Artikkel
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Keskerakond võttis pealinnas ainuvõimu

    Keskerakonna valimispidu.Foto: Andres Haabu

    Täpselt juuksekarva pealt võttis Keskerakond Tallinnas taas ainuvõimu ning endise esimehe Edgar Savisaare asendas Lasnamäe suurima häältemagnetina Mihhail Kõlvart.

    Keskerakond võitis absoluutse enamuse väga napilt. Ka seni linnas ainuvõimu nautinud peaministripartei saak oli 85 309 häält ehk 44,4% valijate tugi. Oluline pole aga niivõrd häältesaak kui mandaatide hulk.
    Tallinna volikogus on kohti kokku 79 ning Kesk sai neist 40. Viimase mandaadi tõi erakonnale viimane jaoskond, veel 30 minutit enne tulemuste selgumist esmaspäeva varahommikul oli enamus veel lahtine.
    Linnapeaks saab Taavi Aas, ehkki nii Tallinna kui kogu riigi suurima häältesaagiga oli Mihhail Kõlvart, kes teenis Lasnamäe piirkonna esikeskerakondlasena Aasast võimsama häältesaagi. Erakonna esimees Jüri Ratas ning ka Kõlvart ise kinnitasid aga Vikerraadios, et linnapeaks saab siiski Aas.
    "Me tegime tohutu töö. Me kõik teame, kuidas me olime tänavatel ja ainult seetõttu, et me tegime nii palju tööd, on meil täna võimalus nautida 40 mandaati ehk absoluutset enamust. Suurepärane!" ütles Aas valimispeol peetud kõnes.
    "Keskerakond võitis need valimised üle kogu Eestimaa. Keskerakond võitis need valimised Tallinnas," ütles Ratas valimispeol. Samas rõhutas ta, et erakond peab olema tasakaalukas ja jääma kahe jalaga maa peale, sest tugev usaldus tähendab ka, et teha tuleb tugevat tööd. Selleks on aga erakond peaministri sõnul valmis.
    Peaminister Jüri Ratas andis Vikerraadios ERRi uudistejuhile Anvar Samostile intervjuud andes juba valimisõhtu alguses mõista, et kui Keskil tekib Tallinnas vajadus kaasata koalitsioonipartner, vaadatakse pigem sotside kui Edgar Savisaare poole – nimelt pole mõtet kaasata koalitsiooni vaid üht inimest, vaid haarata tuleks laiema pinnaga jõud. Nüüd pole aga seda muret, kuna ainuvõim on olemas. Enamus on aga õhkõrn ning üsna tõenäoline on, et Tallinna juhtimiseks otsib Kesk endale siiski mõne väiksema partneri.
    Lasnamäelt sai Keskerakond hulga hääli ka hoolimata sellest, et Edgar Savisaar läks võitlustulle üksi. Sealne esinumber Kõlvart pälvis kokku 24 712 valija toe. Võrdluseks olgu öeldud, et Savisaar tegi enda häälterekordi 2013. aastal ning siis oli saak 39 979. Kõlvarti tulemus praegu on parem kui näiteks Savisaare oma 2005. aastal.
    Reformierakond kasvatas võimsalt
    E-hääletuse pika puuga võitnud Reformierakonna saak oli valimistel 20,5%, mis andis 39 343 häälega teise koha. Näiteks 2013. aastal teenis oravapartei vaid 23 000 valija toe. Tõsi, siis tegi väga võimsa kampaania ning tulemuse IRL.
    Kolmandal kohal oli Tallinna valimistel Sotsiaaldemokraatlik Erakond, mida soovitas neil valimistel toetada ka Äripäev. Sotside tulemuseks jäi 11% ehk 21 050 häält. 
    SDE Tallinna linnapeakandidaat Rainer Vakra ütles kella 00:30 paiku Äripäevale, et Tallinna volikogu valimistel pronksmedal saada on kindlasti tulemus, millega rahul olla, kuna tegu on erakonna tugevaima tulemusega Tallinnas läbi aegade. Tõsi, Vakra tunnistas, et spordimehena läks ta kindlasti kuldmedalit võitma, sest muidu poleks ju olnud mõtet üldse võistlema minnagi.
    Küsimuse peale, miks SDE pidu Humalakojas pronksmedalist hoolimata nõnda vaikseks jäänud on, vastas Vakra, et homme on ju tööpäev ja SDEs on palju oma ala tippe, kelle elu läheb edasi ka valimistest hoolimata.
    IRL jääb alles
    Kui enne valimisi prognoosid mõned analüütikud, et Isamaa ja Res Publica liit võib teenida Tallinnas hääli alla 5% valimiskünnise, on nüüd selge, et vähemalt esialgu erakond kadumas pole. Kokku saadi 6,6% häältest ehk 12 647 valija toetus.
    Siiski tuli IRLil alla vanduda Eesti Konservatiivsele Rahvaerakonnale. EKRE poolt langes kasti või serverisse 13 437 häält, mis tähendab 7% toetust. EKRE saak on kuus mandaati, IRLil tuleb leppida viiega.
    Muide, EKRE ridades sai teiste seas linnavolikokku ka prügiettevõtja, Eesti Keskkonnateenuseid tüüriv Argo Luude.
    Savisaar ajaloo madalpunktis, aga ikka sees
    Üsna nutune oli pilt ühiselt kandideerival Edgar Savisaare valimisliidul ning Jüri Mõisa ja Urmas Sõõrumaa tüüritaval Tegusal Tallinnal. Koos valimistulle läinud partnerid teenisid vaid 4,5% häältest ehk 8594 inimese toetuse.
    Savisaar võttis siiski isikumandaadi. Valimispeol peetud kõnes rääkis ta, et tubli tegu oli juba see, et nimekirjaga üldse välja tuldi. Savisaar kiitis kõiki osalejaid ja tõi ka välja, et nende aparaat oli palju väiksem kui erakondadel.
    Samas tasub märkida, et see on pika puuga Savisaare elu kõige halvem tulemus. Senine põhi oli 1996. aastal, mil ta EVL Keskerakonna liidu kandidaadina teenis Tallinnast 4475 häält.
    Savisaare Valimisliidu ja Tegusa Tallinna valimispeole Komeedi kohvikus jõudis Savisaar kella 21 kandis. Keskerakonna esimehena oli ta tuntud selle poolest, et saabus peole hilja ning liitus meluga vaid selleks, et pidada kõnesid ning suruda lähedaste toetajate kätt. Täna aga oli ta optimistlikum ning peol kogu õhtu.
    Delfi TV otsestuudios kõneledes süüdistas Tegusa Tallinna üks juhtfiguure Mõis meediat – ettevõtja sõnul ei õnnestunud tal saada oma lugudega pilti ei Äripäevas ega mujal –, ent jäi siiski optimistlikuks. "Meil pole midagi kaotada," rääkis ta Delfi TV-le.
    Keskerakonna valimispidu.Foto: Andres Haabu
    Kõikjal Eestis peale Tallinna ja Tartu oli valmistulemus selge juba keskööks. Ka üle riigi võitis valimised Keskerakond, mis sai kogu Eestis kokku 27,3 protsenti häältest.
    Teiseks tulid valimisliidud, mille valimisteenistus tulemusi edastades kõik ühte patta panev. Liidud said riigi peale kokku 26,8 protsenti häältest ehk 156 048 valija toetuse.
    Erakondadest teisele kohale platseerus Reformierakond 19,5 protsendi ehk 113 672 häälega. Muuhulgas võitsid oravad võimu Tartus ja Pärnus. Kuidas seal valimistulemus täpselt kujunes ning miks keskerakondlane Kadri Simson võib Reformerakonna edu üle ka pisut rõõmu tunda, saab lugeda siit.
    Üleriigilises häälemagnetite edetabelis troonivad võimsalt samuti keskerakondlased. Mõistagi sai enim hääli juba mainitud Kõlvart, ent teiseks tuli ülivõimsa tulemuse teinud üllataja Raimond Kaljulaid.
    Põhja-Tallinna linnaosa vanemale olid need esimesed valimised kandidaadina. Kokku 5534 valija toetuse saanud Kaljulaid on pikka aega Keskerakonna heaks tööd teinud reklaamimehe ja kampaaniameistrina. Mida ta tulemusest ning juba tehtud tööst arvab, saab lugeda siit.
    Kolmandal kohal oli Keski Mustamäe esinumber ning pea kindel järgmine linnapea Taavi Aas, kelle häältesaak oli 5505. Neljas oli europarlamendi saadik Yana Toom, kes sai 4826 häält.
    Esimese mittekeskerakondlasena jõudis tabelisse Tartu praegune ning üpris tõenäoliselt ka tulevane linnapea Urmas Klaas, kes pälvis 4254 valija toetuse. Ta oli ka reformierakondlastest enim hääli teeninud kandidaat.
    Alles viiendaks jäi üle Eesti enim hääli teeninud Taavi Rõivas, kes kokku sai 4130 häält, millest 2711 olid e-hääled. Rõivase ümber lahvatas vaid pisut enne eelvalimiste lõppu ahistamisskandaal, mille tõttu astus ta ka riigikogu aseesimehe toolilt tagasi.
    Reformierakonna liidrit Hanno Pevkurit edestas üldtabelis napilt Savisaar. Pevkuri häältesaak oli 3597. Samuti reformierakondlasest europarlamendi saadiku Kaja Kallase tulemuseks jäi 3551, endise välisministri Urmas Paeti häältesaak oli 3389. Sotside linnapeakandidaadi Rainer Vakra päralt jäi 3296 Nõmme elaniku toetus.
    Reformierakonna valimispidu.Foto: Andras Kralla
    E-hääletuse kindel liider Reform
    Reformierakond sai Tallinnas 23 081 e-häält, mis andis kõigist serverisse saabunuist umbes 38,2%. Sotsiaaldemokraatide saak oli 11 202 e-häält ning 18,5%. Kolmandaks jäid 14 protsendi ja 8484 häälega Keskerakond.
    Reform võitis ka üle kogu Eesti eelhääletuse ning teenis 29,7% kõigist 185 871 e-häälest. Kokku 28,5 protsenti kõigist e-häältest said üle kogu Eesti valimisliidud, sotsid said erakondadest teise koha 13,6 protsendiga ning IRL saavutas 10,1 protsendiga e-valimistel kolmanda koha.
  • Hetkel kuum
Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
S&P 500 ja Nasdaq jätkasid allamäge veeremist
USA peamistest aktsiaindeksitest kerkis neljapäeval ainuüksi Dow Jonesi tööstuskeskmine; S&P 500 ja Nasdaqi liitindeks jätkasid eelmisel nädalal alanud langust.
USA peamistest aktsiaindeksitest kerkis neljapäeval ainuüksi Dow Jonesi tööstuskeskmine; S&P 500 ja Nasdaqi liitindeks jätkasid eelmisel nädalal alanud langust.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eelarvenõukogu: riigivõlg kasvab kiirelt
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Everaus rajab Rae valda uue elukvartali
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.