Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Restoranitest: Chi jõudis Kalamajja
Chi toiduketile tekib lülisid järjest juurde. Enamik sellenimelistest toidukohtadest asub Tallinna ja Tartu kaubanduskeskustes, mina külastasin aga Telliskivi tänaval endise kuulsa Kukekese hoones end sisse seadnud Chid.
Menüü järgi tundub Chil olevat meeletu köögipotentsiaal – pakutakse ühtekokku 308 rooga.
XX
Hingusele läinud Kukekesest on Chisse alles jäänud mitte ainult ruumide üldine väljanägemine, vaid ka erilised puidust voolitud sisustusdetailid ja nimi Kukeke OÜ. Köök on teinud aga täieliku kannapöörde ja kunagiste kitsejuustu-peedisuupistete ja praetud räimede asemel pakutakse Aasia köögi roogasid.
Menüü järgi tundub Chil olevat meeletu köögipotentsiaal – pakutakse ühtekokku 308 rooga. Arvestades endale võetud ülesannet esindada ühekorraga Hiina, India ja Tai kööki, on see muidugi vaid kübemeke Aasia tohutult mitmekesises toidumaailmas. Elab ju nimetatud maades kokku 2,7 miljardit inimest ehk ligi kolmandik inimkonnast.
Nummerdatud road
Menüü on jagatud roogade ja peamiste koostisosade, mitte maade kaupa. Kust road pärinevad, tuleb kas endal välja mõelda või teenindajalt küsida. Et teenindajal sellest valikukülluses ikka õige asi kirja saaks, kannavad toidud järjekorranumbrit.
Telliskivi tänaval avatud Chi esindab korraga Hiina, India ja Tai kööki.Foto: Raul Mee
Toit-jook: 7
Teenindus: 6
Interjöör: 6
Kokku: 19/30
Meie lõuna läks kelneri pihumärkmikku kirja kui 98 ja 167. Numbrite taga on õrnalt praetud sealihaviilud marineeritud kurgi, porgandi, bambusevõrsete, ananassi ja sibulaga spetsiaalses kastmes (ehk un-lau sealiha) ja krõbedad baklažaanid Chengdu kastmes. Mõlemad road on tähistatud tärnikesega, mis tähistab vürtsikust ja seda need tõepoolest olidki – just parasjagu, mitte liiga palju. Lisandiks tellisime roa nr 186 – aurutatud basmatiriisi.
Eelhäälestus oli ekslik
Kolmsada ja kaheksa nimetust ühes menüüs ei tekita eriliselt usalduslikku eelhäälestust, ainuüksi mõte tohutust hulgast valmiskastmetest ja konservtoorainest, mida nende valmistamiseks vajatakse, tekitab ebamugavust. Kui toit laual, pidin aga oma hinnangus tegema korrektiive: mõlemad road osutusid üpriski maitsvaks ja kõik, mis menüü lubas, oli olemas. Baklažaan oli krõbe, sealiha vürtsikas ja erinevalt nii mõnestki värske ja hooajalise toorainega hooplevast trendirestoranist mõõdukalt ehk parajalt praetud, jättes alles liha enda maitse.
Hingusele läinud Kukekese asemel täitis ruumid Chi.Foto: Raul Mee
Omanik: Kukeke OÜ (Tara Chand Thakur, Ivar Vendelin, Toomas Kruus)
Nii et toidu poolest võiksin Chisse tagasi minna küll, kui sealkandis kõht tühjaks läheb. Kui aga peale näljakustutuse ka elamuste jahil olla, on Telliskivis palju tugevamaid tegijaid. Chi teenindus toimis kiirelt, kuid piirdus minimaalse hädavajalikuga ehk toomise ja viimisega. Muu suhtlus jäi napiks ja jahedaks. Isegi ruum oli jahe, nii et pidasin paremaks mantli selga jätta.
Linna kodulehelt ei leia
Tallinna koduleheküljelt Chi kohta millegipärast infot ei leia. Selle järgi on linnas ühtekokku 37 Aasia söögikohta, kuid ei ühtegi Chid. Õieti ongi sealt restoranide-kohvikute infot raske leida: seda tuleb otsida turistidele mõeldud jaotusest. Avaleheküljel olevast otsingukastikesest pole aga üldse tolku, otsisõna “restoranid” toob esimesena välja infonupu revolutsionäär Viktor Kingissepast ja teisena prügimajanduse korduma kippuvad küsimused, kuid ei ühtegi söögikohta.
Minu Äripäeva kasutamiseks logi sisse või loo konto.