Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Päikesepaneelid on meie tulevikuenergia

    Eesti asub päikeseenergia kasutamise suhtes heas paigas – nii toodab Haapsalus asuv jaam aastas 2% rohkem energiat kui päikesepaneelimaana tuntud Saksamaa pealinnas Berliinis asuv sama võimsusega park. Päikesepaneelid on parim lahendus, kui soovite vähendada oma igakuiseid elektriarveid taastuvenergia abil, ütleb Eestisse umbes veerandi päikesepaneelidest paigaldanud Energogen OÜ tegevjuht Martin Lall.

    1994. aastal Eestisse paigaldatud esimeste päikesepatareide kontrollimisel 2013. aastal selgus, et ligi 20aastase töötamise järel olid kõik paneelid töökorras ning nende tootlus oli vähenenud vaid 6%. Faktidele tuginedes annavad paneelitootjad garantii, et 30 aasta jooksul säilib 80% nende tootlusest.
    Sellele vaatamata on Eesti ja Läti Euroopa Liidus päikesepaneelide paigaldamise statistika osas ühe inimese kohta veel viimaste kohtadel, kuid suure tõenäolisusega tuleneb see nii-öelda aeglasest algusest ja võitlusest müütidega. Sest päikest jagub meil piisavalt.

    vastavad väga kõrgetele ohutus- ja kvaliteedinõuetele

    on mõeldud kasutamiseks ka põhjamaade tingimustes, sest kannatavad nii tuule kui ka lumekoormusi kuni 5,4 kN/m²

    on üle 30aastase elueaga

    Samuti on aastakümnetega väljatöötatud süsteemid äärmiselt töökindlad ning pika aja jooksul testitud tehnoloogia ei ole muutunud nii kiiresti ja kardinaalselt nagu muu nutimaailm. Päikesepaneelide on küll teinud läbi uuendusi, kuid need ei ole väga suured – suunatud pigem sellele, et sama pinna pealt saada kätte rohkem energiat. Kui viis aastat tagasi tootis standardmõõdus paneel 200–220 W energiat, siis täna on nende võimsus juba 260–345 vatti. Kuna aga Eesti turg on suunatud kesktasemel tootele, kus investeeringu tasuvusaeg on kõige lühem, on tänasel päeval meil populaarseimad 260 W päikesepatareid.
    Avardunud on ka paneelide võimalused ehk piir päikesepaneelide ja ehitusmaterjalide vahel on hakanud kaduma. See tähendab, et paneele saab kasutada poolläbipaistvatena varikatustel, katusematerjalina hoone katuses ja fassaadikatte asemel. Paneele on eri värvi ja erinevaid disainlahendusi.
    Millal on õige aeg pöörduda päikesepaneelide müüja poole?
    Esimene asi on leida õige partner, kes lihtsalt ei vahenda päikesepaneele, vaid projekteerib vajalikus suuruses energiapargi, leiab õiged tooted ja seadmed ning paigaldab need korralikult. Sel juhul on teil edaspidi pikaajaliste kogemustega paneelide müüja näol olemas Eestis usaldusväärne partner, kes aitab võimalike küsimuste ja garantiimurede korral tootjaga suhelda.
    Kõige parem aeg pöörduda päikesepaneelide müüja poole on maja projekteerimise alguses, sest paneelidel on efektiivseks töötamiseks omad nõudmised: need peavad olema suunatud lõunasse ning terve aasta ja ööpäeva lõikes ei tohiks neile puude, ventilatsiooniseadmete, korstna ega naabermajade varjusid peale langeda. Lisaks on paneelide ning nende kinnituste valikul oluline katusematerjal ja kalle, samuti peab läbi mõtlema inverteri asukoha ja juhtmete käiguteed, et maja valmides oleks visuaalne üldmulje silmale ilus.
    On veel üks põhjus, mis on kasulik päikesepaneelidele mõelda juba projekti tegemise käigus: siis saab selle investeeringu integreerida võetavasse pangalaenu.
    Päikesepaneelide müüja aitab kliendil täita ka taastuvenergia tootmiseks vajalikud dokumendid ning liituda elektrimüüjaga. Mõistlik on projekteerida sellise võimsusega paneelide park, et suurem osa energiast kasutataks ära enda tarbeks, kuid suvel puhkuste ja töölkäimise oleks võimalik müüa ülejääke üldvõrku. Täna on elektrimüüjatel kohustuslik osta taastuvenergiatootjatelt ülejääv elekter ära börsihinnaga ning lisaks sellele saavad taastuvenergiatootjad ka riigipoolset toetust. Seoses sellega ei ole võrguväline elektritootmine majanduslikult otstarbekas, kuid muidugi võib see olla ainus võimalus neile, kel pole üldse võimalust üldise elektrivõrguga liitmiseks.
    Ökonoomsemaks tarbimiseks saab programmeerida maja tööle targa majana, pannes automaatika abil veeboilerid, erinevad laadijad ja põrandakütted tööle päevase päikesega, sest mida enam inimene enda toodetud energiat kasutab, seda kiiremini paneelid end ära tasuvad. Samuti saab oma päikesepargi tootlikkust jälgida ja reguleerida interneti kaudu arvutis või nutiseadmes. See on võimalus elada sõltumatumalt ning viisil, mis kahjustab vähem keskkonda.
    Päikesepaneelid on sisuliselt hooldusvabad: talvel on kindlasti kasulik lükata nende pealt maha lumi ning suvel puhastada vajadusel veesurve abil tolmust, sest läbi lume ja tolmu töötavad paneelid kindlasti kehvemini.
    Mida toob tulevik?
    Täna investeeritakse päikeseenergiasse globaalselt aastas rohkem kui naftasse, gaasi ja tuumaenergiasse kokku. Ehk meie maailm muutub kiiremini, kui oskame arvata. Päikesepaneele ei osteta juba ammu ainult selleks, et naabritele oma rohelisust näidata, vaid säästmisest ja keskkonnahoiust lähtuvalt peavad aastast 2021 kõik uued hooned olema liginullenergiamajad ehk tootma ise energiat. See tähendab, et päikesepaneelidest saab uute majapidamiste kohustuslik osa ning praegu ehitatav päikesepaneelidega A-energiamärgisega maja on viie aasta pärast rohkem hinnas. Samas olete selle aja jooksul tõenäoliselt suure osa investeeringust ka juba tasa teeninud.
    Lisaks tõusevad elektrihinnad ja võrgutasud samal ajal suure tõenäosusega tõusevad ning ka see paneb investeerima alternatiivenergiasse.
    Sageli tekib klientidel küsimus, et kas on ikka õige hetk investeeringu tegemiseks? Vastus on jah, sest päikeseenergiasüsteemide tehnoloogia ei muutu nii kiiresti ning ka suuri hinnahüppeid üles-alla ei ole oodata. Täna on küll paneelid veidi kallinenud, sest nende hind on sõltuvuses hõbeda hinnaga, ent lähitulevikus on võimalik pigem saada sama raha eest võimsamaid paneele. Kliendi soovil saab sõlmida ka lepingu, kus päikesepaneelid vahetatakse iga 6–7 aasta tagant välja uute vastu. See omakorda on tekitanud järelturu ehk hinnatundlikumad kliendid saavad osta kasutatud paneele.
    Tulevikus on kindlasti ka Eestis tekkimas oma päikeseenergiakommuune, mis on ühendatud lahti üldisest elektrivõrgust ning tarbivad vaid seda, mida toodavad. Täna on aga selleks vajalikud energiat säilitavad akud veel väga kallid.
    Mida külmem kliima ja päikeselisem ilm, seda paremini päikesepaneel energiat toodab, sest liigse kuumuse käes vajab paneel lisaenergiat enda jahutamiseks. See on ka põhjus, miks päikeseenergia tootmine on Eesti kliimas väga tõhus.

    Täna investeeritakse päikeseenergiasse globaalselt aastas rohkem kui naftasse, gaasi ja tuumaenergiasse kokku.Ehk meie maailm muutub kiiremini, kui oskame arvata.

    Energogen OÜ2011. aastal loodud Energogen OÜ põhitegevus on päikesepaneelide terviklahenduste projekteerimine, müük, paigaldus ja tasuvusanalüüsid. Lisaks on võimalik tellida ka eraldi süsteemi komponente, seiret ja hooldust. Oleme veendunud, et päikeseenergial on ka Eestis suur potentsiaal ning meil on rõõm näha, et paljud koduomanikud ja ettevõtjad on leidnud võimaluse, et päikesepaneelide abil oma energiasäästu- ja sõltumatust suurendada ning samal ajal oma rohelist jalajälge vähendada. Energogen on paigaldanud Eestisse üle 2 MW päikesepaneele.
    Tule tutvu Energogen OÜ päikeseenergialahendustega Eesti Näituste messikeskuses 6.–9. aprillil toimuval „Eesti ehitab 2016“ messil!
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Google koondab teadmata osa töötajatest Protest Iisraeli vastu maksab töö veel kümnetele ettevõtte töötajatele
Lisaks Teslale andis uuest koondamislainest teada ka Alphabeti omanduses olev Google.
Lisaks Teslale andis uuest koondamislainest teada ka Alphabeti omanduses olev Google.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eelarvenõukogu: riigivõlg kasvab kiirelt
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Everaus rajab Rae valda uue elukvartali
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.