Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Endine suusaäss jäi lõpuks varguses süüdi

    Teisel ringil teises maakohtus mõisteti suure varguse ühe peaarhitektina süüdi endine suusataja Erkki Jallai, kes veel aasta tagasi Harju maakohtus pikantse tõsiasja tõttu sama kuriteo süüdistusega õigeks mõisteti.

    2011. aastal suusad varna riputanud endine tippsportlane, 34aastane Erkki Jallai varastas juba kaks aastat hiljem Rootsist mootorrattaid ning üritas neid Eestisse toimetada. Tema kuriteokaaslased olid Võrus baaripeksmises süüdi mõistetud Tarren Vool, Jallai ammune tuttav motohuviline Pertti Käppa ja Mihkel Ago. Paraku lõppes varaste kodutee ligi 259 700 Rootsi krooni ehk 28 000 eurot väärt tsiklitega Kappelskäri sadamas, kus Rootsi politsei nad kinni pidas.
    Jallai elukoha läbiotsimisel leiti muuseas kiri, mille adressaat oli „hr S“. Jallai ütles, et see on ilmselt sellepärast, et ta kunagi suusatamisega tegeles. Kirja saatis väidetavalt ähvardusena Pertti Käppa, kes nõudis enda aitamist rahaga.
    Suusatajana jäi Erkki Jallai karjääri tipphetkeks 2004. aasta oktoobris Düsseldorfis peetud vabatehnikasprindi MK-etapi 5. koht. Foto: Postimees/Scanpix
    28 000eurot olid väärt varastatud mootorrattad
    Kohus luges Käppa kirjast välja hoopis hoiatuse, et Jallai kõnesid kuulatakse pealt, kuid nõustus, et seda võib tõlgendada ka Käppa pahameelena, et ta viibib vangistuses ja vabaduses olev Jallai pole teda aidanud. Kuid peale selle viitab kirjas toodu kohtu hinnangul ka Jallai ja Käppa varasemale ühisele koostegutsemisele, mille tõttu viibib Käppa vangistuses, kuid Jallail on õnnestunud menetlusest kõrvale jääda.
    Harju maakohus otsustas mullu 5. novembril mõista Erkki Jallai 2013. aasta tsiklivargustes õigeks, leides, et tegu on toime pandud Rootsis ning kohtule ei ole esitatud teavet, et tegu oleks Rootsis kriminaalkorras karistatav.
    Tallinnas õige mees, Võrus süüdi
    Prokurör vaidlustas selle otsuse ning Tallinna ringkonnakohus otsustas mullu 22. detsembri määrusega tühistada Harju maakohtu otsuse täies ulatuses. Ringkonnakohus tühistas otsuse menetlusnormide rikkumise tõttu, leides, et asja arutas vale kohtukoosseis: seda oleks pidanud tegema Jallai elukohast lähtudes hoopis Tartu maakohtu Võru kohtumaja. Ringkonnakohus saatis kohtuasja maakohtusse uuele ringile.
    Läks mööda vähem kui pool aastat ning juba tänavu 14. märtsil otsustas Tartu maakohus, et Jallai on siiski süüdi mis süüdi. Süüdistuse kohaselt pani ta kuriteo toime Rootsi Kuningriigis. Tartu maakohus leidis, et Erkki Jallalile etteheidetav tegu on karistatav ka Rootsis, kuigi kahe riigi kriminaalkoodeksis kirjeldatud süütegude sõnastused pole sõna-sõnalt kattuvad, on need sisuliselt siiski samad.

    Tõprad puistavad taga.

    Tarren Vool,
    Jallai kuriteokaaslane
    Jallai karistuseks määrati 848eurone trahv. Tema kanda jäid ka menetluskulud 1171,32 eurot. Tema süü on kohtu hinnangul keskmine, seda suurendavad kallihinnalise vara omandamine ja grupis tegutsemine. Varem on ta kriminaalkorras karistamata, kuid tema registris on väärteod liiklusest.
    Tsikliralli lõppes Kappelskäri sadamas
    Süüdistuse järgi omandasid 2013. aasta novembris Pertti Käppa, Erkki Jallai ja Tarren Vool Rootsis mootorrattad Honda CBR600FA, Honda NC700X ja Honda CB1000R, mis olid varastatud 23. novembril Stockholmi kesklinnast ca 30 kilomeetri kauguselt Upplands Väsbyst ettevõttest Breddens Motor City AB, kui sinna murti sisse.
    Seejärel andsid Eesti viibivad Käppa ja Jallai vastavalt kokkuleppele Rootsis oleva Vooluga viimasele telefoni teel juhiseid mootorrataste toimetamiseks Käppa ja Jallai juurde Harjumaale. Tandem korraldas Eestist Voolu kohtumise Stockholmis Enskede linnaosas Mihkel Agoga, kes pidi varastatud tsiklid veokiga Eestisse toimetama.
    Vool ja Ago laadisid tsiklid 25. novembril veokile ja alustasid teekonda Eesti poole, kuid Kapellskäri sadamas pidas Rootsi kriminaalpolitsei nad kuriteos kahtlustatavatena kinni ning võttis varastatud mootorrattad ära. Kokku varastati Breddens Motor Cityst neli mootorratast, millest üks leiti kuriteopaiga lähistelt ja teised kolm saadigi kätte Voolult ja Agolt Kapellskäri sadamas.

    Miks te ei kaevanud otsust edasi, kui te end süüdi ei tunnistanud?

    Ma olin sellest väsinud, see venis nii pikalt, kõik kulud ja asjad mängisid rolli, see oli natuke lihtsam variant, muu elu on ka. Olen püüdnud kogu seda asja unustada.

    Mida te sellest juhtumist õppisite?

    Keeruline öelda, mis seal ikka õppida, eks juhtub asju.

    Need samad sõbrad on endiselt alles?

    Ikka on, elu läheb edasi, mis seal ikka.

    Te ütlesite tunnistusi andes, et ühel hetkel hakkas kõik teile kahtlasena tunduma. Miks te siis midagi ette ei võtnud?

    Mingid sammud olid juba tehtud siis, kui see pilt selgemaks läks. Siis polnud enam midagi teha.

    Olite sõprade peale pahane, et nad teid sellisesse skeemi tõmbasid?

    Eks ikka alguses olin, meeldiv see ei olnud. See on ju mõistetav. Kuidas ajakirjandus seda kõike tõlgendas, ega meeldiv see ju ole. Aga igaühel on ju enda elu elada.

    Kas saadud trahv on nüüd makstud ja olete eluga edasi läinud?

    Trahvi maksan jupi haaval ja eluga olen edasi läinud.

    Erkki Jallai,
    endine suusataja
    Rootsis rootsi kardinate taha
    Eesti maksuamet saatis Rootsi tolli mitu järelpärimist, millest selgus, et nii Vool kui ka Ago eitasid Rootsi uurijatele kuriteo toimepanemist. Nende sõnul olevat keegi tundmatu mees teinud neile ülesandeks tema jaoks mootorrattaid transportida.
    Polnud selge, et Vool või Ago oleks mootorrattad varastanud. Seetõttu mõisteti nad Rootsis Norrtälje esimese astme üldkohtu otsusega süüdi ainult varastatud kauba vastuvõtmises ja varjamises, mille eest määrati neile karistuseks 10 kuud vangistust. Voolu karistati ka muude süütegude eest, sh raske varguse katses ja pisivargustes.
    Rootsi kohtuotsuses on märgitud, et mõlemad eestlased osalesid mootorrataste transportimises teadmisega, et need olid nende omanikult kuritegelikul teel ära võetud, seega on tegemist raske kuriteoga.
    Jallai: transportisin Rootsis antiikmööblit
    Jallai kohtuistungil antud ütluste järgi ta kuriteo toimepanemise ajal Rootsis ei olnud. Küll aga käis ta Rootsis varem septembris ja oktoobris enda kinnitusel muis asjus – transportis sealt antiikmööblit. Samas tõendavad tema ütlused koos jälitustoimingu protokolliga Jallai ja Käppa seotust Rootsi asunud mootorrataste Eestisse toimetamisega. Oma seotust ei ole Jallai ka eitanud, kuid on põhjendanud seda sooviga abistada ammust tuttavat Käppat, kes rataste vargusest Jallaile midagi ei avaldanud.
    Kohtuistungil antud ütluste kohaselt teadis Jallai Käppat juba noorena, Voolu tunneb ka, aga vähem. Ago ei tunne üldse. Ta märkis, et mootorratastega on Käppa kogu aeg tegelenud. Seekord palus ta tsiklite transportimisel Jallai abi, kuna viimane on Rootsis palju käinud ja tegelenud sealt enda asjade Eestisse transportimisega.
    Seega aitas ta sõpra heast tahtest, otsides välja transpordifirma Peter Transport ja andes soovitusi vajalike autotreilerite kohta. Esimesed kõned ettevõttele tegi Jallai, misjärel suhtles Käppa ise edasi, rääkis Jallai kohtus.
    Samuti aitas ta Käppat arve koostamisega, kuna Käppa olevat kogu aeg sõidus ega jõudnud seda ise teha. Arvel kajastas ta seda, mida Käppa talle mootorratastega seonduvalt edastas ja palus kajastada. Jallai koostas ka ühe lepingu, mille saatis Käppale meilile. Seltskonna omavahelistest sõnumitest ja kõnedest nähtub, et Käppa omakorda sai Jallaile edastatava info Voolult Rootsist.
    Seda, et Vool oli mootorrataste toimetamisega seotud, sai Jallai enda kinnitusel teada hiljem. Rootsist Jallaile mootorrattaid toodama ei pidanud ning mingit kasu ta sellest ise saanud ei oleks. Mootorrattaid vastu võtma minna ta enda sõnul ei plaaninudki.
    Jallai seltskonna varastatud mootorrataste hulgas oli ka see Honda CB1000R mudel.Foto: EPA

    „Kolm tutikat tsiklit on linna peal laiali“

    23.-25. novembril tehti Erkki Jallai kuritegelikus seltskonnas ohtralt telefonikõnesid.

    24. novembril kell 11:33 toimus telefonikõne, milles kõlas: „Kolm tutikat tsiklit on linna peal laiali ning neil on vaja silm peal hoida.“

    Poolteist tundi hiljem helistas Vool ja küsis, kas kaaslane jõuab täna kolmanda peale visata ning rõhutab, et silm tuleb peal hoida.

    Mõni minut hiljem, kell 13:08 helistas Jallai ja kirus kedagi, et oli küll abiks, aga nüüd paneb s*ta maha ning seejärel kirusid nad koos mingeid kolmandaid isikuid.

    Kell 13:30 kiitis Vool telefonis, et parkimiskoht on hea, aga kojamehe vahel oli parkimistrahv. Voolul soovitatakse täna mujale parkida.

    25. novembril kell 22:31 saatis Vool SMSi: „Tõprad puistavad taga.“

    Minut hiljem helistas Jallaile ning andis teada, et puistatakse rekkat, mille peale Jallai küsis, kas meie oma.

    Toimus veel mitu telefonikõnet, kus arutati puistamise teemat. Kell 22.40 saatis Vool SMSi: „Lük tor välj. pane peitu tel kab.“

    Kell 22.41 sai Jallai kõne, kus öeldi, et asi on p***es, arutati omavahel, et peab telefoninumbritega midagi ette võtma ning Jallai lubas kellegagi asjaajamistes aidata.

    Ring tõmbub koomale
    Seda, et Jallai jagas Eestist tsiklite transpordiks juhtnööre, tõestab jälitusprotokoll. Vool saatis SMSiga Jallaile ka varastatud tsiklite raaminumbrid. Arvukates telefonikõnedes teeb Jallai ise ettepaneku sadamast saabuma pidanud tsiklitele poole Luige tee peale vastu minna.
    Jallai teadlikkusele sellest, et Rootsis olevad mootorrattad ei ole saadud õiguspärasel viisil, viitab kohtu arvates ka Rootsi-Eesti tiimi vaheline suhtlus pärast 25. novembri õhtul Kapellskäri sadamas toimunut, kui varastatud mootorrattad veokist avastati.
    Ühel hetkel hakkas kõik Jallaile siiski kahtlasena tunduma, rääkis ta kohtus. Ta sai Käppaga kokku. Viimane tunnistas, et kõik ei ole päris nii, nagu peab – ei ole pabereid ja võtmeid. See võis olla samal päeval, kui nad vahele jäid. Mingeid küsimusi mootorrataste täpsema päritolu kohta või pahameelt selle üle, et teda on kaasatud kahtlast päritolu mootorrataste Eestisse toimetamisse Jallai Käppale ei avaldanud. Ta tegi Käppale hoopis ettepaneku „hakata telefoninumbritega midagi ette võtma“.
    Kohtu hinnangul olid varastatud mootorrattad Erkki Jallai, Pertti Käppa ja Tarren Voolu valduses ja nende võimu all. Kuigi Voolul oli Rootsis viibides varastatud mootorratastega vahetu kokkupuude, tegutses ta Eestist Jallailt Käppa kaudu saadud juhiste järgi. Kohus möönis, et puuduvad tõendid selle kohta, mis ajal täpselt ja kuidas varastatud mootorrattad trio valdusse said ja mida keegi selleks konkreetselt tegi. Siiski loeti tuvastatuks, et tegutseti ühiselt ja kooskõlastatult ja et igaühel oli süüteo toimepanemises oma roll.
  • Hetkel kuum
TalTechi professor: miks Eesti lennundus tähendab raha tuulde loopimist
On keeruline näha põhjust, miks Eesti lennundussektorit veel toetada. Kogemused on lihtsalt valmistanud liiga palju pettumust, kirjutab TalTechi makroökonoomika professor Karsten Staehr.
On keeruline näha põhjust, miks Eesti lennundussektorit veel toetada. Kogemused on lihtsalt valmistanud liiga palju pettumust, kirjutab TalTechi makroökonoomika professor Karsten Staehr.
Apple kaotab Hiinas turuosa kohalikele konkurentidele
Apple'i müüs Hiinas iPhone nutitelefone esimeses kvartalis 19% vähem, mis on suurim langus alates 2020. aastast ning loovutab jätkuvalt oma turuosa kohalikele konkurentidele nagu Huawei ja Xiaomi.
Apple'i müüs Hiinas iPhone nutitelefone esimeses kvartalis 19% vähem, mis on suurim langus alates 2020. aastast ning loovutab jätkuvalt oma turuosa kohalikele konkurentidele nagu Huawei ja Xiaomi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Merko eksjuht avas lahkumise tagamaid “Astusin nagu jooksulindilt maha”
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
General Motorsi esimene kvartal ületas kõiki prognoose
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Narva tööstusinkubaator hakkab ettevõtteid Ida-Virumaale meelitama
Majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo allkirjastas käskkirja, millega suunatakse EL Õiglase Ülemineku Fondist pea 8,5 miljonit eurot tööstusinkubaatori rajamiseks Narva.
Majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo allkirjastas käskkirja, millega suunatakse EL Õiglase Ülemineku Fondist pea 8,5 miljonit eurot tööstusinkubaatori rajamiseks Narva.
Möödunud sügisel lõhutud Eesti-Soome gaasitoru pandi uuesti tööle
Pärast seitsmekuust seisakut on Eesti-Soome gaasitoru Balticconnector jälle töökorras ja esmaspäeval liigub mööda seda 60 gigavatt-tundi maagaasi.
Pärast seitsmekuust seisakut on Eesti-Soome gaasitoru Balticconnector jälle töökorras ja esmaspäeval liigub mööda seda 60 gigavatt-tundi maagaasi.