Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Eesti kõige hinnatum coach Ivar Lukk

    Ivar Lukk on Eestis esimene coach, kellele on International Coaching Federation andnud Professional Certified Coach (PCC) sertifikaadi. Coaching on juhtimisvaldkonnas praegu lausa hitimaiguliselt populaarne arendusmeetod, mille olemus on selguse loomine inimese soovides ja eesmärkides ning tema toetamine tee leidmisel üle takistuste.

    Mina kujutan ette, et istun sinuga rongis, meil on ees pikk sõit. Mööda vahekäiku läheneb reisisaatja ja küsib, kas ta võib midagi pakkuda. Ma võtan meile kaks tassi musta teed ja minu reis meeldiva kupeekaaslase seltsis võib alata, võrdleb juhtide coach ja endine tippjuht Ivar Lukk meie kohtumist. Ja muide, see ei ole ainult märk Ivari viljakast meeleolust, vaid tema kaubamärk võrrelda elu värvikate metafooride kaudu.
    Coaching'us eristatakse Ivari järgi kolme tasandit kuulamist: sisemist, fokusseeritud ja intuitiivset. Intuitiivne on kõige kõrgem aste ja see tähendab, et sa lähed inimesega ühte energiasse ja oled oma partneriga telepaatilises kontaktis. „Näiteks paar nädalat tagasi tundsin seansi ajal vajadust tõusta püsti, et võtta coachee’le joonistamiseks paberit ja vildikat. Coachee ütles, et ta tahaks oma mõtte paberile joonistada. Vastasin selle peale, et ma just läksingi paberi järele. Need on need hetked, kui sa lihtsalt ei saa aru, kust see tuleb, aga sellised asjad juhtuvad,“ jutustab Ivar innuga.

    Äripäeva Akadeemia koolitus „Juhi oskused 3 päevaga“

    Aeg: 17. jaanuar 2017 – 16. märts 2017

    Kestus: kolm päeva

    Koolitaja: juhtimiskoolitaja ja sertifitseeritud coach Ivar Lukk

    Koolituse eesmärk on läbi teadmiste ja kogemuste aidata osalejatel saavutada oma juhtimistöös suurem enesekindlus ja madalam stressitase.

    Koolitusele on oodatud nii vähese kogemusega juhid kui ka seda tööd pikalt teinud inimesed, kes soovivad mõtestada oma senist kogemust ning saada uusi ideid.

    Et coach’iks saada, läheb Ivari sõnul tarvis natuke elukogemust, usku endasse ja sügavat huvi inimese vastu. Ja muidugi coaching'u põhioskuste omandamist. Coach juhib coachee mõttetegevust läbi küsimuste, metafooride ja elust toodud näidete. „Loomulikult ei ole iga küsimus kümnesse, aga siis ma proovin siit ja proovin sealt, vaatan, et kui see ei haagi, siis äkki …,“ seletab Ivar lahti coaching'u olemust, kuid teeb kohe märkuse, et kõige eeldus on loomulikult see, et klient on valmis oma mugavustsoonist väljuma, sest midagi väga olulist ei saa kandikul kätte tuua.
    Kõige raskem on tunda iseennast
    Kogenud inimese analüüsijalt ja inimese tundjalt tekib suur huvi küsida ebaharilike „nähtamatute“ uskumuste kohta, mida kliendid seansil enda jaoks teadvustanud on. Seepeale toob ta näite hoopis enda kohta. "Mul on elus kippunud olema nii, et edu saavutamise järel on mul kombeks teha mõtlematuid otsuseid ja sellega kõik ära rikkuda. Juurdlesin selle üle pikalt, miks ma nii talitan, ja jõudsin selgusele, et selline käitumismuster on mul pärit lapsepõlvest," ütleb Ivar.
    "Ema oli mul lihtne inimene, kes ei teinud suuri sõnu. Ta kasvatas mind ja mu õde üksinda, sest isa suri, kui olin neljane. Ema töötas pikad päevad Klementi õmblusvabrikus juurdelõikajana ning teenis tihtipeale rohkemgi kui mõni tolleaegne juht. Õppisin temalt, et kui piisavalt palju tööd teed, siis saad oma väikese võidu. Kopeerisin seda alateadlikult, sest kui mul läks juba väga hästi, siis tegin mõne mõtlematu otsuse, mille tagajärgede lahendamine võttis kuid aega. Selle teadvustamine aitas mul oma käitumismustrit murda," avaneb Lukk ka endalegi veidi ootamatult, mainides, et igaühe jaoks tuleb selgushetk erinevat rada pidi ja kunagi ei saa ette teada, milline sündmus või tegu võib olla suure eesmärgi saavutamise murdepunkt.
    Ärikoolitajana tuntud kui hea inimeste kaasaja
    Peale personaalse ja grupi-coaching'u on Ivar tuntud ka ärikoolitajana. Alates 2013. aastast on ta Äripäeva Akadeemias andnud erinevaid juhtimiskoolitusi. Akadeemia eelmise aasta vaieldamatuks hitiks kujunes tema antud koolitussari „Juhi oskused 3 päevaga“.
    Koolitusel keskendub Ivar eduka juhi kolmele kompetentsile, milleks on inimese juhtimine, meeskonna juhtimine ja enesejuhtimine.
    Koolitusel õpitakse muu hulgas muutuste juhtimist ja konstruktiivse tagasiside andmist, töötajate tunnustamist ja raskete vestluste pidamist, motivatsiooni loomist ja delegeerimist meeskonnas. Enesejuhtimiseks harjutatakse NLP-tehnikaid, mis on tänapäeval maailmas populaarseim psühholoogiline suund edukuse saavutamiseks. Ivar räägib konfliktide võlust ja valust, meeskonna häälestamisest edule ning ratsionaalsest ja emotsionaalsest juhtimisest.
    „Inimene peaks ennast selleks koolituseks häälestama ning enda jaoks lahti mõtestama, mida ta selle koolitusega saavutada tahab,“ soovitab Ivar enne koolitusele tulekut teha.
    Kümne minuti reegel
    Koolituse muudab eriliseks selle loovust soodustav õpikeskkond, sest inimene õpib ja jätab meelde kõige rohkem mängusituatsioonis. Nii asetab Ivar koolitusel kesksele kohale alati õppija, kes on pidevalt koolitusse kaasatud ning kelle emotsioonidega arvestatakse. Ivari enda roll on samal ajal pidevalt muutuv.
    Peale loengu pidamise kasutab Ivar koolitusel väga palju meetodeid, näiteks rollimänge, arutelusid, koolitaja demosessioone, videofilmi vaatamist, grupitööd, simulatsiooni, paaris-coaching'ut, kaasuse lahendamist. Selline mängustamine hoiab koolitatava meeled ärksad, tekitab positiivseid elamusi ja soodustab õpitu kinnistumist.
    „Lugesin kunagi John J. Medino raamatut „Brain Rules“, kus oli kirjas, et inimese tähelepanu kestab ühelaadses tegevuses, näiteks loengut kuulates, kümme minutit. Pärast seda hakkab tähelepanu väsima ja hajuma. Olen teinud kümme minutit enda jaoks selliseks reegliks üle mille ma loengut ei pea ja mille järel on vaja vaheldust. Rohkem kui kümne minuti võib kesta vaid selline tegevus, kus inimene on ise aktiivne,“ kirjeldab Ivar oma koolituspõhimõtteid.
    Tallele pandud teadmisi aitab kinnistada nende rakendamine tööelus, sest suure osa koolitusest moodustavad koduülesanded. Kuna koolitus toimub skeemi järgi 1 + 1 + 1, kus koolituspäevade vahele on jäetud aega ka praktikaks, saab järgmisel kohtumisel igaüks oma kogemusi analüüsida.
    Ivari sõnul ei pea koolitusele tulles midagi pelgama ning keegi pole seni tarvilikuks pidanud end maski taha peita. „Minu ülesanne on, et kõik inimesed end koolitusel võimalikult vabalt ja hästi tunneksid. Oluline osa koolitusest on ka osalejate omavaheline suhtlus ja kogemuste vahetamine. Inimesed on muidugi erinevad, mõned on rohkem introvertsemad kui teised. Samas on lõbus saada koolituse lõpus mõnelt kogu aeg vaiki istunud osalejalt mõni impulsiivne või emotsionaalne märkus enda läbielatu kohta. See on nagu äratuskell teistele,“ kirjeldab Ivar lõbusalt.

    Mitte koolitus, vaid vestlus sõbraga

    Pärast koolitust hakkasin teatud küsimustes palju avaramalt mõtlema. Kuna koolitaja oli väga professionaalne ja vahetu suhtumisega, ei jätnud ta kunagi ühtegi osalejat nurka. Ta oskas väga hästi ära tajuda selle, et kõik saaksid aktiivselt kaasatud. Kes oli vähem aktiivne, selle ta haaras ise kaasa, mis oli minu arvates väga hea.

    Kõige rohkem üllatas mind sellel koolitusel koolitaja ise. See polnudki nagu koolitus, vaid pigem mõnusad vestlused ja filosofeerimised vanema ja targema sõbra seltsis. Kui koolitustega kipub olema nii, et mingis osas on raske, näiteks kuulata, siis tema puhul kulges kõik väga loominguliselt. Hoolimata sellest, et ta andis edasi ka teooriat, tuli see kõik sellises mõnusas sõbralikus kastmes ega olnud karvavõrdki kurnav. Kindlasti veedaks tema seltsis veel aega.

    Dein-Tom Tõnsing,
    avalike suhete osakonna ülema asetäitja Kaitseliidus
     
  • Hetkel kuum
Karl Märka: piirame põhiseadusega riigikapitalismi „Kuidas mitte investeerida: 1001 näidet avalikust sektorist“
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
SASi aktsionäride koosolekust sai täielik kaos
Kui enne eilset lennufirma SAS aktsionäride üldkoosolekut Rootsis oli küsimus, kui vihased on ettevõtte aktsionärid, kelle vara hävitatakse täielikult, kui ettevõtte ümberkorraldamine läheb edukalt, siis see mure kadus peagi.
Kui enne eilset lennufirma SAS aktsionäride üldkoosolekut Rootsis oli küsimus, kui vihased on ettevõtte aktsionärid, kelle vara hävitatakse täielikult, kui ettevõtte ümberkorraldamine läheb edukalt, siis see mure kadus peagi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Kogemuslugu: kui minu ettevõtte väärtused enam minuga ei ühti
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Sõudmise kaheksapaat kui meeskonnatöö musternäide
Sõudmise kaheksapaadilt on meeskonnatöö kohta nii mõndagi õppida. Kuidas spordimehe sihikindlus ettevõtlusesse edukalt üle viia?
Sõudmise kaheksapaadilt on meeskonnatöö kohta nii mõndagi õppida. Kuidas spordimehe sihikindlus ettevõtlusesse edukalt üle viia?
Uutele sõidukitele hakatakse väljastama keskkonnapasse
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Hullumeelne seiklus: autoga läbi Euroopa ja Aafrika
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Järgmine Soome ehitusfirma andis pankrotiavalduse sisse
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Raadiohommikus: nädala ettevaade, Eesti juhtide head ja vead ning kutsehaiguste uus hoog
Äripäeva esmaspäevane raadiohommik võtab lähema vaatluse alla Eesti juhid, uurib, miks kutsehaiguste teema uut hoogu on saamas, näitab börsinädala olulisemaid verstaposte ning markeerib ka kohaliku kapitali Lätti liikumise.
Äripäeva esmaspäevane raadiohommik võtab lähema vaatluse alla Eesti juhid, uurib, miks kutsehaiguste teema uut hoogu on saamas, näitab börsinädala olulisemaid verstaposte ning markeerib ka kohaliku kapitali Lätti liikumise.