Laupäev 3. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Tartu Ülikooli teadlaste avastatud tervistav piimhappebakter jõudis Soome turule

19. jaanuar 2006, 16:11

Eile tutvustati Helsingis Tartu Ülikooli teadlaste avastatud tervistava piimhappebakteriga ME-3 tooteid Soome avalikkusele, teatas Tartu Ülikool.

Osuskuunta Maitokolmio on esimene välismaine tootja, mille Namise tooted sisaldavad TÜ teadlaste avastatud bakterit Lactobacillus fermentum ME-3.

Toodete väljatöötamisel tegi ettevõtte tihedat koostööd Tartu ja Turu ülikooli teadlaste ning tootearendajatega firmast OY Foodwest, et ühendada bakteri head omadused soomlaste maitseeelistuste ja tootmisprotsessi võimalustega. Esimesena jõudsid poelettidele vähese laktoosisisaldusega maasika joogijogurt ja banaani-vanilli joogijogurt, millesse lisatud ME-3 soodustab seedimist, aitab vältida seedeinfektsioone ja vähendada ateroskleroosi riski. Mais lisanduvad tooteperesse jogurti-kohupiimakreemid.

Toote väljatöötanud firma OY Foodwest juhataja Jukka Lähteenkorva sõnul on see tähtis sündmus, sest julgustab ka teisi väiksemaid tootjaid arendustöösse panustama.

?Maitokolmio on hea näide sellest, kuidas arenduskeskuse pädevuse kasutamine annab võimaluse suurfirmade kõrval edasi areneda. Arendustegevuse riiklik toetamine TEKESi ja omavalitsuste poolt annab reaalse lisaväärtuse nii ettevõtlusele kui ka tervislike toodete tarbijatele,? ütles Jukka Lähteenkorva.

Maitokolmio juhataja Juha Murto-Koivisto sõnul on Soome tarbija jaoks uus ka pooleliitrise tetrapaki kasutamine. Joogijogurteid pakuti seni vaid plastpudelites, nüüd kasutatakse aga tetrapakke, mis on keskkonnasõbralikule tarbijale hea uudis.

Maitokolmio on esimene välisriigi ettevõte, mis erilist, oksüdatiivset stressi allasuruvat piimhappebakterit ME-3 sisaldavate toodetega turule tuleb. Samas jätkub ülikooli koostöö ASga Tallinna Piimatööstus, mille piimatoodete sari Hellus on Eesti turul juba 2003. aasta maist.

Eri koostööpartnerite abiga loodetakse bakteriga rikastatud tooteid peale Eesti ja Soome pakkuda tarbijatele veel 14 riigis, kus ülikool patendikaitset taotleb.

Avastuse autorid on Marika Mikelsaar, Mihkel Zilmer, Tiiu Kullisaar, Heidi Annuk, Epp Songisepp. ME-3 rakendusuuringuid ülikoolis toetas Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse eelkäija Tehnoloogiaagentuur.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing