Arak. 
    Lokaalne küttesüseem hoiab kulud all
    Kuna OÜ Delux tehaseruumid paiknevad vanas majas, tuli renoveermistööde käigus ruumid soojustada. Eriti tundlikud olid katused, mis lume sulades läbi lasid. "Peale 30sentimeetrise isolatsioonikihi lisamist probleem lahenes ja ka küttegaasi kulud vähenesid 30 protsendi võrra," rääkis Kaasik.
    Kütte hinda aitab tootjasõbralikuna hoida lokaalne küttesüsteem – ettevõte suudab külmaperioodil ruumid soojana hoida oma katlamaja tööga. Samuti on lakke paigaldatud tiivikuid, mis tagavad ühtlasema soojaringluse. "Talvel paneme töötajatele südamele tehase uksed kinni hoida. Oleme suurte uste kaudu tulevaid külmahooge püüdnud pidurdada ka õhukardinatega,” rääkis Kaasik.
    Saku Õlletehas on küttekuludelt säästmiseks kasutanud näiteks keedumajas tekkivat sooja mujal tootmises vajamineva kuuma vee saamiseks.
     
    Ooterežiimil seadmed tähendavad suurt kulu
    Suurtes tootmishoonetes kulub 25% energiast ajal, mil tegelikult keegi tööd ei teegi ehk seadmed on nii-öelda ooterežiimil. "Oleme kokku puutunud ka 50-protsendi suuruse stand by tarbimisega," märkis OÜ Hoiame Kokku juhatuse liige Marti Arak.
    Arak lisas, et on näinud, kuidas kuumal suvepäeval on hoones sisse lülitatud mitmekilovatiseid rennikütted. "Numbreid annaks vähendada monitoorimissüsteemide ja universaalse automaatikaga," ütles Arak. Saab sättida, et automaatikasüsteem ei lase tühja tööd teha raadioküttel, boileritel, ventilatsioonil ja muudel stand by tarbimisallikatel, näiteks kohviautomaatidel ja teistel hooletusest või hajameelsusest sisse lülitatud elektritarbijatel.

    Null-energia põhimõttel ehitatud tehas on jabur

    Tiit AasoOÜ Silindia kvaliteedijuht

    Kokkuhoius on näha trende, näiteks pööratakse tähelepanu leedvalgustusele, mõeldakse läbi akende arv ja põrandasoojustus. Aga hakata tervet tehast null-energia hoonena rajama on jabur.Reeglina pööravad hoone tellijad energiasäästlikele ehituslahendustele küll tähelepanu, kuid esmatähtis on siiski hoones toimuv tehnoloogiline protsess. Esmalt pannakse paika tehnoloogia ja alles seejärel ehitatakse selle ümber raam. On selge, et 10–15 aasta peale kavandatud tootmishoone ei tasu ennast energiasäästlikuna mitte kuidagi ära. Investeeringukulud lihtsalt ei teeni ennast tagasi. Kui hoone ehitatakse aga 50aastase perspektiiviga, tasub energiasäästule mõelda. Mõistagi loeb ka tootmise suurus. Kolme töötajaga lauta ei hakka keegi ekstra soojustama, vaid ostetakse lihtsalt lüpsjatele soojemad töörõivad.

    OÜ Delux tehniline juht Jaanus Kaasik ütles, et nemad jälgivad seisvate energiatarbijate tööd pingsalt. Ventilatsioonisüsteemid lülitatakse ööseks välja, samuti kompressorid. "Viimaste kulu on eriti suur. Kui 30kilovatise mootoriga kaadervärgid ööseks tööle jätta, võib arvel üpriski krõbe üllatus oodata," märkis ta.
    Lõunapausidel peavad tootmishoone tuled olema kustutatud. "Panustame kokkuhoiumeetmeid rakendades töötajate südametunnistusele. Mingeid motiveerivaid abinõusid kasutusel ei ole ja vastutust nii-öelda korrapidaja õlule panna oleks ebaõiglane,” kirjeldas Kaasik.
    Selleks, et suure elektrikuluga seadmeid efektiivselt kasutada, on Saku Õlletehas paigaldanud sagedusmuundurid. Lisaks toimuvad igal nädalal tootmisosakonna koosolekud, kus vaadatakse energiakuludele otsa ja mõeldakse, kuidas tarbimist vähendada. "Oleme väga teraselt jälginud oma üldist elektrikulu ja protsesse muutnud. Näiteks energiakulu keedumajas on viimase nelja aasta jooksul vähenenud veerandi võrra," rääkis tootmisdirektor Marika Tungel. 
     
  • Hetkel kuum
TalTechi professor: miks Eesti lennundus tähendab raha tuulde loopimist
On keeruline näha põhjust, miks Eesti lennundussektorit veel toetada. Kogemused on lihtsalt valmistanud liiga palju pettumust, kirjutab TalTechi makroökonoomika professor Karsten Staehr.
On keeruline näha põhjust, miks Eesti lennundussektorit veel toetada. Kogemused on lihtsalt valmistanud liiga palju pettumust, kirjutab TalTechi makroökonoomika professor Karsten Staehr.
Tesla halbadele tulemusele vaatamata lõpetasid USA indeksid tugevalt rohelises
Wall Street lõpetas teisipäevase kauplemispäeva üle ootuste tugevalt: S&P 500 tõusis +1,20%, Dow 30 kerkis +0,69% ning Nasdaq edenes +1,59%. USA turge vedasid tehnoloogiasektori aktsiad, millele keskendunud investorid valmistuvad „maagilise tehnoloogiaseitsmiku” tulemusteks ning ei lasknud end kohutada Teslast, kellelt oligi oodata halbu kvartalinumbried.
Wall Street lõpetas teisipäevase kauplemispäeva üle ootuste tugevalt: S&P 500 tõusis +1,20%, Dow 30 kerkis +0,69% ning Nasdaq edenes +1,59%. USA turge vedasid tehnoloogiasektori aktsiad, millele keskendunud investorid valmistuvad „maagilise tehnoloogiaseitsmiku” tulemusteks ning ei lasknud end kohutada Teslast, kellelt oligi oodata halbu kvartalinumbried.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Tööle marsivad kartmatud noored: me teame, et väärime kõrget palka Vana tööstus peletab, kaitsetööstus meelitab
„Sõprade ees oleks see veits flex ka, et saan neli kilo,“ ütleb inseneritudeng Kristjan Taimla. Palgast rääkimine ei ole noorte jaoks tabu, Z-põlvkond arutab seda teemat lõdvalt.
„Sõprade ees oleks see veits flex ka, et saan neli kilo,“ ütleb inseneritudeng Kristjan Taimla. Palgast rääkimine ei ole noorte jaoks tabu, Z-põlvkond arutab seda teemat lõdvalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
General Motorsi esimene kvartal ületas kõiki prognoose
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Narva tööstusinkubaator hakkab ettevõtteid Ida-Virumaale meelitama
Majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo allkirjastas käskkirja, millega suunatakse EL Õiglase Ülemineku Fondist pea 8,5 miljonit eurot tööstusinkubaatori rajamiseks Narva.
Majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo allkirjastas käskkirja, millega suunatakse EL Õiglase Ülemineku Fondist pea 8,5 miljonit eurot tööstusinkubaatori rajamiseks Narva.
Maailmatasemel rallistaarile sauna müünud ettevõte haarab üha enam uusi välisturge
Tartumaal tegutsevad saunatootjad näevad, et saun pole sugugi ainult põhjamaa inimese jaoks, vaid pakub huvi ka palju kaugemates maades, nii õnnestus neil saun müüa isegi maailmakuulsale rallisõitjale Thierry Neuville’ile.
Tartumaal tegutsevad saunatootjad näevad, et saun pole sugugi ainult põhjamaa inimese jaoks, vaid pakub huvi ka palju kaugemates maades, nii õnnestus neil saun müüa isegi maailmakuulsale rallisõitjale Thierry Neuville’ile.