Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Eesti parimad kasvavad tööjõu nappuse kiuste

    Tänavune aasta tuleb tuntavalt parem kui mullune ja vähe on põhjusi, miks tulev aasta ei peaks olema veelgi suurema kasvuga. Kuid üks põhjus siiski on, tõdesid ettevõtjad Äripäeva TOP 100 galal - töökäte nappus tõotab ainult süveneda.

    Äripäev hindas eelmise aasta parimaks ettevõtteks Olympic Entertainment Groupi, mis ainsana jõudis teist aastat järjest esikümnesse. Teisele kohale jõudis Vjatšeslav Leedo aktsiaselts Holostovi Kinnisvarahaldus ning kolmandale positsioonile rahvusvahelise suurkorporatsiooni ABB Eesti tütarfirma.
    2016. aasta tulemusi tunamullustega kõrvutades on saja parima seas uusi tegijaid suhteliselt vähe - 16. Kel läks hästi kahe aasta eest, see sai heade tulemustega maha ka mullu ning ootab kasvu ka tuleval aastal - see oli valdav seisukoht möödunud nädalal Estonia kontserdisaali gaalaüritusele kogunenud ettevõtjate seas.

    Seitsmes koht TOP 100-s

    Käive 2016: 164 miljonit eurot

    Ärikasum 2016: 7 miljonit eurot

    Kuigi igatsetakse suuremaid majanduskasvu näitajaid, kui see viimase paari aasta jooksul Eestile osaks saanud on, siis nii tarbijate kui ka ettevõtjate mõõdukas optimism ja eksporditurgude tugev seis on loonud soodsa pinnase investeeringuteks.
    Õige aeg investeerida tehnoloogiatesse
    Valuuta ja kullaäriga tegelev Tavid on üks neist tugevatest ettevõtetest, mis on suutnud aastate lõikes hoida esisajas head positsiooni. End Põhja-Euroopa suurimaks väärismetallidega kauplejaks nimetav Tavid tõusis aastaga 40 kohta ja paigutus tänavuses edetabelis 7. kohale.
    Aastal 1991 asutatud ettevõte on tänaseks oma tegevuse viinud 8 riiki, kus on ühtekokku pea 30 kontorit. Ettevõttes toimub juba teist aastat üleminek uuele tarkvarale. Samuti kaasajastatakse rahvusvahelise haardega firma kauplemissüsteeme ja kodulehekülgi.
    Tavidi nõukogu liikme ja kullasuuna juhi Meelis Atoneni sõnul on see protsess väga kulukas nii ajaliselt kui ka rahaliselt. “Majandustulemustele ootame pikas perspektiivis positiivset mõju ja ega see ka lühiajaliselt halba tee.”

    Keemiatööstuse edetabeli teine

    Käive 2016: 4,95 miljonit eurot

    Ärikasum 2016: 1,1 miljonit eurot

    Eesmärk on laieneda
    “Mis seal salata; need turud, kuhu me oleme hiljuti sisenenud, meil läheb seal järjest paremini,” selgitas Atonen, kuskohast pärineb enesekindlus ka tuleva aastal oma tegevust laiendada.
    Viimaks on Tavid jalad maha saanud ka Norras, kuhu laieneti aastal 2011. Atoneni sõnul ei oodata seal avasüli ühtki Eesti äri ja kohati kasvas skepsis selle plaani mõttekuse osas isegi päris suureks. Kuid just Norra kogemuse keerulisus kannustab laienema.
    Konkreetset plaani veel välja ei käida. “Me hoiame silmad lahti, sest Euroopas on veel kohti, kus on rahvuslik valuuta ja investeerimiskulla turg vähearenenud.” Atoneni sõnul on sellistes riikides neile ruumi küll.
    Keemiatööstusettevõtete mulluste tulemuste pingereas teisele kohale jõudnud Chemi-Pharm peab samuti laienemisplaane. Ettevõtte juhi Ruth Oltjeri sõnul pole viimaste aastate 20protsendilised kasvunumbrid põhjus muretsemiseks, seevastu aga soodne seis tootmist kasvatada.
    Oltjeri jaoks kõlab aastaarv 2018 kokku sõnadega suured plaanid. “Alustasime uue tehase projekteerimist ja tuleva aasta lõpuks loodame selle valmis ehitada, seega meie kindlasti järgmine aasta kasvame.”

    Tartumaa edukaim ettevõte

    Käive 2016: 36,7 miljonit eurot

    Ärikasum 2016: 2,5 miljonit eurot

    Tööjõud on ja jääb probleemiks
    Kustkohast Chemi-Pharmi äridel tänavu pitsitab - see vastus on sama enamike gaalale osalenud ettevõtjate jaoks. “Tööjõuga kahtlemata on suur probleem ja ma arvan, et see jääb veel mõneks ajaks probleemiks,” sõnas Oltjer.
    Töökäte nappus on mureks võrdselt nii keemiatööstuses, kaubanduses, põllumajanduses kui ka ehitussektoris. Sama muret kurtis ka Tartumaa parim ettevõte Ehistustrust, et kasvada tahaks, kuid alati pole selleks võimalust.
    Marko Raudsik Ehitustrusti juhatusest väidab, et tabeli tippu tõid neid suurepärased tulemused ja tõenäoliselt ei tohiks tänavuse aasta kokkuvõtteid tehes kehvemaid numbreid näha. “Tänavu siiski on ehitusturg nii kiireti kasvanud, et töötegijaid ja materjale ei leia nii kiiresti kui tahaks. Pitsitab pigem sealt, et tööd on liiga palju.”
    Raudsik usub, et Ehitustrust tuleval aastal siiski kasvab - iseasi, kui palju. “Praegu me üritame väga tähelepanelikult vaadata, mida see turg teeb. Kas kasvab sama kiiresti edasi või tekib ka mingi kokkutõmbumine mingisugusel nii-öelda maailmast sõltuval põhjusel.” Raudsik kahtleb, kas keegi üldse praeguses seisus kasumi või käivete vähenemist kardab.

    Neljas koht TOP 100-s.

    Käive 2016: 80,5 miljonit eurot

    Ärikasum 2016: 8,4 miljonit eurot

    Eestil läheb praegu hästi
    Meelis Atoneni sõnul on kullaäris praegu mõõn. “Euroopas on valitsemas üleüldine optimism ja kui me räägime meie äri poolelt, siis inimesed vaatavad kulda investeerimisse praegu pisut suurema kõhklusega.”
    Seevastu on kullaäri tsükliline ja hooajaline, mistõttu tuleb lihtsalt kannatlikult paremad ajad ära oodata. Mullusega võrreldes on müügimahud küll langenud, kuid kulla hind maailmaturul on aastaga tõusnud, mis numbreid kokku lüües lubab tänavu samasuguseid tulemusi kui 2016.
    Logistikaäris ei saa millegi üle kurta. “Ei pigista kusagilt. Meie ju teenindame Eesti majandust ja ka tänavused tulemused näitavad tempokat kasvu,” ütles ülinapilt Äripäeva TOP 100 esikolmiku ukse taha jäänud DSV Transpordi juhatuse esimees Jaan Lepp.
    Lepp tõdes, et esisaja tippu tõi nad üksik ühekordne tehing, aga loomulik osa äriajamisest on ju seegi. Tulevikku vaadatakse väga optimistlikult. “Ei saa väita, et kusagilt pigistaks. See on puhas rõõm kasvavate mahtudega tegeleda.”

    nimi:Vjatšeslav Leedo,

    amet:Holostovi Kinnisvarahalduse omanik

    tekst:"Kannatan kukkumise ära"

    Vjatšeslav Leedo on juba 30 aastat äri ajanud. Enda sõnul pole ta kordagi arvanud, et järgmine aasta võiks tulla kehvem kui eelmine. Kuigi tööjõupuudus on Leedo jaoks probleem, siis tulevaks aastaks on ambitsioonid kõrgel. Praamiärid on tal meelest pühitud ja praegu keskendub Saare suurim ettevõtja põllumajandusele ja ehitussektorile.

    Kas meel on kibe, et esikohast ilma jäite?

    Oh ei, ma ei oleks seda uskunud ka. Ma mõtlesin, et kui me saja hulka tuleme, siis see on ka juba väga suur tunnustus. Olympic on alati esikohta väärt. Tegelikult ju oleneb, mis kriteeriumite järgi seda kõike hinnata. Kui me lähtume Äripäeva ettevõtete TOP 100 kriteeriumitest, siis saamegi majandustulemuste põhjal parimad.

    Aastate eest kirjutas Äripäev, et ka te ise olete kasiinoäri vastu huvi tundud. Mis sellest huvist saanud on?

    Jah, ma olin ühe kasiinoketi omanik. Aga mul ei jagunud aega ja tahtmist sellega tegeleda. Sellesse teemasse peab pühenduma, aga mina väljusin sellest ärist. Tagasi minna mul huvi pole. Ma ju olen juba pensionär. Tegelikult mul on nii palju teisi väljakutseid praegu ja midagi uut enam naine ei luba ette võtta.

    Toitlustus, kaubandus, transport, kinnisvara - kus praegu kõige paremini läheb?

    Ma usun, et praegu läheb kõige paremini põllumajanduses. Sinna me praegu väga palju investeerime. Just kaks kuud tagasi saime ühe farmi valmis ja kuu aja pärast valmib veel üks. Investeeringute võimalust ja kasvu on näha just põllumajanduse sektoris. Ma usun, et meie inimene tahab süüa ja tahab süüa kvaliteetset toitu. Teine tõusev trend on ehitus ning just puit- ja elementmajade tootmine.

    Kas selle äriga sihite Rootsi turule?

    Puit- ja elementmajadega läheme Rootsi, Norrasse ja tasapisi koputame Hiina turu uksele ka.

    Mis mõtteid tekitavad viimased uudised Rootsi kinnisvaraturu ülekuumenemise kohta?

    Selliseid uudseid on ju ikka tulnud. Kindlasti tuleb mingi kukkumine, aga selle kannatame ära. Minu elu jooksul on kolm suurt kukkumist olnud ja küll tuleb ka neljas. Peale kukkumist tuleb ju ikka tõus. Tuleb end lihtsalt õigel ajal ette valmistada. Kassipojad võivad ka üheksandalt korruselt alla kukkuda, aga pärast lähevad ikka edasi.

    Kas praamindus mõlgub ikka veel meelel?

    Üldiselt on mul nii, et kui ma ühe asja lõpetan ära, siis see mul meelel ei püsi. Ma olen kui klient, kes tarbib ja kui teenus natuke lonkab, siis ma ütlen selle välja, ja kõik. Aga sellist asja ma pikalt meeles ei hoia.

    Kuhu on praegu õige aeg investeerida?

    Seda peaks ikka küsima investeerimisgurude käest. Mina ei julge kellelegi midagi soovitada. Igaüks peab ise mõtlema ja endale sobiva variandi välja vaatama. Investeerimine on väga intiimne tegevus nagu naise võtminegi. Ühele sobib üks, teisele teine, üks tahab blondi, teine brünetti. Investeerimine on täpselt sama: ühele sobib põllumajandus, teisele ehitus, kolmas tahab finantsidega tegeleda. Igaüks peab vaatama enda iseloomu ja vaatama, millises valdkonnas ta end kõige paremini tunneb. Investeerimiseks peab ka vastavat valdkonda tundma.

  • Hetkel kuum
Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Inteli aktsia odavnes pärast nõrga prognoosi avaldamist
Tehnoloogiaettevõte Intel avaldas neljapäeval selle aasta esimese kvartali tulemused, mis ületas Wall Streeti ootuseid aktsiakasumi puhul, kuid müügitulu jäi eeldatust väiksemaks.
Tehnoloogiaettevõte Intel avaldas neljapäeval selle aasta esimese kvartali tulemused, mis ületas Wall Streeti ootuseid aktsiakasumi puhul, kuid müügitulu jäi eeldatust väiksemaks.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Taastuvelektri toodang näitas aasta alguses kasvu
Eesti elektrijaamad tootsid esimeses kvartalis taastuvelektrit 791 gigavatt-tundi ehk 17 protsendi võrra rohkem kui eelmise aasta samal perioodil.
Eesti elektrijaamad tootsid esimeses kvartalis taastuvelektrit 791 gigavatt-tundi ehk 17 protsendi võrra rohkem kui eelmise aasta samal perioodil.
Kohus jättis Merko vaidluses riigiga tühjade pihkudega
Tallinna halduskohus, mis korra juba pikale veninud vaidluses riigilt Merkole pea miljoni kahjuhüvitist välja mõistis, jättis värske otsusega ehitusfirma kaebuse rahuldamata.
Tallinna halduskohus, mis korra juba pikale veninud vaidluses riigilt Merkole pea miljoni kahjuhüvitist välja mõistis, jättis värske otsusega ehitusfirma kaebuse rahuldamata.