Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Äriseos viib Eestist Vene miljonäriga seotud skeemini

    Kirju seltskonna laenuäri MiniCrediti juurest viib seos veel ühe põneva tegelaseni – Iisraeli ja Läti kodakondsusega Dmitri Kovalini, kes Äripäeva allikate väitel on aidanud peita Venemaalt pagenud miljonäri varandust.

    Koval ja tema abikaasa Anna Jefimenko olid MiniCrediti endise tütarfirma, MC Liising OÜ (praeguse nimega Inaweb OÜ) juhatuses 2012. aasta aprillist tänavu maini. Rohkem seoseid kummalgi Eesti äriregistris ei ole. Äripäeva allikate sõnul võib Kovali üks kontaktidest Eestis olla Dmitri Berezovski, kes on olnud seotud nii Eesti kui ka Läti MiniCreditiga. Berezovski hakkas Eestisse investeerima 1990ndatel ja on olnud ärisidemetes näiteks Hubert Hirve ja Pavel Gammeriga. Hirv kommenteeris Äripäevale, et Kovaliga plaanis MiniCredit Eestis käivitada üht äriprojekti, aga töösse seda ei rakendatud. Täpsemalt Hirv enda sõnul ei mäleta ja pole Kovali paar-kolm aastat näinud.
    Koval sattus Äripäeva tähelepanu alla aga hoopis teise, rahvusvahelise haardega skeemi tõttu, milleta me poleks tema osalusele MiniCrediti tütarfirmas suure tõenäosusega tähelepanu pööranud. Nimelt ujus kunagise mõjuka Vene miljonäri ja suurärimehe pankrotipesas Londonis pinnale rahapesu tunnustega skeem, mida erinevate andmete põhjal kureerib just Koval. Kovaliga seostatavad offshore-firmad on raha pööritanud ka Eesti pankades avatud kontodel.
    Venemaa endise suurärimehe vara jälgedes
    Londonis keriva afääri keskmes on luhtunud äri ja kriminaalsüüdistuse tõttu mõne aasta eest Venemaalt Suurbritanniasse pagenud endine supermarketite magnaat Georgy Trefilov, kes püüab nüüd Londonis maha raputada võlakütte. Trefilovi vastu esitati Londonis tema pankrotiprotsessis enam kui 100 miljoni euro ulatuses nõudeid ja kuigi tal õnnestus pankrotiprotsessis end varatuna näidata, pole jaht tema arvatavale peidus varandusele lõppenud. Trefilovi vastu on esitatud hagi, millega võlausaldajad loodavad tagasi saada miljoneid dollareid.
    Võimalik, et hagisid tekib edaspidi juurdegi, kuna võlausaldajad on Trefilovi rahaasju uurides tuvastanud ettevõtete ja rahaülekannete rägastiku, mille abil võis Trefilov oma tegelikku varandust peita.
    Georgy Trefilov pälvis Venemaal 2006. aastal Kremlilt Aasta Inimese tunnustuse. Trefilov kuulus siis Venemaa rikkamate ettevõtjate hulka.Foto: ITAR-TASS
    Oma pankrotiprotsessi algatas Londonis Trefilov ise 2014. aastal pärast seda, kui Suurbritannia kohus rahuldas Venemaa suurima erasektori kommertspanga Alfa Banki nõude Trefilovi vastu summas ligi 8 miljonit eurot. Trefilov esitas enda kohustuste nimekirja, mis ulatus sadadesse miljonitesse eurodesse. Trefilovi pankrot on küll välja kuulutatud ja ta väidab end olevat varatu, kuid käimas on hagimenetlus, mis puudutab üht konkreetset arvatavat vara peitmise juhtumit.
    Londonis käib kohtuvaidlus võlausaldajate ja Trefilovi vahel seoses 14 miljoni eurose tehinguga. Vaidlusalune tehing tehti ettevõtte kasuks, mida seostatakse Trefiloviga, kuigi ta on üritanud oma seost peita. Täpsemalt on tegemist mullu sõlmitud kohtuliku kokkuleppega, mille alusel Trefiloviga seostatav ettevõte Cotchford Secretary Ltd sai oma tehingupartnerilt X5 Retail Group NV eelmisel aastal makse summas umbes 14 miljonit eurot.
    Trefilovi seos ettevõttega Cotchford on praegu kohtu arutada ja seniks on vaidlusalune summa külmutatud. Trefilovi võlausaldajad on tuvastanud, et Cotchfordi eest on vaidlusaluse tehingu puhul otsuseid teinud ja läbirääkimisi pidanud Trevilov isiklikult, samuti on Cotchford astunud tehingutesse mitme teise Trefiloviga seostatud ettevõttega. 
    Trefilovi võlausaldajad on kokkuvõttes veendunud, et Trefilov on kas osaliselt või täielikult kasusaaja tehingus, millega X5 raha Cotchfordile üle kandis, ja et Trefilov varjab pettuse teel oma seost.
    Ühispanga kunagise väikeaktsionäri skeem
    Lisaks Trefilovile on Londonis keriva afääri võtmetegelane Dmitri Koval, keda sealse hagiprotsessi käigus kogutud tõendite põhjal seostatakse äriskeemiga, mille abil on ka Trefilov arvatavalt oma rahalisi vahendeid liigutanud ja peitnud.
    Koval ei ole muide Eesti avalikkusele täiesti tundmatu tegelane. Nimelt figureeris mees Eesti ajakirjanduses 2000ndate alguses kui Eesti Ühispanga suurim eraisikust aktsionär, kelle SEB ligi 20 miljoni krooniga välja ostis. Veelgi varem oli Koval olnud ka Tallinna Panga aktsionär. Igatahes piirdusid uudised tema osalusest Ühispangas mõne lausega, kuna Kovalist lihtsalt ei teatud midagi peale selle, et ta olevat elanud Jurmalas.
    Lätis on Koval praegu seotud mitme ettevõttega ja teda on nimetatud suurimaks Iisraeli investoriks riigis. Ka tema arvatav elukoht on Riia. Siiski on ta ka Lätis tundmatu, hoides väga madalat profiili. Seoses Trefilovi varanduse jahtimisega tuli aga ilmsiks hulk omavahel seotud offshore-piirkondade ettevõtteid ja korduvaks nimeks ses rägastikus osutus Koval. Trefilovi võlausaldajad on veendunud, et Kovali äriskeem on aidanud Trefilovil oma raha peita ja veelgi enam – et tegemist on ulatusliku skeemiga, kus Trefilov võib olla vaid üks klientidest. 
    Vähemalt ühe seose Kovali ja Trefilovi vahel leiab Briti äriregistrist. Trefilovi abikaasa Yuliya Trefilova on Suurbritannias registreeritud ettevõtte French Childrens Wear Ltd juht, mille suuromanik oli varem Koval.
    Trefiloviga pole Äripäeval õnnestunud ühendust võtta ja Koval teatas oma Läti ettevõtte kontaktisiku kaudu, et ei saa küsimustele vastata, kuna viibib välismaal haiglas.

    Georgy Trefilov

    Venemaa ja Bulgaaria kodakondsusega ärimees, endine 22 SPARi supermarketi frantsiisi omanik Venemaal, samuti MARTA-nimelise jaemüügigrupi asutaja. 2008. aastal peeti Trefilovi äride väärtuseks u 1,5 miljardit dollarit ja tema personaalse vara väärtuseks üle 600 miljoni USA dollari.

    Emigreerus Venemaalt 2009. aastal esmalt Austriasse, seejärel aga seadis end sisse Suurbritannias.

    Septembris 2010 sai Trefilov Venemaal süüdistuse ulatuslikus pettuses seoses Moskva pankadelt saadud tagatud laenuraha omastamisega aastatel 2005-2008. Venemaa on Trefilovi tagaotsimisteate seadnud üles Interpoli lehel.

    Märtsis 2013 vahistati Trefilov Gatwicki lennujaamas, kui ta püüdis Suurbritanniasse siseneda võltsitud Kreeka passi ja ID-kaardiga. Mais 2013 tunnistas Trefilov end süüdi kahe dokumendi võltsimises, kuid sai Suurbritannias edasi elada.

    Londonis on välja kuulutatud Trefilovi pankrot, kuid võlausaldajad ajavad endiselt tema arvatava peidetud varanduse jälgi.

    Raha pööritati ka Eesti pangakontodel
    Dmitri Koval, keda Georgy Trefilovi võlausaldajad peavad Trefilovi vara peitmise abimeheks, on seotud mitmete offshore-firmadega, mille juurest viivad niidid omakorda rahapesu või muu kuritegevusega seostatud isikuteni.
    Kovali kontrolli all on eri allikate väitel mitu Briti Neitsisaartel registreeritud ettevõtet. Kuigi neil ettevõtetel puudub märkimisväärne majandustegevus, on nende kontodel eri riikides arvatavalt liikunud miljoneid dollareid.
    Üks sellistest firmadest, Brenthill Finance Inc, on kontosid avanud ka Eestis ja Lätis. Äripäeva allikate andmetel on Brenthill Finance'i Eesti kontole makseid teinud näiteks Suurbritannia ettevõte Simon United Ltd. Viimase endine direktor on Danny Banger, keda seostatakse Erik Vanagelsiga ja rahapesuskeemidega Baltikumis. Simon Unitedi ainus aktsionär oli Saint Kitts ja Nevisel registreeritud Starwell International Ltd, mille vähemalt kolm tütarfirmat on olnud seotud erinevate petuskeemidega Ukrainas. Ühte Starwell Internationali tütarfirmadest Navimax Venturesi on seostatud ka Ukraina ekspresidendi Viktor Janukovitši vara peitmisega.
    Sarnaselt Simon Unitedile on Brenthill Finance'iga seotud teinegi Suurbritannia ettevõte Lintown Systems LLP. Lintown Systemsi omanikfirmad olid mh aktsionärid Vene maaklerfirmas LLC IC Financial Bridge, mille litsentsi Venemaa finantsinspektsioon 2013. aastal rahapesu tõkestamise reeglite rikkumise pärast tühistas, kuna ettevõte osales väidetavalt skeemis, et illegaalselt raha Venemaalt välja viia.
    Brenthill Finance paistab olevat osake suuremast Kovali kontrollitavast offshore-võrgustikust. Näiteks on andmeid, et Kovaliga seostatav Eastern Capital Business Inc on teinud makseid Uus-Meremaa ettevõttele Tormex Ltd, mis väidetavalt pesi 680 miljonit USA dollarit Vene maffia jaoks.
    Koval on olnud Taanis registreeritud ettevõtte Baltic Center PL ApS aktsionär koos Briti Neitsisaarte ettevõttega Superior Holding Group Ltd. Taani meedia andmeil on Superior Holding Group Michael Valewski kontrolli all. Koval on Taani ajakirjanikele Valewski tundmist eitanud. Valewski on Taanis süüdi mõistetud pettuses, piinamises, väljapressimises  ja inimröövis. Valewskit kahtlustatakse koos Steve Danneholmiga (aka Ivan Kochelev) selles, et nad aitasid Taani „kestade“ abil maksudest kõrvale hiilida venelastel, sh Vene maffiaga seostataval Semion Mogilevichil ja tema partneril Vladimir Nekrasovil.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Facebooki emafirma ületas ootusi ja valmistas pettumust üheaegselt
Facebooki emafirma Meta teatas kolmapäeval oma esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute ootusi. Samas avalikustas ettevõte teise kvartali prognoosi, mis valmistas investoritele pettumust ning viis aktsia pärast börsi sulgemist üle 10% langema, vahendas Yahoo Finance.
Facebooki emafirma Meta teatas kolmapäeval oma esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute ootusi. Samas avalikustas ettevõte teise kvartali prognoosi, mis valmistas investoritele pettumust ning viis aktsia pärast börsi sulgemist üle 10% langema, vahendas Yahoo Finance.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Eesti üks paremaid juhte: uhke tunnistada, et olen palju vigu teinud “Juhi juttude” värskes saates Annika Arras
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Savisaare sõnul oli tema Tallinna tööots rohkem hobi
Tallinna linnainkubaatorilt 1500 eurot kuus tasku pistnud Erki Savisaare jaoks oli tegemist niisama lihtsa tuluga, mille jaoks vaeva ei pidanud nägema ja mis tema vallajuhi tööd ei seganud.
Tallinna linnainkubaatorilt 1500 eurot kuus tasku pistnud Erki Savisaare jaoks oli tegemist niisama lihtsa tuluga, mille jaoks vaeva ei pidanud nägema ja mis tema vallajuhi tööd ei seganud.