Küsitlus: Brexiti pooldajatel 10protsendine edumaa

11. juuni 2016, 13:10
Brexiti toetaja Suurbritannia EList lahkumist toetaval kogunemisel.
http://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20160611/NEWS/160619948/AR/0/Brexit.jpg

Briti nael tegi nelja kuu suurima languse, sest uuest küsitlusest selgus, et Brexiti pooldajatel on kaks nädalat enne referendumit 10protsendine edu, vahendab Bloomberg.

ORB tehtud küsitlusest, milles osales 2000 inimest, selgus, et Suurbritannia lahkumist Euroopa Liidust (Brexit) toetab 55 protsenti inimestest. Varem pole nii suur osa inimesi Brexitit toetanud.

Naelsterling langes eile dollarisse 1,4 protsenti, mis on suurim langus alates 22. veebruarist. Päeva keskel oli nael vahepeal ka 1,9 protsendiga miinuses. Ühe naela eest saab praegu 1,4255 dollarit.

Mure saareriigi ja Euroopa Liidu poliitilise ühenduse pärast on pannud naela sellel aastal odavnema. Suuremate valuutade hulgas on kehvemat minekut näidanud ainult Mehhiko peeso.

„Pärast tulemuste teadasaamist volatiilsus tõenäoliselt ei lõppe,“ ütles valuutaturu konsultatsioonifirma Argentex LLP maakler John Goldie. „Ka pärast tulemuste teatamist on valuutaturud teatud perioodi volatiilsed, kuni leitakse uus tasakaal. Üleöö kõikumised ei kao.“

Tormiline nädal

Naela jaoks on see nädal olnud tormiline. 6. juunil avalikustati küsitlus, mille kohaselt olid Brexiti toetajad saanud edumaa. Valuuta reageeris 1,1protsendise langusega. Järgmine päev kallines nael aga 1,5 protsenti, sest uuest küsitlusest selgus, et Suurbritannia ELi jäämise pooldajad on siiski ülekaalus.

Brexiti riskide kasvamise tõttu spekuleeritakse, et suuremad keskpangad enne 23. juunil toimuvat referendumit otsuseid teha ei taha. Föderaalreserv lükkab tõenäoliselt intressimäärade tõstmise edasi ning Euroopa Keskpank uusi stimuleerimismeetmeid kasutusele ei võta. Föderaalreservi juht Janet Yellen ütles sellel nädalal, et nende hinnangul tekitaks Brexit „majandusliku tagasilöögi“.

„Volatiilsus püsib kõrge ja see tähendab, et turud ei mõtle ainult Brexitile, vaid ka selle laiematele tagajärgedele,“ ütles investeerimisfirma Brown Brothersi asepresident Masashi Murata. „Tõenäoliselt hakkab Euroopa Keskpank pärast Brexitit majandusse raha pumpama.“

Naela ja dollari kursi kuiste optsioonide volatiilsus kasvas 23,7 protsenti ja jõudis kõrgeima tasemeni alates 2009. aasta jaanuarist. Kahe nädala volatiilsuse mõõdik tõusis rekordini.

Turud ootavad, et volatiilsus on kõrge ka pärast referendumit. „Brexiti otsus ei tekitaks ainult lühiajalist šokki, vaid ka pikemaajalist nõrkust,“ ütles Standard Bank Groupi G-10 strateegia juht Steven Barrow. „Kui Euroopa Liidu pooldajad võidavad, teeb nael suure tõusu ja see jätkub nädalaid või isegi kuid, sest riskide maandamisest loobutakse.“

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. June 2016, 13:10
Otsi:

Ava täpsem otsing