Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Ekspress Grupp kaebas ülejooksiku kohtusse

    Börsifirma Ekspress Grupp kaebas kohtusse endise reklaamijuhi Rivo Põldoja, kes asus vaid loetud päevad pärast Ekspressist lahkumist tööle Ekspressi suurima konkurendi, Eesti Meedia müügidirektorina.

    Ekspress Grupi juhatuse esimees Mari-Liis Rüütsalu süüdistab Põldoja konkurentsikeelu rikkumises, lubaduste murdmises, valetamises, töötajate ülemeelitamises ja ärisaladuste avaldamises. Põldoja vaikib. Eesti Meedia juht Sven Nuutmann pareerib etteheiteid, nimetades neid alusetuteks.
    Asi pole rahas
    Praegu valitseb olukord, kus Ekspress kannab vastavalt lepingule iga kuu alguses Põldoja kontole raha hoolimata sellest, et reklaamimees on ametis konkurendi juures. „Aga küsimus ei ole rahas, küsimus on lepingu ja kokkulepete murdmises,“ sõnas Rüütsalu. „Selline käitumine, kus kokkulepped ja kirjalikud lepingud ei kehti, ei tohiks Eestis olla 21. sajandi ärikultuuri osa,“ lisas ta.
    Saaga sai alguse mullu novembris, mil Põldoja pani Hans H. Luige suuromanduses olevas ettevõttes lauale lahkumisavalduse. „See tuli ka mulle ootamatult, kuna meil oli seljataga nelja-aastane väga hea töösuhe,“ tõdes Rüütsalu ja nimetas Põldoja hinnatud spetsialistiks. Kõrgelt hindas Põldojat ka Ekspress grupi endine juht Gunnar Kobin.
    Üle kümne aasta Ekspress Grupis töötanud Põldoja oli kontsernis vedanud ja ehitanud reklaamimüüki ja koondanud müügiosakondi ühtseks rusikaks. Rüütsalu sõnul arutas Põldoja veel mõni päev enne lahkumisteadet selle üle, millises suunas Ekspressi tulevikus tüürida.

     Põldoja kinnitas, et soovib puhata.

    Mari-Liis Rüütsalu,
    Ekspress Grupi juhatuse esimees
    Prooviti läbi rääkida. Rüütsalu sõnul lausa mitu korda.
    „Suhtusime tema võimalikku motivatsioonikriisi mõistvalt ja pakkusime talle uusi väljakutseid ka Ekspress Grupis,“ kirjeldas Kobin. Põldojat aga ei õnnestunud ümber veenda – lepiti kokku, et 13. detsembrist tema nime enam Ekspressi palgaliste hulgast ei leia.
    Ühtlasi tuli Põldoja lagedale teise valusa teatega: tal on plaanis liituda Ekspressi tuliseima konkurendiga meediaturul – Margus Linnamäele kuuluvas ning hetkel kõvas konsolideerimishoos Eesti Meediaga. „Loomulikult soovisime otsese konkurendi huvides tegutsema asumist võimalikult kaugele lükata,“ ütles Rüütsalu.
    Seotud kuueks kuuks
    Ekspressi garantii oli konkurentsikeeld. Kui Põldojast 2010. aastal Delfi müügijuht sai, andis ta allkirja lepingule, millesse oli kirjutatud kuuekuuline konkurentsipiirang. Seega ei tohtinuks Põldoja Ekspressis ust selja taga kinni lüües mõne teise meediafirma ust poole aasta jooksul avada. Selle kompenseerimiseks kohustus Ekspress Grupp talle iga nii-öelda keelu all oleva kuu eest tasuma kokkulepitud summa. „Selle teadmisega läksime sõbralikult lahku,“ meenutas Rüütsalu.
    Siis hakkasid levima kuuldused, et Põldoja alustab Eesti Meedias tööd veel samal aastal. Kobin saatis Põldojale SMSi, küsides, ega sahin tõele ei vasta. „Põldoja kinnitas, et soovib puhata,“ teadis Rüütsalu. Kobina sõnul olevat SMSe vahetatud mitu, kuid sõnum oli alati üks: Põldoja lubas, et austab lepingut ja enne keelu lõppu käiseid üles ei keri.

    Saan aru nende kibestumusest.

    Sven Nuutmann,
    Eesti Meedia juhatuse esimees
    „Siiski, 15. detsembril kuulsime ja nägime ka (Eesti Meedia) kodulehelt, et Rivo Põldoja on asunud tegutsema Eesti Meedia müügidirektorina,“ sõnas Rüütsalu.
    Töötajad vahetavad poolt
    Ekspress tundis, et neile on liiga tehtud. Nad esitasid Rivo Põldoja vastu kohtusse hagi, süüdistades teda äriseadustiku rikkumises. Just äriseadustik reguleerib juhatuse liikme vahelisi suhteid äriühinguga. Rüütsalu sõnul poleks kohtuteele astutud, kui Põldoja ei oleks proovinud Ekspressi töötajaid oma uue leivaisa juurde üle meelitada. Seda veel ajal, kui Põldoja oli Ekspressi hingekirjas. Rüütsalu sõnul oli Põldoja talle veel eravestluses kinnitanud, et mingit värbamist toimuma ei hakka.
    „Otsitud ja vägagi lapsik põhjus,“ ütles süüdistuse kohta Eesti Meedia juhatuse esimees Sven Nuutmann. Tema teada ei ole keegi sel viisil neile Ekspressist tööle tulnud. „Saan aru nende kibestumusest,“ möönis Nuutmann, viidates seigale, et Ekspress oli mullu proovinud tööle tagasi meelitada ka üht oma endist müügidirektorit, kes eelmisel kevadel nende juurest lahkus. „Üllataval kombel ta ei läinud nende juurde tagasi. Oli aga küll nõus tulema meie juurde,“ sõnas Nuutmann.
    „Pooltõde,“ iseloomustas Nuutmanni juttu Rüütsalu. Ta möönis, et oli Ekspressist lahkunud tiimijuhiga telefonitsi vestelnud, kuid konkreetsest tööpakkumisest juttu ei tehtud. „Veebruaris alustas ta Eesti Meedias. Sellega on kõik fine (hästi – toim). Inimene on oma otsustes vaba. Ta pole ühtegi kokkulepet rikkunud,“ sõnas Rüütsalu.

    Rivo, keda ma pidasin ka oma sõbraks, on ainus, kelle pärast mul hetkeks kahju oli. Enam mitte.

    Gunnar Kobin,
    Ekspress Grupi endine juht ja praegune nõukogu liige
    Laiahaardelist ülemeelitamist pole Nuutmanni sõnul olnud. „Meediaäri moodustab meie ärist kõigest kolmandiku. Ärgu konkurendid end nii tähtsaks ka pidagu,“ ütles ta. Nuutmanni sõnul ütles ta ka viimasel kohtumisel Rüütsalule, et kuna kaks ettevõtet tegutsevad ühel turul, on loogiline, et üksteise töötajatele pakkumisi tehakse.
    „See ei tähenda, et me ei võiks omavahel normaalselt suhelda. Eelmise juhtkonnaga oli see peaaegu välistatud,“ tõdes Nuutmann. „Nende käitumisreeglite kohta võiksin ma väga palju rääkida, kuid jääksin selle juurde, et Ekspress Grupi väide on täiesti vale. Mari-Liis Rüütsalu ja tema juristid eksivad,“ oli Nuutmann resoluutne. „Kuna meil on nendega eriarvamused, ongi see jõudnud lahendamisele teise instantsi."

    Küsimus ei olnud rahaga üle ostmises. Meie nägemused ja väärtused langevad hästi kokku.

    Sven Nuutmann,
    Eesti Meedia juhatuse esimees
    Suur solvumine
    Rüütsalu ja Kobini arvates ajendas Põldojat sildu põletama suur solvumine. Nimelt tehti Ekspressi ladvikus mullu vangerdusi. Kobin liikus uue aasta tulekuga nõukogusse, tema asemele ettevõtte esiotsa liikus Rüütsalu. Arutelul, kellele pakkuda Rüütsalu endist ametiposti ehk kontserni kirjastusettevõtte Ekspress Meedia juhatuse esimehe kohta, käis läbi ka Põldoja nimi. Valituks osutus aga Tõnu Väät.
    Kobini sõnul uskus Põldoja, et see ametikoht oli talle määratud. „See, mismoodi Rivo on pärast seda käituma hakanud, on minu arust väga hea tõestus, et otsus talle seda ametit mitte pakkuda oli täiesti õige. Kui ta seda ei saanud, otsustas ta käituda selliselt, et ei pidanud meie vahel sõlmitud lepinguid ja ka mulle isiklikult antud mehesõna mitte millekski,“ lausus ta.
    Konkurentsikeeld reegliks
    Aastaid tippjuhina, sealhulgas Delfi juhatuse esimehena töötanud Nuutmanni sõnul pole Põldoja ümber lahti läinud trall talle esimene kokkupuude konkurentsikeelu vaidlusega. Tema sõnul annab selliseid olukordi vältida kahel viisil. „Esiteks, kui inimestega on sõlmitud korrektsed lepingud, ja teiseks, kui nendega on ka õigesti käitutud,“ ütles ta.

    Mul ei ole midagi kommenteerida. Kui teine pool tahab midagi kommenteerida, siis las nad kommenteerivad.

    Rivo Põldoja,
    Eesti Meedia müügidirektor
    Ka Eesti Meedia on enamiku tippjuhtidega sõlminud konkurentsikeeluga lepingud. „Selle jaoks on seaduses olemas selline pügal, et kui seda rakendada, peab inimesele maksma ka 100% tema töötasu kuni keelu lõpuni,“ vihjas Nuutmann.
    Rüütsalu ütles, et ametileping Põldojaga sõlmiti poolteist aastat tagasi mõlema poole läbirääkimiste tulemusena ning mõlemad pooled jäid sellega rahule. Seega polevat tegu mingi aegade hämarusest pärit kokkuleppega, ka ei olevat Põldoja kellelgi vihjanud, et ta lepingus paika pandud summadega rahul ei oleks, kinnitas Rüütsalu.
    Gunnar Kobin arvab, et konkurentsikeelust üle astunud Rivo Põldoja solvus, kui ei saanud ametikõrgendust.Foto: Jaanus Lensmelt / Postimees / Scanpix

    Inimeste liikumisel Ekspressist Eesti Meediasse on Nuutmanni sõnul üks peamine põhjus – Gunnar Kobini suhtlemisvead, mille lappimisega peab nüüd Rüütsalu tegelema. Just rappa läinud suhted ongi Nuutmanni sõnul avanud neile ukse konkurendi supermeestele ja naistele tööpakkumiste tegemiseks.

    „Suhteliselt haige jutt,“ arvas Kobin. „Kui Sveni jutt vastaks tõele, peaks meie tütarettevõtteid juhtima üks närviliste ebaõnnestujate kamp. Julgen väita, et pigem on vastupidi. Meil on väga motiveeritud juhatajad ning omavaheline läbisaamine on suurepärane,“ sõnas ta.

    Ühes asjas on Kobini sõnul Nuutmannil aga õigus. Selles, et Ekspress Grupis töötavad superinimesed, keda Eesti Meedia on aastaid üritanud Sveni juhtimisel palgata. „Aga ainult väga üksikutega on tal see õnnestunud. Ning Rivo (Põldoja), keda ma pidasin ka oma sõbraks, on ainus, kelle pärast mul hetkeks kahju oli. Enam mitte,“ tõdes Kobin.

    Praeguses Eesti Meedia tippjuhtkonnas on Kobini sõnul pea eranditult inimesed, kes pole Ekspressis hakkama saanud. „Ja keda ühendab soov oma endisele tööandjale koht kätte näidata,“ lisas ta.

    Põldojale tööpakkumist tehes ei teadnud Nuutmann konkurentsikeelu klauslist. „Ega te ka ei küsiks esimese asjana, et kas inimesel konkurentsikeeld on,“ küsis Eesti Meedia juht vastu. Nuutmann tunneb Põldojat pikalt ja iseloomustab teda kui väga värvikat ja tubli inimest. „Mul on hea meel, et ta meie juures on. Küsimus ei olnud rahaga üle ostmises. Meie nägemused ja väärtused langevad hästi kokku,“ lisas ta.
    Paanikat pole
    Sellepärast, kuivõrd hakkab Põldoja uuel ametikohal Ekspressi ärisaladusi kasutama, Rüütsalu ei muretse, sest see on paratamatus. „Rivo Põldojal oli kogu teave meie müügitöötajate töötasuskeemide, meie strateegiate, lepingutingimuste jms kohta. Tal isegi ei ole võimalik tööd teha, kui ta seda infot ei kasuta. Ega’s mõte pole müts, mida peast minema visata saab," ütles ta.
    Põldoja loobus võimalusest enda kaarte avada. „Mul ei ole midagi kommenteerida. Kui teine pool tahab midagi kommenteerida, siis las nad kommenteerivad,“ jäi Eesti Meedia uus müügidirektor napisõnaliseks.
    Eesti Meedia seisab aga kindlalt oma uue juhatuse liikme taga. Nuutmanni sõnul on nad Ekspressile saaga algusest saati mõista andnud, et nad on valmis kohtuväliseks kompromissiks. „See on algusest peale olnud üks võimalustest. Mulle tundub, et esimene aste käib aga enne ära, kui omavahel rääkima hakatakse,“ spekuleeris ta. Istungi aega veel määratud ei ole.
  • Hetkel kuum
Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Balti aktsiad jätkasid tõusulainel
Neljapäeval sai sel nädalal alanud Balti aktsiate tõus jätku, kui Balti koondindeks Baltic Benchmark kerkis 0,36%.
Neljapäeval sai sel nädalal alanud Balti aktsiate tõus jätku, kui Balti koondindeks Baltic Benchmark kerkis 0,36%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Swedbank kaotas kasumit vähem kui SEB
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.