Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Helm: hinge miski vaevama ei jää

    Maksu- ja tolliametist lahkuva juhi Marek Helmi sõnul on maksuamet olnud palju rambivalguses. Õnnestumisi on olnud mitu ja vaatamata mõnele vääratusele tema hinge miskit vaevama ei jää.

    Miks te lahkute, kas ametiaeg sai täis või hakkas igav?
    Aeg on sealmaal – 20 aastat riigiteenistuses, millest viis aastat peadirektorina. Ma ise olen seda usku, et tippjuhi aeg on viis aastat.
    Saab teil ametiaeg läbi?
    Ametiaeg saab läbi ametlikult 2018. aasta lõpuga. Juba praegu ma pean ju tippjuhina oma karjääri planeerima. Ja ühe suure otsuse olen ma oma peas juba teinud – et minu järgmine ametikoht on erasektoris.
    Kõiki asjaolusid hinnates tundub praegune hetk kõige õigem. Maksuamet on sellises faasis, kus suured muutused on käima lükatud, kuid nende realiseerimine toimub pärast minu ametiaega.
    Äge oleks nii, kui uus juht on praeguses asjas sees ja juhib need aastad oma viieaastases perioodis ilusti lõpuni.
    Miks just Nortal – kas Nortal on maksuametile töid teinud ja olete kokku puutunud?
    Ma pole detalidega kursis, aga ilmselt nad IT-ettevõttena on teinud midagi. Põhipartnerid on meil muidugi teised.
    Eks neid pakkumisi on aegade jooksul erinevaid olnud. Aga ma ei ole varem tundnund seda valmidust, et nüüd ma lähen, just MTAd silmas pidades. Olen varem tundnud, et ma ei saa jätta organisatsiooni siis, kui kõik asjad on veel lahtised. Aasta aega tagasi me alles alustasime ju e-maksuameti ideega. Täna ma tean, mis asi on e-maksuamet. Asi on paberil olemas, vaja vaid ellu viia. Süda on mul rahul, ja see, kuidas maksuamet peab edasi nüüd minema – ka minu küüneviha on seal sees.
    Kas Nortal tegi siis parima pakkumise?
    Asi pole selles. Ka täna tulen ma naudinguga tööle ja neid allesjäänud kolme kuud ma naudin sajaga. Ma olen emotsionaalne inimene ja ma ei suudaks päevagi tulla tööle, kus ma ei taha töötada. Kui ma täna hommikul (eile – toim) oma osakonnajuhatajatele sellest uudisest teatasin, siis kõigile tuli šokina. Keegi pole tajunud siin minu vaimu langust.
    Nortalis üritas tööd teha tipptegija poliitikas Siim Kallas, kuid huvide konflikti tõttu oli ta sunnitud ametist taanduma. Kas te enda puhul ei karda huvide konflikti?
    Aga kus ma siis tööd saan? Selles mõttes ei saa siis maksuameti juhina ju üldse erasektorisse minna, küsin retooriliselt vastu (naerab). Põllumajanduses ma ei oska ju midagi teha.
    Mina arvan, et siin ei tuleks otsida tonti. Mul on süda rahul, et mina maksu- ja tolliametis ei hangi ühtegi IT-lahendust, seda teeb rahandusministeeriumi infotehnoloogia asutus. Minu meeskonna ülesanne on see, mida me tahame IT abil korda saata. 
    Ja teine asi on see, et Eestis peaks neist himudest üle olema. Eesti riik on maksukogumises  ja e-valitsuses tugev. Kui tahta seda ideed eksportida, siis seda ei tee IT-ettevõtted ilma selle kogemuseta, kuidas juhitakse neid organisatsioone, kes neid süsteeme kasutavad. See on tark strateegiline visioon, koguda kokku inimesed, kes teavad, mis on 1500pealise maksuameti juhtimine näiteks. Ja kuidas asutus nii ette valmistada, et kui sa programmeerid ühe maksulahenduse, siis see ka tööle hakkaks.
    Teie ei näe võimalikku huvide konflikti kohta?
    Ei näe.
    Samas te oskate ju ilmselt une pealt ettevõtetele öelda, kuidas teha nii, et maksud oleksid korras või maksud ei tunduks ebaselged.
    Te võib-olla natuke hindate mind üle ka. Ega ma tippjuhina ei ole tugev maksuspetsialist. Mul on tööl siin maksuspetsialistid. Midagi maksudest ja tollist ma tean loomulikult, kuid tippteadmine on keskastme juhtide käes. Minu kompetents on juhtimine ja meeskondade arendamine. Ja selleks Nortal mind palkas.
    Nortalist on inimesi liikunud edasi ka kõrgemasse riigisektorisse.
    Ma tahaksin tegelikult ikkagi näha seda, et inimesed ei seaks nii suurt barjääri riigi ja erasektori vahele. Tegelikult võiks tunnustada neid inimesi, kes on nii liikunud. Need inimesed on head kohandujad ja muutuste elluviijad.
    Kas ma sain teist õigesti aru, et kui keegi küsiks teie käest, kuidas makse paremini organiseerida, et asi parem välja paistaks, siis teie pole see spetsialist?
    Ma ei ole see spetsialist.
    Tippjuhina oled sa edukas siis, kui sa ei tegele detailidega. Tippjuhina tead sa loomulikult, mis on skeemid ja ma olen neid näinud selle viie aasta jooksul. Aga ma pole kunagi isegi mõelnud, et see võiks olla see, millega ma ennast müün.
    Paraku see tuleb teiega kaasa.
    Kui keegi tahab nii uskuda, mis siis teha.
    Toonane rahandusminister Maris Lauri ei rahuldanud Marek Helmi ettepanekut amet maha panna ja ühiselt teatati, et Helm jätkab maksuameti juhina.Foto: Andres Haabu
    Mida te peate enda suurimaks töövõiduks?
    Me oleme teinud palju asju, oleme kogu aeg olnud rambivalguses. Tegutsejatel on nii sõpru kui ka vaenlasi. Enamikus asjades oleme õnnestunud, mõnes asja mitte nii väga – aga see käib tegutsemise juurde, see riskide võtmine. Ma pean enda teeneks seda, et organisatsioon oma toimimise mõttes on hoopis teine, kui ta oli viis aastat tagasi. Minu keskastme juhid on ülitugevad professionaalid ja tegutsevad iseseisvalt. Maksu- ja tolliametis on investeeringute poolest praegu hea minek. 22 miljonit investeerime kontrollitehnikasse, uued röntgenaparaadid jne.
    Uus e-maksuamet – natuke mõtlen selle peale, et oleks siis ametis ja võtaks selle sära! Aga tegelikult mulle piisab sellest, et see on minu ajal algatatud ja rahaline kate struktuurifondide näol olemas.
    E-maksuamet on siis see, mille üle te uhke olete?
    See tuleb järgmise juhi ajal. Aga varimajanduses lõime korra majja. Kõik need registrid ja 1000eurosed arved, piirid, kütus, autode sektor – kasutatud autode maale toomine. Ma olen uhke selle üle!
    Kui ma vaatan graafikuid käibemaksu laekumisest, siis me teeme Hollandile ja Saksamaale ära, oleme paremas konditsioonis. Rääkimata Balti riikidest.
    Kas midagi jäi ka tegemata?
    Mul ei jää midagi hinge vaevama! Kui see küsimus oleks tulnud aasta aega tagasi, siis oleks jäänud, aga praegu ei jää. Maksu- ja tolliametil on paberil visioon ja strateegia olemas. Järgmine juht tuleb ja hakkab tegema.
    Esitasite kunagi tagasiastumisavalduse, mida ei rahuldatud. Kas jääb ka okas hinge, et tegite tööd ja püüdiste makse koguda, kuid poliitikutel olid suud vett täis ja teie kaitseks ei öeldud midagi?
    Ei jää. Kõikidel organisatsioonidel võiks olla võimalus sellistest kriisidest õppida. Ma olen sellest august, kus me käisime, oma meeskonnaga nii palju kasu lõiganud. Tegelikult me järgmised kuud arutasime, mis siis ikkagi juhtus ja mis oli meie roll selles asjas ja mis oli kellegi teise roll. Tänu sellele ühele vääratusele autode teemal.
    See oli see jälgimise teema?
    Nii seda nimetati. Aga autode kasutusotstarbe kontroll pigem. Mind tegi see tugevmaks ja see tõi mulle rohkem tegutsemismandaati. Tahet ja innustust näidata, et oleme hoopis muuks võimelised.
    Te ei tunnetanud siis, et poliitikud oleksid võinud rohkem teid toetada? See tegevus oli ju nagu nende huvides ka.
    Ma ei oskagi öelda. Juhina sa mõtled organisatsiooni peale ja tegeled sellega, mida sa näed oma inimeste sees. Tol korral ma kellegagi eelkooskõlastamata otsustasin võtta juhina vastutuse ja päästa organisatsioon suurest avalikkuse vastuseisust. Ja tajun ka seda, et ka meie oleksime tol korral saanud nii mõndagi teisiti teha.
    Kellest saab uus maksuameti juht?
    Miks ma panin avalduse praegu kolm ja pool kuud enne lahkumist – et leida juht ja olla sellele juhile toeks. Kui see juht on detsembri keskpaigaks näiteks teada, siis ma saan kuu aega teda aidata.
    Teil on kindlasti mõni mõte mantlipärija kohta?
    Ei ole. Ma unistus on, et tuleks palju huvilisi. Kõigil on võimalus kandideerida. Mul on head juhid siin, mul on dream team.
    Olete olnud varimajanduse ja maksudega mängimise teemal konkreetse väljaütlemisega. Ilmselt nii mõnigi ettevõtja on seetõttu rahutuid öid veetnud. Kas nüüd saavad ettevõtjad jälle rahuliku une tagasi?
    Ma loodan, et ma enamiku und pole ikka ära rikkunud (naerab).
    Aga mina tunnetan seda, et ettevõtjatest on mul palju tuge olnud. Olen sellega alati heas mõttes kiidelnud. Minu toetus ettevõtjate poolt on olnud hea. Meie töö on neid aidanud edasi, võrdsete konkurentsitingimuste poole jne.
    Head suhted on ilmselt nende ettevõtjatega, kes mängivad ausat mängu.
    Aga meie olemegi nende teenistuses.
    Kas maksude koha pealt on õhk ettevõtlussektoris läinud puhtamaks?
    Ikka meeletult! 1000euroste arvete projekti ei tule Eestis enam ilmselt kunagi. Sellist projekti, kus aastaga tuleb varimajandusest tagasi 95 miljonit eurot ja nii nüüd igal aastal. See pole ainult riigi panus, see on ka ettevõtjate panus, kes hakkasid informatsiooni edastama. Meil on vaja infot, et tegutseda.
    Eesti riigi majanduses ja ettevõtluses võib pea püsti olla. Ma näen, kui hädas on Läti selle teemaga, nad otsivad endale maksuameti juhti näiteks juba kuid.
    Ja viimane küsimus – mitu korda on teie palk Nortalis suurem?
     Seda ma ei saa öelda, küsimus pole ainult palgas. Aga palk ei vähene, jah (naerab).
     
     
  • Hetkel kuum
Seotud lood

TalTechi professor: miks Eesti lennundus tähendab raha tuulde loopimist
On keeruline näha põhjust, miks Eesti lennundussektorit veel toetada. Kogemused on lihtsalt valmistanud liiga palju pettumust, kirjutab TalTechi makroökonoomika professor Karsten Staehr.
On keeruline näha põhjust, miks Eesti lennundussektorit veel toetada. Kogemused on lihtsalt valmistanud liiga palju pettumust, kirjutab TalTechi makroökonoomika professor Karsten Staehr.
Balti turul kaubeldi enim tugevast kvartalist teatanud LHV aktsiatega
Kuna LHV teatas täna, et panga esimese kvartali tulude taga olid laenuportfelli ja intressitulude kasv, siis pakkus aktsia investoritele huvi ning vahetas omanikku 442 468 euro eest ning kallines +0,73%.
Kuna LHV teatas täna, et panga esimese kvartali tulude taga olid laenuportfelli ja intressitulude kasv, siis pakkus aktsia investoritele huvi ning vahetas omanikku 442 468 euro eest ning kallines +0,73%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Merko eksjuht avas lahkumise tagamaid “Astusin nagu jooksulindilt maha”
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
General Motorsi esimene kvartal ületas kõiki prognoose
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Narva tööstusinkubaator hakkab ettevõtteid Ida-Virumaale meelitama
Majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo allkirjastas käskkirja, millega suunatakse EL Õiglase Ülemineku Fondist pea 8,5 miljonit eurot tööstusinkubaatori rajamiseks Narva.
Majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo allkirjastas käskkirja, millega suunatakse EL Õiglase Ülemineku Fondist pea 8,5 miljonit eurot tööstusinkubaatori rajamiseks Narva.
Möödunud sügisel lõhutud Eesti-Soome gaasitoru pandi uuesti tööle
Pärast seitsmekuust seisakut on Eesti-Soome gaasitoru Balticconnector jälle töökorras ja esmaspäeval liigub mööda seda 60 gigavatt-tundi maagaasi.
Pärast seitsmekuust seisakut on Eesti-Soome gaasitoru Balticconnector jälle töökorras ja esmaspäeval liigub mööda seda 60 gigavatt-tundi maagaasi.