Michal kutsus Heina Saaremaa silla töögruppi

10. oktoober 2016, 17:30
Raivo Hein tahab Saaremale silda rajada
http://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20161010/NEWS/161019970/AR/0/Raivo-Hein-tahab-Saaremale-silda-rajada.jpg

Ettevõtja ja investor Raivo Hein rääkis intervjuus Äripäevale, et minister Kristen Michal kutsus ta Saaremaa silda plaanivasse töögruppi.

Augusti alguses kirjutas Hein oma Äripäevas ilmunud arvamusloos, et riik võtaks ennast lõpuks ometi kokku ja ehitaks valmis Saaremaa silla. „80 km Helsingi-Tallinna tunneliprojekt on tõsiselt laual kahekümne miljardi suuruse hinnasildiga. Umbes 400 miljonit maksvast ja 5-6 km pikkusest Suure Väina sillast ei räägi enam keegi. Tehniliselt ei midagi märkimisväärset, projekt üle kolmekümne aasta TTÜ sillameeste tehtud, teostatav suhteliselt lühikese aja jooksul, ilmselt suuresti euroliidu rahaga,“ kirjutas Hein. Tema hinnangul võidaks sillast kõik.

Natuke vähem kui kaks kuud hiljem trehvasid majandusminister Kristen Michal ja Raivo Hein Eesti suurimal majanduskonverentsil Äriplaan 2017 ning esimene kutsus teise Saaremaa silda kavandavasse töögruppi. "Lähen ja kuulan," lubas Hein.

Kristen Michal rääkis konverentsil Äriplaan, et riik ja ettevõtjad peaksid tegema rohkem koostööd, see on teema, mis iga aastal käib läbi. Kas midagi on muutunud ka? Kaua me sellest räägime, aeg on tegutseda?

Jah, aga me näeme vastupidist tegevust, kus riik võtab üle ettevõtjate tegevused. Ettevõtlusminister tahab hakata ehitama üürimaju. Kujutate te ette? Selline teema, mis absoluutselt ei tohiks riiki puudutada, vaid on puhtalt äriinimeste teema. Või tahetakse näiteks luua riiklik pank, ning me näeme, kuidas eraettevõttelt võetakse ära konkurentsi pidurdamise vabandusena praamiliiklus, mida hakkab pidama riik, sõltumata sellest, et riik on kõige halvem äritegija, kes peaks looma hoopis äritingimusi. Usun, et sama juttu räägitakse järgmised kümme aastat veel.

Kristen Michal rääkis ka, et tuleks investeerida arenevatesse valdkondadesse, mis on kasvavad. Nimetas IT valdkonda ja mainis seda, et peaks koolidesse rohkem panustama. Teie olete tuntud kui IT-ärimees, kas täna tasub investeerida sinna valdkonda?

Ma ei ole mingi IT-ärimees, täna tegutsen ikka klassikalises teemas ärivaldkondades. Aga IT on samasugune haru nagu teed. Riik peaks looma tingimused, et ärimehed saaksid nendes valdkondades edukalt toimida. Mulle jäi kõrva see teema, kui räägiti teedeehitusest. Kuidas Mäo tee Tartusse muudetakse neljarealiseks. Ministrile meeldib väga ka Helsingi tunneli idee, aga ma ei näinud mitte kuskil infrainvesteeringut Saaremaa silda. Kui praamid ei jõua kohalegi, siis miks me ei tee silda?

Helisingi tunnel on rohkem ikka soomlaste mure. Meile tuleb Rail Baltica, seega teekond Euroopasse on olemas. Soomlastel seda ei ole, seega neil on tunnelit rohkem vaja kui meil. Miks on Saarema või Hiiumaa inimesed viletsemas olukorras kui Tartu poolt liikujad Tallinnasse. Riik peaks andma võrdsed võimalused ja looma võrdsed võimalused. Kui ta ise ei suuda neid teha, siis andku need valdkonnad ärimeeste kätte, nad teevad ära.

Kas olete potentsiaalne ärimees, kes hakkab ehitama silda mandri ja Saaremaa vahel?

Loomulikult. Näiteks riigi seisukohalt, mis oleks parim variant, kui riik ehitaks silla valmis ning raha tuleks enamuses Euroopa struktuurifondidest? Omavahendeid on meil küll ja küll. Me näeme, kuidas katsetatakse Estonian Airi ja veel kümneid asju, kuidas läheb kümneid miljoneid eurosid sinna, kuhu nad ei peaks minema. Paneme selle sillafirma börsile, nii et kogu rahvas sellest kasu saaks. Miks me ei tee seda, ma ei saa aru? Miks me peame jantima sidrunitega ja praamidega, see teeb tuju pahaks.

Härra minister (majandusminister Kristen Michal – toim), kutsus mind pärast oma esinemest Äriplaanil töögrupi istungile, mis peaks Saaremaa sillaga tegelema. Lähen ja kuulan.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. October 2016, 17:42
Otsi:

Ava täpsem otsing