Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    USA riskiinvestorid panustasid Eesti ettevõttesse

    Eesti ettevõtja Hendrik Roosna pääses oma idufirmaga Silicon Valley ihaldatuimasse ärikiirendisse. Tema projekti esimesteks investoriteks olid näiteks Gmaili ja Yahoo loojad ning mitmed teised USA riskikapitalistid.

    „Selline kogemus on USAs CVs parem kui Cambridge’i ülikooli diplom, sellega sa saad otse investorite juurde, sind kuulatakse alati ära,“ sõnas Roosna.
    Roosna alustas Silicon Valleys Upgraded Technologiesi nimelise firmaga tänavu suvel. Tegemist on uudse fintech-platvormiga, mis arendab edasi erinevate seadmete väärtuse ajas muutumise analüütikat, sidudes selle finantseerimise ja kindlustusega.
    „Tundsin, et turul on vajadus uurida asjade väärtuse ajas muutumist. Ehk kui palju on väärt telefon aasta hiljem,“ selgitas Roosna.

    Upgraded on esimene Eesti fintech-firma Silicon Valley ärikiirendis Y Combinator ning teine Eestiga seotud firma alates 2005. aastast. Sealt on koos mitmemiljonilise investeeringuga tuule tiibadesse saanud ka Click & Grow.

    Y Combinator on loodud 2005. aastal Paul Grahami, Jessica Livingstoni, Robert Morrise ja Trevor Blackwelli poolt, kellega Graham lõi kunagi Viawebi.

    Y Combinator on võrgustik, kus on üle 2400 omaniku. Nende seas on näiteks Aucomaticu asutaja Harj Taggar, Redditi asutaja Alexis Ohanian, Gmaili looja Paul Buchheit, Posterouse asutaja Garry Tan,  Etherpadi autor Aaron Iba jne.

    Eestlased panustasid ka
    Projekti investeeris koos teiste Eesti investoritega ka rahvusvahelist mobiilimaksete teenust pakkuva Fortumo asutaja Rain Rannu. Rannu sõnul on selleks, et Silicon Valleys läbi lüüa, vaja paljude asjade kokkulangemist. „Head ideed, õiget tiimi just konkreetse probleemi lahendamiseks, suurt potentsiaalset turgu, head ajastust ja tugevat elluviimisvõimekust,“ loetles Rannu. Ta lisas, et sai Henrik Roosna ja tema partneri Jamon Alexander Rahniga suve hakul Palo Altos kohtudes aru, et neil on need kõik olemas. 
    „Investeerisime Upgradedisse, kuna usume, et finantsteenuste valdkonnas leiavad praegu aset suured muutused, mis võimaldavad agressiivsetel start-up'idel vanade turuosaliste positsioone kõigutada,“ lausus Rannu.
    Ärikiirendi Y Combinator, kuhu Eesti ettevõtja idufirma pääses, on maailma tihedaima konkurentsiga start-up-inkubaator. Y Combinatorist on tulnud üle tuhande ettevõtte, nende seas näiteks Airbnb, Dropbox ja Stripe. Kõikide ettevõtete väärus, kes on sealt välja kasvanud, on praegu üle 65 miljardi dollari ning nad on kaasanud üle 10 miljardi riskikapitali. 
    Upgraded on alles teine Eesti firma, kel on õnnestunud sinna pääseda, esimene oli Click & Grow. Y Combinatori läbimine on Rannu sõnul start-up-maailmas väga kõva kaubamärk, mis aitab avada nii USA tippinvestorite kui suurfirmade uksi. „Aga see on vaid algus, raske töö oma plaanide elluviimisel seisab Hendrikul ja Jamonil ees,“ märkis Rannu.

    Kohustus on teha vastutustundlikku krediidiäri 

    Teadmata konkreetse rakenduse sisu, on väga raske sellele mingit hinnangut anda.

    Erakliendi vaatest kujundab autode väärtuse turg, tarbijate eelistus, uute mudelite pealetulemine, auto kasutus jne.

    Äri poole pealt puhas varapõhine finantseerimine on pigem pandimajade äri. Vara hind nüüd ja tulevikus on vaid üks killuke krediidiriski hindamisel. Meil on kohustus teha vastutustundlikku krediidiäri ja lisaks varale peame hindama kliendi krediidivõimet, äriplaani, turu üldist seisu jne. Ehk peame olema veendunud, et klient oma laenu ära teenindada suudab.

     Mart Siilivask
     Swedbanki pressiesindaja
    Y Combinator kui maffia
    „Y Combinator on maailma suurimaid tehnoloogiamaffiaid, mis toetab omasid, aitab omadele raha leida ja läbi lüüa,“ kirjeldas Roosna USA vanimat start-up'i-kiirendit. „Olen osa Silicon Valley tehnoloogiamaffiast.“
    Roosna jaoks on sinna pääsemine lotovõit ja ta ei põe, et varem ei läinud sinna. „Kõige suurem väärtus ei ole raha, vaid koht selles maffias, et sind kuulatakse ja on võimalik teha suuri asju suurte ettevõtetega koos, saada neilt nõu, tuge ja abi,“ rääkis Roosna.
    Roosna lisas, et nad tahavad muuta järelmaksuloogikat, et ei peaks maksma kogu asja väärtust välja. „Meie sihtgrupp on inimene, kes tahab uut tehnikat. Meie kompetents on see, et me teame, kui palju mingi seade on aasta pärast väärt,“ selgitas Roosna. 
    Idee, et liisinguturul ja finantsvaldkonnas on ruumi innovatsiooni jaoks, tekkis Roosnal juba mõnda aega tagasi. Roosna on liisingu valdkonnas tegutsenud 14 aastat, sellest kaheksa on ta juhtinud tänaseks 8miljonilise käibega liisinguettevõtet Fusion Varahaldus AS. Seega oli tal selge siht niisugust teenust pakkuvat ettevõtet luua, aga selge oli ka see, et Eesti turg on selleks väga väike ning et sellist teenusena vahendada, on vaja väga palju investeeringuid tarkvarasse ja spetsialistidesse.
    Kõrgharidust pole
    Roosna lisas, et tal puudub kõrgharidus ja mingi aeg ta põdes seda. „Mul jäi see pooleli. Eestis on see kultus, et käi koolis, tee bakalaureus, magister. Mina ei teinud. Ma tunnen, et ma ei ole sellepärast jäänud asjadest ilma,“ lausus Roosna.
    Ta lisas, et Silicon Valleys on argument see, et oled tugev reaalainetes ehk oskad näiteks programmeerida. „Oluline on see, mida sa teed, mida sa päriselt oskad ja mida sa teha tahad,“ rääkis Roosna oma kogemusest.
    Roosnale rääkis Y Combinatorist tema sõber ja Upgradedi teine partner, ameeriklane Jamon Alexander Rahn. „Ta ütles, et sinna võib ju saata avalduse, aga sinna niikuinii ei saa. Tõenäosus on olematu, sest 70% ettevõtetest, kes sinna saavad, on USAst ja ainult 30% mujalt maailmast,“ lausus Roosna. Rahn juhtis varem Uberi Aasia kasvu ning tegeles autode liisinguga.
    Roosnal endal ei olnud aimugi, mis asi see Y Combinator on, kuid ta otsustas avalduse saata. Pärast seda kutsuti ta esimesele vestlusele Kopenhaagenisse ning tänavu aprillis, pärast kahte intervjuuvooru Kopenhaagenis ja San Franciscos, selgus, et Upgraded pääses maailma kõige vingemasse ärikiirendisse. 
    Roosna märkis, et USAs kestis intervjuu umbes 10 minutit ehk selle ajaga pidi ta oma idee neile maha müüma. „Süsteem käib nii, et pärast 10minutilist intervjuud on kaks võimalust. Kui sulle saadetakse meil, siis võib asjad kokku panna ja koju tagasi sõita. Kui saad kõne, siis oled edasi saanud ja osaled programmis,“ selgitas Roosna.
    Programmi tingimused olid, et ettevõte asutatakse USAs, Y Combinator investeerib sellesse 120 000 dollarit ja saab 6% osaluse.
     

    Ärisidemed on olulisem kui raha

    Y Combinator on üks maailma parimaid ärivõrgustikke, mis on kõige olulisem selle kiirendi puhul. Me räägime väga kergest ligipääsust maailma suurematele tehnoloogiaettevõtetele nagu Google, Facebook, Dropbox. Kõik on väga tihedalt ärikiirendiga seotud.

    Need inimesed, kes on Y Combinatoriga seotud, on väga olulised, sest nad on ehitanud globaalseid ettevõtteid. Nad on valmis sind iga päev aitama ja toetama ning nõua andma. Ligipääs praktiliselt igale maailma suurettevõttele ja mentoritele on olulisem kui rahaline panus, mida sealt saadakse.

    Väga palju küsime neilt nõu. Kui mitte iga nädal, siis iga kuu kindlasti.

     Mattias Lepp 
    Click & Grow' asutaja
    Esimene samm on Euroopa turg
    Terve suve veetis Roosna kiirendis, kus igal teisipäeval esines mõne suure USA ettevõtte esindaja. Tuntumatest nimedest käisid kohal Google'i investor Ron Conway, Twitteri asutaja Jack Dorsey, Pixari ja Would Disney asutaja Edwin Catmull, Twilio asutaja Jeff Lawson. Ettevõtjad rääkisid oma kogemustest – kui raske on suure rahvusvahelise ettevõtte tegemine, millised on suurimad probleemid ja väljakutsed. 
    22. ja 23. august oli kulminatsioon, kui toimus projektide esitlus. Saalis oli  üle 500 tippinvestori ja umbes sama palju jälgis toimuvat online'is. Aega oma idee tutvustamiseks oli 2,5 minutit. „Investorid otsivad järgmist Dropboxi või Airbnb'd. Nende suurim hirm on see maha magada,“ selgitas Roosna.  
    Praegu käib meeskonna kokkupanemine ja n-ö käivitamiseks on korjatud umbes 2 miljonit eurot. See raha on saadud kokku rohkem kui kümne investori abil. „Tahame midagi juba sellel aastal ära teha. Me esimene samm on Euroopa turg,“ rääkis Roosna.
    Roosna julgustab ka teisi Y Combinatorisse kandideerima. „Sinna on võimalik saada. Kui mina sain, siis järelikult on võimalik,“ nentis Roosna. Ta lisas, et Y Combinator eelistab praegu naisi.  
    Küsimusele, kas tulevikkus on plaan ka start-up maha müüa, vastas Roosna, et ta ei välista seda. „Täna olen isetegija, see loob väärtust kõige rohkem,“ tõdes ta.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Tehnoloogiasektor sügavas languses: Nvidia kaotas oma väärtusest kümnendiku
Selle nädala jooksul on “Suurepärase Seitsme” aktsiate langus kustutanud nende turukapitalisatsioonist kokku enam kui 900 miljardit dollarit, mis on lähedal grupi ajaloo suurimale nädalasele kaotusele.
Selle nädala jooksul on “Suurepärase Seitsme” aktsiate langus kustutanud nende turukapitalisatsioonist kokku enam kui 900 miljardit dollarit, mis on lähedal grupi ajaloo suurimale nädalasele kaotusele.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Amazoni rüpes edu nautiv Eesti ettevõtja: Jeff Bezose juhtimisprintsiibid sobivad meile hästi
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti sai Euroopa rahakotist 122 miljonit eurot
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Usaldamatus valitsuse majanduspoliitika suhtes on järsult kasvanud
Üheks suuremaks ettevõtteid mõjutavaks probleemiks on tõusnud vähene usaldus valitsuse majanduspoliitika suhtes, selgus täna esitletud majanduse konjunktuuri kvartaalsest ülevaatest.
Üheks suuremaks ettevõtteid mõjutavaks probleemiks on tõusnud vähene usaldus valitsuse majanduspoliitika suhtes, selgus täna esitletud majanduse konjunktuuri kvartaalsest ülevaatest.