Teisipäev 21. veebruar 2017

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Uudised

ÄP 16. märts 2007, 00:00

Restoran House on märtsikuu kuulutanud gurmeekuuks. 22. ja 23. märtsil on kõikidel hea toidu armastajatel võimalus osa saada Michelini tärniga pärjatud gurmeerestorani pidava Jean-Luc Brendeli õhtusöökidest.

Jean-Luc Brendeli restoran La Table du Gourmet asub Elsassis Riquewihri väikelinnas. Sellele osaks saanud kõrgete hinnangute aluseks on kõrgeklassiline tooraine ja loominguline lähenemine traditsioonilisele köögile. Tema kõrgetasemelist kokakunsti on olnud võimalus uba korra nautida restoranis Gloria toimunud õhtusöögil.

Maestro Jean-Luc Brendeli juhtimisel hoolitsevad õhtusöögi eest restorani House kokad Alexandre George ja Heidi Pinnak restorani ühe omaniku Marek Demjanovi juhtimisel. Roogade juurde pakutavad veinid on pärit Hugeli veinimajast Elsassist.

Iiri rahvuspühal püha Patricku päeval minnakse iiri pubisse, juuakse Guinnessi õlut ja rohelisi jooke, süüakse iiri toitu ja kantakse rohelisi riideid.

Püha Patrick on Iirimaa kaitsepühak, elas ta 5. sajandil ja sai kuulsaks nii ristiusu toojana Iirimaale kui ka kogu maalt madude väljaajajana. Kaua aega oli püha Patricku päev rangelt kiriklik püha ja sel päeval pidid kõrtsid veel kuni eelmise sajandi seitsmekümnendate aastateni kinni olema. Iiri emigrantidega levis Patricku päeva tähistamine nende uutele kodumaadele ja võttis märksa ilmalikuma vormi.

Mitteametlike saatkondadena üle ilma tegutsevad sel päeval Iiri pubid: süüakse iiri rahvusroogasid, mängib iiri muusika, voolab Guinness. Traditsiooniliseks Patricku päeva roaks on hautatud loomaliha kapsaga, aga kõlbavad teisedki tuntud iiri toidud, nagu karjasepirukas ja lambahautis. Patricku päeva tähistatakse 17. märtsil Tartus Wilde'i pubis ja Tallinnas Molly Malone'is, O'Malleys ja Nimeta baaris.

Soome Gastronoomiaselts valis Soome 2007. aasta restoraniks Savoy, vana ja traditsioonilise restorani, mis on olnud avatud aastast 1937. Savoy sissekujunduse autorid on Soome disainiklassikud Alvar ja Aino Aalto. Menüüs on olulisel kohal soome traditsioonilised road, mis on tehtud parimast kohalikust toorainest. Savoy tuntumaiks püsikliendiks on olnud marssal Mannerheim, kelle auks on siiani menüüs koha Mannerheimi moodi.

Viieteistkümnendat korda toimub 15.-17. märtsil Helsingi veinimess ViiniExpo 2007. Messi esimene päev oli reserveeritud professionaalidele, reedel ja laupäeval oodatakse messil eksponeeritud tuhandete veinidega tutvuma kõiki veinisõpru. ViiniExpo juhataja Juha Berglundi sõnul pole vein enam ammugi ainult vein, järjest rohkem süvenetakse selle kultuurilisse tausta, ajaloosse ja geograafiasse. Käesoleval messil on kavas tuua veinikultuur just tavatarbijale lähemale ja pakkuda ohtralt elamusi nii veinide kui ka gastronoomia vallast.

Ammu enam ei söö me üksnes seda, mis kasvab meie koduümbruses. Restoranide menüüdesse ja kaupluselettidele ilmuvad järjest veidramad viljad ja imelikumad nimetused.

Ligi 700leheküljelisest suures formaadis ja värviliste piltidega toiduaineentsüklopeediast saab teavet koduste ning võõramaiste toiduainete päritolu, välimuse, kasutusviisi ja maitse kohta.

Raamat sisaldab veel 90 klassikalist toiduretsepti, sõnaseletusi ning sõnastiku vastetega inglise ja prantsuse keeles.

Kohvimess Viru keskuses 16. ja 17. märtsil toimub Tallinnas Viru keskuse aatriumis kohvimess CoffeeFair, kus on esindatud Eesti suurimad kohviettevõtted. CoffeeFairi külastamine ja pakutavaga tutvumine on soovijatele tasuta. Kohvimessi raames peetakse ka Eesti barista'de meistrivõistlused. (Barista tähendab itaalia keeles kohvi ja keerulisemate kohvijookide valmistajat kohvikus.) Selgitatakse välja Eesti parim kohvitegija, võisteldakse alkoholiga kohvijookide valmistamises, piimavahukujundite tegemises ja kohvi maitsmises. Parim barista pääseb edasi maailmameistrivõistlustele, mis peetakse juulis-augustis Tokyos.

�rip�ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:45
Otsi:

Ava täpsem otsing